Σέλινο Companion Plants – Τα 6 καλύτερα και 3 χειρότερα φυτά

Αν δεν είχατε ποτέ σέλινο που καλλιεργείται στον κήπο, προσέξτε! Ενώ το σέλινο μερικές φορές έχει τη φήμη ότι είναι άοσμο και υδαρές, το φρέσκο ​​σέλινο είναι γεμάτο με γεύση, τραγανή γεύση και θρεπτικά συστατικά!

Αυτή η καλλιέργεια μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να αναπτυχθεί λόγω του μεγάλου χρόνου ωρίμανσης, της ανάγκης για πολύ νερό και της ευαισθησίας στα παράσιτα. Ωστόσο, με τις σωστές πληροφορίες στο χέρι, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια επιτυχημένη καλλιέργεια σέλινου στο σπίτι.

Η φύτευση συντροφιάς είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες να καταλήξετε με υγιή φυτά σέλινου. Αυτή η πρακτική περιλαμβάνει την ομαδοποίηση των φυτών για να αξιοποιηθούν τα οφέλη που παρέχουν το ένα στο άλλο.

Ελάτε μαζί μας καθώς καλύπτουμε τα οφέλη από τη χρήση της φύτευσης συντροφιάς κατά την καλλιέργεια σέλινου και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα και χειρότερα φυτά συντροφιάς για το σέλινο.

Τα οφέλη της φύτευσης συντρόφων κατά την καλλιέργεια του σέλινου

Όπως προαναφέρθηκε, φύτευση συντροφιάς περιλαμβάνει τη φύτευση ωφέλιμων φυτών το ένα δίπλα στο άλλο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυτά σέλινου θα προσφέρουν οφέλη στην άλλη καλλιέργεια. Και σε άλλες περιπτώσεις, το σέλινο θα είναι η καλλιέργεια που ωφελείται.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη που μπορείτε να περιμένετε όταν χρησιμοποιείτε τη φύτευση συντροφιάς με σέλινο.

Έλεγχος παρασίτων

Όπως οι περισσότερες καλλιέργειες, το σέλινο είναι επιρρεπές σε επίθεση από διάφορα παράσιτα. Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των παρασίτων είναι ένα βασικό μέρος της καλλιέργειας υγιούς σέλινου.

Οι αφίδες είναι μερικά από τα πιο κοινά παράσιτα του σέλινου. Ενώ μερικά από αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί μπορούν να βλάψουν σοβαρά το σέλινο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μιλάμε για νεότερα φυτά.

Οι αφίδες έχουν εξειδικευμένα στοματικά μέρη που χρησιμοποιούν για να τρυπήσουν τα φύλλα των φυτών και να ρουφήξουν το χυμό των φυτών. Εάν αρκετές αφίδες επιτεθούν σε ένα φυτό σέλινου, μπορεί να γίνει αδύναμο, να μαραθεί και να καθυστερήσει.

Ένα από τα δύσκολα σημεία για τον έλεγχο των αφίδων είναι ότι τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, οι ενήλικες μπορούν να παράγουν δέκα απογόνους κάθε μέρα!

Αυτό σημαίνει ότι αν αποσπάσετε τα μάτια σας από τα φυτά σέλινου σας για λίγες μόνο μέρες, μπορεί να επιστρέψετε σε εκατοντάδες αφίδες! Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση είναι με την ενθάρρυνση της παρουσίας αρπακτικών εντόμων.

Οι προνύμφες των εντόμων, όπως τα πράσινα κορδόνια, οι παρασιτικές σφήκες και οι πασχαλίτσες τρέφονται αδηφάγα με αφίδες. Επιπλέον, είναι σε θέση να εντοπίσουν τα παράσιτα και να τρέφονται με αυτά πριν ο αριθμός τους ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με αυτά τα αρπακτικά είναι ότι οι ενήλικες συχνά τρέφονται με άλλες πηγές τροφής. Πολλά ενήλικα έντομα τρώνε νέκταρ και/ή γύρη αντί για έντομα.

Επομένως, η φύτευση ανθοφόρων φυτών κοντά στα φυτά σέλινου σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσελκύσετε αυτά τα αρπακτικά έντομα στον κήπο σας. Εάν τα ενήλικα έχουν φαγητό να φάνε, είναι πιο πιθανό να κολλήσουν και να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά σε παράσιτα όπως οι αφίδες.

Μεγιστοποιήστε τον χώρο στον κήπο

Δεδομένου ότι το σέλινο χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να ωριμάσει, θα περάσει αρκετό χρόνο στον κήπο σας. Ωστόσο, θα παραμείνει αρκετά μικρό για μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου.

Αντί να αφήνετε το άδειο έδαφος γύρω από τα μικρά φυτά σέλινου σας να καθίσουν αδρανές, μπορείτε να φυτέψετε καλλιέργειες γρήγορης ανάπτυξης για να γεμίσετε αυτούς τους γυμνούς χώρους. Μέχρι τη στιγμή που το σέλινο και η ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια αρχίσουν να καταπατούν το ένα το άλλο, η μικρότερη σοδειά θα είναι έτοιμη για συγκομιδή.

Όχι μόνο θα μπορείτε να συγκομίσετε μια δεύτερη καλλιέργεια, αλλά η άλλη καλλιέργεια μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και στη σκίαση των ζιζανίων.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μπορέσετε να ξεφύγετε με το να ποτίζετε λιγότερο τα φυτά του σέλινου σας. Επιπλέον, μπορεί επίσης να μπορείτε να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στο βοτάνισμα.

Παρέχετε θρεπτικά συστατικά

Τα φυτά σέλινου χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσουν. Μαζί με τα μακροθρεπτικά συστατικά άζωτο, φώσφορο και κάλιο, αυτή η καλλιέργεια απαιτεί επίσης καλή ποσότητα ασβεστίου καθώς και ιχνοστοιχεία.

Η φύτευση οσπρίων όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα τριφύλλια με ή πριν από το σέλινο μπορεί να μειώσει την ποσότητα αζώτου που θα χρειαστεί να εφαρμόσετε στο έδαφος. Αυτά τα φυτά περιέχουν οζίδια ρίζας που φιλοξενούν βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο γνωστά ως ριζόβια.

Τα βακτήρια παίρνουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε φυτική μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όσπρια. Σε αντάλλαγμα, τα φυτά παρέχουν στα βακτήρια υδατάνθρακες.

Ενώ τα όσπρια απορροφούν μέρος του αζώτου που απελευθερώνουν τα βακτήρια, το υπόλοιπο εισέρχεται στο έδαφος. Σε αυτό το σημείο, κοντινές καλλιέργειες όπως το σέλινο μπορούν να απορροφήσουν την περίσσεια αζώτου.

Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς σέλινου

Αναρωτιέστε τι φυτά πρέπει να καλλιεργήσετε κοντά στο σέλινο σας; Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς.

1. Κατιφέδες

Εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι κατιφέδες μπορούν να παράγουν λουλούδια κατά τη διάρκεια πολλών μηνών. Απλώς μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα νεκρά λουλούδια για να ενθαρρύνετε να σχηματιστούν νέα!

Αυτά τα λουλούδια κατιφέ μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση αρπακτικών εντόμων όπως πράσινα κορδόνια, παρασιτικές σφήκες και πασχαλίτσες. Όταν οι ενήλικες αυτών των ευεργετικών εντόμων βρίσκονται στον κήπο σας, μπορεί να επιλέξουν να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά σε παράσιτα του σέλινου. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, οι προνύμφες τρέφονται με παράσιτα όπως οι αφίδες.

Δεδομένου ότι τα φυτά κατιφέ και το σέλινο μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών. Η φύτευση των κατιφέδων τρία πόδια μακριά από το σέλινο θα επιτρέψει και στα δύο φυτά να επεκταθούν.

Ενώ μερικοί άνθρωποι λένε ότι το άρωμα των κατιφέδων μπορεί να αποτρέψει σχεδόν οποιοδήποτε παράσιτο, δεν υπάρχει ένας τόνος έρευνας που να το υποστηρίζει. Μερικοί Αναφορές δείχνουν ότι οι κατιφέδες μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς των παρασίτων, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα του λουλουδιού να προσελκύει αρπακτικά έντομα και όχι στη μυρωδιά τους.

2. Μαρούλι

Τα φυτά σέλινου απαιτούν πολλά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές θα τα ακούτε να αναφέρονται ως βαριές ταΐστρες. Απαιτούν μεγάλες ποσότητες αζώτου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ωστόσο, οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κορυφώνονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες ανάπτυξης του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να εφαρμόσετε λίπασμα ενώ το σέλινο μεγαλώνει.

Λοιπόν, τι σχέση έχει αυτό με το μαρούλι; Τα φυτά μαρουλιού είναι ελαφριές τροφοδότες που δεν απαιτούν τόνους θρεπτικών συστατικών για να ευδοκιμήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κλέψουν το σέλινο από σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα φυτά μαρουλιού θα παραμείνουν υγιή ακόμη και αν υπάρχουν υπερβολικά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Δεδομένου ότι το σέλινο χρειάζεται πολύ χρόνο για να ωριμάσει (περίπου 80 ημέρες από τη μεταφύτευση έως τη συγκομιδή), τα φυτά μαρουλιού μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε το κενό έδαφος που υπάρχει όταν τα φυτά σέλινου είναι νεαρά. Η τοποθέτηση μερικών φυτών μαρουλιού στο χώρο μεταξύ των φυτών σέλινου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και επίσης να σας επιτρέψει να συγκομίσετε δύο καλλιέργειες αντί για μία.

3. Καλέντουλα

Αναζητάτε ένα άλλο ανθοφόρο φυτό που μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση αρπακτικών εντόμων που τρώνε παράσιτα όπως οι αφίδες; Δοκιμάστε την καλέντουλα!

Αυτό το ανθοφόρο φυτό παράγει ολόκληρα πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια που έχουν επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες.

Δεδομένου ότι η καλέντουλα αρέσει πιο δροσερός καιρός, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να μπείτε στον κήπο νωρίς την άνοιξη. Εάν φυτέψετε αυτές τις ανθισμένες ομορφιές αρκετά νωρίς, μπορεί να έχουν ήδη ανθίσει όταν έρθει η ώρα να μεταμοσχεύσετε το σέλινο σας.

Φροντίστε να θανατώσετε τα φυτά της καλέντουλας σας, γνωστό και ως αφαιρέστε τα νεκρά λουλούδια, για να ενθαρρύνετε τη συνεχή παροχή υγιών ανθοφοριών.

4. Sweet Alyssum

Αυτό το μικροσκοπικό φυτό παράγει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μικροσκοπικά λουλούδια. Ενώ τα μεμονωμένα λουλούδια μπορεί να φαίνονται μικρά, το μέγεθός τους είναι τέλειο για ωφέλιμα έντομα όπως οι παρασιτικές σφήκες, οι μύγες ταχινιδών και οι μύγες.

Όταν οι ενήλικες μορφές αυτών των εντόμων έρχονται στον κήπο για να τραφούν με γλυκό αλυσούμι, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά σε ενοχλητικές αφίδες. Αυτά τα αυγά στη συνέχεια εκκολάπτονται και οι προνύμφες καταβροχθίζουν τις αφίδες.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά του σέλινου σας μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται χωρίς τη βλάβη των αφίδων.

5. Μπιζέλια

Τα μπιζέλια είναι ένα είδος οσπρίων, που σημαίνει ότι φιλοξενούν βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο. Καλλιεργώντας μπιζέλια πριν ή δίπλα στο σέλινο σας, θα μειώσετε την ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος που θα χρειαστείτε για να παρέχετε τα φυτά σέλινου σας.

Το δύσκολο πράγμα σχετικά με την καλλιέργεια μπιζελιών και σέλινου μαζί είναι ο σωστός χρόνος. Τα μπιζέλια είναι καλλιέργειες δροσερού καιρού που μπορούν να φυτευτούν νωρίς την άνοιξη μόλις ξεπαγώσει το έδαφος.

Στο σέλινο, από την άλλη πλευρά, αρέσει να βγαίνει στον κήπο όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές και σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι θα θέλετε να φυτέψετε τα μπιζέλια σας πρώτα στον κήπο και στη συνέχεια να προσθέσετε τα φυτά σέλινου αργότερα.

Εάν καλλιεργείτε μπιζέλια σε πέργκολα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα σπορόφυτα σέλινου περίπου οκτώ ίντσες μακριά από τα μπιζέλια. Όταν τα φυτά του σέλινου έχουν μεγαλώσει λίγο, θα είναι καιρός να κόψετε τα φυτά μπιζελιού.

Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όταν αφαιρείτε τα φυτά μπιζελιού, ώστε να μην συνθλίψετε τα φυτά σέλινου ή να ενοχλήσετε τις ρίζες τους.

6. Ρόκα

Αν ψάχνετε για μια άλλη σοδειά γρήγορης ανάπτυξης για να βάλετε δίπλα στο σέλινο που ωριμάζει αργά, σκεφτείτε τη ρόκα. Αυτό το πιπεράτο πράσινο είναι έτοιμο για συγκομιδή περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σπορά, γεγονός που καθιστά εύκολο να μπείτε κρυφά σε άδειους χώρους στον κήπο.

Η φύτευση μιας σειράς μωρού ρόκας δίπλα σε μια σειρά φυτών σέλινου θα σας επιτρέψει να μαζέψετε μια δεύτερη σοδειά από την ίδια περιοχή. Μέχρι τη στιγμή που το σέλινο αρχίσει να εισβάλλει στη ρόκα, μπορείτε να κόψετε ή να τραβήξετε τα φυτά της ρόκας από το έδαφος.

Μια άλλη επιλογή είναι να φυτέψετε τα φυτά της ρόκας λίγο πιο μακριά (περίπου 18 ίντσες) μακριά από τα φυτά σέλινου. Αφού κόψετε τη ρόκα μία ή δύο φορές, μπορείτε να την αφήσετε να ανθίσει.

Τα άνθη της ρόκας θα βοηθήσουν στη συνέχεια να προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα όπως πασχαλίτσες, παρασιτικές σφήκες και πράσινα κορδόνια. Έχοντας αυτά τα καλά ζωύφια στον κήπο σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε υπό έλεγχο τα παράσιτα του σέλινου όπως οι αφίδες και τα στρατιωτάκια.

Φυτά που πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε δίπλα στο σέλινο

Ακριβώς όπως η φύτευση συντροφιάς μπορεί να ωφελήσει το σέλινο, έτσι και η φύτευση λάθος φυτών δίπλα στο σέλινο μπορεί να δυσκολέψει την ανάπτυξη μιας υγιούς καλλιέργειας. Εάν έχετε χώρο, αποφύγετε να καλλιεργήσετε αυτά τα φυτά δίπλα στο σέλινο.

1. Φασκόμηλο

Θυμάστε πώς είπαμε ότι το σέλινο αρέσει πολύ νερό; Λοιπόν, το φασκόμηλο είναι ακριβώς το αντίθετο.

Εάν τα φυτά φασκόμηλου κάθονται σε βρεγμένο έδαφος, θα γίνουν γρήγορα δυστυχισμένα. Ωστόσο, μπορούν να ανεχθούν σύντομες περιόδους ξηρασίας.

Από την άλλη, το σέλινο δεν είναι λάτρης του ξηρού εδάφους και θα υποφέρει κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Δεδομένου ότι αυτά τα δύο φυτά απαιτούν διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τα φυτέψετε το ένα δίπλα στο άλλο.

2. Κολοκυθάκια

Ενώ τα φυτά σέλινου και κολοκυθιού ωριμάζουν τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, τα δύο δεν είναι οι καλύτεροι σύντροφοι.

Το σέλινο είναι μια σχετικά αργή καλλιέργεια που δεν ανταγωνίζεται καλά τις άλλες καλλιέργειες. Και τα κολοκυθάκια είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια που μπορεί γρήγορα να καταλάβει ένα μεγάλο κομμάτι του κήπου.

Εάν φυτέψετε κολοκυθάκια σε απόσταση λίγων μέτρων από τα φυτά σέλινου σας, τα φυτά κολοκυθιού πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα φυτά σέλινου.

3. Winter Squash

Το χειμερινό σκουός είναι ένα άλλο φυτό που μπορεί να ξεπεράσει τα φυτά σέλινου. Επομένως, θα πρέπει να αποφύγετε τη φύτευση χειμωνιάτικων κολοκυθιών σε απόσταση πέντε ή έξι ποδιών από τα φυτά σέλινου.

Εάν φυτεύετε χειμερινές ποικιλίες κολοκυθιού, όπως butternut ή delicata κοντά στα φυτά σέλινου σας, φροντίστε να προσέχετε τα αμπέλια της κολοκυθιάς. Εάν αρχίσουν να φτάνουν σε απόσταση λίγων μέτρων από τα φυτά σέλινου σας, ανακατευθύνετέ τα για να αναπτυχθούν μακριά από το σέλινο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top