Πώς να πάρετε μοσχεύματα στελέχους

Η κηπουρική είναι ένας όμορφος τρόπος για να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για τη φύση στη ζωή μας. Πολλοί κηπουροί θέλουν να καλλιεργήσουν περισσότερα φυτά που προσθέτουν τροφή και καταφύγιο για την άγρια ​​ζωή. Αλλά ένας περιορισμένος προϋπολογισμός μπορεί να είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη του κήπου των ονείρων σας. Εισαγάγετε μοσχεύματα μίσχων για την καλλιέργεια μιας ατελείωτης προσφοράς φυτών.

Τα φυτά έχουν ένα είδος μαγείας. Μπορείτε να αφαιρέσετε ένα μικρό κομμάτι από ένα φυτό και να αναπτύξετε ένα εντελώς νέο φυτό με αυτό.

Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν δωρεάν.

Το κόλπο είναι να γνωρίζεις πώς να παίρνεις μοσχεύματα στελέχους, πότε να τα παίρνεις και ποιες συνθήκες χρειάζονται για την καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Πολλαπλασιάζω νέα φυτά από τα αγαπημένα μου χρόνια τώρα. Αυτό μου επιτρέπει να τα μοιραστώ με τους φίλους και την οικογένειά μου και ακόμη και να πουλήσω μερικά.

Έμαθα μερικά πράγματα στην πορεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών κόλπα που θα σας εξοικονομήσουν ώρες χρόνου και προσπάθειας. Επομένως, διαβάστε για να μάθετε τον ευκολότερο τρόπο να γεμίσετε την αυλή σας δωρεάν.

Τι είδη μοσχευμάτων να πάρετε

Χέρι γυναίκας που τοποθετεί ένα κόψιμο στελέχους σε μια γλάστρα

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε νέα φυτά από διαφορετικά μέρη των σημερινών φυτών σας, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τον τύπο του φυτού. Τα τέσσερα βασικά υποψηφίους για τη διαδικασία περιλαμβάνουν

  • Μοσχεύματα στελέχους
  • Μοσχεύματα φύλλων
  • Μοσχεύματα ριζών
  • Μοσχεύματα οφθαλμών φύλλων

Το να μάθετε να παίρνετε μοσχεύματα βλαστών και μοσχευμάτων μπουμπουκιών φύλλων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε τον πολλαπλασιασμό νέων φυτών. Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην εκμάθηση και από όπου ξεκινούν οι περισσότεροι κηπουροί όταν κατακτούν αυτήν την τεχνική μείωσης του κόστους.

Τύποι μοσχευμάτων στελέχους

Για να πολλαπλασιάσετε τα περισσότερα από τα τρέχοντα φυτά σας, θα θελήσετε να μάθετε τους τέσσερις τύπους μοσχευμάτων βλαστών:

Ποώδη Μοσχεύματα

μοσχεύματα ποωδών μίσχων μιας μπλε σάλβιας
Πάρτε μοσχεύματα ποωδών μίσχων από τις άκρες ανάπτυξης των ανθοφόρων φυτών όταν δεν θέλετε να περιμένετε να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν οι σπόροι.

Αυτά λαμβάνονται από φυτά με μη ξυλώδεις μίσχους, όπως ετήσια και πολυετή άνθη ή τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου.

Αυτά ριζώνουν γρήγορα, μερικές φορές σε λίγες μόνο εβδομάδες. Χρειάζονται ένα υγρό, ζεστό περιβάλλον για να «χτυπήσουν» και να αναπτύξουν ρίζες.

Μοσχεύματα από μαλακό ξύλο

Τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου προέρχονται από νέα ανάπτυξη σε ξυλώδη φυτά, όπως μεσογειακά βότανα όπως το δεντρολίβανο και πολλούς ανθοφόρους θάμνους. Πάρτε μοσχεύματα μαλακού ξύλου στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού αφού το φυτό έχει ξεφυλλίσει καλά.

Αυτές οι ρίζες προέρχονται πιο γρήγορα από τα πιο ώριμα στελέχη των ίδιων φυτών, αλλά μπορούν να στεγνώσουν εύκολα και πρέπει να διατηρούνται σε ζεστό, υγρό μέρος μέχρι να αναπτύξουν ρίζες.

Μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου

Μόλις οι μίσχοι γίνουν πιο σκληροί από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, μπορείτε να πάρετε μοσχεύματα από ημίσκληρο ξύλο για να πολλαπλασιάσετε νέα φυτά. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για ανθισμένα αμπέλια και θάμνους.

Θα χρειαστούν ένα υγρό μέσο και επαρκή υγρασία για να ριζώσουν. Ωστόσο, δεν μαραίνονται τόσο γρήγορα όσο τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου.

Μοσχεύματα σκληρού ξύλου

Μοσχεύματα σκληρού ξύλου κόλλησα αργά το περασμένο φθινόπωρο. Μαζί με τη νέα ανάπτυξη, μπορείτε να τραβήξετε απαλά τα μοσχεύματα για να δείτε αν έχουν ριζώσει.

Πάρτε μοσχεύματα σκληρού ξύλου από οπωροφόρα δέντρα, φυλλοβόλους θάμνους και λουλούδια αμπέλου το χειμώνα όταν τα φυτά είναι αδρανοποιημένα.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί υπομονή και δεν είναι πάντα τόσο επιτυχημένη, αλλά είναι και αυτή που απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια.

Πώς να πάρετε μοσχεύματα στελέχους

Μερικές από τις βασικές αρχές για να αποκτήσετε καλά μοσχεύματα που θα ριζώσουν είναι:

  • Πάρτε το κόψιμο σας κάτω από έναν κόμβο για ριζοβολία (εγγύς άκρο)
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον δύο ή τρεις κόμβους στην κοπή σας
  • Κόψτε μοσχεύματα ημίσκληρου και σκληρού ξύλου στο επάνω μέρος (απώτερο άκρο)
  • Αφαιρέστε τα περιττά φύλλα εάν χρειάζεται
  • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο άκρο της κοπής είναι ποιο.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσα μοσχεύματα έχουν καταλήξει στον σωρό κομποστοποίησης γιατί έχασα το ίχνος του ποιο άκρο ήταν ποιο.

Το μυστικό που τελικά ανακάλυψα είναι να κάνω την κάτω τομή (κάτω από έναν κόμβο) σε απότομη γωνία και την επάνω κοπή ευθεία.

Αυτό όχι μόνο σας εμποδίζει να τα φυτέψετε ανάποδα, αλλά παρέχει επίσης μεγαλύτερη επιφάνεια για να αναπτυχθούν οι ρίζες κατά μήκος της γωνιακής κοπής.

Προετοιμασία των μοσχευμάτων του στελέχους σας

Γυναικείο χέρι
Προετοιμάστε ποώδη μοσχεύματα αφαιρώντας το περίσσιο φύλλωμα.

Δεν μπορώ να πιστέψω πόσες φορές έχω πιέσει στην εξάντληση προσπαθώντας να βάλω όλα μου τα μοσχεύματα σε υγρές γλάστρες το συντομότερο δυνατό.

Αλλά τα περισσότερα φυτά επωφελούνται από κάποιο κάλο μετά την κοπή.

Δεν υπάρχει αγώνας για να τα βάλετε σε ζεστό, υγρό χώμα γλάστρας και να τα βάλετε πριν κρύψουν.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό απεργίας μου για μοσχεύματα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που έμαθα να χαλαρώνω και να τα αφήνω να στεγνώσουν λίγο.

Μόλις αφαιρέσετε το μόσχευμα από το μητρικό φυτό, μπορείτε να το κόψετε, να το βουτήξετε σε ορμόνη ριζοβολίας και στη συνέχεια να το αφήσετε να καθίσει σε ζεστό, σκοτεινό μέρος για μερικές ώρες ή ακόμα και μερικές ημέρες.

Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας φυσική ορμόνη ριζοβολίας χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό από τη Lindsay Sheehan.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​τζελ αλόης αντί για χημικές ορμόνες ριζοβολίας.

Το πόσο καιρό χρειάζονται τα φυτά για τον κάλο εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικό είναι το στέλεχος και πόσο γρήγορα στεγνώνουν.

Τα ποώδη μοσχεύματα και τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου στεγνώνουν γρήγορα και δεν πρέπει να αφήνονται πολύ πριν από τη φύτευση στο μείγμα. Μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες μακριά από τον ήλιο και με ομίχλη.

Τα ημι-σκληρά μοσχεύματα μπορούν να καθίσουν για μέρες. Μοσχεύματα σκληρού ξύλου για εβδομάδες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Νέα προϊόντα κήπου έδειξε ότι όταν επιτραπεί ο κάλος, τα πολυετή ανθοφόρα φυτά ήταν έτοιμα για καλλιέργεια σε γλάστρες μια ολόκληρη εβδομάδα νωρίτερα. Όπως εγώ, οι ερευνητές βίωσαν επίσης πολύ υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας με τα μοσχεύματα τους μετά από κάλο.

Παρέχετε στα μοσχεύματα στελέχους προϋποθέσεις για ριζοβολία

Ενώ η ριζοβολία των φυτών στο νερό είναι η φθηνότερη και ευκολότερη, ένα μείγμα που μοιάζει με χώμα (ή «κολλητικό μείγμα») έχει ως αποτέλεσμα πιο υγιή φυτά. Τα φυτά που έχουν τις ρίζες τους σε ένα μείγμα «όπως εδάφους» θα αναπτύξουν πιο πυκνά και πιο ινώδη ριζικά συστήματα.

Θα υποστούν επίσης πολύ λιγότερο σοκ μεταμόσχευσης όταν μεταφερθούν στον κήπο σας.

Η αγαπημένη μου επαγγελματική συμβουλή είναι να προσθέσω μυκόρριζους μύκητες στο μείγμα για να ενθαρρύνετε την ταχύτερη ριζοβολία. χρησιμοποιώ Espoma Bio-Tone Starter και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δοχεία για Πολλαπλασιασμό

Μοσχεύματα βλαστών από ημίσκληρο ξύλο από το Cape Plumbago σε μίνι θερμοκήπιο
Κοπή Cape Plumbago μέσα σε δύο διαφανή πλαστικά κύπελλα, μαζί με τα επιτυχημένα μοσχεύματα που πολλαπλασίασα με την ίδια μέθοδο το περασμένο φθινόπωρο.

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε πολλά μοσχεύματα σε ένα μεγάλο δοχείο, εάν πρόκειται για μια μεγάλη παρτίδα φυτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κανονική γλάστρα με επαρκείς οπές αποστράγγισης.

Το κόλπο εδώ είναι να τα τοποθετήσετε κατά μήκος της εξωτερικής άκρης της κατσαρόλας. Το χώμα είναι πιο ζεστό στο εξωτερικό της γλάστρας, κάτι που βοηθά στη βελτίωση και στην επιτάχυνση της ριζοβολίας.

Φαίνεται επίσης να παραμένει πιο υγρό, αν και δεν μπορούσα να σας πω γιατί.

Κάνω Αφήστε περίπου 1,5 έως 2 ίντσες μεταξύ των μοσχευμάτων κατά μήκος της άκρης. Πολύ κοντά και μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν λόγω κακής κυκλοφορίας αέρα.

Για να παρακολουθείτε ποιο άκρο θα φυτέψετε, κάντε μια γωνιακή τομή στο εγγύς άκρο.

Μπορείτε επίσης να πολλαπλασιάσετε φυτά σε μεμονωμένα δοχεία. Πειραματίστηκα με μερικά διαφανή πλαστικά ποτήρια το περασμένο φθινόπωρο.

Άνοιξα τρύπες αποστράγγισης στο κύπελλο στο κάτω μέρος και χρησιμοποίησα μια άλλη από πάνω για να λειτουργήσει ως θόλος υγρασίας. Κόλλησα χαλαρά το επάνω κύπελλο στο κάτω μέρος και τα τοποθέτησα σε μια χαμηλού φωτισμού ζεστή γωνία του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν και ομολογώ ότι έμοιαζε λίγο με επιστημονικό έργο δημοτικού, μόνο ένα ή δύο μοσχεύματα απέτυχαν στη διαδικασία.

Λοιπόν, θα το κάνω ξανά αυτή την άνοιξη.

Ρύθμιση των μοσχευμάτων σας

Μοσχεύματα μίσχων σκληρού και ημίσκληρου ξύλου σε γλάστρες
Μοσχεύματα σε ζεστό σημείο στη σκιά του θερμοκηπίου.

Βρείτε ένα δοχείο για να κρατάτε το κολλητικό μείγμα σας και βεβαιωθείτε ότι έχει τρύπες αποστράγγισης. Προσθέστε το μείγμα σας και χορτάστε το καλά με καθαρό νερό.

Βρήκα ότι το μούλιασμα των δοχείων μου σε ένα ρηχό τηγάνι με νερό επιτρέπει στο μείγμα να ενυδατωθεί πλήρως.

Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο, καθώς πολλά από τα συστατικά για τα μέσα πολλαπλασιασμού μπορούν να γίνουν εντελώς υδρόφοβα όταν στεγνώσουν τελείως.

Κολλώντας τα μοσχεύματα του στελέχους σας

Εάν χρησιμοποιείτε μια μεγάλη κατσαρόλα, πάρτε ένα ξυλάκι ή μπαμπού για να ανοίξετε τρύπες στο μείγμα κολλήματος γύρω από την άκρη, κάθε 2 ίντσες.

Ρίξτε τα έτοιμα μοσχεύματα σας στις τρύπες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και το κομμένο άκρο και τουλάχιστον έναν επιπλέον κόμβο κάτω από τη γραμμή του εδάφους.

Εάν χρησιμοποιείτε μεμονωμένα δοχεία, μπορείτε να ακολουθήσετε την προτίμησή σας και να τοποθετήσετε το κόψιμο στην άκρη ή στο κέντρο.

Ποτίστε καλά το δοχείο για να πλύνετε το χώμα γύρω από το στέλεχος κοπής.

Παροχή φωτός, θερμότητας και υγρασίας

Τα περισσότερα μοσχεύματα θα ευδοκιμήσουν σε έντονο αλλά έμμεσο φως. Αυτό το ονομάζω “διακοσμημένη σκιά” και θα πρέπει να μιμείται τα επίπεδα φωτός που θα βρείτε κάτω από ένα μεγάλο σκιερό δέντρο.

Τα ποώδη και τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου χρειάζονται ζεστασιά και υψηλή υγρασία για να ριζώσουν. Μπορείτε να τα σκηνώσετε με μια πλαστική σακούλα για να διατηρήσετε την υγρασία στην κατσαρόλα. Τοποθετήστε τα δοχεία σε μέρος ζεστό με μέτριο φως.

Όταν προσφέρουν κάποια αντίσταση όταν τα τραβάτε απαλά, έχουν αναπτύξει ρίζες. Μπορείτε να αφαιρέσετε το κάλυμμα. Μόλις αναπτύξουν νέα ανάπτυξη, μπορείτε να αρχίσετε να τα σκληρύνετε για ζωή σε εξωτερικούς χώρους, εάν ο καιρός είναι κατάλληλος.

Πειραματιστείτε με όλα τα αγαπημένα σας και εξοικονομήστε χρήματα

Όλοι αυτοί οι θάμνοι ιβίσκου καλλιεργήθηκαν από μοσχεύματα.

Αφού έχετε τα βασικά υλικά, μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τα διάφορα φυτά της αυλής σας. Θα χρειαστείτε αιχμηρά κλαδευτήρια, πολλά δοχεία και λίγο κοκοφοίνικα και περλίτη. Και όλα αυτά μπορούν να αποστειρωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.

Έχω δοκιμάσει διάφορες μάρκες ορμόνης ριζοβολίας, και πρέπει να είμαι ειλικρινής — το το φθηνότερο λειτούργησε καλύτερα από το ακριβό «επαγγελματικό» προϊόν.

Ο πολλαπλασιασμός φυτών από μοσχεύματα μπορεί να γίνει λίγο εθιστικός. Μόλις ξεκινήσετε, μπορεί να δυσκολευτείτε να σταματήσετε.

Μπορεί να βρεθείτε να στέκεστε σε χώρους στάθμευσης κοιτάζοντας τους θάμνους του τοπίου.

Μπορεί να αποφασίσετε ότι χρειάζεστε ένα μαχαίρι στυλό στο μπρελόκ σας.

Μπορεί ακόμη και να βρεθείτε να γεμίζετε την τοπική χλωρίδα στην τσάντα και τις τσέπες σας.

Να είστε προσεκτικοί εκεί έξω.

Διαβάστε στη συνέχεια:


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top