Πώς να μαζέψετε το βάλσαμο λεμονιού και να το αποθηκεύσετε σωστά

Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια βάλσαμου λεμονιού, η συγκομιδή είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία. Γνωρίζοντας πότε και πώς να μαζέψετε το βάλσαμο λεμονιού σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυτό σας.

Το βάλσαμο λεμονιού, γνωστό και ως Melissa officinalis, είναι ένα πολυετές βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως σε τσάγια, αιθέρια έλαια και άλλες φυσικές θεραπείες.

Πότε πρέπει να μαζέψω βάλσαμο λεμονιού;

Η συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού τη σωστή στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την καλύτερη γεύση και άρωμα από τα φύλλα. Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού είναι το πρωί, αφού στεγνώσει η δροσιά αλλά πριν ο ήλιος είναι πολύ ζεστός. Αυτό είναι όταν τα έλαια στα φύλλα είναι στο αποκορύφωμά τους, δίνοντάς σας την πιο έντονη γεύση και άρωμα.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε βάλσαμο λεμονιού για το μαγείρεμα ή την παρασκευή τσαγιού, είναι καλύτερο να μαζέψετε τα φύλλα όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθιση. Αυτό είναι συνήθως στα μέσα του καλοκαιριού, γύρω στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Σε αυτό το στάδιο, τα φύλλα θα είναι τα πιο δυνατά και γευστικά.

Για να μαζέψετε βάλσαμο λεμονιού, απλά κόψτε τα στελέχη περίπου 2 ίντσες πάνω από το έδαφος χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος. Φροντίστε να αφήσετε μερικούς μίσχους στο φυτό για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να παράγει περισσότερα φύλλα.

Εάν σκοπεύετε να στεγνώσετε το βάλσαμο λεμονιού για μελλοντική χρήση, μαζέψτε τα φύλλα λίγο πριν αρχίσει να ανθίζει το φυτό. Τότε είναι που τα φύλλα περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ελαίων, τα οποία θα σας δώσουν την πιο έντονη γεύση και άρωμα όταν στεγνώσουν.

Πώς να μαζέψετε το βάλσαμο λεμονιού;

Όταν πρόκειται για τη συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού, είναι σημαντικό να το κάνετε τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο για να εξασφαλίσετε την καλύτερη γεύση και δραστικότητα. Ακολουθούν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού:

  1. Επιλέξτε τη σωστή ώρα: Η καλύτερη στιγμή για να μαζέψετε το βάλσαμο λεμονιού είναι το πρωί αφού στεγνώσει η δροσιά, αλλά πριν ζεσταθεί πολύ ο ήλιος. Αυτό συμβαίνει όταν τα έλαια στα φύλλα είναι πιο δυνατά και αρωματικά.
  2. Κόψτε τους μίσχους: Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε τους μίσχους του φυτού λεμονιού. Κόψτε ακριβώς πάνω από ένα σετ φύλλων για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη.
  3. Αφήστε μερικά στελέχη: Κατά τη συγκομιδή, φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυτού ανέπαφο. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να παράγει νέα φύλλα.
  4. Πλένουμε και στεγνώνουμε: Πλένουμε καλά τα φύλλα σε δροσερό νερό και τα στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα. Φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν κατεστραμμένα ή αποχρωματισμένα φύλλα.
  5. Αποθηκεύστε σωστά: Αποθηκεύστε τα φύλλα σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τα φύλλα για μελλοντική χρήση.

Αποθήκευση Lemon Balm

Μετά τη συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού, είναι σημαντικό να το αποθηκεύσετε σωστά για να διατηρήσετε τη γεύση και το άρωμά του. Εδώ είναι τρεις τρόποι για να αποθηκεύσετε το βάλσαμο λεμονιού:

Αποθηκεύστε φρέσκο ​​βάλσαμο λεμονιού

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το βάλσαμο λεμονιού μέσα σε λίγες μέρες, φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα ή δοχείο στο ψυγείο. Φροντίστε να διατηρήσετε τα φύλλα στεγνά και να αφαιρέσετε τυχόν κατεστραμμένα ή μαραμένα πριν τα αποθηκεύσετε. Το φρέσκο ​​βάλσαμο λεμονιού μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Ξηρό βάλσαμο λεμονιού

Η αποξήρανση του βάλσαμου λεμονιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη γεύση του για μακροχρόνια αποθήκευση. Για να στεγνώσετε το βάλσαμο λεμονιού, δέστε ένα μάτσο κοτσάνια και κρεμάστε τα ανάποδα σε δροσερό, ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Μόλις τα φύλλα στεγνώσουν και θρυμματιστούν, αφαιρέστε τα από τους μίσχους και φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Το αποξηραμένο βάλσαμο λεμονιού μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Freeze Lemon Balm

Η κατάψυξη του βάλσαμου λεμονιού είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τη γεύση και το άρωμά του. Για να παγώσετε το βάλσαμο λεμονιού, ψιλοκόψτε τα φύλλα και βάλτε τα σε παγοθήκες γεμάτες με νερό ή ελαιόλαδο. Μόλις παγώσουν, αφαιρέστε τους κύβους και φυλάξτε τους σε ένα δοχείο ή σακούλα ασφαλή για την κατάψυξη. Το κατεψυγμένο βάλσαμο λεμονιού μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της συγκομιδής

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το βάλσαμο λεμονιού σας, υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

1. Συγκομιδή το πρωί

Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού είναι το πρωί αφού στεγνώσει η δροσιά, αλλά πριν ο ήλιος είναι πολύ ψηλά στον ουρανό. Τότε είναι που τα αιθέρια έλαια του φυτού είναι πιο δυνατά, δίνοντάς σας τη μεγαλύτερη γεύση και άρωμα.

2. Κόβετε τακτικά

Για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη και να διατηρήσετε το φυτό σας βάλσαμο λεμονιού υγιές, είναι σημαντικό να το κόβετε τακτικά. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να αποτρέψει το φυτό από το να γίνει πολύ ξυλώδες ή ποδαράκι.

3. Χρησιμοποιήστε αιχμηρά, καθαρά εργαλεία

Χρησιμοποιείτε πάντα αιχμηρά, καθαρά εργαλεία κατά τη συγκομιδή του βάλσαμου λεμονιού. Θαμπά ή βρώμικα εργαλεία μπορεί να βλάψουν το φυτό και να προκαλέσουν ασθένεια. Καθαρίστε τα εργαλεία σας με οινόπνευμα ή διάλυμα από ένα μέρος χλωρίνης σε εννέα μέρη νερού πριν και μετά τη χρήση.

4. Στεγνώστε ή παγώστε την περίσσεια συγκομιδής

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερο βάλσαμο λεμονιού από ό,τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, σκεφτείτε να το στεγνώσετε ή να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση. Για να στεγνώσουν, κρεμάστε τα στελέχη ανάποδα σε δροσερό και στεγνό μέρος μέχρι να γίνουν τραγανά τα φύλλα. Για να παγώσουν, ψιλοκόψτε τα φύλλα και παγώστε τα σε παγοθήκες με λίγο νερό ή λάδι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top