Πώς να καλλιεργήσετε τις ντομάτες San Marzano

Οι ντομάτες San Marzano είναι διάσημες στους μάγειρες για τη γεύση τους. Μπορεί να σας ενδιαφέρει να προσπαθήσετε να τα αναπτύξετε μόνοι σας. Αυτός ο οδηγός σας λέει πώς.

Οδηγός γρήγορης καλλιέργειας για την ντομάτα San Marzano

Τύπος φυτού Ακαθόριστος Ανθεκτικός σε Fusarium Wilt, Root Knot Nematode, Tomato Mosaic Virus, Verticillium Wilt
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA 3-9 Συντήρηση Μέτρια προς Υψηλή
Εποχή Καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους Γόνιμο, καλά αεριζόμενο
Εκθεση Πλήρης Κυρ pH εδάφους 6,2-6,8
Ώρα ωριμότητας 80 ημέρες Αποστράγγιση εδάφουςμι Καλά στραγγιζόμενα
Ανάγκες σε νερό Μέτριος Φυτά συντροφιάς Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια
Βάθος Φύτευσης ¼ ίντσας βάθος Μην φυτεύετε κοντά Πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες
Διάστημα 2-3 πόδια Οικογένεια Solanaceae
Υψος 40-48 ίντσες Γένος Solanum
Εξάπλωση 18 ίντσες Είδος μεγάλοycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες Κεράτινος σκώληκας, σκαθάρι ντομάτας, Ανθρακνόζη Ποικιλία San Marzano

Τι είναι μια ντομάτα San Marzano;

Μια ντομάτα San Marzano είναι μια μακρόστενη πάστα ντομάτα από την Ιταλία.

Καλλιέργεια και Ιστορία

Οι ντομάτες San Marzano αναπτύχθηκαν στην περιοχή San Marzano της Ιταλίας. Ένα εγχειρίδιο ντομάτας από τη δεκαετία του 1940 την αναφέρει ως διασταύρωση μεταξύ των ποικιλιών ντομάτας Re Umberto και Fiaschetto. Η ντομάτα San Marzano προστατεύεται από την ιταλική κυβέρνηση και μόνο οι ντομάτες San Marzano που καλλιεργούνται σε αυτήν την περιοχή μπορούν να ονομαστούν ντομάτες San Marzano. Πολλά καλλιεργούνται στο ηφαιστειακό έδαφος γύρω από τον Βεζούβιο. Οι ντομάτες San Marzano μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1890 για κονσερβοποίηση. Πολλές κονσερβοποιούνται ως ντομάτες τύπου San Marzano για να αποφευχθεί η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά της ντομάτας San Marzano

Συνήθεια ανάπτυξης

Η ντομάτα San Marzano είναι ένα απροσδιόριστο φυτό ντομάτας.

Μέγεθος καρπού, χρώμα, υφή, γεύση

Αυτή η ντομάτα είναι μακριά και μπλοκαρισμένη. Οι σπόροι βρίσκονται σε ξεχωριστή κάψουλα μέσα στις ντομάτες, καθιστώντας εύκολη την αφαίρεση. Η σάρκα αυτών των κόκκινων ντοματών είναι κρεατική, κόκκινη και παχιά. Οι ντομάτες San Marzano έχουν χαμηλή οξύτητα και ξεφλουδίζονται εύκολα. Αυτοί γεύση γλυκιά και πλούσια, με σύνθετη γεύση μαρμελάδας. Χρησιμοποιούνται γενικά ως κονσερβοποίηση ντομάτας και σε σάλτσες.

Τύπος ντομάτας

Κειμήλιο ανοιχτής επικονίασης

Ανθεκτικό στα φυτά

Τα φυτά ντομάτας San Marzano είναι ανθεκτικά στο Fusarium Wilt, στο Root Knot Nematode, στον ιό του Tomato Mosaic και στο Verticillium Wilt, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Cornell του αντοχή στα φυτά τομάτας.

Φροντίδα για την ντομάτα San Marzano

Οι ντομάτες San Marzano χρειάζονται πολύ χρόνο για να αρχίσουν να παράγουν ντομάτες, ογδόντα ημέρες. Εδώ είναι τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να γίνουν ζουμερά.

Φως

Οι ντομάτες San Marzano πρέπει να φυτεύονται στον ήλιο. Ευδοκιμούν σε τουλάχιστον οκτώ ώρες ηλιακού φωτός. Ζω σε ζεστό κλίμα, οπότε τα φυτεύω όπου έχουν απογευματινή σκιά ή χρήση ύφασμα σκιάς για να μην ζεσταθούν πολύ. Αυτό δεν είναι απαραίτητο για πιο δροσερά κλίματα.

Εδαφος

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τα φυτά ντομάτας San Marzano είναι να κάνετε μια δοκιμή εδάφους. Αυτή η δοκιμή θα σας πει το pH του εδάφους σας και ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο χώμα σας. Θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για λίπασμα. Μπορείτε να λάβετε οδηγίες δειγμάτων εδάφους από τον αντιπρόσωπο της Extension ή τον αγροτικό σας σύμβουλο.

Οι ντομάτες αναπτύσσονται καλύτερα με pH που είναι 6,2-6,8. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και γόνιμο. Προσθέτω τη γονιμότητα απλώνοντας τρία εκατοστά κομπόστ στην περιοχή που θα καλλιεργήσω τις ντομάτες σας. Δουλεύω το κομπόστ στα πάνω έξι ίντσες του εδάφους. Στη συνέχεια, παίρνω δείγμα εδάφους για τη δοκιμή εδάφους μετά από αυτό. Όταν παίρνω τα αποτελέσματα, ακολουθώ τις συστάσεις των αποτελεσμάτων και λιπαίνω την περιοχή. Ποτίζω καλά για να ενεργοποιήσω το λίπασμα. Τώρα είμαι έτοιμος να φυτέψω τα φυτά μου ντομάτας San Marzano.

Φύτεμα

Μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά ντομάτας San Marzano από σπόρους ή μεταμοσχεύσεις. Για πλήρεις οδηγίες σχετικά με την έναρξη των σπόρων και τη φύτευση μεταμοσχεύσεων, δείτε το άρθρο μου, “Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες – Ο απόλυτος οδηγός

Πότε να φυτέψετε ντομάτες San Marzano

Τα φυτά ντομάτας San Marzano θα πρέπει να φυτευτούν αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού και η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 70 βαθμούς F τη νύχτα.

Νερό

Η ντομάτα San Marzano είναι μια κρεατώδης ντομάτα. Για να γίνει αυτό, το φυτό χρειάζεται άφθονο νερό. Διατηρώ το έδαφος ομοιόμορφα υγρό καθ’ όλη τη διάρκεια από τη φύτευση μέχρι την αφαίρεση του φυτού μετά τον παγετό. Χρησιμοποιώ ένα φθηνό μετρητής υγρασίας για να με βοηθήσει να το κάνω. Δώστε στο φυτό ντομάτας μια ίντσα νερό την εβδομάδα μέχρι να καρποφορήσει και μετά δώστε του δύο ίντσες νερό. Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα όπως εγώ, ποτίζετε δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρείται το έδαφος υγρό.

Θερμοκρασία

Οι ντομάτες είναι μια καλλιέργεια ζεστής εποχής. Δεν φυτεύω τα φυτά μου ντομάτας San Marzano μέχρι να περάσει ο παγετός και να ζεσταθεί το χώμα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 βαθμούς όλη την ώρα για να ανθίσουν τα φυτά της τομάτας. Βρήκα ότι φυτεύοντας τα φυτά ντομάτας San Marzano πολύ νωρίς σημαίνει ότι καθυστερούν από το κρύο και δεν παράγουν τόσο πολύ.

Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 90 βαθμούς, η γύρη στα άνθη της ντομάτας San Marzano γίνεται άγονη από τη ζέστη. Τα άνθη απλώς θα πέσουν αντί να καρποφορήσουν. Βρήκα ότι είναι καλύτερο να βγάλετε τα φυτά ντομάτας σε αυτό το σημείο και να ξεκινήσετε φρέσκα το φθινόπωρο αντί να προσπαθήσετε να θηλάζετε τα φυτά ντομάτας όλο το καλοκαίρι και να αρχίσουν να παράγουν το φθινόπωρο. Τα φυτά που περνούν από τη διακοπή της παραγωγής δεν φαίνεται να παράγουν ποτέ τόσες ντομάτες το φθινόπωρο όσο τα φρέσκα φυτά.

Λίπασμα

Ακολουθήστε τις συστάσεις της δοκιμής εδάφους (που συζητήθηκαν παραπάνω) για να προετοιμάσετε το χώμα σας για τα φυτά τομάτας. Ελλείψει δοκιμής εδάφους, απλώστε γύρω στα τέσσερα κιλά του 10-10-10 λιπάσματος ανά 100 πόδια σειράς και ποτίστε το. Ζω σε μια περιοχή με υψηλά επίπεδα φωσφόρου και καλίου στο έδαφος μου, γι’ αυτό χρησιμοποιώ μια λίβρα 46-0-0 Αντί για κάθε 100 πόδια σειράς.

Μετά την πήξη των καρπών, ξεκινήστε τη λίπανση κάθε δύο εβδομάδες με ένα υγρό ή τέσσερις εβδομάδες με ένα κοκκώδες λίπασμα μέχρι να πεθάνει το αμπέλι. Για περισσότερα σχετικά με τη λίπανση ντομάτας, διαβάστε το άρθρο μου.

Κλάδεμα

Απροσδιόριστα φυτά τομάτας όπως το San Marzano ωφελούνται από το κλάδεμα. Πρέπει να περιμένετε για να κλαδέψετε το φυτό μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη συστάδα λουλουδιών. Τραβάω πρώτα τους βλαστούς κοντά στο επίπεδο του εδάφους. Στη συνέχεια βγάζω τους βλαστούς που φυτρώνουν εκεί που το κλαδί συναντά το στέλεχος, εκτός από αυτούς ακριβώς κάτω από τη συστάδα των λουλουδιών. Αυτό ανακατευθύνει την ενέργεια που θα είχε ξοδέψει το φυτό καλλιεργώντας το φύλλωμα στην καλλιέργεια περισσότερων ντοματών.

Γιατί να φυτέψετε ντομάτες San Marzano;

Οι ντομάτες San Marzano είναι εξαιρετικές για κονσερβοποίηση. Διατηρούν τη γεύση τους ακόμα και μετά την επεξεργασία. Η κάψουλα σπόρου βρίσκεται στο ένα άκρο, επομένως είναι εύκολο να αφαιρεθεί. Το δέρμα είναι λεπτό και ξεφλουδίζει εύκολα. Αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά αν πρόκειται να κονσερβοποιήσετε πολλές ντομάτες και να φτιάξετε σάλτσα από αυτές.

Πού να αγοράσετε ντομάτες San Marzano

Μπορείτε να αγοράσετε φυτά ντομάτας San Marzano σε πολλά φυτώρια. Δεν τα έχω βρει σε μεγάλα κουτιά. του Γκάρνεϊ έχει φυτά και σπόρους προς πώληση μέσω ταχυδρομείου, όπως και Burpee’s, Εντελώς ντομάτες και Αμαζόνα έχουν σπόρους.

Παράσιτα & Ασθένειες

Τα φυτά ντομάτας San Marzano είναι ανθεκτικά στο Fusarium Wilt, Root Knot Nematode, Tomato Mosaic Virus και Verticillium Wilt. Ωστόσο, παθαίνουν άλλες ασθένειες. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα με γνωστές ασθένειες της τομάτας στο Το άρθρο μου για τις ασθένειες της τομάτας.

Τα φυτά τομάτας San Marzano είναι ευάλωτα σε πολλά παράσιτα. Εάν έχετε προβλήματα με παράσιτα με αυτό το είδος ντομάτας, ελέγξτε το ο οδηγός μας για τα παράσιτα της ντομάτας για λύσεις.

Συγκομιδή

Συγκομίζω τις ντομάτες San Marzano όταν είναι βαθυκόκκινες αλλά ακόμα σφιχτές. Τα φυλάω στον πάγκο γιατί στο ψυγείο αλευρώνουν και μαλακώνουν.

Κοινές χρήσεις της ντομάτας San Marzano

Οι ντομάτες San Marzano είναι καλύτερα σε κονσέρβα. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αλλά προτιμώ κάτι σαν το Big Boy ή το Celebrity για να τρώω φρέσκα. Ντομάτες San Marzano μαγειρέψτε επίσης γρήγορα σε μια νόστιμη σάλτσα. Θυμηθείτε να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ανά τέταρτο ή μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ¼ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ανά πίντα απευθείας στα βάζα κονσερβοποίησης κατά την κονσερβοποίηση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο υδατόλουτρου. Δεν θέλετε να δηλητηριαστείτε επειδή οι ντομάτες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ.

Μια άλλη καλή χρήση για τις ντομάτες San Marzano είναι το στέγνωμα. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τα απλώνουμε σε ένα δίσκο. Βεβαιωθείτε ότι τα μισά δεν αγγίζουν το ένα το άλλο. Ανακατεύουμε καθημερινά τις ντομάτες μέχρι να πάρουν την επιθυμητή ξηρότητα. Φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο σαν βάζο σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Συμπερασματικά, η ντομάτα San Marzano είναι μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση, κειμήλιο από την Ιταλία. Το απροσδιόριστο κλήμα θα αναπτυχθεί όλη την εποχή και θα παράγει ντομάτες ξεκινώντας από 80 ημέρες μέχρι να σταματήσει ο παγετός ή η ζέστη. Αυτές οι κόκκινες, κρεατικές ντομάτες χρησιμοποιούνται καλύτερα σε κονσέρβες ή αποξηραμένες. Φροντίζονται όπως κάθε άλλο φυτό ντομάτας. Απολαύστε τις ντομάτες σας San Marzano!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top