Πώς να κλαδέψετε το φασκόμηλο για μεγάλα, θαμνώδη φυτά – Ένας γρήγορος οδηγός

Κοντινό πλάνο του θαμνώδους φυτού φασκόμηλου

Η καλλιέργεια βοτάνων μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία στον κήπο και την κουζίνα. Εάν έχετε συνηθίσει στα αποξηραμένα βότανα από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να εκπλαγείτε την πρώτη φορά που θα συνθλίψετε ένα φρεσκοκομμένο φύλλο φασκόμηλου ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Το αρωματικό βότανο έχει πολύ πιο ισχυρό άρωμα από οτιδήποτε από ένα γυάλινο μπουκάλι.

Ακόμα κι αν δεν μαγειρεύεις, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι λόγοι για να καλλιεργήσετε φασκόμηλο στον κήπο σας κάθε χρόνο και πολλά εξαιρετικά χρήσεις για φρέσκο ​​φασκόμηλο.

Φλιτζάνι τσάι φασκόμηλου

Αλλά η διατήρηση ενός κήπου με βότανα μπορεί να έχει και τα μειονεκτήματά της. Ίσως έχετε βαρεθεί τα φυτά φασκόμηλου;

Μάλλον μας έχετε ακολουθήσει οδηγός καλλιέργειας φασκόμηλου και να έχουν το πότισμα όλα κατάλαβα. Θυμηθήκατε να λιπάνετε με ένα καλό αζωτούχο λίπασμα. Και το μικρό σας φυτό που αγαπά τον ήλιο λαμβάνει πολλές ακτίνες, αλλά στο τέλος, εξακολουθείτε να καταλήγετε με μακροβούτια φυτά φασκόμηλου που πέφτουν όταν γίνουν πολύ ψηλά.

Εάν ελπίζετε για θαμνώδη φυτά φασκόμηλου που θα παράγουν τόνους αρωματικών φύλλων, τότε είναι σημαντικό να τα κλαδέψετε επίσης.

Τόσο συχνά, οι κηπουροί αποφεύγουν το κλάδεμα επειδή βρίσκουν τη διαδικασία εκφοβιστική ή πιστεύουν ότι θα σκοτώσουν τα φυτά τους. Να είστε σίγουροι, δεν είναι μια γρήγορη δουλειά που μαθαίνετε να κάνετε εύκολα. Ο γρήγορος οδηγός μας θα σας διευκολύνει και προτού το καταλάβετε, θα είστε επαγγελματίας στο κλάδεμα φασκόμηλου με τεράστια φυτά φασκόμηλου στον κήπο σας.

Γιατί πρέπει να κλαδέψετε το φασκόμηλο

Σύγκριση δύο φυτών φασκόμηλου, ένα κλαδευμένο ένα όχι
Το φασκόμηλο στα αριστερά κλαδεύτηκε την άνοιξη και το δεξιό το άφηναν στην τύχη του μέχρι πριν από δύο εβδομάδες.

Αν διαβάζετε αυτό, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι αφημένο στην τύχη του, το φασκόμηλο είναι επιρρεπές στο να είναι ποδαρικό, ειδικά αν δεν έχει αρκετό ήλιο. Αλλά αν θέλετε ένα φυτό που μεγαλώνει περισσότερο παρά ψηλότερο, πρέπει να του πείτε να μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο.

Και πώς το κάνετε αυτό είναι με ένα καθαρό, αποστειρωμένο ψαλίδι.

Όταν κλαδεύουμε, στέλνουμε ένα μήνυμα στο φυτό – βάλτε περισσότερη ενέργεια στη νέα ανάπτυξη. Οπου κλαδεύουμε ένα φυτό στέλνει και ένα μήνυμα. Για παράδειγμα, η αφαίρεση των κορυφών μιας πετούνιας προκαλεί περισσότερη ενέργεια στην παραγωγή νέων λουλουδιών. Με το φασκόμηλο, κλαδεύουμε λίγο χαμηλότερα για να ενθαρρύνουμε περισσότερη πλευρική ανάπτυξη, κάτι που μας δίνει αυτά τα όμορφα, γεμάτα φυτά που φαίνονται υπέροχα στον κήπο ή ένα δοχείο στον πάγκο της κουζίνας μας.

Πότε να κλαδέψετε το φασκόμηλο

Η καλύτερη εποχή για να κλαδέψετε το φασκόμηλο είναι την άνοιξη αφού έχει ζεσταθεί ο καιρός. Αυτό δίνει στο φυτό άφθονο χρόνο για να δημιουργήσει νέα ανάπτυξη και να σχηματίσει ένα ευρύτερο, πιο θαμνώδες σχήμα. Οποιεσδήποτε νέες περικοπές θα έχουν σκληρύνει όταν επιστρέψει ο ψυχρότερος καιρός, καθιστώντας τις πιο πιθανό να επιβιώσουν τον χειμώνα.

Φασκόμηλο που ανθίζει

Μωβ λουλούδια φασκόμηλου

Ίσως δεν καλλιεργείτε φασκόμηλο για να μαγειρέψετε. ίσως σας αρέσουν τα όμορφα μικροσκοπικά λουλούδια του. Αν συμβαίνει αυτό, θα θελήσετε να σταματήσετε αυτό το ανοιξιάτικο κλάδεμα. Περιμένετε μέχρι να αρχίσουν να πεθαίνουν τα λουλούδια πριν κλαδέψετε το φασκόμηλό σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε τις ανθίσεις, ενώ παράλληλα δημιουργείτε μεγαλύτερα φυτά κάθε εποχή.

Ποτέ δεν θέλετε να κλαδέψετε το φασκόμηλο το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Η τρυφερή νέα βλάστηση που θα εμφανιστεί λίγο μετά δεν αντέχει το κρύο και θα ξεψυχήσει. Θα μπορούσατε ακόμη και να χάσετε ολόκληρο το φυτό.

Πώς να κλαδέψετε το φασκόμηλο

Όπως πάντα, μην ξεχάσετε να απολυμάνετε τα εργαλεία σας πριν κλαδέψετε ένα φυτό. Για το κλάδεμα φασκόμηλου, ένα μικρό ψαλίδι είναι ό,τι χρειάζεστε.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε το φυτό να αναπτύξει περισσότερη ανάπτυξη στο κάτω μέρος, με αποτέλεσμα ένα φυτό πιο θαμνώδες καθώς προχωρά η εποχή. Για να το πετύχουμε αυτό, θα κόψουμε το πάνω τρίτο κάθε στελέχους που αναπτύσσεται από το στέμμα.

Όταν έχετε ένα σχετικά μικρό φυτό, για αρχή, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να αφαιρείτε πολλά, αλλά μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες, θα έχετε άφθονη νέα ανάπτυξη.

Κοντινό πλάνο νέων φύλλων στο μίσχο φασκόμηλου

Θα παρατηρήσετε ότι τα φύλλα μεγαλώνουν σε δύο, ένα σε κάθε πλευρά, μετά υπάρχει ένα μήκος στελέχους πριν από ένα άλλο ζευγάρι φύλλα. Το φασκόμηλο συνεχίζει να αναπτύσσεται με αυτόν τον τρόπο, με περισσότερα φύλλα και βλαστούς να αναδύονται συνεχώς, σαν κρήνη, από το κέντρο του φυτού.

χέρι που κρατά το ψαλίδι που κόβει ένα στέλεχος φασκόμηλου

Για να κλαδέψετε το φασκόμηλο, κάντε τα κοψίματά σας ακριβώς πάνω από δύο φύλλα, περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής προς τα κάτω.

Κόβοντας αυτό το κεντρικό στέλεχος και τα φύλλα, το φυτό αναγκάζεται να βγάλει νέα ανάπτυξη στον καβάλο όπου τα φύλλα συναντούν το στέλεχος. Εκεί που κάποτε είχατε ένα σιντριβάνι να φυτρώνει περισσότερα φύλλα, τώρα θα έχετε δύο.

Νέα ανάπτυξη φασκόμηλου κοντά σε κλαδευμένο σημείο
Τα δύο νέα μου σοφά «συντριβάνια» έχουν ήδη ξεπεράσει το περιποιημένο σημείο.

Συνεχίστε να κόβετε τις κορυφές από κάθε κύριο στέλεχος που αναπτύσσεται έξω από το στέμμα του φυτού.

Μην χάνεις αυτές τις κορυφές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μικροσκοπικά φύλλα. Αποθηκεύστε τα και στεγνώστε τα ή χρησιμοποιήστε τα αμέσως.

Συντήρηση μετά το κλάδεμα

ομίχλη φασκόμηλου με νερό

Δώστε στο φυτό ένα καλό πότισμα αφού ολοκληρώσετε το κλάδεμα. Μην ξεχνάτε? Το φασκόμηλο δεν του αρέσουν τα βρεγμένα πόδια, οπότε αν το μεγαλώνετε σε γλάστρα με πιατάκι, φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν επιπλέον νερό.

Εάν δεν έχετε γονιμοποιήσει ακόμα το φυτό, αν το κάνετε μετά το κλάδεμα θα βοηθήσει το φυτό να ανακάμψει και θα βοηθήσει στη διασφάλιση θαμνώδους νέας ανάπτυξης.

Μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, θα αρχίσετε να βλέπετε νέα ανάπτυξη στη βάση των φύλλων.

μικροσκοπικά νέα φύλλα που αναπτύσσονται δίπλα στο στέλεχος όπου κλαδεύτηκε το φυτό
Μπορείτε ήδη να δείτε τη νέα ανάπτυξη παρακάτω όπου έκοψα το στέλεχος.

Μπορείτε επίσης να κόψετε αυτά τα νέα στελέχη στα μέσα του καλοκαιριού, εάν θέλετε να ενθαρρύνετε ακόμη μεγαλύτερη πλευρική ανάπτυξη. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας θα έχει άφθονο χρόνο για να ανακάμψει και για αυτή τη δεύτερη παρτίδα νέας ανάπτυξης να σκληρύνει για το χειμώνα. Μπορείτε επίσης να φέρετε το φυτό σας σε εσωτερικό χώρο ή να το καλύψετε για να προστατεύσετε τη νέα ανάπτυξη.

Μεγάλο κομμάτι φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι μια υπέροχη προσθήκη σε οποιοδήποτε γαστρονομικός κήποςκαι με το ετήσιο κλάδεμα, αυτό το πολυετές βότανο θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να αναπτύσσεται κάθε χρόνο.

Διαβάστε στη συνέχεια:


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Τρέισι Μπέσμερ

Γεια σου, με λένε Τρέισι. Είμαι ο αρχισυντάκτης εδώ στο Rural Sprout.

Πολλοί από τους αναγνώστες μας με γνωρίζουν ήδη από τα δημοφιλή μας κυριακάτικα ενημερωτικά δελτία. (Είστε εγγεγραμμένοι στα ενημερωτικά δελτία μας, σωστά;) Κάθε Κυριακή, στέλνω μια φιλική αποστολή από το λαιμό μου στο δάσος στην Πενσυλβάνια. Είναι λίγο σαν να κάθεσαι στην μπροστινή βεράντα με έναν φίλο, συζητώντας τους κήπους μας πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.

Με καταγωγή από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, είμαι τώρα επίτιμος από την Πενσυλβανία, έχοντας ζήσει εδώ τα τελευταία 18 χρόνια.

Μεγάλωσα περνώντας τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι του μπαμπά μου εκτός δικτύου, όπου πέρασα μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας τριγυρνώντας στο δάσος και λερώνοντας τα χέρια μου.

Έμαθα πώς να κάνω πράγματα που τα περισσότερα μικρά παιδιά δεν έχουν κάνει εδώ και έναν αιώνα.

Είτε ήταν το πάτημα μήλων το φθινόπωρο για σπιτικό μηλίτη, η βόλτα στα χιόνια της άνοιξης της πολιτείας της Νέας Υόρκης για να πιάσεις δέντρα για σιρόπι σφενδάμου είτε κονσερβοποιώντας ό,τι φύτρωνε στον κήπο το καλοκαίρι – πάντα υπήρχαν νέες περιπέτειες με κάθε εποχή.

Ως ενήλικας, συνεχίζω να αντλώ από τις δεξιότητες που έμαθα ως παιδί. Λατρεύω το Wi-Fi μου και γνωρίζω ότι η πίτσα απέχει μόνο ένα τηλεφώνημα. Και είμαι εντάξει με το να μην ξαναεπισκεφτώ ποτέ την περιπέτεια που χρησιμοποιεί ένα outhouse στα μέσα Ιανουαρίου.

Αυτές τις μέρες τείνω να είμαι σχεδόν οικοδεσπότης.

Ακολουθώ μια εκλεκτική προσέγγιση στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη άνεση όπου θέλω και επιλέγοντας τους ρουστίκ τρόπους της παιδικής μου ηλικίας όπως μου ταιριάζουν.

Πιστεύω ακράδαντα στην αυτάρκεια, ανεξάρτητα από το πού ζείτε, και τη δύναμη και την υπερηφάνεια που προέρχονται από το να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας.

Πάντα είχα κήπο, ακόμα κι όταν ο μόνος διαθέσιμος χώρος ήταν η ταράτσα της πολυκατοικίας μου. Πλέκω από επτά χρονών και κλώω και βάφω και το δικό μου μαλλί. Αν μπορείτε να το ζυμώσετε, μάλλον είναι στο ντουλάπι μου ή στον πάγκο της κουζίνας μου. Και δεν μπορώ να πάω περισσότερες από λίγες μέρες χωρίς ένα ταξίδι στο δάσος αναζητώντας μανιτάρια, βρώσιμα φυτά ή τον ήχο του ανέμου στα δέντρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προσωπικές μου (τρελές) περιπέτειες στο σπίτι Σχεδόν οικονόμος και το Instagram ως @aahomesteader.

Ειρήνη, αγάπη και βρωμιά κάτω από τα νύχια σου,

Τρέισι

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top