Σημάδια που δείχνουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου σας χρειάζονται έκπλυση και πώς να το κάνουν

Πιστεύω πολύ στο γεγονός ότι τα φυτά μπορούν να επικοινωνούν άριστα. Όχι με έναν περίεργο τρόπο «μιλώ στα φυτά εσωτερικού χώρου μου κάθε πρωί». περισσότερο με έναν τρόπο «διαβάζω τα σημάδια και τα ερμηνεύω όσο καλύτερα γνωρίζω».

Ευτυχώς, αυτή η γνώση προέρχεται από την εμπειρία, επομένως τα περισσότερα φυτά μου ευδοκιμούν, τις περισσότερες φορές. Δυστυχώς, μπορεί να σκότωσα μερικά φυτά ενώ απέκτησα τις εν λόγω γνώσεις και δεξιότητες.

Η ωραία πατίνα στις γωνίες αυτής της κατσαρόλας είναι απλώς μια συσσώρευση αλάτων.

Ένα από τα πράγματα που έπρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο ήταν πώς να αντιμετωπίσω το αλάτι που συσσωρεύεται στο χώμα της γλάστρας με φυτά εσωτερικού χώρου. Ναι, ακριβώς όταν πίστευα ότι είχα όλα υπό έλεγχο το πότισμα, το φως, την υγρασία και τον αερισμό, εμφανίζεται ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των φυτών μου.

Ευτυχώς, κάθε πρόβλημα έχει μια λύση. Και η λύση στην περίπτωση συσσώρευσης αλατιού είναι αρκετά απλή: έκπλυση. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό.

Πώς φτάνουν τα διαλυτά άλατα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Τα διαλυτά άλατα είναι μέταλλα που μπορούμε να βρούμε στο νερό, είτε φυσικά είτε μέσω πρόσθετων διεργασιών πριν το νερό φτάσει στις βρύσες μας. Σύμφωνα με ένα άρθρο από το University of California Cooperative Extension, αυτά τα φυσικά άλατα είναι το νάτριο, το χλωρίδιο, το βόριο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η ίδια πηγή σημειώνει επίσης ότι το λίπασμα μετατρέπεται επίσης σε διαλυτό αλάτι όταν το διαλύουμε στο νερό.

Το πραγματικά σκληρό νερό στην περιοχή μου σημαίνει ότι τα φυτά μου συσσωρεύονται γρήγορα αλάτι.

Ορίστε λοιπόν! Το αλάτι εισέρχεται στο έδαφος μέσω της απλής διαδικασίας του ποτίσματος. Ζω σε μια περιοχή με σκληρό νερό, οπότε παρατήρησα πόσο πιο γρήγορα γίνεται η συσσώρευση εδώ από ό,τι σε προηγούμενα μέρη που έχω ζήσει.

Το πρόβλημα δεν είναι το αλάτι per se, που είναι ευεργετικό για τα φυτά όταν εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες. Το πρόβλημα είναι η συσσώρευση πολύ αλατιού.

Καθώς το αλάτι συγκεντρώνεται περισσότερο στο έδαφος, παρεμποδίζει την απορρόφηση του νερού. Οι ρίζες «θεραπεύονται» άθελά τους στο αλάτι, έτσι το φυτό αρχίζει να αφυδατώνεται ακόμα και όταν το ποτίζουμε αρκετά.

Ποια είναι τα σημάδια ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μου χρειάζονται έκπλυση;

Υπάρχουν δύο κύρια σημάδια που θα μας υποδείξουν ότι υπάρχει υπερβολική συσσώρευση διαλυτού αλατιού στο έδαφος.

Σημάδι 1: Το φυτό αρχίζει να παίρνει καμένες άκρες.

Όταν το φυτό δεν μπορεί να απορροφήσει νερό από τις ρίζες λόγω των υψηλών επιπέδων αλατιού στη γλάστρα, μπορεί να αρχίσει να φαίνεται διψασμένο και μαραμένο. Ή μπορεί ακόμη και να αρχίσει να ρίχνει υγιή κάτω φύλλα.

Αλλά ανακάλυψα ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαγνώσω τη συσσώρευση αλατιού είναι κοιτάζοντας τις άκρες των φυτών εσωτερικού χώρου μου. Εάν οι άκρες φαίνονται καφέ και καμένες, τότε πρέπει να ξεπλύνω το φυτό. Ο κύριος λόγος που εμφανίζεται στις συμβουλές είναι γιατί εκεί το νερό ταξιδεύει τελευταία. Εάν παρεμποδιστεί η απορρόφηση νερού, οι άκρες δεν θα πάρουν καθόλου, επομένως θα πεθάνουν.

Οι καμένες άκρες είναι ένδειξη ότι το φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να χρειαστεί να ξεπλυθεί.

Παρατήρησα ότι σε φυτά με μυτερές άκρες, όπως φυτά αράχνης, δράκαινα και ορισμένους τύπους φυτών φιδιών, τα σημάδια τείνουν να είναι πιο εμφανή από ότι στα φυτά εσωτερικού χώρου με στρογγυλεμένες άκρες. Ακόμα, ακόμη και οι καμπυλωτές άκρες ενός monstera, για παράδειγμα, μπορεί να υποφέρουν από αφυδάτωση λόγω συσσώρευσης αλατιού.

Ευτυχώς, αν το προλάβω νωρίς, αυτό είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Μόλις λύσω το υποκείμενο πρόβλημα – είτε με έκπλυση είτε με επαναφύτευση του φυτού (σε προχωρημένες, και ιδιαίτερα αλμυρές, περιπτώσεις) – συνήθως αφαιρώ τα στεγνά άκρα. Απλώς έκοψα το καφέ μέρος σε σχήμα V για να μοιάζει με το αρχικό σχήμα του φύλλου.

Σήμα 2: Μπορείτε να δείτε τα άλατα στη γλάστρα ή στο χώμα.

Αυτό είναι εύκολο να το αγνοήσετε, ειδικά αν σας αρέσει η παλιά όψη πατίνας που αποκτούν μετά από λίγο η τερακότα και τα κεραμικά δοχεία. (Είμαι σίγουρα θαυμαστής αυτού.) Αλλά αυτή η πατίνα είναι απλώς ξηρό αλάτι που έχει εναποθέσει στην κατσαρόλα.

Θα παρατηρήσετε ότι η συσσώρευση είναι ακόμα πιο ορατή σε τερακότα χωρίς υάλωμα, επειδή το αλάτι περνά μέσα από τα τοιχώματα του πορώδους υλικού και βγαίνει στο εξωτερικό. Συχνά τείνουμε να το παραλείπουμε στα γλασμένα αγγεία, γιατί το αλάτι μένει κάτω από τη γη, μπλοκαρισμένο από το τζάμι. Ωστόσο, μπορείτε να το δείτε στην κορυφή του δοχείου.

Το αλάτι που μαζεύεται ανάμεσα στην τερακότα και το γλάσο.

Είναι ενδιαφέρον (για έναν geek φυτών, ούτως ή άλλως), έχω αυτό το γλάσο από τερακότα όπου το αλάτι διείσδυσε μεταξύ της τερακότας και του γλάσου, με αποτέλεσμα να διαλυθεί. Ας πούμε απλά ότι δεν είμαι μεγάλος λάτρης της γυαλισμένης ή βαμμένης τερακότας.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτή η συσσώρευση αλατιού σε σκόνη θα ταξιδέψει και στο στέλεχος. Εδώ είναι πώς φαίνεται στο στέλεχος ενός από τα ώριμα φυτά μου dracaena. Έκτοτε έχω μετατοπίσει το φυτό, οπότε δεν υπάρχει πια αλάτι στο χώμα. Αλλά το στέλεχος είναι ελαφρώς λευκασμένο.

Σε αυτήν την παλαιότερη δράκαινα, η συσσώρευση αλατιού ταξίδεψε μέχρι το στέλεχος.

Πώς μπορώ να ξεπλύνω το χώμα του φυτού εσωτερικού χώρου μου;

Δείτε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το υπερβολικό αλάτι στο έδαφος των φυτών εσωτερικού χώρου. Αλλά πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει οποιοδήποτε στρώμα αλατιού, αν υπάρχει κάποιο ορατό. Μοιάζει με μια λεπτή, λευκή κρούστα, σχεδόν σαν ζάχαρη άχνη πασπαλισμένη στην επιφάνεια.

Βήμα 1: Ποτίστε καλά το φυτό και αφήστε το να στραγγίσει.

Τοποθετήστε τη γλάστρα σας κάτω από τη βρύση και μετά αφήστε το τρεχούμενο νερό να τρέξει μέσα από το χώμα μέχρι να βγει από τις τρύπες αποστράγγισης. Χρειάζεστε λίγη πίεση νερού, άρα όχι μια στάλα, αλλά όχι τόσο δυνατή ώστε να φυσά χώμα έξω από το δοχείο.

Τοποθετήστε την κατσαρόλα σας κάτω από τρεχούμενο νερό για ένα ή δύο λεπτά.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Μερικά λεπτά αυτής της λειτουργίας, κορυφές, θα πρέπει να είναι αρκετά.

Στη συνέχεια, αφήστε τα να στραγγίσουν όλα.

Βήμα 2: Ποτίστε καλά το φυτό και αφήστε το να στραγγίσει (ξανά).

Όχι, δεν είναι λάθος. Οι οδηγίες είναι ίδιες, επίτηδες. Αφού έχει προλάβει να στραγγίσει όλο το νερό – ας πούμε, δέκα λεπτά έως μισή ώρα, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Επαναλάβετε το βήμα 1 και στη συνέχεια αφήστε την κατσαρόλα να στραγγίσει εντελώς.

Το έκανα μόνο μια φορά. Και νομίζω ότι αυτό ήταν αρκετό, ως επί το πλείστον. Αλλά έμαθα ότι πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία σε ένα άρθρο από το University of California Cooperative Extension.

Η εξήγηση είναι ότι το πρώτο πότισμα χρησιμεύει για τη διάλυση των αλάτων. Τη δεύτερη φορά, τα ξεπλένεις από το χώμα.

Πόσο συχνά χρειάζεται να ξεπλένω τα φυτά εσωτερικού χώρου μου;

Θα παραδεχτώ ότι αυτή η εργασία δεν ήταν ποτέ στην κορυφή της λίστας μου για τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου. Το κάνω λοιπόν όποτε παρατηρώ ότι υπάρχει ανάγκη (δείτε τα δύο παραπάνω σημάδια). Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μία φορά κάθε πέντε ή έξι μήνες.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

Προφανώς, δεν θα χρειαστεί να ξεπλύνω μια γλάστρα, αν την έχω επανατοποθετήσει πρόσφατα ή φρεσκάρει το χώμα. Δεν πρέπει να υπάρχει συσσώρευση σε φρέσκο ​​χώμα γλάστρας για τουλάχιστον μερικούς μήνες.

Άλλο ένα φυτό που έκπλυσα ταυτόχρονα. Προσπαθώ να το κάνω μια-δυο φορές το χρόνο, αν δεν το μεταφέρω σε γλάστρα.

Από υλικοτεχνική άποψη, ορισμένα φυτά ξεπλένονται λιγότερο συχνά από άλλα. Πρέπει να μεταφέρω τα μεγαλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου μου στην μπανιέρα για να το κάνω. Οπότε καταλήγω να το κάνω λιγότερο συχνά. Ή το συνδυάζω με το βαθύ ξεσκόνισμα που κάνω κάθε δύο μήνες όταν δίνω στα ώριμα φυτά ένα ωραίο ντους.

Γενικά, θα έλεγα ότι το να έχεις στο ραντάρ σου τουλάχιστον μια-δυο φορές το χρόνο είναι καλή πρακτική.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη συσσώρευση αλατιού στο έδαφος του φυτού μου;

Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε εντελώς, αυτό είναι το κόλπο. Εκτός και αν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το νερό της βροχής και δεν γονιμοποιούμε ποτέ τα φυτά. Αλλά ακόμη και το νερό της βροχής περιέχει ιχνοστοιχεία που συλλέγει από το περιβάλλον.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη συσσώρευση.

Μην χρησιμοποιείτε πολύ λίπασμα.

Η υπερβολική λίπανση, ειδικά αν χρησιμοποιείτε συνθετική λίπανση, είναι μία από τις κύριες αιτίες της γρήγορης συσσώρευσης αλατιού στη γλάστρα.

Όταν το λίπασμα διαλύεται στο νερό, μετατρέπεται σε διαλυτό αλάτι. Το νερό είτε απορροφάται από τις ρίζες είτε εξατμίζεται, αλλά τα διαλυτά άλατα μένουν πίσω.

Αυτό το νεφρίτη «Gollum» είναι το επόμενο στη λίστα μου για να καθαρίσει τα άλατα.

Αυτό δεν είναι ένα εμφανές πρόβλημα αμέσως. Με τον καιρό όμως, καθώς συνεχίζουμε να ποτίζουμε και να γονιμοποιούμε το φυτό, αυτά τα άλατα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στη γλάστρα. Σχηματίζουν μια συσσώρευση αλατιού.

Τα οργανικά, φυτικής προέλευσης λιπάσματα (για παράδειγμα, με βάση τα φύκια ή το γαλάκτωμα ψαριού) μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Δείτε αυτό το άρθρο που έγραψα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους λιπασμάτων για φυτά εσωτερικού χώρου και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Αλλάξτε τον τρόπο που ποτίζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Μίλησα προηγουμένως για αυτήν την κακή συνήθεια που είχα, απλώς να ρουφάω νερό στις γλάστρες όποτε χρειαζόταν να πετάξω ένα ποτήρι νερό. Δεν είναι καλή στρατηγική.

Μια πολύ καλύτερη μέθοδος είναι να μουλιάσετε καλά τα φυτά μέχρι να στραγγίσει μέρος του νερού από τον πάτο της γλάστρας.

Το λευκό στρώμα αλατιού στον πάτο της κατσαρόλας είναι ένα σαφές σημάδι ότι το αφήνω πολύ συχνά σε λιμνάζοντα νερά.

Στη συνέχεια, κάντε το επόμενο βήμα και αδειάστε το πιατάκι σταγόνων. Αν ποτίζετε από κάτω, αδειάστε το πιατάκι αν παρατηρήσετε ότι δεν έχει απορροφηθεί όλο το νερό μετά από περίπου μία ώρα. Εάν δεν το κάνετε, θα καταλήξετε να μοιάζουν με αυτό τα πιάτα σταγόνας.

Η έκπλυση είναι μια προσωρινή λύση.

Τελικά, σκέφτομαι αυτή τη διαδικασία ως μια προσωρινή λύση μέχρι να έχω την ευκαιρία να επαναφυτεύσω τα φυτά εσωτερικού χώρου μου. Δεν είναι τέλεια λύση και ξέρω ότι δεν θα αφαιρέσω κάθε κομμάτι αλατιού με το ξέπλυμα του εδάφους. Αλλά είναι μια λύση που μου αγοράζει λίγο χρόνο και μια αρκετά εύκολη διόρθωση εάν το φυτό δυσκολεύεται πραγματικά.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top