Πώς να καλλιεργήσετε τις ντομάτες Paul Robeson

Η ντομάτα Paul Robeson είναι μια ποικιλία κειμήλιο που είναι τόσο μοναδικό όσο και νόστιμο. Έχει σκούρο μοβ δέρμα που είναι σχεδόν μαύρο και πλούσια γεύση και φινίρισμα που θυμίζει νύχτες γύρω από φωτιά.

Αν και δεν είναι απαραίτητα μια από τις πιο γνωστές ντομάτες κειμήλιο, νομίζω ότι αξίζει να προσθέσετε στον κήπο σας και μόνο για τη γεύση της.

Θα παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες για την ντομάτα Paul Robeson, ώστε να αποφασίσετε αν σας ενδιαφέρει να την καλλιεργήσετε. Στη συνέχεια, θα καλύψουμε συμβουλές φροντίδας, όπως η επιλογή σπόρων, η απόσταση των φυτών, το πότισμα, η λίπανση και πολλά άλλα.

Paul Robeson Tomato – Οδηγός γρήγορης καλλιέργειας

Τύπος φυτού: Ετήσιο λαχανικό Ανοχή: Δροσερές θερμοκρασίες
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA: 4–9 Συντήρηση: Μέτρια προς υψηλή
Εποχή: Καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους: Πλούσιο και καλά αεριζόμενο
Εκθεση: Γεμάτη ήλιο pH εδάφους: 6,2 έως 6,8
Ώρα ωρίμανσης: 80-90 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση Αποστράγγιση εδάφους: Καλή αποστράγγιση
Διάστημα: 24 ίντσες Φύτευση συντρόφου: Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια, γλυκό αλυσούμι, κατιφές
Βάθος φύτευσης: Βάθος 1/4 ίντσας Μην φυτεύετε κοντά: Πατάτες, αρακάς, φασόλια, καλαμπόκι
Υψος: 6–8 πόδια Οικογένεια: Solanaceae
Εξάπλωση: 2–4 πόδια Γένος: Solanum
Ανάγκες σε νερό: Μέτριος Είδος: lycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες: Αφίδες, θρίπες, όψιμη λοίμωξη, πρώιμη μάστιγα, κηλίδα φύλλου σεπτορίας, ανθρακνόζη Καλλιέργεια: Paul Robeson

Η ιστορία της ντομάτας του Paul Robeson

Η ακριβής προέλευση της ντομάτας Paul Robeson είναι κάπως αβέβαιη, αλλά πιστεύεται ότι εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρωσίδα συλλέκτη σπόρων Marina Danilenko.

Πήρε το όνομά του από τον διάσημο Αφροαμερικανό αθλητή, ηθοποιό και ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων, Paul Robeson, ο οποίος ήταν γνωστός για την ισχυρή και ηχηρή φωνή του. Ενώ ο Robeson ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο, τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της ντομάτας Paul Robeson συνέχισε να αυξάνεται και είναι πλέον ευρέως διαθέσιμη από εταιρείες σπόρων και εξειδικευμένα φυτώρια. Η πλούσια ιστορία του και οι μοναδικές του ιδιότητες το καθιστούν δημοφιλή επιλογή τόσο για τους κηπουρούς όσο και για τους σεφ, και είναι πιθανό να παραμείνει αγαπημένο για πολλά χρόνια ακόμα.

Σχετικά με την τομάτα Paul Robeson: Χρώμα, μέγεθος και γεύση

Η ντομάτα Paul Robeson είναι γνωστή ως μαύρη ντομάτα. Αν και η φλούδα του φρούτου δεν είναι αρκετά μαύρη, είναι ένα βαθύ καφέ χρώμα με σκούρο πράσινους ώμους.

Οι καρποί είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους και συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 8-16 ουγγιές. Όταν κόβετε σε φέτες τα φρούτα, συναντάτε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ένα απαλό εσωτερικό που περιβάλλεται από τσέπες σπόρων με ζελέ.

Οι ντομάτες έχουν μια ισορροπημένη γεύση που συνδυάζει γλυκύτητα και οξύτητα. Ωστόσο, αυτές οι ντομάτες διαχωρίζονται από άλλες ποικιλίες λόγω του μείγματος των αποχρώσεων αλλά και πολύπλοκων αποχρώσεων που κυμαίνονται από καπνιστό έως πλούσιο έως ξυλώδες.

Το 2001 και το 2002, η ντομάτα Paul Robeson κέρδισε το “Best of Show” στη γευσιγνωσία ντομάτας TomatoFest στο Carmel, CA.

Πού να αγοράσετε τις ντομάτες Paul Robeson

Αν και αυτή η ποικιλία έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξακολουθεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο οι ντομάτες κειμήλιο όπως το Cherokee Purple και το Brandywine. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε σπορόφυτα σε μεγάλα κουτιά και μικρότερα θερμοκήπια.

Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε σπόρους Paul Robeson στο διαδίκτυο και να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους. Ορισμένες αξιόπιστες πηγές σπόρων περιλαμβάνουν TomatoFest, Εντελώς ντομάτακαι Ανταλλαγή σπόρων Southern Exposure.

Καλλιέργεια ντομάτας Paul Robeson από σπόρους

Δεδομένου ότι αυτή η ποικιλία ντομάτας μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί σε μορφή σπορόφυτου, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους. Αλλά μην ανησυχείτε – αυτή μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και ικανοποιητική διαδικασία!

Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε τους σπόρους σας την κατάλληλη στιγμή. Οι σπόροι ντομάτας Paul Robeson μπορούν να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους 6-8 εβδομάδες πριν από την τελευταία αναμενόμενη ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Αυτό θα δώσει στα φυτά σας ένα προβάδισμα και θα εξασφαλίσει ότι είναι έτοιμα για μεταφύτευση στον κήπο όταν ζεστάνει ο καιρός.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε τις προμήθειες σας. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσετε τους σπόρους ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους, προτείνω τα ακόλουθα στοιχεία.

Μόλις ετοιμάσετε τα προμήθειά σας, ήρθε η ώρα να φυτέψετε τους σπόρους σας!

Ξεκινήστε προσθέτοντας νερό στο μείγμα της γλάστρας σας ώστε να είναι υγρό αλλά να μην στάζει υγρό. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για να γεμίσετε τους δίσκους εκκίνησης σπόρων.

Ο στόχος είναι τα κύτταρα να είναι γεμάτα αλλά όχι συμπαγή. Μου αρέσει να γεμίζω τους δίσκους μου, να τους χτυπάω απαλά σε ένα τραπέζι και μετά να ξαναγεμίζω τον χώρο που έχει δημιουργήσει το χτύπημα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να δημιουργήσετε μια εσοχή ¼ ιντσών σε κάθε κελί. Τοποθετήστε έναν σπόρο ντομάτας σε κάθε τρύπα, καλύψτε τον με χώμα και ποτίστε καλά το χώμα.

Τοποθετήστε τους δίσκους δενδρυλλίων στο θερμικό χαλάκι. Θα πρέπει να βλαστήσουν και να βγουν από το έδαφος σε 4-7 ημέρες.

Μόλις βγουν τα σπορόφυτα, τοποθετήστε τα κάτω από τα φώτα ανάπτυξης. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα ανάπτυξης είναι μόνο λίγα εκατοστά πάνω από τις κορυφές των φυτών.

Διατηρήστε το χώμα υγρό αλλά όχι μούσκεμα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε έναν απαλό ανεμιστήρα στα φυτά για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας και επίσης για να ενισχύσετε τα φυτά.

Όταν τα σπορόφυτα αρχίζουν να ξεπερνούν τα μικρά τους δοχεία, θα πρέπει να τα μετακινήσετε προς τα πάνω στις μεγαλύτερες γλάστρες 4 ιντσών. Διαπιστώνω ότι αυτή η διαδικασία τοποθέτησης σε γλάστρες συμβαίνει συχνά περίπου ένα μήνα μετά τη φύτευση των σπόρων.

Μόλις τα σπορόφυτα είναι περίπου 4 ίντσες ψηλά, είναι έτοιμα για τον κήπο!

Πώς να φυτέψετε τις ντομάτες Paul Robeson σε εξωτερικούς χώρους

Ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείτε τα δικά σας σπορόφυτα ντομάτας ή καταφέρετε να αγοράσετε φυτά Paul Robeson από φυτώριο, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε αυτά τα φυτά για ζωή σε εξωτερικούς χώρους.

Τα περισσότερα σπορόφυτα έχουν περάσει τη ζωή τους σε ένα περιβάλλον που τα έχει χαϊδέψει – σταθερά ζεστές θερμοκρασίες, λίγος αέρας, ένα άψογα κατασκευασμένο μείγμα γλάστρας. Ενώ αυτοί οι παράγοντες επέτρεψαν στα σπορόφυτα να ευδοκιμήσουν, το υπαίθριο σπίτι τους θα είναι αρκετά διαφορετικό.

Αντί να μετακινήσετε τα φυτά ντομάτας κατευθείαν από το άνετο εσωτερικό τους σπίτι στο σκληρό ύπαιθρο, θα πρέπει να τους επιτρέψετε να προσαρμοστούν σιγά σιγά στο νέο τους περιβάλλον. Ξεκινήστε μετακινώντας τα φυτά σε εξωτερικούς χώρους για λίγες ώρες και στη συνέχεια αυξήστε τον χρόνο που περνούν έξω μέχρι να περάσουν 24 ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Σε αυτό το σημείο, τα φυτά είναι έτοιμα για το νέο τους σπίτι!

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο καιρός είναι ευνοϊκός για τα φυτά τομάτας. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι πάνω από το μηδέν και μου αρέσει τα νυχτερινά χαμηλά να παραμένουν πάνω από 50ºF.

Εάν φυτεύετε πολλά φυτά Paul Robeson, παρέχουν δύο πόδια χώρο μεταξύ κάθε φυτού. Μπορείτε να φυτέψετε μικρότερα φυτά όπως παντζάρια, μαρούλι και γλυκό αλυσούμι ένα πόδι μακριά από τα φυτά ντομάτας.

Σκάψτε μια τρύπα που είναι περίπου οκτώ ίντσες πλάτος και οκτώ ίντσες βάθος και βάλτε μια χούφτα έτοιμο κομπόστ στο κάτω μέρος της τρύπας. Τοποθετήστε ένα δενδρύλλιο στην τρύπα και στη συνέχεια γεμίστε τον κενό χώρο με χώμα.

Είναι εντάξει αν ένα κομμάτι του στελέχους του φυτού βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους—οι πλευρικές ρίζες θα αναπτυχθούν από αυτά τα θαμμένα τμήματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον τέσσερις ίντσες του φυτού είναι πάνω από το έδαφος.

Φροντίδα Paul Robeson Tomatoes

Αφού τα φυτά σας είναι στο έδαφος, είναι στο χέρι σας να τους παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα. Λάβετε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες για να βοηθήσετε τα φυτά σας να ευδοκιμήσουν.

Μην ξεχάσετε να δείτε το άρθρο μου για καλλιέργεια ντομάτες κειμήλιο λεπτομερώς.

Πότισμα

Όπως τα περισσότερα είδη τομάτας, τα φυτά ντομάτας Paul Robeson απαιτούν μέτρια ποσότητα νερού. Σε γενικές γραμμές, απαιτούν περίπου δύο έως τρεις ίντσες νερού την εβδομάδα.

Αντί να εφαρμόζετε όλο αυτό το νερό ταυτόχρονα, αφήστε το πότισμά σας για πολλές ημέρες. Αυτό θα διατηρήσει το έδαφος σε ένα πιο σταθερό επίπεδο υγρασίας, το οποίο θα βοηθήσει στην πρόληψη του ραγίσματος των καρπών και θα επιτρέψει επίσης τη μετακίνηση των θρεπτικών ουσιών.

Ποτίστε κοντά στη βάση του φυτού και προσπαθήστε να μην πιτσιλάτε τα φυτά με νερό.

Αν και αυτό μπορεί να είναι προφανές, θα πρέπει να προσαρμόσετε πόσο νερό χρειάζεστε για να ποτίσετε με βάση την ποσότητα βροχής που πέφτει.

Λίπανση

Οι ντομάτες Paul Robeson είναι βαριές ταΐστρες που απαιτούν μια αξιοπρεπή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Όταν βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο ανάπτυξής τους, θα χρειαστούν πολύ άζωτο καθώς και μικρότερες ποσότητες καλίου, φωσφόρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Εφαρμόστε α λίπασμα σχεδιασμένο να υποστηρίζει τη βλαστική ανάπτυξη περίπου μία φορά κάθε δύο εβδομάδες έως ότου τα φυτά είναι περίπου 18 ίντσες ύψος.

Σε αυτό το σημείο, θα θελήσετε να μεταβείτε σε ένα λίπασμα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των λουλουδιών και των φρούτων. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγετε ένα προϊόν που είναι υψηλότερο σε φώσφορο και κάλιο από το άζωτο—Espoma Organic Tomato-Tone είναι μια καλή επιλογή.

Μου αρέσει επίσης να προσθέτω μια ώθηση ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος για να ενθαρρύνω τη διαθεσιμότητα των φυτών και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσθέτοντας λίγο τελικό κομπόστ υψηλής ποιότητας γύρω από τα φυτά σας ή προσθέτοντας ένα διαμορφωμένο μείγμα μικροβίων.

Καφασωτό

Ενώ το καφασωτό είναι τεχνικά ένα προαιρετικό βήμα – τα φυτά πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν καρπούς εάν δεν το καφασωτό – το βρίσκω απαραίτητο. Το καφασωτό βοηθά στη διατήρηση των φυτών που περιέχονται, κάτι που ελευθερώνει χώρο στον κήπο, προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες και διευκολύνει τη συγκομιδή.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να καφασωτό φυτά ντομάτας είναι η χρήση μεταλλικά κλουβιά ντομάτας. Αυτά θα βοηθήσουν να κρατήσουν τα φυτά όρθια και απαιτούν ελάχιστη εργασία εκτός από την τοποθέτηση των κλουβιών στο έδαφος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους πέργκολης, όπως το ποντίκι της Φλόριντα και να πλέξετε ή να πλέκετε από πάνω με κλιπ.

Κλάδεμα

Παρόμοια με το κλάδεμα, δεν το κάνετε χρειάζομαι για να κλαδέψετε τα φυτά σας Paul Robeson. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ασθενειών και επίσης να διευκολύνει τη συγκομιδή.

Εάν επιλέξετε να κλαδέψετε, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με αιχμηρά και καθαρά εργαλεία, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα ψαλίδι κλαδέματος ή ένα μαχαίρι.

Μερικά βήματα κλαδέματος που μπορείτε να ολοκληρώσετε περιλαμβάνουν την αφαίρεση των κάτω φύλλων και το κλάδεμα των υπερβολικών φύλλων. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα κορόιδα γνωστά και ως τους βλαστούς που αναδύονται ανάμεσα στο κύριο στέλεχος και τα φύλλα.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Τα φυτά Paul Robeson είναι ευαίσθητα σε μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών και παρασίτων της τομάτας. Η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή, αλλά η σωστή θεραπεία είναι ο επόμενος καλύτερος τρόπος δράσης.

Ένας τρόπος για να περιορίσετε τόσο τα παράσιτα όσο και τις ασθένειες είναι να κάνετε εναλλαγή όπου φυτεύετε ορισμένες οικογένειες καλλιεργειών κάθε χρόνο. Στόχος να φυτέψετε μέλη της οικογένειας Solanaceae (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και πατάτες) σε διαφορετική τοποθεσία κάθε χρόνο.

Θα πρέπει επίσης να εξοικειωθείτε με κοινές ασθένειες της τομάτας όπως η πρώιμη μάστιγα, η όψιμη μάστιγα, η ανθρακόζη και η φουζάριο.

Οταν πρόκειται για παράσιτα, η διατήρηση ενός υγιούς και διαφορετικού περιβάλλοντος μπορεί συχνά να βοηθήσει να κρατηθούν υπό έλεγχο τα προβληματικά πλάσματα. Τα ωφέλιμα έντομα όπως τα σκαθάρια, τα ζωύφια δολοφόνων και οι παρασιτικές σφήκες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των παρασίτων όπως οι αφίδες και οι στρατιωτικοί σκώληκες.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ένα ξέσπασμα παρασίτων, είναι καλύτερο να τα αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό.

Συγκομιδή, αποθήκευση και κατανάλωση ντοματών Paul Robeson

Τα φυτά Paul Robeson αρχίζουν να παράγουν ώριμους καρπούς περίπου 80-90 ημέρες μετά τη μεταφύτευση σπορόφυτων.

Οι καρποί κοντά στον πυθμένα του φυτού θα είναι οι πρώτοι που θα ωριμάσουν. Οι ντομάτες θα ξεκινήσουν μικρές και ανοιχτό πράσινο, θα μεγαλώσουν στο ώριμο μέγεθός τους και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.

Οι πλήρως ώριμες ντομάτες Paul Robeson θα έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα. Ωστόσο, μπορεί να διατηρούν ακόμα σκούρο πράσινους ώμους, γνωστό και ως την περιοχή κοντά στο σημείο που το στέλεχος προσκολλάται στον καρπό.

Μπορείτε να μαζέψετε τις ντομάτες Paul Robeson μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα ή μπορείτε να περιμένετε μέχρι να ωριμάσουν πλήρως. Εάν μαζεύετε ντομάτες μερικώς ώριμες, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε δροσερό μέρος (50ºF–60ºF) μέχρι να ωριμάσουν.

Αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην αποθηκεύετε τις ντομάτες σας στο ψυγείο! Αυτές οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν τόσο τη γεύση όσο και την υφή της ντομάτας δεν τι θέλεις.

Όταν οι ντομάτες σας είναι πλήρως ώριμες, ήρθε η ώρα να τις απολαύσετε! Μερικοί από τους αγαπημένους μου τρόπους για να τρώω αυτές τις πλούσιες ντομάτες περιλαμβάνουν κομμένες σε φέτες με αλάτι και μαύρο πιπέρι, σε σάντουιτς και σε σαλάτες ντομάτας.

Τούτου λεχθέντος, πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε λάθος! Ενώ οι ντομάτες Paul Robeson είναι νόστιμες από όπου κι αν τις αγοράζετε, μπορεί να βρείτε ότι οι ντομάτες που έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top