Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε ένα φυτό προσευχής: Ο βήμα προς βήμα οδηγός σας

Πίστωση εικόνας: Flowers By Jackie Lakeport

Σας έχει συνεπάρει ποτέ ο μαγευτικός χορός των φύλλων ενός φυτού προσευχής; Αυτοί οι συναρπαστικοί καλλιτέχνες φυλλώματος όχι μόνο καυχώνται με εκπληκτικά διαφοροποιημένα σχέδια, αλλά εκτελούν και μια νυχτερινή τελετουργία, διπλώνοντας τα φύλλα τους προς τα πάνω σαν να προσεύχονταν. Αλλά πέρα ​​από τη θεατρική τους όψη, τα Prayer Plants είναι εκπληκτικά χαλαρά φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικά για όποιον θέλει μια νότα από τις τροπικές περιοχές σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα σας εξοπλίσει με όλες τις γνώσεις που χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε ένα ακμάζον Φυτό Προσευχής. Από την αποκρυπτογράφηση των ελαφριών προτιμήσεών τους μέχρι την εξοικείωση με την τέχνη του ποτίσματος, θα αποκαλύψουμε τα μυστικά για να διατηρήσετε τον φυλλώδη φίλο σας χαρούμενο και υγιή.

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τροπικού δάσους: Κατανόηση του φυτού προσευχής σας

Τα φυτά προσευχής, γνωστά και ως Marantas, προέρχονται από τα καταπράσινα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. Φανταστείτε το διακεκομμένο ηλιακό φως να φιλτράρει μέσα από τον πυκνό θόλο, δημιουργώντας ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Εδώ ευδοκιμεί το φυτό προσευχής σας! Η κατανόηση αυτών των φυσικών προτιμήσεων θα είναι το κλειδί για την αναπαραγωγή του ιδανικού τους οικοτόπου σε εσωτερικούς χώρους.

Φως: Η μυστική γλώσσα της φωτοσύνθεσης

Τα φυτά προσευχής δεν είναι λάτρεις των σκληρών ακροτήτων. Απεχθάνονται την καυτή λάμψη του άμεσου ηλιακού φωτός, που μπορεί να καψαλίσει τα ευαίσθητα φύλλα τους. Αντίθετα, λαχταρούν το απαλό χάδι του έμμεσου ηλιακού φωτός. Ένα σημείο κοντά σε ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό ή λίγα μέτρα μακριά από ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικό. Ανησυχείτε ότι το σπίτι σας μπορεί να είναι λίγο σκοτεινό; Μη φοβάσαι! Τα φυτά προσευχής μπορούν να ανεχθούν συνθήκες χαμηλότερου φωτός, αν και η ανάπτυξή τους μπορεί να επιβραδυνθεί λίγο.

Σημάδια ότι το φυτό προσευχής σας χρειάζεται περισσότερο φως:

 • Τεντωμένη και ποδώδης ανάπτυξη
 • Τα φύλλα χάνουν τα ζωηρά τους χρώματα
 • Αραιό ​​φύλλωμα

Σημάδια ότι το φυτό προσευχής σας χρειάζεται λιγότερο φως:

 • Τα φύλλα κατσαρώνουν προς τα μέσα
 • Καφέ κηλίδες που εμφανίζονται στα φύλλα

Η τέχνη της ενυδάτωσης: Διατηρείτε το φυτό σας στην προσευχή υγρό αλλά όχι μουσκεμένο

Το να ποτίζετε το φυτό σας προσευχής είναι ένας λεπτός χορός. Στοχεύστε σε σταθερά υγρό έδαφος, αλλά ποτέ μουσκεμένο. Το υπερβολικό πότισμα είναι μια συνταγή για καταστροφή, που οδηγεί σε σήψη των ριζών και τον θάνατο του φυλλώδους φίλου σας. Δείτε πώς μπορείτε να επιτύχετε την τέλεια ισορροπία:

 • Δακτυλικό τεστ: Κολλήστε το δάχτυλό σας περίπου μια ίντσα στο χώμα. Εάν αισθάνεστε ξηρό στην αφή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε.
 • Το κόλπο με το βάρος: Σηκώστε το φυτό προσευχής σας όταν το χώμα είναι στεγνό και ξανά όταν είναι υγρό. Η διαφορά βάρους θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τις ανάγκες ποτίσματος.
 • Προσοχή στην εποχή: Κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, το φυτό προσευχής σας πιθανότατα θα χρειάζεται πιο συχνό πότισμα σε σύγκριση με τους ψυχρότερους μήνες.

Επιλέγοντας το σωστό νερό:

Τα φυτά προσευχής, όπως πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ευαίσθητα στις σκληρές χημικές ουσίες που βρίσκονται συχνά στο νερό της βρύσης. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καφέ άκρες στα φύλλα. Εδώ είναι οι επιλογές ποτίσματος:

 • Φιλτραρισμένο νερό: Αυτή είναι η πιο ασφαλής επιλογή, αφαιρώντας τυχόν πιθανές ακαθαρσίες.
 • Βρόχινο νερό: Δωρεάν και γεμάτο φυσική καλοσύνη, το βρόχινο νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν είναι καθαρό και άμεσα διαθέσιμο.
 • Αφήστε το νερό της βρύσης να καθίσει: Εάν αυτές οι επιλογές δεν είναι εφικτές, γεμίστε ένα ποτιστήρι με νερό βρύσης και αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα. Αυτό επιτρέπει σε ένα μέρος του χλωρίου να διαλυθεί.

Υγρασία: Αναδημιουργώντας μια όαση τροπικού δάσους

Φανταστείτε μια ζεστή ζούγκλα με ατμό – αυτό είναι το επίπεδο υγρασίας που λαχταρούν τα φυτά προσευχής! Δυστυχώς, τα σπίτια μας τείνουν να είναι πολύ πιο στεγνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν οι θερμάστρες αναβοσβήνουν. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα πιο υγρό περιβάλλον:

 • Ομαδοποίηση φυτών: Τοποθετήστε το φυτό προσευχής σας κοντά σε άλλα φυτά που αγαπούν την υγρασία. Καθώς διαχέονται, θα αυξήσουν συλλογικά την περιβάλλουσα υγρασία.
 • Κόλπο με δίσκο με βότσαλα: Γεμίστε ένα δίσκο με βότσαλα και νερό. Καθίστε τη γλάστρα Prayer Plant πάνω από τα βότσαλα (φροντίζοντας η γλάστρα να μην κάθεται απευθείας στο νερό). Καθώς το νερό εξατμίζεται, θα αυξήσει την υγρασία γύρω από το φυτό.
 • Υγραντήρας: Για πιο μόνιμη λύση, σκεφτείτε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.

Ταΐζοντας το φυτό προσευχής σας: Μια ισορροπημένη διατροφή για πλούσια ανάπτυξη

Αν και τα φυτά προσευχής δεν είναι βαριές τροφοδοσίες, μια ισορροπημένη δόση λιπάσματος κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι) μπορεί να ενθαρρύνει το ζωντανό φύλλωμα και την υγιή ανάπτυξη. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

 • Συχνότητα: Αρκεί ένα ισορροπημένο, αραιωμένο υγρό λίπασμα που εφαρμόζεται μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Χειμερινή γιορτή: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το φυτό προσευχής σας θα αναπτύσσεται λιγότερο ενεργά. Μειώστε ή εξαλείψτε εντελώς την εφαρμογή λιπάσματος.
 • Βιολογικές επιλογές: Εξετάστε τα οργανικά λιπάσματα που προέρχονται από γαλάκτωμα ψαριού ή εκχύλισμα φυκιών.

Σημάδια ότι το φυτό προσευχής σας χρειάζεται λίπασμα:

 • Χλωμά και θαμπά φύλλα
 • Αργή ή καθυστερημένη ανάπτυξη

The Potting Party: Επιλέγοντας το σωστό σπίτι για το φυτό προσευχής σας

Η επιλογή της σωστής γλάστρας είναι ζωτικής σημασίας για το καλά του φυτού προσευχής σας

Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Υλικό: Επιλέξτε μια γλάστρα με καλή αποστράγγιση. Οι γλάστρες από τερακότα είναι μια δημοφιλής επιλογή καθώς επιτρέπουν την εύκολη εξάτμιση της υπερβολικής υγρασίας. Οι πλαστικές γλάστρες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχουν οπές αποστράγγισης.
 • Μέγεθος: Το φυτό προσευχής σας δεν χρειάζεται μια τεράστια γλάστρα. Επιλέξτε μια γλάστρα που είναι λίγο μεγαλύτερη από τη ρίζα. Μια πολύ μεγάλη γλάστρα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υπερβολικού ποτίσματος.
 • Επαναποσκευή: Καθώς το φυτό προσευχής σας μεγαλώνει, τελικά θα ξεπεράσει το σημερινό του δοχείο. Τα σημάδια ότι χρειάζεται μεταφύτευση περιλαμβάνουν ρίζες που περιβάλλουν τη γλάστρα και νερό που τρέχει κατευθείαν από τον πυθμένα χωρίς να μουλιάσει στο χώμα. Η μεταφύτευση γίνεται συνήθως κάθε 1-2 χρόνια.

Συνήθεις ασθένειες και πώς να σώσετε τον πολεμιστή του φυτού προσευχής σας

Ακόμη και ο πιο προσεκτικός γονέας του φυτού μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες προκλήσεις. Εδώ είναι μερικά κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φυτά προσευχής και πώς να τα διορθώσετε:

Καφέ φύλλα:

 • Αιτία: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες – υποβρύχιο, υπερβολικό πότισμα, χαμηλή υγρασία ή έκθεση στο έντονο ηλιακό φως.
 • Λύση: Προσδιορίστε την αιτία και προσαρμόστε ανάλογα τη ρουτίνα φροντίδας σας. Αφαιρέστε τυχόν φύλλα που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη.

Φύλλα που κατσαρώνουν:

 • Αιτία: Αυτό είναι συχνά σημάδι χαμηλής υγρασίας.
 • Λύση: Αυξήστε τα επίπεδα υγρασίας γύρω από το φυτό σας χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Περίπολος παρασίτων:

Τα φυτά προσευχής είναι γενικά ανθεκτικά στα παράσιτα, αλλά περιστασιακά, μπορεί να ενοχλούνται από αλευροφόρα ή ακάρεα αράχνης. Εάν παρατηρήσετε αυτούς τους μικροσκοπικούς εισβολείς, απομονώστε το φυτό σας και επεξεργαστείτε το με εντομοκτόνο σαπούνι ή διάλυμα ελαίου neem.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top