Πώς να καλλιεργήσετε Arkansas Traveler Tomatoes

Αν ψάχνετε για μια γευστική και ευέλικτη ντομάτα που μπορεί να αντέξει τη ζέστη και την ξηρασία, ρίξτε μια ματιά στο Arkansas Traveler. Αυτό ποικιλία κειμήλιο εκτράφηκε για να ανέχεται τις συχνά σκληρές συνθήκες που επικρατούν στο Νότο.

Όχι μόνο αυτά τα φυτά είναι σκληρά, αλλά οι λαμπεροί ροζ καρποί τους είναι ένα ευχάριστο μείγμα όξινου και γλυκού.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να καλλιεργείτε ντομάτες Arkansas Traveler.

Arkansas Traveler Tomato – Οδηγός γρήγορης καλλιέργειας

Τύπος φυτού: Ετήσιο λαχανικό Ανοχή: Ζέστη, σκάσιμο φρούτων, ήπια ξηρασία
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA: 4–9 Συντήρηση: Μέτρια προς υψηλή
Εποχή: Καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους: Πλούσιο και καλά αεριζόμενο
Εκθεση: Πλήρης ήλιος pH εδάφους: 6,2 έως 6,8
Ώρα ωρίμανσης: 85–90 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση Αποστράγγιση εδάφους: Καλή αποστράγγιση
Διάστημα: 24 ίντσες Φύτευση συντρόφου: Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια, γλυκό αλυσούμι, κατιφές
Βάθος φύτευσης: Βάθος 1/4 ίντσας Μην φυτεύετε κοντά: Πατάτες, αρακάς, φασόλια, καλαμπόκι
Υψος: 6–8 πόδια Οικογένεια: Solanaceae
Εξάπλωση: 2–4 πόδια Γένος: Solanum
Ανάγκες σε νερό: Μέτριος Είδος: lycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες: Αφίδες, θρίπες, όψιμη μάστιγα, πρώιμη μάστιγα, κηλίδα στα φύλλα σεπτορίας, φουζάριο Καλλιέργεια: Ταξιδιώτης Αρκάνσας

Σχετικά με το Arkansas Traveler Tomato Plants

Το Arkansas Traveler είναι μια ποικιλία τομάτας κειμήλιο που υπάρχει εδώ και αιώνες. Προέρχεται από το Νότο, όπου επαινείται για την ικανότητά του να αντέχει τη ζέστη, την υγρασία και την ξηρασία που συχνά υπάρχουν στην περιοχή.

Ως κειμήλιο, είναι ανοιχτό γονιμοποιημένο και αναπαράγεται πιστό στους σπόρους. Αυτό σημαίνει ότι εάν γονιμοποιήσετε ένα λουλούδι Arkansas Traveler με ένα άλλο λουλούδι Arkansas Traveler, οι σπόροι από τους καρπούς που θα προκύψουν θα αναπτυχθούν σε φυτά που είναι πανομοιότυπα με τα μητρικά φυτά.

Τα φυτά είναι ακαθόριστος. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν λουλούδια μέχρι να σκοτώσει κάτι το φυτό.

Συνήθως, τα φυτά Arkansas Traveler παράγουν ντομάτες σε διάστημα 2-4 μηνών. Θα σταματήσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν καρπούς μέχρι να φτάσει ο παγετός ή τα φυτά να σκοτωθούν από ξηρασία, ασθένειες ή άλλες δυσμενείς συνθήκες.

Ποια είναι η εμφάνιση και η γεύση των Arkansas Traveler Tomatoes;

Τα φυτά Arkansas Traveler παράγουν μεσαίου μεγέθους ντομάτες σε φέτες που ζυγίζουν περίπου 6–8 ουγγιές. Οι καρποί είναι σκούρο ροζ και κυρίως ομοιόμορφο σε σχήμα.

Οι ντομάτες έχουν μια ισορροπημένη και ήπια γεύση που συνδυάζει γλυκύτητα και οξύτητα. Η σάρκα είναι κρεμώδης, λεία και ζουμερή.

Ποια είναι η ιστορία του Arkansas Traveler Tomato;

Ενώ κάποιοι λένε ότι αυτή η ντομάτα υπάρχει για περισσότερα από εκατό χρόνια, άλλοι λένε ότι εκτράφηκε από Joe McFerran στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Ο McFerran κυκλοφόρησε την ντομάτα «Ταξιδιώτης» το 1971, αλλά οι άνθρωποι συζητούν αν αυτή η ποικιλία είναι ίδια με προηγούμενες ποικιλίες κειμηλίων που αναφέρονται ως «Arkansas Traveler».

Πού να αγοράσετε σπόρους ταξιδιωτών στο Arkansas

Δεδομένου ότι τα σπορόφυτα Arkansas Traveler μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν σε φυτώρια και θερμοκήπια, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε σπόρους και να καλλιεργήσετε τα δικά σας μοσχεύματα. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες μεταφέρουν σπόρους Arkansas Traveler.

Εντελώς ντομάτα, Ανταλλαγή σπόρων Southern Exposureκαι Γιορτή Τομάτας Όλα προσφέρουν Arkansas Traveler Seeds.

Φύτευση σπόρων ταξιδιωτών του Αρκάνσας

Όταν φτάνει αργά ο χειμώνας, φαγούρα για να μπω στον κήπο. Τα περισσότερα χρόνια πρέπει να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι μια ζεστή μέρα δεν σημαίνει ότι έφτασε η άνοιξη.

Όταν χτυπάει αυτή η φαγούρα, μου αρέσει να το ξύνω ξεκινώντας τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους. Και καθώς οι ντομάτες είναι από τους πρώτους σπόρους που ξεκίνησα, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω το Arkansas Traveler Seeds σε εσωτερικούς χώρους;

Λοιπόν, πότε πρέπει να ξεκινήσετε το Arkansas Traveler seeds σε εσωτερικούς χώρους;

Τα σπορόφυτα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση περίπου δύο μήνες αφού φυτέψετε τους σπόρους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να φυτέψετε σπόρους περίπου δύο μήνες πριν θέλετε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα σε εξωτερικούς χώρους.

Δεδομένου ότι οι ντομάτες είναι ευαίσθητες στο κρύο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού πριν τοποθετήσετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους. Εάν δεν είστε σίγουροι πότε θα φτάσει ο τελευταίος παγετός, μπορείτε να αναζητήσετε το προβλεπόμενη ημερομηνία τελευταίας παγετού στην περιοχή σας.

Οι ντομάτες Arkansas Traveler αργούν να ωριμάσουν, γι’ αυτό προτείνω να τις φυτέψετε έξω το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα επιτρέψει στις ντομάτες να παράγουν καρπούς πριν φτάσει ο κρύος καιρός.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή μου είναι γύρω στις 19 Απριλίου, οπότε θα ξεκινήσω το Arkansas Traveler seeds σε εσωτερικούς χώρους γύρω στις 19 Φεβρουαρίου.

Πώς να καλλιεργήσετε τα σπορόφυτα ταξιδιωτών του Αρκάνσας

Μόλις καθορίσετε την ημερομηνία φύτευσης, ήρθε η ώρα να βάλετε τους σπόρους στο έδαφος! Συγκεντρώστε όλες τις προμήθειες σας μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να είστε έτοιμοι όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή.

Εδώ είναι τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε:

Ξεκινήστε υγράνοντας το μείγμα της γλάστρας σας ώστε να είναι υγρό αλλά όχι υγρό. Γεμίστε τα δοχεία με μείγμα γλάστρας και συσκευάστε ελαφρά.

Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να κάνετε μια εσοχή τέταρτης ίντσας σε κάθε δοχείο/κελί, τοποθετήστε έναν σπόρο σε κάθε τρύπα και καλύψτε τους σπόρους με χώμα. Τοποθετήστε κάπου μεταξύ 65ºF-85ºF.

Εάν η περιοχή είναι ζεστή και διατηρείτε το έδαφος υγρό, οι σπόροι θα πρέπει να βλαστήσουν σε 5-8 ημέρες.

Μόλις αναδυθούν τα σπορόφυτα, τοποθετήστε τα φώτα ανάπτυξης λίγα εκατοστά πάνω από τις κορυφές των φυτών. Αφήστε τα φώτα αναμμένα για 12-14 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια σβήστε τα για 10-12 ώρες τη νύχτα.

Εάν ξεκινήσετε τα σπορόφυτά σας σε μικρότερα δοχεία, θα χρειαστεί να τα τοποθετήσετε σε μεγαλύτερες γλάστρες περίπου ένα μήνα μετά τη βλάστησή τους. Τα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε εξωτερικούς χώρους περίπου δύο μήνες αφού φυτέψετε τους σπόρους.

Φύτευση Arkansas Traveler Tomatoes

Ανεξάρτητα από το αν καλλιεργήσατε τα δικά σας σπορόφυτα ή αγοράσατε μερικά από ένα κέντρο κήπου, θα θέλετε να αφιερώσετε χρόνο για να εγκλιματίσετε τα φυτά στο νέο τους σπίτι.

Τοποθετήστε τα σπορόφυτα έξω για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια αυξήστε τον χρόνο που περνούν τα φυτά σε εξωτερικούς χώρους μέχρι να περάσουν 24 ώρες έξω. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να φυτέψετε τις ντομάτες στο έδαφος.

Φροντίστε να επιλέξετε μια τοποθεσία που δέχεται πλήρη ήλιο και έχει καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Εάν φυτεύετε περισσότερα από ένα φυτά, χώρο μεμονωμένα φυτά σε απόσταση δύο μέτρων.

Μόλις απλώσετε τα φυτά σας, σκάψτε μια τρύπα έξι ιντσών για κάθε φυτό. Τοποθετήστε μια χούφτα έτοιμο κομπόστ στην τρύπα, προσθέστε ένα φυτό και καλύψτε με χώμα.

Αν λίγο από το στέλεχος του φυτού είναι καλυμμένο με χώμα, δεν πειράζει! Η ντομάτα θα αναπτύξει ρίζες κατά μήκος υπόγειων τμημάτων του στελέχους.

Φροντίδα Arkansas Traveler Tomatoes

Η φροντίδα των ντοματών Arkansas Traveler είναι παρόμοια με φροντίδα άλλων τύπων ντοματών κειμηλίων. Θα χρειαστεί να παρέχετε αρκετό νερό και θρεπτικά συστατικά, να ποντάρετε και να κλαδέψετε τα φυτά και να προσέχετε τα ενοχλητικά παράσιτα και ασθένειες.

Λίπανση

Εάν θέλετε να ρυθμίσετε τα φυτά ντομάτας σας για επιτυχία, θα πρέπει να στοχεύσετε να βελτιώσετε το έδαφος πριν τα φυτά πάνε στο έδαφος. Ο πρώτος που θα ολοκληρώσει αυτό είναι η διεξαγωγή μιας δοκιμής εδάφους.

Πάρτε δείγματα από τις κορυφαίες έξι ίντσες του εδάφους και, στη συνέχεια, υποβάλετέ τα σε ένα εργαστήριο δοκιμών εδάφους. Στη συνέχεια, το εργαστήριο θα σας στείλει μια αναφορά με το pH του εδάφους, την οργανική ύλη του εδάφους και τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις συστάσεις της αναφοράς για να προσθέσετε τυχόν θρεπτικά συστατικά που λείπουν στο έδαφος το φθινόπωρο πριν φυτέψετε. Ωστόσο, περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να προσθέσετε άζωτο.

Μόλις τα φυτά σας είναι στο έδαφος, θα πρέπει να τα λιπάνετε περίπου μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες. Μερικά λιπάσματα που λειτουργούν καλά για τα φυτά Arkansas Traveler περιλαμβάνουν Jobe’s Organics Vegetable & Tomato Food και Espoma Organic Tomato-Tone.

Διαβάστε το άρθρο μας για πλήρης εξήγηση των λιπασμάτων τομάτας.

Πότισμα

Όπως τα περισσότερα είδη τομάτας, τα φυτά Arkansas Traveler προτιμούν σταθερά υγρό έδαφος. Ωστόσο, μπορούν να ανεχθούν την ξηρασία και τις διακυμάνσεις της υγρασίας του εδάφους καλύτερα από πολλές άλλες ποικιλίες τομάτας.

Τούτου λεχθέντος, είναι μια καλή πρακτική να ποτίζετε τα φυτά τομάτας σας κάθε 2-3 ημέρες. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους σταθερή, κάτι που θα βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και θα περιορίσει το ράγισμα των καρπών.

Όταν ποτίζετε, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να πέσει νερό στο φύλλωμα του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε α ποτιστήρι, ταινία σταγόναςή εύκαμπτος σωλήνας εμποτισμού παρά ένα σύστημα καταιωνιστήρων.

Καφασωτό

Δεδομένου ότι τα φυτά Arkansas Traveler είναι απροσδιόριστα, μπορούν εύκολα να μεγαλώσουν πάνω από έξι πόδια ψηλά. Ενώ εσύ τεχνικά όχι χρειάζομαι για να καφασωτάρω τα φυτά, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα εγκαταλείψω αυτό το βήμα.

Το καφασωτό βοηθά να κρατηθούν τα φυτά μακριά από το έδαφος, κάτι που με τη σειρά του παρέχει πολλά οφέλη. Τα φυτά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες, μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα φυτά στον κήπο σας και η συγκομιδή γίνεται ευκολότερη.

ΕΝΑ μεταλλικό κλουβί ντομάτας είναι ένας εύκολος τρόπος να περιορίσετε τα φυτά σας στο Arkansas Traveler. Απλώς τοποθετήστε το κλουβί γύρω από τα φυτά όταν είναι ακόμη μικρά και πιέστε τυχόν κλαδιά που εκτείνονται πίσω στο κλουβί.

Εάν καλλιεργείτε πολλά φυτά ντομάτας στη σειρά, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια άλλη μέθοδο καφασωτού. Μια επιλογή που λειτουργεί καλά για τις ντομάτες που καλλιεργούνται στο χωράφι είναι η μέθοδος πασσάλου και ύφανσης της Φλόριντα.

Για να εφαρμόσετε αυτήν τη μέθοδο, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

  1. Τοποθετήστε ένα πάσσαλο ντομάτας ύψους έξι ποδιών στο έδαφος κάθε δύο έως τρία φυτά.
  2. Δέστε ένα κομμάτι σπάγκου ντομάτας σε έναν πάσσαλο περίπου έξι ίντσες πάνω από το έδαφος.
  3. Περάστε το κομμάτι σπάγγου κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς των φυτών ντομάτας, τεντώστε το και μετά τυλίξτε το γύρω από τον επόμενο πάσσαλο.
  4. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία στην άλλη πλευρά των φυτών ντομάτας. Όταν τελειώσετε, τα φυτά θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν από τον σπάγκο.
  5. Συνεχίστε να προσθέτετε στρώματα σπάγγου καθώς μεγαλώνουν τα φυτά.

Κλάδεμα

Όπως και με το καφασωτό, το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Ακόμα κι αν δεν αφαιρέσετε ούτε ένα φύλλο ή πλευρικό βλαστό, το φυτό σας πιθανότατα θα παράγει μια υγιή ποσότητα ντομάτας.

Τούτου λεχθέντος, το κλάδεμα μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας διαχειρίσιμα, να περιορίσετε την ανάπτυξη και την εξάπλωση ασθενειών και να διευκολύνει τη συγκομιδή.

Μου αρέσει να κλαδεύω τα κάτω φύλλα. Αυτό εμποδίζει το νερό να πιτσιλάει από το έδαφος και πάνω στο φύλλωμα του φυτού.

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν πάνω από μερικά πόδια, μου αρέσει επίσης να αφαιρώ τα υπερβολικά φύλλα. Αυτό βοηθά στην αύξηση της ροής του αέρα και διατηρεί το φυτό υγιές.

Έλεγχος κοινών παρασίτων και ασθενειών

Ακόμα κι αν καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή, μπορεί να εμφανιστούν παράσιτα και ασθένειες. Η γνώση των προβλημάτων που πρέπει να προσέξετε μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το φυτό σας.

Μερικά κοινά παράσιτα περιλαμβάνουν πλάσματα που ρουφούν χυμό όπως αφίδες, θρίπες και ακάρεα αράχνης. Ενώ αυτά τα παράσιτα είναι μικρά, μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και επίσης να μεταδώσουν ασθένειες.

Τα ωφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες, τα ζωύφια δολοφόνων και τα πράσινα κορδόνια μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν αυτά τα παράσιτα υπό έλεγχο. Η διατήρηση ενός διαφορετικού κήπου και η αποφυγή εντομοκτόνων ευρέος φάσματος θα βοηθήσει αυτούς τους καλούς τύπους να ανθίσουν.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας είναι καλυμμένα με αφίδες ή θρίπες, μπορεί να θέλετε να ψεκάσετε το παράσιτο με λάδι neem ή εντομοκτόνο σαπούνι.

Άλλα παράσιτα που πρέπει να προσέξετε είναι οι κάμπιες όπως οι κερατοσκώληκες της ντομάτας και ο στρατιώτης.

Διαβάστε το άρθρο μας για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα παράσιτα της τομάτας.

Όσον αφορά τις ασθένειες, τα φυτά Arkansas Traveler είναι ευπαθή σε αρκετή ποσότητα. Μερικοί κοινές ασθένειες που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν φουζάριο, πρώιμο μαρασμό, όψιμο μαρασμό, ανθρακόζη και βερτισίλλιο.

Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν μόλις εμφανιστούν, η πρόληψη είναι συχνά ο καλύτερος έλεγχος. Φροντίστε να εναλλάσσετε το σημείο που φυτεύετε ντομάτες κάθε χρόνο και να αγοράζετε μόνο φυτά χωρίς ασθένειες.

Συγκομιδή και αποθήκευση Arkansas Traveler Tomatoes

Θα πρέπει να αρχίσετε να εντοπίζετε τις πρώτες σας ώριμες ντομάτες περίπου τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση των φυτών σε εξωτερικούς χώρους. Οι ντομάτες θα αρχίσουν να ωριμάζουν κοντά στο έδαφος, γι’ αυτό προσέχετε τους κατώτερους καρπούς.

Τα φρούτα Arkansas Traveler θα ξεκινήσουν ανοιχτό πράσινο, θα αναπτύξουν ένα ανοιχτό ροζ ρουζ στο κάτω μέρος του φρούτου και στη συνέχεια θα γίνουν πλήρως ροζ. Μπορείτε να μαζέψετε τις ντομάτες οποιαδήποτε στιγμή αφού αποκτήσουν λίγο χρώμα.

Εάν μαζέψετε τα φρούτα μόλις αρχίσουν να κοκκινίζουν, θα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για περίπου μία έως δύο εβδομάδες στους 50ºF. Θα ωριμάσουν σιγά σιγά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μπορείτε επίσης να μαζέψετε ντομάτες όταν είναι πλήρως ώριμες. Ωστόσο, αυτές οι ντομάτες θα αποθηκευτούν μόνο για λίγες μέρες.

Ανεξάρτητα από το πόσο ώριμες είναι οι ντομάτες, είναι καλύτερο να τις αποθηκεύσετε σε ένα δροσερό και αμυδρό μέρος. Ωστόσο, αποφύγετε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο γιατί αυτό μπορεί να βλάψει τη γεύση και την υφή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top