Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα φυτά Κρίνος της Ειρήνης

Στον αχανή κόσμο της των φυτών εσωτερικού χώρου, τα κρίνα της ειρήνης, ή Spathiphyllum, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση. Τα πλούσια πράσινα φύλλα τους και τα λεπτεπίλεπτα λευκά άνθη τους τα έχουν καταστήσει αγαπημένα τόσο στους λάτρεις των φυτών όσο και στους διακοσμητές εσωτερικών χώρων.

Προερχόμενα από τα ζεστά, υγρά, σκιερά τροπικά δάση, αυτά τα φυτά φέρνουν μια πινελιά τροπικών στο σπίτι σας. Αλλά πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο Κρίνος της Ειρήνης σας ευδοκιμεί; Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία καλλιέργειας και φροντίδας των φυτών Peace Lily, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν μια ζωντανή και όμορφη προσθήκη στο σπίτι σας.

Επιλέγοντας το σωστό σημείο

Κρίνος της Ειρήνης
Κρίνος της Ειρήνης © Helin Loik-Tomson/istockphoto

Το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε την υγεία και τη ζωτικότητα του Κρίνο της Ειρήνης σας είναι να επιλέξετε το σωστό σημείο για αυτόν στο σπίτι σας. Αυτά τα φυτά είναι ενδημικά στον υπόροφο των τροπικών δασών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνηθισμένα σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού και θερμότερες θερμοκρασίες.

Κρίνοι ειρήνης προτιμούν φωτεινό, έμμεσο φως. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα τους, ενώ το πολύ λίγο φως μπορεί να τα εμποδίσει να ανθίσουν. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση του Κρίνο της Ειρήνης σας κοντά σε ένα παράθυρο με βόρειο ή δυτικό προσανατολισμό που δέχεται άφθονο φυσικό φως, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως, είναι ιδανική.

Η θερμοκρασία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα κρίνα της ειρήνης ευδοκιμούν σε θερμότερες συνθήκες, ιδανικά μεταξύ 65-80°F (18-27°C). Είναι ευαίσθητα στα ψυχρά ρεύματα και στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν το μαύρισμα και τη μάρανση των φύλλων τους. Ως εκ τούτου, αποφύγετε να τοποθετείτε το Κρίνο της Ειρήνης σας κοντά σε αεραγωγούς κλιματιστικών ή σε παράθυρα με ρεύμα.

Τέλος, λάβετε υπόψη σας την υγρασία του σημείου. Οι κρίνοι της ειρήνης αγαπούν υψηλή υγρασία, παρόμοια με το εγγενές τροπικό περιβάλλον τους. Εάν το σπίτι σας είναι ξηρό, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να τοποθετήσετε το φυτό σε ένα δίσκο γεμάτο με βότσαλα και λίγο νερό για να αυξήσετε την υγρασία γύρω από το φυτό.

Το σωστό σημείο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία και την ομορφιά του Κρίνο της Ειρήνης σας. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε ένα σημείο που παρέχει τη σωστή ισορροπία φωτός, θερμοκρασίας και υγρασίας για το φυτό σας.

Πότισμα

Το πότισμα είναι μια κρίσιμη πτυχή της φροντίδας του Κρίνου της Ειρήνης. Αυτά τα φυτά προτιμούν ένα ελαφρώς υγρό περιβάλλον, αλλά δεν τους αρέσει να ποτίζονται υπερβολικά. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, μια κοινή ασθένεια των φυτών που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Γυναίκα ποτίζει το φυτό Κρίνος της Ειρήνης στο σπίτι
Γυναίκα ποτίζει το φυτό Κρίνος της Ειρήνης στο σπίτι © Liudmila Chernetska/istockphoto

Δείτε πώς να ποτίζετε σωστά το φυτό σας Peace Lily:

 1. Ελέγξτε το έδαφος: Πριν ποτίσετε το κρίνο της ειρήνης σας, ελέγξτε την ανώτερη ίντσα του εδάφους. Εάν είναι ξηρό, είναι ώρα να ποτίσετε. Αν είναι ακόμα υγρό, περιμένετε μια ή δύο ημέρες πριν ελέγξετε ξανά.
 2. Πλήρες πότισμα: Όταν έρθει η ώρα να ποτίσετε, ποτίστε καλά. Ρίξτε νερό ομοιόμορφα στο χώμα μέχρι να αρχίσει να στραγγίζει από τον πυθμένα της γλάστρας. Έτσι εξασφαλίζετε ότι το νερό φτάνει στις ρίζες του φυτού.
 3. Αποφύγετε την υφαλμύρωση: Μετά το πότισμα, αφήστε το πλεονάζον νερό να στραγγίξει. Μην αφήνετε το φυτό να κάθεται στο νερό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υφαλμύρωση και σήψη των ριζών.
 4. Χρησιμοποιήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου: Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στο φυτό, προκαλώντας να μαυρίσουν οι άκρες των φύλλων. Χρησιμοποιείτε πάντα νερό σε θερμοκρασία δωματίου για τον Κρίνο της Ειρήνης σας.
 5. Προσαρμογή ανάλογα με την εποχή: Τα κρίνα της ειρήνης χρειάζονται συνήθως περισσότερο νερό το καλοκαίρι και λιγότερο το χειμώνα. Προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματος ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου.

Κάθε κρίνος της Ειρήνης είναι μοναδικός και μπορεί να απαιτεί ελαφρώς διαφορετικό πρόγραμμα ποτίσματος. Δώστε προσοχή στην κατάσταση του φυτού σας και στην ξηρότητα του εδάφους για να καθορίσετε το καλύτερο πρόγραμμα ποτίσματος για τον Κρίνο της Ειρήνης σας. Με το κατάλληλο πότισμα, ο Κρίνος της Ειρήνης σας μπορεί να ευδοκιμήσει και να φέρει μια νότα ειρήνης και ομορφιάς στο σπίτι σας.

Διατήρηση της υγρασίας

Η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη ζωτικότητα του Κρίνου της Ειρήνης σας. Αυτά τα φυτά ευδοκιμούν σε ένα υγρό περιβάλλον, παρόμοιο με το ενδημικό τους τροπικό περιβάλλον στα τροπικά δάση.

Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα σωστά επίπεδα υγρασίας για τον Κρίνο της Ειρήνης σας:

 1. Υγραντήρας: Ψεκάζετε τακτικά τον Κρίνο της Ειρήνης σας με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Αυτό αναπαράγει τον υγρό αέρα του τροπικού δάσους και διατηρεί τα φύλλα του υγρά. Ωστόσο, προσέξτε να μην το παρακάνετε, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές ασθένειες.
 2. Υγραντήρας: Εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο όπου φυλάτε το Peace Lily σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των υψηλών επιπέδων υγρασίας που αγαπούν αυτά τα φυτά.
 3. Δίσκος με βότσαλα: Μια άλλη μέθοδος για να αυξήσετε την υγρασία είναι να τοποθετήσετε τη γλάστρα με το κρίνο της ειρήνης σας σε ένα δίσκο γεμάτο με βότσαλα και λίγο νερό. Το νερό θα εξατμιστεί και θα αυξήσει την υγρασία γύρω από το φυτό. Απλά βεβαιωθείτε ότι ο πυθμένας της γλάστρας δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών.
 4. Ομαδοποίηση φυτών: Η ομαδοποίηση των φυτών μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας, καθώς απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διαπνοή.
 5. Αποφύγετε τα ρεύματα: Κρατήστε το Peace Lily σας μακριά από ρεύματα αέρα και αεραγωγούς. Αυτά μπορούν να στεγνώσουν το φυτό και να μειώσουν τα επίπεδα υγρασίας.

Η διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας θα βοηθήσει τον Κρίνο της Ειρήνης σας να ευδοκιμήσει και να παράγει τα χαρακτηριστικά λευκά λουλούδια του. Αξίζει τον κόπο να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για το φυτό σας.

Λίπανση

Η λίπανση είναι μια σημαντική πτυχή της φροντίδας του Κρίνο της Ειρήνης που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και της ανθοφορίας. Εδώ θα δείτε πώς να λιπαίνετε τον κρίνο της ειρήνης σας:

 1. Επιλέξτε το σωστό λίπασμα: Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου για τον Κρίνο της Ειρήνης σας. Ένα ισορροπημένο λίπασμα έχει ίσες αναλογίες αζώτου, φωσφόρου και καλίου, που συχνά αναφέρονται ως N-P-K. Αναζητήστε ένα λίπασμα με αναλογία N-P-K 20-20-20.
 2. Ακολουθήστε τις οδηγίες: Η υπερβολική λίπανση μπορεί να βλάψει το φυτό σας. Είναι προτιμότερο να υπολιπαίνετε παρά να υπερλιπαίνετε. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του λιπάσματος.
 3. Λίπανση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου: Η καλύτερη στιγμή για να λιπάνετε το Κρίνο της Ειρήνης σας είναι κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η οποία είναι συνήθως η άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, η ανάπτυξη του φυτού επιβραδύνεται και απαιτεί λιγότερο λίπασμα.
 4. Πότισμα πριν από τη λίπανση: Πάντα να ποτίζετε το φυτό σας πριν από την εφαρμογή λιπάσματος. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή του καψίματος των ριζών του φυτού από το λίπασμα.

Ενώ το λίπασμα μπορεί να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσει την ανάπτυξη του Peace Lily σας, δεν υποκαθιστά τις καλές πρακτικές φροντίδας. Το τακτικό πότισμα, ο σωστός φωτισμός και τα σωστά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωτικότητα του Peace Lily σας.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της φροντίδας του Κρίνου της Ειρήνης. Βοηθά το φυτό να διατηρήσει το σχήμα του, ενθαρρύνει την ανάπτυξη και το διατηρεί υγιές. Δείτε πώς να κλαδέψετε τον κρίνο της ειρήνης σας:

 1. Προσδιορίστε τα μέρη που πρέπει να κλαδέψετε: Ψάξτε για φύλλα που είναι κίτρινα, καφέ ή μαραμένα. Αυτά είναι σημάδια ότι το φύλλο πεθαίνει και πρέπει να αφαιρεθεί. Επίσης, αν ένα λουλούδι έχει ξεθωριάσει και έχει αρχίσει να πέφτει, είναι καιρός να το κλαδέψετε.
 2. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία: Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό, καθαρό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος. Τα βρώμικα ή θαμπά εργαλεία μπορεί να βλάψουν το φυτό και να εισάγουν ασθένειες.
 3. Κάντε την κοπή: Κόψτε το στέλεχος του φύλλου ή του λουλουδιού στη βάση του, προσέχοντας να μην καταστρέψετε τα γύρω φύλλα ή στελέχη. Εάν μόνο ένα μέρος ενός φύλλου είναι καφέ ή κίτρινο, μπορείτε να κόψετε το κατεστραμμένο μέρος αντί για ολόκληρο το φύλλο.
 4. Διάθεση των μοσχευμάτων: Μην αφήνετε τα μοσχεύματα πάνω στο χώμα, καθώς μπορεί να προσελκύσουν παράσιτα ή ασθένειες. Απορρίψτε τα σωστά.
 5. Καθαρίστε τα εργαλεία σας: Μετά το κλάδεμα, καθαρίστε τα εργαλεία σας για να διασφαλίσετε ότι είναι έτοιμα για την επόμενη φορά και για να αποτρέψετε την εξάπλωση πιθανών ασθενειών.

Το τακτικό κλάδεμα μπορεί να βοηθήσει τον Κρίνο της Ειρήνης σας να παραμείνει υγιής και ζωντανός. Επιτρέπει στο φυτό να κατευθύνει περισσότερη ενέργεια στη νέα ανάπτυξη, οδηγώντας σε ένα πληρέστερο, πιο πλούσιο φυτό.

Μεταφύτευση σε γλάστρες

Η μεταφύτευση είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του Κρίνου της Ειρήνης. Δίνει στο φυτό περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί και παρέχει φρέσκο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα.

Κηπουρός μεταφυτεύει το φυτό Κρίνος της Ειρήνης
Κηπουρός μεταφυτεύει το φυτό Κρίνος της Ειρήνης © Iryna Imago/istockphoto

Δείτε πώς μπορείτε να μεταφυτεύσετε τον κρίνο της ειρήνης σας:

 1. Πότε να ξανα-γλάσσετε: Τα κρίνα της ειρήνης γενικά προτιμούν να είναι κάπως ριζοβολημένα και χρειάζεται να μεταφυτεύονται μόνο κάθε 1-2 χρόνια. Αν παρατηρήσετε ρίζες να ξεπροβάλλουν από το χώμα ή να κατεβαίνουν από τις τρύπες αποστράγγισης, ήρθε η ώρα για νέα γλάστρα.
 2. Επιλέξτε τη σωστή γλάστρα: Επιλέξτε μια γλάστρα με διάμετρο 1-2 ίντσες μεγαλύτερη από την τρέχουσα. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτει οπές αποστράγγισης για να αποφύγετε την υφαλμύρωση.
 3. Προετοιμάστε τη γλάστρα: Γεμίστε τη νέα γλάστρα με μείγμα γλάστρας υψηλής ποιότητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα γλάστρας γενικής χρήσης για φυτά εσωτερικού χώρου ή να φτιάξετε το δικό σας με ίσα μέρη βρύα τύρφης, περλίτη και χώμα κήπου.
 4. Αφαιρέστε το φυτό: Αφαιρέστε προσεκτικά το Κρίνο της Ειρήνης από την τρέχουσα γλάστρα του. Προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το αρχικό χώμα γύρω από τις ρίζες για να ελαχιστοποιήσετε το στρες του φυτού.
 5. Τοποθετήστε το φυτό: Τοποθετήστε το Κρίνο της Ειρήνης στη νέα γλάστρα. Η κορυφή της ρίζας θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χείλος της γλάστρας.
 6. Προσθέστε χώμα: Γεμίστε γύρω από το φυτό με μείγμα γλάστρας, πιέζοντας το ελαφρά για να απομακρύνετε τυχόν θύλακες αέρα.
 7. Πλήρες πότισμα: Αφού μεταφυτεύσετε το φυτό, ποτίστε το καλά για να το βοηθήσετε να εγκατασταθεί στο νέο του σπίτι.

Η μεταφύτευση σε γλάστρες μπορεί να προκαλέσει άγχος στα φυτά, γι’ αυτό προσπαθήστε να την κάνετε κατά τη διάρκεια της πιο δροσερής ημέρας και κρατήστε το φυτό μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για λίγες ημέρες μετά την μεταφύτευση. Με τη σωστή φροντίδα, ο Κρίνος της Ειρήνης σας θα συνεχίσει να ευδοκιμεί στη νέα του γλάστρα.

Συνήθη προβλήματα με τα κρίνα της ειρήνης

Κίτρινο καφέ ξηρό κατεστραμμένο φύλλο του φυτού Spathiphyllum ή Κρίνος της Ειρήνης
Κίτρινο καφέ ξηρό κατεστραμμένο φύλλο του φυτού Spathiphyllum ή Peace Lily © Tatiana Foxy/istockphoto

Τα κρίνα της ειρήνης είναι γενικά εύκολα στη φροντίδα, αλλά όπως όλα τα φυτά, μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ακολουθούν ορισμένα κοινά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε:

 1. Καφέ άκρες φύλλων: Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα χαμηλής υγρασίας ή υποβρύχισης. Αυξήστε την υγρασία με τακτικό ψεκασμό του φυτού ή με τη χρήση υγραντήρα. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό λαμβάνει αρκετό νερό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.
 2. Κίτρινα φύλλα: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Ελέγξτε το έδαφος πριν από το πότισμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό τουλάχιστον μία ίντσα κάτω από την επιφάνεια.
 3. Μαράζωμα: Εάν ο Κρίνος της Ειρήνης σας μαραίνεται, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο νερό. Ωστόσο, αν το φυτό συνεχίζει να μαραίνεται μετά το πότισμα, μπορεί να είναι σημάδι σήψης της ρίζας που προκαλείται από υπερβολικό πότισμα.
 4. Έλλειψη ανθέων: Εάν ο κρίνος της ειρήνης σας δεν ανθίζει, μπορεί να μην έχει αρκετό φως. Μετακινήστε το σε μια φωτεινότερη θέση, αλλά αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως.
 5. Παράσιτα: Τα κρίνα της ειρήνης μπορούν μερικές φορές να προσελκύσουν παράσιτα όπως οι αφίδες και τα ακάρεα της αράχνης. Αν παρατηρήσετε μικρά ζωύφια στο φυτό σας, μπορείτε να τα ξεπλύνετε με ένα απαλό ρεύμα νερού ή να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνο σαπούνι.
 6. Τοξικότητα: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κρίνα της ειρήνης είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσης. Περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα και στο γαστρεντερικό σύστημα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Το κλειδί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι να παρατηρείτε στενά το φυτό σας και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Με τη σωστή φροντίδα, ο Κρίνος της Ειρήνης σας μπορεί να ανακάμψει από αυτά τα προβλήματα και να συνεχίσει να ευδοκιμεί. Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας την τοξικότητά του και να διασφαλίζετε ότι τοποθετείται σε ασφαλές μέρος.

Συμπέρασμα

Η καλλιέργεια και η φροντίδα ενός Κρίνο της Ειρήνης είναι ένα ταξίδι που ανταμείβει και φέρνει ένα άγγιγμα της γαλήνης της φύσης στο σπίτι σας. Με τη σωστή φροντίδα, τα φυτά αυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν, καθαρίζοντας τον αέρα και προσθέτοντας ομορφιά στο περιβάλλον σας.

Να θυμάστε ότι κάθε Κρίνος της Ειρήνης είναι μοναδικός και απαιτεί κατανόηση και προσοχή. Αλλά με αυτόν τον οδηγό, είστε καλά εξοπλισμένοι για να βοηθήσετε τον Κρίνο της Ειρήνης σας να ανθίσει. Επίσης, τα κρίνα της Ειρήνης είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσης, γι’ αυτό κρατήστε τα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Κρίνο της Ειρήνης;

Ο Κρίνος της Ειρήνης είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, γνωστό για τα πλούσια πράσινα φύλλα του και τα όμορφα λευκά άνθη του. Είναι επιστημονικά γνωστό ως Spathiphyllum και είναι ενδημικό στα τροπικά τροπικά δάση.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω τον Κρίνο της Ειρήνης μου;

Τα κρίνα της ειρήνης γενικά προτιμούν το χώμα τους να είναι ελαφρώς υγρό. Ένας καλός κανόνας είναι να τα ποτίζετε όταν η ανώτερη ίντσα του εδάφους είναι στεγνή, δηλαδή συνήθως περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του Κρίνο της Ειρήνης μου;

Τα κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Ελέγχετε πάντα το έδαφος πριν από το πότισμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό τουλάχιστον μία ίντσα κάτω από την επιφάνεια.

Γιατί ο κρίνος της ειρήνης μου δεν ανθίζει;

Τα κρίνα της ειρήνης μπορεί να μην ανθίσουν αν δεν έχουν αρκετό φως. Προσπαθήστε να μετακινήσετε το φυτό σας σε μια φωτεινότερη θέση, αλλά αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως.

Είναι τα κρίνα της ειρήνης τοξικά;

Ναι, τα κρίνα της ειρήνης είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσης. Περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα και στο γαστρεντερικό σύστημα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Πότε θα πρέπει να ξαναγυρίσω τον κρίνο της ειρήνης μου;

Τα κρίνα της ειρήνης γενικά προτιμούν να είναι κάπως ριζοβολημένα και χρειάζεται να μεταφυτεύονται σε νέα γλάστρα μόνο κάθε 1-2 χρόνια. Αν παρατηρήσετε ρίζες να ξεπροβάλλουν από το χώμα ή να κατεβαίνουν από τις τρύπες αποστράγγισης, είναι καιρός να ξανα-γκροσέψετε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top