Πώς να μαζέψετε το λάχανο με τον σωστό τρόπο;

Λατρεύω το πόσο εύκολο είναι να καλλιεργείτε λάχανο και πώς μπορείτε να συνεχίσετε να το συγκομίζετε για μήνες ή και χρόνια. Επιπλέον, το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Είναι τόσο ευέλικτο, που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σούπες, smoothies και stir-fries.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του λάχανου για να αποφύγετε μια πικρή γεύση και σκληρή υφή. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να μαζέψετε το λάχανο; Λοιπόν, εξαρτάται από τον τύπο του λάχανου που έχετε και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ας βρούμε την τέλεια στιγμή για να μαζέψουμε το λάχανο!

Πότε να μαζέψετε λάχανο;

Για το baby kale, μπορείτε συνήθως να ξεκινήσετε τη συγκομιδή τους μεταξύ 25-30 ημερών μετά τη φύτευση. Το ώριμο λάχανο μπορεί να συγκομιστεί μετά από περίπου 2 μήνες, δηλαδή περίπου 65-70 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Εάν καλλιεργείτε λάχανο από μεταμόσχευση, μπορείτε να αφαιρέσετε 15 ημέρες από τις ημέρες μέχρι την ωρίμανση.

Ένας απλός τρόπος για να μάθετε πότε πρέπει να συλλέξετε ώριμο λάχανο είναι κοιτάζοντας τα φύλλα τους. Όταν τα φύλλα έχουν περίπου το μέγεθος του χεριού σας, είναι ώρα για τη συγκομιδή.

Πώς να συλλέξετε το λάχανο για να συνεχίσει να αναπτύσσεται;

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη συγκομιδή του λάχανου είναι να το κάνετε νωρίς το πρωί, πριν ο ήλιος ζεστάνει το λάχανο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη γεύση από τη συγκομιδή σας!

Για το Baby Kales

Τα baby kales έχουν μια λεπτή υφή και μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με τα ώριμα αντίστοιχά τους, καθιστώντας τα τέλεια για σαλάτες.

Μπορείτε να μαζέψετε τα baby kales περίπου 1 μήνα μετά τη φύτευση ή αν δεν θυμάστε την ημέρα, μπορείτε να τα μαζέψετε όταν έχουν ύψος περίπου 4 ίντσες.

Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι και πιάστε μια ολόκληρη χούφτα λάχανα και απλά κόψτε ολόκληρο το φυτό περίπου 2 ίντσες πάνω από τη γραμμή του εδάφους. Μπορείτε επίσης να μαζέψετε μεμονωμένα φύλλα ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά προσέξτε να μην καταστρέψετε τα νεαρά φυτά.

Τα μωρά kales μπορούν να συλλεχθούν πολλές φορές πριν φτάσουν στην ωρίμανση.

Για ώριμες Καλές

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο κόψτε και έλα ξανά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψαλίδι κήπου ή το ψαλίδι κουζίνας σας, να ξεκινήσετε από τη βάση του φυτού και να ανεβείτε, κόβοντας πρώτα τα πιο ώριμα φύλλα. Η προτιμώμενη μέθοδος μου είναι απλώς να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να πιάσω ένα φύλλο και να το στρίψω απαλά για να το σπάσω στη βάση του.

Αφήνει τουλάχιστον 4 – 6 ανώριμα φύλλα στην κορυφή του φυτού, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, δεν θέλετε να κόψετε την κορυφή του φυτού, γιατί αν το κάνετε αυτό, το φυτό δεν θα έχει την ικανότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σε περίπτωση που ψιλοκόψετε την κορυφή του φυτού, μην ανησυχείτε πολύ, καθώς το φυτό θα αναγκαστεί να αναπτύξει επιπλέον πλαϊνούς βλαστούς και μπορείτε επίσης να τους μαζέψετε.

Μπορείτε επίσης να κόψετε ολόκληρο το φυτό αμέσως αν προτιμάτε, να αφαιρέσετε μερικά από τα πιο χαμηλά και εξωτερικά φύλλα γιατί είναι τα παλαιότερα και πιθανότατα δεν έχουν πολύ καλή γεύση, αυτά τα φύλλα τείνουν να κιτρινίζουν και μερικές φορές έχουν παράσιτα όπως αφίδες ή σαλιγκάρια. .

Γιατί πρέπει να μαζεύετε τακτικά λάχανο;

  • Πρόληψη παρασίτων και ασθενειών: Τα χαμηλότερα και εξωτερικά φύλλα του λάχανου προσελκύουν συνήθως μια ποικιλία παρασίτων όπως αφίδες, γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Η τακτική συγκομιδή του λάχανου μπορεί να αποτρέψει αυτούς τους τύπους παρασίτων από το να μολύνουν τα φυτά σας.
  • Ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη: Η τακτική συγκομιδή του λάχανου προάγει την ανάπτυξη νέων φύλλων, η οποία εξασφαλίζει τη συνεχή παροχή φρέσκων και τρυφερών φύλλων, διασφαλίζει επίσης ότι τα φύλλα έχουν τη μέγιστη γεύση και υφή, καθιστώντας τα πιο ευχάριστα στην κατανάλωση.
  • Αποτρέπει το μπουλόνι: Το κατσαρό λάχανο είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής που τείνει να βιδώνεται ή να σπέρνει όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η τακτική συγκομιδή αποτρέπει το μπουλόνι και διασφαλίζει ότι το φυτό παραμένει παραγωγικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Αυξάνει την απόδοση: Η τακτική συγκομιδή του λάχανου μπορεί να αυξήσει την απόδοση του φυτού. Όσο περισσότερο συγκομίζετε, τόσο περισσότερο θα παράγει το φυτό.

Προσεκτικό πλύσιμο των λαχανών σας μετά τη συγκομιδή

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ωραίο πλύσιμο δύο ή τρεις φορές κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγουν τα πάντα και στεγνώστε τα απαλά πριν τα χρησιμοποιήσετε γιατί δεν θέλετε να φάτε αφίδες, σαλιγκάρια ή τυχόν βρωμιά που μπορεί να υπάρχουν στα φύλλα. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το λάχανο είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση.

Αυτό είναι! Τώρα που ξέρετε πώς να μαζεύετε σωστά το λάχανο, προχωρήστε, μαζέψτε το και απολαύστε τη συγκομιδή σας!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top