Πώς να φάτε τα βλαστάρια Hosta την άνοιξη (χωρίς να θυσιάσετε το φύλλωμα του καλοκαιριού)

Χέρι που κρατά τους βλαστούς hosta και τους βλαστούς hosta σε ένα τηγάνι

Αυτή την άνοιξη, ενώ είστε έξω για να τακτοποιήσετε τα παρτέρια σας, μην ξεχάσετε να κόψετε μια χούφτα βλαστούς hosta για να πάτε με το δείπνο.

Οι οικοδεσπότες είναι ένα κλασικό υλικό πλήρωσης τοπίου, άμεσα αναγνωρίσιμο από τα φύλλα τους. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ακόμη και πολλοί ιδιοκτήτες hosta, είναι ότι τα βλαστάρια τους είναι αρκετά νόστιμα. Ναι, μπορείτε να φάτε οικοδεσπότες!

Ο ταπεινός οικοδεσπότης

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: όταν πρόκειται για αξιοσημείωτα φυτά τοπίου, οι οικοδεσπότες είναι κάπως βαρετοί.

Λουλούδια Hosta

Α, σίγουρα, κάνουν τη δουλειά τους να γεμίζουν παρτέρια και αναχώματα με πλούσιο, πράσινο φύλλωμα, αλλά ακόμα και τα λουλούδια τους είναι λίγο βουητό. Δεν είναι περίεργο που κανείς δεν σταματάει στην πρωινή του βόλτα για να πει: «Ω, κοίτα τους οικοδεσπότες της Τζέιν! Δεν είναι απίστευτοι; Θα σου πω κάτι, κανείς δεν μεγαλώνει οικοδεσπότη σαν την Τζέιν».

Καημένη Τζέιν.

Οι οικοδεσπότες της καημένης Τζέιν.

Πράσινοι ετερόκλητοι οικοδεσπότες
Εντάξει, αυτά είναι πολύ καταπληκτικά. Ωραίος, Τζέιν.

Αλλά μόλις καταλάβετε ότι αυτοί οι σφιχτά κουλουριασμένοι βλαστοί hosta που εμφανίζονται κάθε άνοιξη είναι νόστιμοι, ελαφρώς κοκκινιστοί με βούτυρο, σκόρδο και λίγο τραγανό μπέικον, μπορεί να σταματήσετε κάθε φορά που τα βλέπετε.

Στην πραγματικότητα, μόλις ξέρετε ότι μπορείτε να φάτε βλαστούς hosta, αρχίζετε να τους βλέπετε παντού.

Περίμενε, μπορώ Τρώω Οι οικοδεσπότες μου;

Ναι, οι οικοδεσπότες σας τρώγονται.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η αντίληψη είναι επαναστατική εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση βλαστών hosta είναι ο κανόνας στην Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία, ονομάζονται urui, που σημαίνει φύλλο χιονιού. (Μου αρέσει αυτό το όνομα πολύ καλύτερα από το hosta.) Αλλά ας δούμε αν μπορούμε να κανονικοποιήσουμε το τσιγάρισμα με αυτά τα τρυφερά αγαπημένα τοπία κάθε άνοιξη εδώ.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πότε πρέπει να συλλέγουμε οικοδεσπότες, πώς να τα αποθηκεύουμε και να τα μαγειρεύουμε και θα ολοκληρώσουμε με έναν γρήγορο οδηγό φροντίδας, εάν εμπνευστείτε να τα καλλιεργήσετε.

Πότε να μαζέψετε βλαστούς οικοδεσπότη για μέγιστη νοστιμιά

Ο Χόστα πυροβολεί βγαίνοντας από το έδαφος.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος. Θα θελήσετε να βάλετε στόχο να διαλέξετε οικοδεσπότες όταν είναι ακόμα νέοι και σφιχτά τριμμένοι. Έτσι, συνήθως στις αρχές της άνοιξης όταν αναδύονται για πρώτη φορά από το έδαφος. Αναζητήστε βλαστούς που έχουν ύψος περίπου 2 έως 4 ίντσες και σφιχτά κουλουριασμένους, καθώς βρίσκονται στην κορύφωση της τρυφερότητας και της γεύσης τους σε αυτό το στάδιο.

Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τους βλαστούς κοντά στο στέμμα του φυτού. Ή, αν δεν έχετε μαχαίρι μαζί σας, πιάστε το βλαστό σταθερά στη βάση και στρίψτε το από το φυτό.

Όπως και όταν αναζητάτε τροφή για οτιδήποτε άλλο, φροντίστε να επιλέγετε μόνο φυτά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικά φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.

Χέρι που κρατά βλαστούς hosta

Διατηρώντας τους οικοδεσπότες σας φρέσκους

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τους βλαστούς hosta είναι να τους μαζέψετε αμέσως πριν τους μαγειρέψετε. Ωστόσο, μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο για λίγες μέρες, τυλιγμένα σε υγρή χαρτοπετσέτα και φυλαγμένα σε πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή άλλο δοχείο. Απλώς μην σφραγίζετε το δοχείο μέχρι τέρμα. Θα διατηρηθούν για περίπου μια εβδομάδα με αυτόν τον τρόπο. Κρατήστε τα στο συρτάρι σας για καλύτερα αποτελέσματα.

Μαγειρική οικοδεσπότης πυροβολεί

Οι βλαστοί Hosta είναι απίστευτα ευέλικτοι στην κουζίνα. Όταν τα μαγειρεύω, θα πρότεινα να τα χρησιμοποιείτε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με τα σπαράγγια. (Θεέ μου, μόλις είχα μια ιδέα! Θα φτιάξω σούπα με κρέμα φαγητού αυτή την άνοιξη!) Αν είσαι καλοφαγάς και ένας κηπουρός, θα θελήσεις να πειραματιστείς μαζί τους στην κουζίνα.

Ο Hosta πυροβολεί στο τηγάνι
Χρειάζεται μπέικον.

Ακολουθούν μερικές συνταγές για να ξεκινήσετε:

Cheesy Roasted Hosta Shoots από την Grow με την Dr. Joanette

Βλαστάρια οικοδεσπότη με μπέικον από τη μάθηση και τη λαχτάρα

Και τέλος, ο Hosta Shoot Kimchi, από τον Alan Bergo στο Forager|Chef

Εντάξει, Tracey, με ενδιαφέρει να φάω Hosta Shoots, αλλά τι γεύση έχουν;

Μπλε οικοδεσπότης

Οι βλαστοί Hosta είναι ήπιοι και ελαφρώς γλυκοί. Μου θυμίζουν μια διασταύρωση μεταξύ σπαραγγιού και μαρουλιού βουτυρόκρουσης. Η υφή τους είναι δύσκολο να περιγραφεί καθώς εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πώς τα μαγειρεύετε. Σωστά, είναι τρυφερά εξωτερικά ενώ διατηρούν το τραγανό τραγανό ωμό πράσινο στο εσωτερικό.

Τρώγονται εξίσου καλά έξω από την αυλή, όπως σοταρίζονται με βούτυρο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Θα Αναπτυχθούν;

Αλλά, Τρέισι, αν κόψω τους ανοιξιάτικους οικοδεσπότες μου και τους φάω, δεν θα κολλήσω με ένα γυμνό σημείο στην αυλή;

Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε με υγιή πληθυσμό ελαφιών ή κουνελιών κοντά, όχι.

Κουνέλι που κρύβεται κάτω από ένα φύλλο οικοδεσπότη.
Όταν δούλευα στο Penn State, έτρωγα το μεσημεριανό μου στον κήπο του Millennium Science Complex και έβλεπα έναν από αυτούς τους τύπους να μαζεύει τα φύλλα οικοδεσπότη πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσα τη δική μου σαλάτα. Πάντα μεγάλωσαν ξανά. Οι οικοδεσπότες και τα κουνέλια.

Οι οικοδεσπότες έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να μεγαλώνουν αμέσως μετά από τσιμπήματα. Μπορούν να παράγουν νέα ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Μετά τη συγκομιδή, οι οικοδεσπότες θα συνεχίσουν να στέλνουν νέους βλαστούς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε πολλές σοδειές για να φάτε καθώς και τον επιδιωκόμενο σκοπό εξωραϊσμού.

Είναι καλή ιδέα να μην υπερθερίζετε από ένα μόνο στέμμα κάθε φορά.

Αντίθετα, κόψτε μερικά από πολλά διαφορετικά φυτά κάθε φορά. Μπορείτε να ενθαρρύνετε νέα αναγέννηση δίνοντας στον οικοδεσπότη σας άφθονο νερό, ηλιακό φως και θρεπτικά συστατικά. (Ή, ξέρετε, ας είναι η άνοιξη άνοιξη.)

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για αναζήτηση τροφής, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Υπάρχουν τόσα πολλά καλά πράγματα για φαγητό. Φυσικά, βοηθάει το γεγονός ότι είμαστε όλοι τόσο απελπισμένοι για πράσινο φαγητό που ακόμη και οι τσουκνίδες ακούγονται ελκυστικές. (Αστειεύομαι, οι σοταρισμένες τσουκνίδες με σκόρδο είναι μια αγαπημένη ανοιξιάτικη πίτσα αυτή την εποχή.)

Γιατί να μην προσθέσετε οικοδεσπότες στη λίστα;

Οι βλαστοί Hosta μεγαλώνουν την άνοιξη

Ή, αν έχετε οικοδεσπότες στην αυλή σας, αλλά πάντα ήσασταν λίγο νευρικοί για το να φάτε κάτι άγριο, αυτός είναι ένας ασφαλής και νόστιμος τρόπος για να βουτήξετε το δάχτυλό σας στα νερά που αναζητούν τροφή. Φυσικά, μόλις αρχίσετε να τρώτε οικοδεσπότες από την αυλή σας, θα θελήσετε να ελέγξετε και τους βιολί.

Ένας γρήγορος οδηγός φροντίδας οικοδεσπότη

Θέλετε να δοκιμάσετε οικοδεσπότες αλλά δεν έχετε; Οι φίλοι σου σου βλέπουν περίεργα όταν ρωτάς αν μπορείς να κόψεις τα βλαστάρια τους και να τα φας; Μη φοβάσαι! Υπάρχει ένας λόγος που βλέπετε αυτά τα φυτά στην αυλή όλων – είναι γελοία εύκολο να αναπτυχθούν.

Οι οικοδεσπότες είναι απίστευτα ευέλικτοι, ευδοκιμούν σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών συνθηκών και συνθηκών ανάπτυξης. Θα αναπτυχθούν στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 3 έως 9. Εάν ζείτε σε θερμότερο κλίμα, οι οικοδεσπότες σας μπορεί να επωφεληθούν από λίγη απογευματινή σκιά. Αντίθετα, σε πιο δροσερές περιοχές, μπορούν να ανεχθούν περισσότερη έκθεση στον ήλιο, αν και γενικά προτιμούν τη μερική ή την πλήρη σκιά.

Παρτέρι γεμάτο με οικοδεσπότες και αστίλμπα

Με την ευρεία γκάμα προσαρμοστικότητάς τους, δεν είναι περίεργο που ο ταπεινός οικοδεσπότης εμφανίζεται παντού.

  • Όταν φυτεύετε οικοδεσπότες, επιλέξτε μια τοποθεσία με μερική έως πλήρη σκιά, καθώς το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα ευαίσθητα φύλλα τους. Οι οικοδεσπότες ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο, υγρό έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, επομένως τροποποιήστε την περιοχή φύτευσης με λίπασμα ή μούχλα φύλλων για να βελτιώσετε το έδαφος.
  • Μόλις εγκατασταθούν, οι οικοδεσπότες χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα. Εάν έχετε μια ζεστή, ξηρή περίοδο, θα θέλετε να τα ποτίσετε. Ωστόσο, ένα στρώμα από σάπια φύλλα θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή των ανταγωνιστικών ζιζανίων.
  • Είναι καλή ιδέα να δοκιμάζετε το έδαφος κάθε χρόνο για να δείτε εάν οι οικοδεσπότες σας χρειάζονται λίπασμα. Ένα ισορροπημένο λίπασμα θα παράγει όμορφα φύλλα αλλά και λουλούδια.
  • Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αφαιρέστε τα ξεθωριασμένα ή κατεστραμμένα φύλλα για να τα διατηρήσετε τακτοποιημένα και να ενθαρρύνετε τη ροή του αέρα.

Οι οικοδεσπότες είναι εύκολο να φροντιστούν και θα σας ανταμείψουν με πλούσιο φύλλωμα, χαριτωμένα λουλούδια και μια γαστρονομική απόλαυση κάθε άνοιξη, χρόνο με το χρόνο.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top