Πώς να σώσετε τους σπόρους τομάτας

Είναι πολύ εύκολο να συλλέξετε και να αποθηκεύσετε σπόρους ντομάτας. Επειδή οι σπόροι με ανοιχτή επικονίαση και κειμήλια είναι γενικά αυτογονιμοποιούμενοι όταν συλλέγετε και αποθηκεύετε τους σπόρους τους, μπορείτε να είστε εύλογα σίγουροι ότι τα φυτά που καλλιεργείτε θα είναι πιστά στον τύπο.

Πώς λοιπόν συλλέγετε και αποθηκεύετε σπόρους ντομάτας;

Εξοικονόμηση σπόρων τομάταςΚαρφίτσα

Απλή προετοιμασία και αποθήκευση σπόρων ντομάτας

Για να συλλέξετε και να αποθηκεύσετε σπόρους ντομάτας, ξεκινήστε κάνοντας τα εξής:

 • Επιλέξτε άθικτες ντομάτες που είναι πλήρως ώριμες και έχουν το ιδανικό μέγεθος και σχήμα που φιλοδοξείτε ως κηπουρός. Με άλλα λόγια, αποθηκεύστε μόνο σπόρους ντομάτας από τις καλύτερες ντομάτες σας.
 • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και στύβουμε τους σπόρους και τη γέλη σε ένα δοχείο νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Αφήστε τα να μουλιάσουν μόνο για μία ή δύο ημέρες. Το μούλιασμα ή η ζύμωση για μεγαλύτερες περιόδους έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
 • Ρίξτε το νερό μέσα από ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε τους σπόρους για να αφαιρέσετε το τζελ.
 • Ενώ το μούλιασμα των σπόρων και η αφαίρεση του τζελ δεν είναι απολύτως απαραίτητο, επιταχύνει τη βλάστηση. Επιπλέον, οι καθαροί σπόροι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν βακτηριακά ή μυκητιακά προβλήματα κατά την αποθήκευση ή όταν φυτεύονται.
 • Απλώστε τους σπόρους σε κόσκινο, χάρτινο πιάτο ή κερωμένο χαρτί.
 • Αφήστε τα στην άκρη σε ένα μέρος που δεν είναι απευθείας ηλιακό φως, ευάερο και σταθερά ζεστό.
 • Αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα συσκευάσετε για αποθήκευση.

5 συμβουλές για να συλλέγετε και να αποθηκεύετε με επιτυχία τους σπόρους ντομάτας

Ακολουθούν τα βήματα για να συλλέξετε και να αποθηκεύσετε με επιτυχία τους σπόρους ντομάτας:

 • Αποθηκεύστε τους σπόρους ντομάτας σας σε χάρτινους φακέλους για να αποτρέψετε προβλήματα ανάπτυξης μυκήτων.
 • Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να επισημάνετε κάθε φάκελο με την ημερομηνία συσκευασίας και τον τύπο του σπόρου που περιέχεται σε αυτόν.
 • Η επιλογή ντοματών απαλλαγμένων από παράσιτα ή ζημιές από τις καιρικές συνθήκες διασφαλίζει ότι ο σπόρος δεν θα μεταδώσει ασθένειες στους απογόνους.
 • Είναι καλύτερο να μαζέψετε τις ντομάτες σας για να τις χρησιμοποιήσετε για σπόρους από φυτά που ξεχωρίζουν από άλλα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της διασταυρούμενης επικονίασης και διασφαλίζει ότι τα φυτά που αναπτύσσονται από τους σπόρους σας είναι στην πραγματικότητα ο τύπος που θέλετε.
 • Προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε διπλούς καρπούς ως πηγές για σπόρους. Αυτός ο τύπος φρούτου είναι αποτέλεσμα ανθίσεων που έχουν μια μάλλον ασυνήθιστη δομή λουλουδιών που ευνοεί τη διασταυρούμενη επικονίαση.
 • Για να μαζέψετε μόνο τους καλύτερους σπόρους, εστιάστε σε αυτούς που βρίσκονται στο κέντρο των ντοματών που επιλέγετε. Οι σπόροι στο κέντρο είναι συνήθως μεγαλύτεροι.

Άλλες τεχνικές αποθήκευσης σπόρων τομάτας

Εκτός από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να κάνετε τις ακόλουθες τεχνικές για να σώσετε τους σπόρους ντομάτας.

Χωρίς μέθοδο εμποτισμού

Όταν μουλιάζετε και ξεπλένετε τους σπόρους ντομάτας σας πριν τους αποθηκεύσετε σε φακέλους σε δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείτε να περιμένετε ότι οι σπόροι σας θα είναι βιώσιμοι για τρία ή τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, εάν απλώς σκοπεύετε να συλλέξετε αρκετούς σπόρους από τη φύτευση την επόμενη σεζόν, μπορεί να θέλετε να παραλείψετε τα μέρη του παρασκευάσματος που εμποτίζονται και ξεπλένονται.

Όταν το κάνετε αυτό, ο χρόνος ξήρανσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος και μπορεί να έχετε λιγότερους βιώσιμους σπόρους επειδή υπάρχουν χημικές ουσίες στο τζελ που αναστέλλουν τη βλάστηση.

Μέθοδος Seed Mat

Εάν θέλετε απλώς να αποθηκεύσετε μερικούς σπόρους, μπορείτε απλά να ανοίξετε μια ώριμη, τέλεια ντομάτα και να διαλέξετε μερικούς παχιούς σπόρους με τσιμπιδάκια, μια άκρη μαχαιριού ή κάτι παρόμοιο. Μεταφέρετε τα σε χαρτοπετσέτα ή σε φίλτρο καφέ. Οι σπόροι με τζελ πρέπει να κολλήσουν στο χαρτί.

Αφήστε το όλο στην άκρη να στεγνώσει για μερικές μέρες. Αποθηκεύστε το επικαλυμμένο με σπόρους χαρτί χαλαρά σε χάρτινο φάκελο σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Όταν έρθει η ώρα της φύτευσης, μπορείτε να κόψετε το χαρτί σε τμήματα και να φυτέψετε τα τμήματα αντί να φυτέψετε μεμονωμένους σπόρους.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ: Μπορείτε να συνδυάσετε τις μεθόδους χωρίς εμποτισμό και ψάθισμα σπόρων, στύβοντας όλους τους σπόρους από την ντομάτα που έχετε επιλέξει σε χαρτοπετσέτα.

Απλώστε το τζελ και τους σπόρους και αφήστε το όλο στην άκρη να στεγνώσει για μερικές εβδομάδες.

Μόλις στεγνώσει, μπορείτε να διπλώσετε τη χαρτοπετσέτα, να τη βάλετε σε φάκελο με ετικέτα και να την αποθηκεύσετε σε δροσερό και στεγνό μέρος μέχρι την άνοιξη. Στη συνέχεια, κόψτε τη χαρτοπετσέτα σε τμήματα και φυτέψτε τα τμήματα.

Η Φυσική Μέθοδος

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου ντομάτας, αποφασίστε πού θα φυτέψετε ντομάτες την επόμενη χρονιά. Δεν πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο γιατί η καλλιέργεια ντομάτας στο ίδιο μπάλωμα χρόνο με το χρόνο είναι μια ανοιχτή πρόσκληση στον ιό του μωσαϊκού της ντομάτας.

Καθαρίστε την περιοχή που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και θάψτε μερικές κομμένες ντομάτες εκεί. Για να μην φυτρώσουν αμέσως, θάψτε τα περίπου τέσσερα εκατοστά βάθος.

Βάλτε μερικές ίντσες χώμα από πάνω τους και στη συνέχεια συμπληρώστε με μερικές ίντσες οργανικό σάπια φύλλα. Το βάθος φύτευσης τεσσάρων ιντσών θα εξασφαλίσει επίσης ότι αρκετοί από τους σπόρους θα επιβιώσουν το χειμώνα.

Φροντίστε να σημειώσετε τα μέρη όπου θάβετε κομμένες ντομάτες. Στη συνέχεια, νωρίς την άνοιξη, μπορείτε να αφαιρέσετε το σάπια φύλλα και να χαλαρώσετε τη γη με το χέρι.

Τοποθετήστε ένα κάλυμμα σε σειρά πάνω από την περιοχή για να βοηθήσετε τους σπόρους να παραμείνουν ζεστοί. Θα πρέπει να δείτε τα σπορόφυτα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top