Πώς να πολλαπλασιάσετε τα φυτά Pothos

Τα φυτά Pothos είναι δημοφιλής επιλογή για φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους και τα όμορφα, καρδιόσχημα φύλλα τους. Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της κατοχής ενός φυτού pothos είναι η ευκολία με την οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία του πολλαπλασιασμού του φυτού pothos σας χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους: νερό και χώμα.

Πότε να πολλαπλασιάσετε το Pothos;

Η καλύτερη στιγμή για να πολλαπλασιάσετε τον πόθο σας φυτό είναι κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου ανάπτυξής του, η οποία τυπικά εμπίπτει στην άνοιξη και το καλοκαίρι μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φυτό είναι πιο πιθανό να παράγει επιτυχώς νέα ανάπτυξη από μοσχεύματα. Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθώς το φυτό εισέρχεται σε φάση νάρκης και είναι λιγότερο πιθανό να πολλαπλασιαστεί με επιτυχία.

Πώς να πολλαπλασιάσετε το Pothos στο νερό;

Ο πολλαπλασιασμός στο νερό είναι μια δημοφιλής μέθοδος για πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του pothos. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση των μοσχευμάτων βλαστών σε νερό μέχρι να σχηματιστούν ρίζες, οπότε το νέο φυτό μπορεί να μεταφερθεί στο χώμα.

1. Πάρτε μοσχεύματα στελέχους

Κλάδος φυτού Pothos που κόβεται για πολλαπλασιασμό
Κλάδος φυτού Pothos που κόβεται για πολλαπλασιασμό © Anna Hoychuk/shutterstock

Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα υγιές και ώριμο φυτό πόθου. Αναζητήστε μια μακριά κληματίδα και κάντε μια τομή ακριβώς κάτω από έναν κόμβο (το μικρό εξόγκωμα στο στέλεχος από όπου αναπτύσσεται το φύλλο). Κάθε κοπή θα πρέπει να έχει μήκος περίπου 4-6 ίντσες και να έχει τουλάχιστον 3 έως 4 κόμβους. Οι κόμβοι είναι εκεί από όπου θα αναπτυχθούν οι νέες ρίζες, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό.

2. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα

Αφαίρεση των κάτω φύλλων από το κλαδί
Αφαίρεση των κάτω φύλλων από το κλαδί © The Spruce / Cori Sears

Αφού πάρετε τα μοσχεύματα σας, αφαιρέστε τα φύλλα από τα κάτω 2 ίντσες του κλαδιού. Αυτό είναι το μέρος του βλαστού που θα βυθιστεί στο νερό. Η αφαίρεση των φύλλων αποτρέπει τη σήψη τους στο νερό και ενδεχομένως την αποτυχία του μοσχεύματος.

3. Τοποθετήστε τα μοσχεύματα στο νερό

Τοποθετήστε τα μοσχεύματα του Pothos στο νερό
Τοποθετήστε τα μοσχεύματα του Pothos στο νερό © The Spruce / Cori

Γεμίστε ένα ποτήρι ή ένα βάζο με νερό και τοποθετήστε τα μοσχεύματα του πόθου σας μέσα σε αυτό. Βεβαιωθείτε ότι οι κόμβοι είναι βυθισμένοι στο νερό, αλλά τα υπόλοιπα φύλλα βρίσκονται πάνω από τη γραμμή του νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφανές δοχείο για να παρακολουθήσετε την ανάπτυξη των ριζών.

4. Αλλάζετε τακτικά το νερό

Αλλαγή του νερού για τον πολλαπλασιασμό των φυτών
Αλλαγή του νερού για τον πολλαπλασιασμό του φυτού© The Spruce / Cori Sears

Αλλάζετε το νερό κάθε λίγες ημέρες για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό εξασφαλίζει επίσης ότι τα μοσχεύματα έχουν φρέσκο νερό για την ανάπτυξη των ριζών.

5. Περιμένετε να αναπτυχθούν οι ρίζες

Σύστημα ριζοβολίας για πολλαπλασιασμό του φυτού Pothos στο νερό
Σύστημα ριζοβολίας για το φυτό Pothos σε πολλαπλασιασμό με νερό © TY Lim/shutterstock

Σε περίπου 2-4 εβδομάδες, θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε ρίζες να αναπτύσσονται από τους κόμβους. Μόλις οι ρίζες αποκτήσουν μήκος μερικών εκατοστών, τα μοσχεύματα είναι έτοιμα να φυτευτούν στο χώμα.

6. Μεταφορά στο έδαφος

Φωτογραφίες που φυτεύονται σε γλάστρα
Φωτογραφίες Φυτεύονται σε γλάστρα © The Spruce / Cori Sears

Μόλις αναπτυχθούν οι ρίζες, μπορείτε να φυτέψετε τα μοσχεύματα σε μια γλάστρα με καλά στραγγιζόμενο χώμα. Φροντίστε να διατηρείτε το χώμα υγρό τις πρώτες εβδομάδες για να βοηθήσετε το φυτό να εγκατασταθεί.

Ο πολλαπλασιασμός με νερό είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος για τον πολλαπλασιασμό των φυτών pothos. Με λίγη υπομονή, μπορείτε να δημιουργήσετε νέα φυτά από τα υπάρχοντα, ιδανικά για να επεκτείνετε τη συλλογή σας ή να τα χαρίσετε σε φίλους και συγγενείς.

Πώς να πολλαπλασιάσετε το Pothos στο χώμα;

Ο πολλαπλασιασμός στο έδαφος είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει τη φύτευση των μοσχευμάτων απευθείας στο έδαφος. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο απλή, καθώς παραλείπει τη διαδικασία ριζοβολίας στο νερό και επιτρέπει στο φυτό να αναπτυχθεί εξαρχής στο φυσικό του μέσο.

1. Πάρτε μοσχεύματα στελέχους

Κλάδος φυτού Pothos που κόβεται για πολλαπλασιασμό
Κλάδος φυτού Pothos που κόβεται για πολλαπλασιασμό © Anna Hoychuk/shutterstock

Αναγνωρίστε ένα υγιές φυτό pothos και επιλέξτε μια άμπελο που είναι ώριμη και μακριά. Κάντε μια τομή ακριβώς κάτω από έναν κόμβο (το μικρό εξόγκωμα στο στέλεχος από όπου αναπτύσσεται το φύλλο). Κάθε κόψιμο πρέπει να έχει μήκος περίπου 4-6 ίντσες και να έχει τουλάχιστον 3 έως 4 κόμβους. Αυτοί οι κόμβοι είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι τα σημεία από τα οποία θα αναδυθούν οι νέες ρίζες.

2. Προετοιμασία των μοσχευμάτων

Αφαίρεση των κάτω φύλλων από το κλαδί
Αφαίρεση των κάτω φύλλων από το κλαδί © The Spruce / Cori Sears

Μόλις έχετε τα μοσχεύματα σας, προχωρήστε στην αφαίρεση των φύλλων από τα κάτω 2 ίντσες του κλαδιού. Αυτό είναι το μέρος του βλαστού που θα φυτευτεί στο χώμα και η αφαίρεση των φύλλων εμποδίζει την αποσύνθεσή τους στο χώμα.

3. Εφαρμογή της ορμόνης ριζοβολίας

Εφαρμογή ορμόνης ριζοβολίας σε κοπή Pothos
Εφαρμογή της ορμόνης ριζοβολίας στην κοπή του Pothos © The Spruce / Cori Sears

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς ριζοβολίας, βουτήξτε το κομμένο άκρο του μοσχεύματος σε μια ορμόνη ριζοβολίας. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

4. Φύτευση των μοσχευμάτων

Φύτευση των μοσχευμάτων των φωτογραφιών
Φυτεύοντας τα μοσχεύματα των φωτογραφιών © The Spruce / Cori Sears

Προετοιμάστε μια γλάστρα με καλά στραγγιζόμενο χώμα. Κάντε μια τρύπα στο χώμα με το δάχτυλό σας ή ένα μολύβι σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Τοποθετήστε το μοσχεύμα στην τρύπα, φροντίζοντας να καλύπτεται ο κόμβος με χώμα. Σφίξτε απαλά το χώμα γύρω από το μοσχεύμα.

5. Σωστή φροντίδα

Φωτογραφίες φυτεμένες σε γλάστρα
Φωτογραφίες Φυτεύονται σε γλάστρα © The Spruce / Cori Sears

Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό μέρος με φωτεινό, έμμεσο φως. Ποτίστε καλά το μοσχεύμα μετά τη φύτευση και διατηρήστε το χώμα σταθερά υγρό αλλά όχι υδαρές. Σε λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να δείτε νέα βλάστηση να εμφανίζεται από τους κόμβους, υποδεικνύοντας επιτυχή πολλαπλασιασμό.

Ο πολλαπλασιασμός με χώμα είναι μια εξαιρετική μέθοδος αν θέλετε να παραλείψετε τη διαδικασία ριζοβολίας με νερό και να ξεκινήσετε το φυτό σας pothos απευθείας στο χώμα. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα μοσχεύματα σας θα εξελιχθούν σε υγιή, ώριμα φυτά pothos.

Συμπέρασμα

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών pothos είναι μια ικανοποιητική διαδικασία που σας επιτρέπει να πολλαπλασιάσετε τη συλλογή φυτών σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Είτε επιλέξετε να πολλαπλασιάσετε σε νερό είτε σε χώμα, με λίγη υπομονή και φροντίδα, σύντομα θα έχετε νέα φυτά pothos για να τα απολαύσετε ή να τα μοιραστείτε με φίλους.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για τον πολλαπλασιασμό των φυτών pothos;

Η καλύτερη εποχή για τον πολλαπλασιασμό του pothos είναι κατά τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αυτή είναι η ενεργή περίοδος ανάπτυξης του φυτού.

Πόσο καιρό χρειάζονται τα μοσχεύματα του πόθου για να ριζώσουν;

Συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να ριζώσουν τα μοσχεύματα του πόθου, ανάλογα με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού και την παρεχόμενη φροντίδα.

Ποια φροντίδα πρέπει να παρέχεται στα μοσχεύματα pothos κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού;

Τα μοσχεύματα Pothos πρέπει να τοποθετούνται σε μια ζεστή τοποθεσία με φωτεινό, έμμεσο φως. Το χώμα ή το νερό πρέπει να διατηρείται σταθερά υγρό αλλά όχι υδαρές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top