Σαν ντομάτα: Γιατί σπάω ή χωρίζω!

Γεια σας, λάτρεις της ντομάτας! Είμαι ένα σοφό παλιό φυτό ντομάτας. Οι σπόροι μου αποθηκεύονται από εποχή σε εποχή. Η οικογένειά μου έχει χρόνια εμπειρίας στην καλλιέργεια, αντέχοντας τον ήλιο και τις καταιγίδες. Σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας τα μυστικά του άλλοτε σκληρού, άλλοτε τρυφερού μας κόσμου.

Γιατί μερικές φορές φέρνουμε την ομορφιά των φρούτων που αμαυρώνονται από ρωγμές και σχισίματα; Είναι μια ιστορία των στοιχείων, της φροντίδας και του χορού μεταξύ των δύο. Ας εντρυφήσουμε στο έπος του δέρματός μας, στις μάχες που αντιμετωπίζουμε και στο πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε να ευδοκιμήσουμε.

Ώριμες και πράσινες ντομάτες στο αμπέλι.Pin
Πίστωση φωτογραφίας: Πιθανόν να μην είναι η φωτογραφία: @plantcaretoday

Τι προκαλεί τη διάσπαση ή το ράγισμα των ντοματών;

1. Υπερβολικό πότισμα

Το νερό είναι το αίμα της ζωής μας, αλλά όπως όλα τα άλλα, σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Όταν τα φρούτα μου πρήζονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τεντώσει το δέρμα μου, βρισκόμαστε ραγισμένοι, ευάλωτοι.

Ακούστε το κόλπο: διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος, ειδικά καθώς μεταβαίνουμε από τα λουλούδια στα φρούτα. Το υπερβολικό πότισμα, σε συνδυασμό με μια ξαφνική νεροποντή, μπορεί να μας καταβάλει, οδηγώντας σε ομόκεντρες ρωγμές που αμαυρώνουν την ομορφιά μας.

Ένας χρυσός κανόνας; Προσαρμόστε το πότισμά σας στο ρυθμό της βροχής και προτιμήστε τις μάνικες ή την άρδευση με σταγόνες για να κρατάμε τα πόδια μας βρεγμένα και το κεφάλι μας στεγνό.

2. Υπερβολικός ήλιος και ξηρός καιρός

Ο ήλιος, η ένδοξη πηγή ενέργειας, μπορεί μερικές φορές να είναι ο πιο σκληρός κριτής μας. Στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, οι έντονες ακτίνες του μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα μας καταπόνηση και ρωγμές.

Ευδοκιμούμε σε ένα εύρος από 70° έως 85° βαθμούς Φαρενάιτ, όπου μπορούμε να λιαζόμαστε χωρίς να καίμε. Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε φυσική σκιά, σκεφτείτε ένα πανί σκίασης για να μας προστατεύει τις ντομάτες κατά τις πιο ζεστές ώρες. Είναι η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στις σκληρές κριτικές του ήλιου.

Φρέσκια κόκκινη ντομάτα που κρατάτε στο χέρι σε εξωτερικό χώρο.Pin
Πηγή φωτογραφίας: SS @plantcaretoday

3. Ταχείες αλλαγές θερμοκρασίας

Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και δεν μας αρέσουν οι ξαφνικές αλλαγές. Όταν η θερμοκρασία μεταβάλλεται άγρια, στέλνει κλυδωνισμούς στον οργανισμό μας, οδηγώντας σε σχισμές στο δέρμα μας.

Η εύρεση ενός σημείου που μας απομονώνει από αυτές τις ακραίες συνθήκες μπορεί να βοηθήσει. Να θυμάστε, δεν είναι μόνο η ζέστη της ημέρας που μπορεί να μας αγχώσει- μπορεί και η ψύχρα της νύχτας. Ένα σταθερό, προστατευμένο περιβάλλον είναι το καταφύγιό μας.

4. Ελλείψεις ανόργανων συστατικών στο φυτό της τομάτας

 • Ακριβώς όπως και εσείς, χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη διατροφή για να αναπτυχθούμε δυνατοί και υγιείς.
 • Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο είναι τα βασικά μας συστατικά, αλλά το υπερβολικό άζωτο μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξή μας σε υπερδιέγερση, οδηγώντας σε εσωτερικές πιέσεις που το δέρμα μας δεν μπορεί να συγκρατήσει.
 • Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό- μας βοηθάει να διαχειριστούμε το νερό και εξασφαλίζει μια ομαλή διαδικασία ωρίμανσης.
 • Ένα ισορροπημένο λίπασμα, το οποίο εφαρμόζεται καθώς βγάζουμε άνθη, μπορεί να μας παρέχει τη θρέψη που χρειαζόμαστε χωρίς να ενθαρρύνει την ακατάσχετη ανάπτυξη.
Ώριμες και πράσινες ντομάτες στο αμπέλι.Pin
Πίστωση φωτογραφίας: Πιθανόν να μην είναι η φωτογραφία: @plantcaretoday

5. Ορισμένες ποικιλίες του φυτού της ντομάτας είναι επιρρεπείς στο σπάσιμο

Η γενετική μας παίζει ρόλο στην ανθεκτικότητά μας. Κάποιοι από εμάς, ειδικά εκείνοι που εκτρέφονται για μεγάλους καρπούς ή υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι πιο επιρρεπείς στο ράγισμα.

Όταν επιλέγετε σπόρους, λάβετε υπόψη την καταγωγή μας- ορισμένες ποικιλίες διαθέτουν φλοιούς που αντέχουν στις δοκιμασίες της ανάπτυξης και των καιρικών συνθηκών πολύ καλύτερα από άλλες.

Τύποι ντομάτας με ρωγμές και σχισίματα

Δύο κύριοι τύποι ρωγμών αμαυρώνουν την ομορφιά μας: οι ακτινικές και οι ομόκεντρες.

 • Οι ακτινικές ρωγμές διατρέχουν τις πλευρές μας, ενώ οι ομόκεντρες ρωγμές σχηματίζουν δακτυλίους γύρω από τα στελέχη μας. Όταν τις βλέπετε αυτές, είναι ένα σημάδι για την άμεση συγκομιδή μας.
 • Επιθεωρήστε τη ζημιά, συχνά, εξακολουθούμε να τρώγονται τέλεια, ειδικά αν αφαιρέσετε τις πληγείσες περιοχές.
 • Για όσους από εμάς δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, μια χάρτινη σακούλα μπορεί να μας οδηγήσει στην πλήρη γλυκύτητα, αξιοποιώντας το αιθυλένιο που παράγουμε φυσικά.
Ντομάτα που ωριμάζει στο αμπέλι με μοναδική λεπτομέρεια ρωγμών.Pin
Πηγή φωτογραφίας: SS @plantcaretoday

Άλλες συμβουλές για να αποτρέψετε το ράγισμα της ντομάτας

Η επιλογή της σωστής ποικιλίας είναι μόνο η αρχή. Το στρώσιμο του χώματος βοηθά στη διατήρηση της ομοιόμορφης υγρασίας του εδάφους, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερβολικού ποτίσματος.

Το κόκκινο εδαφοκάλυμμα ντομάτας, (ένα κόκκινο πλαστικό κάλυμμα εδάφους που διατίθεται στα κέντρα κήπου), ενώ δεν βοηθάει στη συγκράτηση του νερού ή στη λίπανση, αντανακλά μήκη κύματος φωτός που μας ενθαρρύνουν να αναπτυχθούμε δυναμικά, ξεπερνώντας ενδεχομένως τον κίνδυνο ρωγμών.

Πώς σχετίζεται η σήψη του άκρου των ανθέων με τη διάσπαση της ντομάτας;

Σάπιο στο τέλος των ανθέων είναι σημάδι έλλειψης ασβεστίου, η οποία οδηγεί σε ένα σκούρο, σάπιο σημείο στη βάση.

Παρόλο που πρόκειται για διαφορετικό ζήτημα από το ράγισμα, οι υποκείμενες αιτίες – ανισορροπίες στο νερό, τα θρεπτικά συστατικά και το περιβαλλοντικό στρες – συμπίπτουν.

Η εξασφάλιση ότι λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο, είτε μέσω τροποποιήσεων του εδάφους είτε μέσω προσεκτικής λίπανσης, μπορεί να αποτρέψει και τις δύο ασθένειες.

Είναι μια ραγισμένη ντομάτα κατάλληλη για κατανάλωση;

Μια ρωγμή δεν κάνει μια κατεστραμμένη ντομάτα. Ενώ οι βαθιές ρωγμές μπορεί να προσκαλούν ανεπιθύμητους επισκέπτες, πολλοί από εμάς παραμένουν νόστιμοι κάτω από το ελαττωματικό εξωτερικό μας.

Το κλειδί είναι η έγκαιρη συγκομιδή και το συνετό κλάδεμα. Ωστόσο, προσέξτε τις μεγάλες ρωγμές- μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια και παράσιτα, καθιστώντας μας λιγότερο κατάλληλους για κατανάλωση.

Ώριμη ντομάτα στο φυτό, φρέσκια από τον κήπο.Pin
Πηγή φωτογραφίας: SS @plantcaretoday

Γρήγορες συμβουλές για να αποφύγετε το ράγισμα ή το σχίσιμο των ντοματών

 • Το τακτικό, βαθύ πότισμα ξεπερνά το ακανόνιστο, ρηχό πότισμα.
 • Φυτέψτε μας με τους ανθεκτικούς συγγενείς μας, εκείνους που είναι ευλογημένοι με ελαστικά δέρματα.
 • Και όταν πρόκειται για σίτιση, να θυμάστε: η ισορροπία είναι το κλειδί.
 • Ένα τεστ εδάφους μπορεί να σας καθοδηγήσει στο να παρέχετε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

Πρόσθετη συμβουλή

Αν η ξηρασία με άφησε ξερό, αντισταθείτε στην παρόρμηση να με ποτίσετε στην ανάκαμψη. Μια ξαφνική πλημμύρα μπορεί να σοκάρει το σύστημά μου όσο και μια παρατεταμένη δίψα. Επαναφέρετε σταδιακά το νερό, επιτρέποντάς μου να πίνω βαθιά και να ανακτώ σταθερά τις δυνάμεις μου.

Ελπίζω ότι μοιραζόμενοι τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μαζί έναν κήπο με ζωντανές ντομάτες χωρίς ρωγμές.

Να θυμάστε ότι κάθε ντομάτα είναι μια σφαίρα με δυνατότητες- με φροντίδα, υπομονή και κατανόηση, μπορούμε να ανθίσουμε κάτω από το άγρυπνο μάτι σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top