Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το Philodendron: Εύκολος οδηγός για αρχάριους

Πίστωση εικόνας: Greengate Garden Center

Οι Philodendrons, με το πλούσιο φύλλωμά τους και τις κληματαριές τους, είναι οι αδιαμφισβήτητοι αστέρες του σύμπαντος των φυτών εσωτερικού χώρου. Αλλά για αρχάριους, η πληθώρα των συμβουλών φροντίδας μπορεί να αισθάνεται συντριπτική. Αυτός ο οδηγός θα σας μεταμορφώσει από έναν νευρικό αρχάριο σε έναν επαγγελματία philodendron, έτοιμο να καλλιεργήσει μια ακμάζουσα εσωτερική ζούγκλα.

Ρύθμιση της σκηνής: Φως, Τοποθεσία και Αγάπη

Τα φιλόδεντρα προέρχονται από το διακεκομμένο φως των τροπικών τροπικών δασών. Η μίμηση αυτού του περιβάλλοντος σε εσωτερικούς χώρους είναι το κλειδί για την επιτυχία τους.

 • Βρίσκοντας το τέλειο σημείο: Σκεφτείτε φωτεινό, έμμεσο ηλιακό φως. Ένα παράθυρο που βλέπει ανατολικά ή βόρεια παρέχει ήπιο πρωινό φως, ιδανικό για τα περισσότερα φιλόδεντρα. Τα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό μπορεί να γίνουν πολύ έντονα, επομένως μπορεί να χρειαστούν διάφανες κουρτίνες. Αποφύγετε τις σκοτεινές γωνίες – αυτοί οι φυλλώδεις φίλοι λαχταρούν λίγο φως για να διατηρήσουν αυτά τα ζωντανά χρώματα.
 • Περιστροφή για ομοιόμορφη ανάπτυξη: Τα φιλόδενδρα φτάνουν φυσικά προς την πηγή φωτός. Για να αποτρέψετε το φυτό σας να γίνει λοξό, περιστρέψτε το απαλά κάθε εβδομάδα περίπου. Αυτό ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη και διασφαλίζει ότι όλες οι πλευρές λαμβάνουν το μερίδιό τους στην ηλιοφάνεια.
 • Συζήτηση για τη θερμοκρασία: Αυτοί οι τροπικοί ιθαγενείς ευδοκιμούν σε ζεστά περιβάλλοντα. Στοχεύστε σε θερμοκρασίες μεταξύ 65°F και 80°F (18°C – 27°C). Αποφύγετε να τοποθετείτε το philodendron σας κοντά σε κρύα ρεύματα ή αεραγωγούς κλιματισμού, καθώς οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να στρεσάρουν το φυτό.

Watering Wisdom: The Art of Not Drowning Your Philodendron

Το υπερβολικό πότισμα είναι η αψίδα των φιλόδεντρων. Δείτε πώς μπορείτε να επιτύχετε την τέλεια ισορροπία:

 • Το Δακτυλικό Τεστ: Αυτό το απλό κόλπο είναι ο καλύτερος φίλος σας. Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα περίπου μια ίντσα βάθος. Αν αισθάνεται ξηρό, είναι ώρα ποτίσματος! Εάν το χώμα είναι υγρό, κρατήστε το για μερικές ημέρες. Θυμηθείτε, είναι καλύτερο να βυθίσετε ελαφρώς κάτω από το νερό παρά να πνίξετε τις ρίζες του φυτού σας.
 • Η αποχέτευση είναι ζωτικής σημασίας: Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα philodendron έχει τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Όταν ποτίζετε, η περίσσεια νερού πρέπει να ρέει ελεύθερα από αυτές τις τρύπες. Το καθιστικό νερό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, ένας σιωπηλός δολοφόνος των φυτών εσωτερικού χώρου. Εάν η διακοσμητική γλάστρα σας δεν έχει αποστράγγιση, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια γλάστρα για νηπιαγωγείο μέσα της και να αφαιρέσετε τη γλάστρα μετά το πότισμα για να στραγγίξει το υπερβολικό νερό.
 • Γνωρίστε την εποχή σας: Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν τα φιλόδενδρα αναπτύσσονται ενεργά, θα χρειάζονται πιο συχνό πότισμα (συνήθως μία φορά την εβδομάδα). Τους πιο δροσερούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, μειώστε σημαντικά το πότισμα καθώς το έδαφος στεγνώνει πιο αργά.

Δημιουργώντας μια Τροπική Όαση: Μίγμα υγρασίας και γλάστρας

Η υγρασία είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την ευτυχία των φιλόδενδρων. Δείτε πώς να φέρετε τους τροπικούς σε εσωτερικούς χώρους:

 • Pebble Power: Γεμίστε ένα ρηχό δίσκο με βότσαλα και νερό. Τοποθετήστε το φιλόδεντρο γλάστρα σας από πάνω (όχι απευθείας στο νερό) για να δημιουργήσετε έναν μίνι υγραντήρα. Αυτό αυξάνει την υγρασία γύρω από το φυτό χωρίς να κινδυνεύει η σήψη των ριζών.
 • Ομαδική θεραπεία: Η ομαδοποίηση των φιλοδένδρων σας μπορεί να δημιουργήσει ένα μικροκλίμα αυξημένης υγρασίας. Τα φυτά διαπνέουν φυσικά (απελευθερώνουν υδρατμούς), επομένως η συστάδα τους ωφελεί το ένα το άλλο.
 • Τακτική ομίχλη: Ενώ η ομίχλη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ενίσχυση της υγρασίας, να έχετε υπόψη σας ότι δεν μουλιάζει τα φύλλα, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει μυκητιακές ασθένειες.

Τα Philodendrons εκτιμούν ένα καλά στραγγιζόμενο μείγμα γλάστρας που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τις ρίζες. Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε:

 • Το τέλειο μείγμα: Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι ένα μείγμα χώματος για γλάστρες, περλίτη και φλοιού ορχιδέας. Αυτός ο συνδυασμός παρέχει αποστράγγιση ενώ διατηρεί αρκετή υγρασία για τις ανάγκες του φυτού. Μπορείτε να βρείτε προαναμεμιγμένα μείγματα γλάστρας aroid στα περισσότερα κέντρα κήπου, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για φυτά όπως τα φιλόδεντρα.
 • Επαναπομπή στο χρονοδιάγραμμα: Καθώς το φιλόδενδρο σας μεγαλώνει, τελικά θα ξεπεράσει τη γλάστρα του. Τα σημάδια περιλαμβάνουν ρίζες που περιβάλλουν τη γλάστρα και αργή ανάπτυξη. Μεταφέρετε ξανά κάθε 1-2 χρόνια σε μια γλάστρα με διάμετρο μόλις 1-2 ίντσες μεγαλύτερη.

Feeding Frenzy: Fertilizer for Flourishing Philodendrons

Τα φιλόδεντρα δεν είναι βαριές τροφοδοσίες, αλλά μια μικρή ενίσχυση λιπασμάτων μπορεί να βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου τους (άνοιξη και καλοκαίρι). Δείτε πώς να τους κρατήσετε χαρούμενους:

 • Η ισορροπημένη προσέγγιση: Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εφαρμόστε το μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και αποφύγετε το λίπασμα το φθινόπωρο και το χειμώνα.
 • Λιγότερο είναι περισσότερο: Η υπερλίπανση μπορεί να βλάψει τις ρίζες και να κάψει τα φύλλα. Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί όταν ταΐζετε τα φιλόδενδρά σας.

Αναρρίχηση ψηλά: Υποστήριξη της συνήθειας ανάπτυξης του Philodendron σας

Ορισμένες ποικιλίες philodendron είναι φυσικοί ορειβάτες, ενώ άλλες προτιμούν μια πιο χαλαρή, καταρράκτη μορφή. Δείτε πώς να φροντίσετε

 • Ώρα Trellis: Για αναρρίχηση φιλόδενδρων όπως το Philodendron bipinnatifidum (κοινώς γνωστό ως Cut-Leaf Philodendron), ένα κοντάρι βρύου είναι μια τέλεια λύση. Δημιουργήστε ένα κοντάρι βρύου DIY στερεώνοντας βρύα σφάγνου γύρω από ένα στιβαρό κοντάρι (όπως ένας σωλήνας PVC ή ένα κοντάρι από κοκοφοίνικα). Οι εναέριες ρίζες του φιλόδενδρου σας θα προσκολληθούν φυσικά στον πόλο των βρύων καθώς ανεβαίνει.
 • Δημιουργικές λύσεις αναρρίχησης: Δεν έχετε κοντάρι από βρύα; Γίνετε δημιουργικοί! Μια πέργκολα, ένας πάσσαλος από μπαμπού ή ακόμα και μια ράβδος τεντώματος που είναι αρδευόμενη σε μια γλάστρα μπορεί να προσφέρει υποστήριξη αναρρίχησης. Τυλίξτε λίγο νήμα ή σπάγκο γύρω από τη δομή στήριξης για να δώσετε στις εναέριες ρίζες σας philodendron κάτι να πιάσουν.
 • Χαλαρώνοντας: Ποικιλίες με υστερούντες ή καταρράκτες αναπτυξιακές συνήθειες, όπως το Philodendron scandens (Heart-Leaf Philodendron) ή το Philodendron micans (Velvet Philodendron), μπορούν να εμφανίζονται σε κρεμαστά καλάθια ή να αφεθούν να διαρριχηθούν πάνω από τα ράφια. Το τσίμπημα των πίσω ποδαριών μίσχων μπορεί να ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη.

Κοινές ανησυχίες: Αντιμετώπιση προβλημάτων Philodendron

Ακόμη και ο πιο αφοσιωμένος γονέας του φυτού μπορεί να αντιμετωπίσει περιστασιακά προβλήματα. Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε ορισμένα κοινά προβλήματα φιλόδενδρων:

 • Πεσμένα φύλλα: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει υποβρύχιο, υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη φωτός. Ελέγξτε την υγρασία του εδάφους και προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματος ανάλογα. Εάν το υποπότισμα δεν είναι ο ένοχος, βεβαιωθείτε ότι το φυτό λαμβάνει αρκετό έμμεσο φως.
 • Κιτρινίζοντας φύλλα: Λίγα κίτρινα φύλλα στο κάτω μέρος του φυτού είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, το υπερβολικό κιτρίνισμα μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό πότισμα, έλλειψη φωτός ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Αντιμετωπίστε την υποκείμενη αιτία και αφαιρέστε τα κιτρινισμένα φύλλα για να διατηρήσετε ένα υγιές φυτό.
 • Καφέ κηλίδες στα φύλλα: Αυτά μπορεί να προκληθούν από μυκητιασικές ασθένειες ή βακτηριακές λοιμώξεις, συχνά λόγω υπερβολικής υγρασίας ή κακής κυκλοφορίας αέρα. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό και επεξεργαστείτε με μυκητοκτόνο ή βακτηριοκτόνο εάν είναι απαραίτητο. Η απομόνωση του προσβεβλημένου φυτού από άλλα θα αποτρέψει την εξάπλωση πιθανών ασθενειών.
 • Παράσιτα: Οι αλευρώδεις κοριοί, τα ακάρεα της αράχνης και τα λέπια μπορεί περιστασιακά να ενοχλούν τα φιλόδενδρα. Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας για σημάδια παρασίτων και θεραπεύστε τα αμέσως με εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem.

Propagating Philodendrons: Sharing the Philodendron Love

Μόλις το philodendron σας ευδοκιμήσει, μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε τη χαρά με φίλους ή να δημιουργήσετε ένα πιο γεμάτο δοχείο. Δείτε πώς να διαδώσετε το φιλόδενδρο σας:

 • Μοσχεύματα στελέχους: Η πιο κοινή μέθοδος πολλαπλασιασμού περιλαμβάνει τη λήψη μοσχευμάτων μίσχων. Επιλέξτε ένα υγιές στέλεχος με τουλάχιστον δύο κόμβους (τα εξογκώματα όπου μεγαλώνουν τα φύλλα). Κόψτε κάτω από έναν κόμβο και αφαιρέστε τα κάτω φύλλα. Τοποθετήστε το κόψιμο σε νερό ή σε ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά και διατηρήστε το υγρό σε έντονο, έμμεσο φως. Οι ρίζες πρέπει να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες και στη συνέχεια μπορείτε να φυτέψετε το νέο φυτό.
 • Στρώση αέρα: Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για μεγαλύτερα, ώριμα φιλόδεντρα. Κάντε μια μικρή τομή σε ένα στέλεχος με έναν κόμβο και τυλίξτε το με υγρό βρύα σφάγνου. Καλύψτε τα βρύα με πλαστική μεμβράνη για να δημιουργήσετε ένα υγρό περιβάλλον. Οι ρίζες θα αναπτυχθούν τελικά από το σημείο της τομής. Μόλις δημιουργηθούν οι ρίζες, μπορείτε να κόψετε κάτω από τις ρίζες και να τοποθετήσετε το νέο φυτό σε γλάστρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top