Στάδια καλλιέργειας βατόμουρου – Δίκτυο κηπουρών πίσω αυλής

Οι θάμνοι βατόμουρου παράγουν νόστιμα φρούτα που αγαπούν τα πουλιά, τα ζώα και οι άνθρωποι. Ο θάμνος του βατόμουρου μπορεί να ζήσει έως και 50 χρόνια εάν τον φροντίσετε, οπότε φυτέψτε ένα όπου μπορεί να μείνει για τόσο πολύ. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα στάδια ανάπτυξης του μύρτιλου.

Σημαντικά στοιχεία για τα βατόμουρα

Επιστημονικό όνομα εμβόλιο (η δεύτερη λέξη ποικίλλει ανάλογα με το είδος του μύρτιλου)
Είδος φυτού Πολυετής θάμνος
Μέρος φαγωμένο μούρο
Μέρες για τη συγκομιδή 2-3 χρόνια από τον σπόρο
Μεγαλωμένη εποχή Καλοκαίρι, φθινόπωρο, ανάλογα με το κλίμα και το είδος
Μαγειρεμένο ή ωμό είτε
Βέλτιστο pH 5,0-5,5

Οι θάμνοι βατόμουρου είναι είτε Rabbiteye (Άγριο μύρτιλο), βόρειος θάμνος (Vaccinium corymbosum)ή νότιος ψηλός θάμνος (Hybrid Vaccinium). Το καθένα μεγαλώνει σε διαφορετικό βιότοπο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, ή ποικιλίες, σε κάθε είδος βατόμουρου. Οι θάμνοι των βατόμουρων είναι πολυετείς, δηλαδή ζουν πολλά χρόνια. Ένα φυτό χρειάζεται δύο έως τρία χρόνια για να αρχίσει να παράγει μούρα. Ενώ τα περισσότερα βατόμουρα αυτογονιμοποιούνται, οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες εάν φυτέψετε δύο διαφορετικές ποικιλίες. Τα βατόμουρα είναι έτοιμα το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το κλίμα και τον τύπο του μύρτιλου. Τα βατόμουρα προτιμούν το όξινο έδαφος με pH 5,0-5,5. Δεν αναπτύσσονται καλά ούτε παράγουν σε έδαφος με pH εκτός αυτού του εύρους.

Στάδια ανάπτυξης βατόμουρου

Στάδιο Ανάπτυξης Μέρες μετά τη φύτευση για να ξεκινήσει η σκηνή*
Βλάστηση 0
Σπορόφυτο 30
Ένα έτος θάμνος 365
Θάμνος δύο ετών 720
Τρίτο έτος και μετά 1.085
*Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία.

Ξεκινώντας έναν θάμνο Blueberry

Τα βατόμουρα μπορούν να ξεκινήσουν από σπόρους ή από μοσχεύματα.

Φύτευση σπόρων

Οι σπόροι φυτεύονται νωρίς την άνοιξη. Πριν από τη φύτευση, τα βατόμουρα πρέπει να καταψυχθούν για τουλάχιστον 90 ημέρες. Οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν μέχρι να καταψυχθούν. Αφαιρέστε τον πολτό από τους σπόρους και πλύνετε μέχρι να είναι γυμνοί. Φυτέψτε τα σε ένα φυτώριο που είναι προστατευμένο και όπου μπορούν να αναπτυχθούν για ένα ή δύο χρόνια. Ο σπόρος χρειάζεται περίπου τριάντα ημέρες για να βλαστήσει ή να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Μοσχεύματα

Τα μοσχεύματα λαμβάνονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Συνήθως έχουν μήκος περίπου τέσσερις ίντσες και έχουν τις ρίζες τους σε αλεσμένη τύρφη που έχει εμποτιστεί για τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από τη φύτευση. Τα μοσχεύματα πρέπει να προστατεύονται από το κρύο με κρύο πλαίσιο ή θερμοκήπιο για να μην παγώσουν.

Γίνονται Σπορόφυτα

Τα φυτά γίνονται σπορόφυτα μόλις τα φυτικά έμβρυα από σπόρους σπάσουν την επιφάνεια του εδάφους ή όταν φυτευτούν τα μοσχεύματα. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ριζών και φύλλων. Τα σπορόφυτα είναι ευάλωτα στο να καταναλωθούν από κουνέλια ή ελάφια, σε άλλα παράσιτα και σε ασθένειες. Επειδή τα φυτά είναι νεαρά, δεν έχουν την ικανότητα να αντιστέκονται στις ασθένειες όπως και στα μεγαλύτερα φυτά.

Ένας χρόνος Μπους

Πολλοί θάμνοι ηλικίας ενός έτους πωλούνται ως φυτά γυμνής ρίζας. Αυτά φυτεύονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ενώ βρίσκονται σε λήθαργο. Ενώ έχουν ρίζες, χρειάζεται χρόνος για να εδραιωθούν αυτές οι ρίζες, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το υπόλοιπο φυτό. Είναι καλή ιδέα να αφαιρέσετε τα μπουμπούκια ανθέων από αυτούς τους θάμνους τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη φύτευσή τους.

Διετής Μπους

Πολλά φυτά βατόμουρου σε γλάστρες πωλούνται ως θάμνοι δύο ετών. Φυτεύονται γενικά το φθινόπωρο για να δώσουν στις ρίζες τους χρόνο να εδραιωθούν πριν από το χειμώνα. Ωστόσο, οι θάμνοι βατόμουρου σε γλάστρες μπορούν να φυτευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Τα μπουμπούκια ανθέων πρέπει να αφαιρεθούν από αυτούς τους θάμνους τον πρώτο χρόνο που φυτεύονται.

Three Year Bushes and Beyond

Οι θάμνοι που είναι τριών ετών είναι γενικά αρκετά μεγάλοι για να υποστηρίξουν τα μούρα. Υπάρχουν είκοσι ένα στάδια που περνά ένας θάμνος βατόμουρου κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτά γενικά ορίζονται από την κατάσταση του μπουμπουκιού ή του καρπού των λουλουδιών, αν και ένα ζευγάρι αναφέρεται στα φύλλα. Αυτά τα στάδια είναι σημαντικά όταν χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα στον θάμνο του βατόμουρου. Ορισμένα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά στάδια για την καταπολέμηση των παρασίτων που συχνάζουν σε αυτό το στάδιο ή σε μεταγενέστερα στάδια. Εάν κάνετε βιολογικό κήπο, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό. Οι περισσότεροι κηπουροί στο σπίτι, ακόμη και αυτοί που ασχολούνται με την κηπουρική με συνθετικά προϊόντα, δεν ψεκάζουν τους θάμνους τους τόσο συχνά όσο οι εμπορικοί καλλιεργητές. Ο συγχρονισμός του λιπάσματα μπορεί επίσης να σκηνοθετηθεί από τη σκηνή του λουλουδιού ή να γυριστεί κατά τη διάρκεια του έτους. Και πάλι, αυτό είναι πιο σημαντικό για τους εμπορικούς καλλιεργητές παρά για τους οικιακούς κηπουρούς. Αναφέρω όλα αυτά τα στάδια γιατί θα διαβάσετε για αυτά στις εκδόσεις Extension και θα πρέπει να ξέρετε για τι πράγμα μιλάνε.

Στάδια του Blueberry κατά τη διάρκεια του έτους

Στάδιο Χαρακτηριστικά
Αδρανή ή σφιχτό μπουμπούκι Το μπουμπούκι σφιχτά γυαλιστερό, χωρίς πρήξιμο, περνάει τον χειμώνα έτσι.
Bud Swell Ορατό πρήξιμο των μπουμπουκιών ανθέων. Τα λέπια των εξωτερικών οφθαλμών αρχίζουν να διαχωρίζονται στην άκρη αποκαλύπτοντας πιο χλωμά λέπια εσωτερικών μπουμπουκιών.
Πρώιμη πράσινη άκρη Τα λέπια μπουμπουκιών χωρίζονται στις άκρες των μπουμπουκιών των φύλλων. Πράσινος ιστός φύλλων αναδύεται από τις άκρες των μπουμπουκιών των φύλλων. Από 1/16 έως 3/16 ίντσας (2 έως 5 mm) πράσινου ιστού εκτίθεται. Τα φύλλα τυλίγονται σφιχτά.
Σπάσιμο μπουμπουκιών ή έκρηξη μπουμπουκιών Μικρά πράσινα μούρα επεκτείνονται. Οι καρποί της συστάδας ποικίλλουν από μεγάλο έως μικρό σε μέγεθος μπιζελιού. Η πρώιμη ανάπτυξη των καρπών γίνεται με κυτταρική διαίρεση.
Ύστερη πράσινη άκρη Τα φύλλα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται. Είναι ορατός περισσότερος πράσινος ιστός φύλλων, ¼ έως ½ ίντσας (6 – 13 mm). Αυτό το στάδιο εμφανίζεται γενικά γύρω από την έκρηξη ανθέων.
Σφιχτό σύμπλεγμα Μεμονωμένα άνθη διακρίνονται στη συστάδα λουλουδιών.
Επέκταση βολής Πολλαπλά φύλλα έχουν αναδυθεί από τους βλαστικούς οφθαλμούς και έχουν ξεδιπλωθεί. Τα φύλλα μεγαλώνουν και η ανάπτυξη των βλαστών έχει αρχίσει.
Πρώιμο ροζ μπουμπούκι Τα διογκούμενα λουλούδια είναι εύκολα ορατά και έχουν χωριστεί. Οι ροζ σωλήνες στεφάνης (πέταλα) είναι κοντοί και κλειστοί.
Αργά ροζ μπουμπούκι Μεμονωμένα άνθη πλήρως αναπτυγμένα. Τα διογκωμένα στεφάνια είναι τώρα λευκά αλλά εξακολουθούν να είναι κλειστά.
Πρώιμη άνθιση Μερικά από τα στεφάνια είναι πλήρως διευρυμένα και ανοιχτά. Πολλά λουλούδια είναι ακόμα κλειστά.
Πλήρης άνθιση Τα περισσότερα από τα λουλούδια στον θάμνο έχουν ανοίξει.
Πτώση πετάλων Οι σωλήνες στεφάνης πέφτουν από τα λουλούδια, αποκαλύπτοντας μικρά πράσινα φρούτα. Αυτό είναι το πιο ευάλωτο στάδιο στον τραυματισμό κατάψυξης. Μπορεί να προκληθεί ζημιά στους 32⁰F (0⁰C).
Πρώιμο πράσινο φρούτο Η ανάπτυξη των μεγάλων καρπών επιβραδύνεται. Ο καρπός γίνεται ανοιχτό πράσινο. Τα εκτεθειμένα φρούτα μπορεί να εμφανίσουν κόκκινο κοκκίνισμα.
Φρούτα όψιμα πράσινα Το παλαιότερο, μεγαλύτερο φρούτο στο σύμπλεγμα αρχίζει να αλλάζει χρώμα από πράσινο σε ροζ σε μπλε. Τα φρούτα αρχίζουν να μαλακώνουν. Η κυτταρική διαίρεση έχει σταματήσει και η ανάπτυξη των καρπών οφείλεται στην κυτταρική επέκταση.
Σετ μύτης βολής Το παλαιότερο, μεγαλύτερο φρούτο στο σύμπλεγμα αρχίζει να αλλάζει χρώμα από πράσινο σε ροζ σε μπλε. Τα φρούτα αρχίζουν να μαλακώνουν. Η κυτταρική διαίρεση έχει σταματήσει και η ανάπτυξη των καρπών οφείλεται στην κυτταρική επέκταση.
Χρώμα φρούτων Το παλαιότερο, μεγαλύτερο φρούτο στο σύμπλεγμα αρχίζει να αλλάζει χρώμα από πράσινο σε ροζ σε μπλε. Τα φρούτα αρχίζουν να μαλακώνουν. Η κυτταρική διαίρεση έχει σταματήσει και η ανάπτυξη των καρπών οφείλεται στην κυτταρική επέκταση.
10% μπλε Τα μεμονωμένα μούρα στις συστάδες φρούτων είναι ώριμα και έτοιμα για συγκομιδή. Περίπου το δέκα τοις εκατό των καρπών, σε θάμνο ή στο χωράφι, είναι έτοιμοι για συγκομιδή.
25% μπλε Μετά τη συγκομιδή, ο θάμνος του βατόμουρου αποθηκεύει αποθέματα για την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Η ανάπτυξη των βλαστών μπορεί να αρχίσει ξανά. Μπουμπούκια ανθέων για τη μορφή καλλιέργειας του επόμενου έτους
75% μπλε Τα βατόμουρα μαζεύονται πολλές φορές καθώς ο καρπός ωριμάζει με 2 έως 5 μαζεύματα. Αυτό το στάδιο είναι όταν πραγματοποιείται η πρώτη μηχανική συγκομιδή σε εμπορικές φάρμες.
Σετ μπουμπουκιών φρούτων Μετά τη συγκομιδή, ο θάμνος του βατόμουρου αποθηκεύει αποθέματα για την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Η ανάπτυξη των βλαστών μπορεί να αρχίσει ξανά. Μπουμπούκια ανθέων για τη μορφή καλλιέργειας του επόμενου έτους.
Φθινοπωρινό χρώμα Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, τα φύλλα αλλάζουν χρώμα καθώς τα θρεπτικά συστατικά κινητοποιούνται πίσω στους βλαστούς για ανάπτυξη την επόμενη άνοιξη.
Στάδια και περιγραφές από MSU Extension Blueberries.

Παραγωγή Φρούτων

Τα φυτά θα παράγουν περίπου μισό κιλό μούρων το τρίτο έτος. Θα παράγουν ένα έως δύο κιλά μούρα τον τέταρτο χρόνο. Μετά από αυτό, ένας καλά φροντισμένος θάμνος από λαγουδάκι θα παράγει 12-25 λίβρες φρούτων και ένας ψηλός θάμνος θα παράγει περίπου οκτώ κιλά φρούτων το χρόνο. Τα βατόμουρα είναι σε πλήρη παραγωγή όταν είναι έξι έως οκτώ ετών.

Αποθήκευση φρούτων

Τα βατόμουρα που θα καταναλωθούν σύντομα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως πέντε ημέρες. Τα βατόμουρα μπορούν επίσης να είναι κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα. Φυσικά, μπορούν να μαγειρευτούν σε πίτες, τσαγκάρηδες και πολλές άλλες νόστιμες συνταγές.

Ώρες ψύξης

Τα βατόμουρα ξέρουν πότε πρέπει να αρχίσουν να φουσκώνουν και τα επόμενα στάδια από το πόσο καιρό έχουν κρυώσει. Αυτή η φορά το κρύο αναφέρεται ως ώρες ψύξης. Διαφορετικές ποικιλίες χρειάζονται διαφορετικές ώρες ψύξης για να ξεκινήσουν την ανοιξιάτικη ανάπτυξη. Ο αριθμός των ωρών ψύξης των ποικιλιών που φυτεύετε πρέπει να αντιστοιχίζεται με τον αριθμό των ωρών ψύξης που έχει η κομητεία σας. Εάν φυτέψετε ποικιλίες που χρειάζονται λιγότερες ώρες ψύξης από ό,τι χρειάζεται η κομητεία σας, τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να φουσκώνουν πολύ νωρίς και τα λουλούδια πιθανότατα θα παγώσουν. Δεν θα πάρετε κανένα μύρτιλο από αυτά τα λουλούδια. Εάν οι ώρες ψύξης που χρειάζεται το φυτό είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δέχεται η περιοχή σας, τότε τα βατόμουρα σας δεν θα ανθίσουν ποτέ. Ο αντιπρόσωπος επέκτασης της κομητείας σας μπορεί να σας πει πόσες ώρες ψυχρότητας έχει η περιοχή σας. Ανακάλυψα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τον αριθμό των ωρών ψύξης που δέχεται η κομητεία μου, επομένως έχει αλλάξει και η ποικιλία των μύρτιλων που φυτεύω. Ελέγξτε για να δείτε ποιος είναι ο τρέχων αριθμός ωρών ψύξης στην περιοχή σας, επειδή μπορεί να έχουν αλλάξει και αυτές.

Συμπερασματικά, τα βατόμουρα ξεκινούν από σπόρους ή μοσχεύματα. Μεγαλώνουν σε φυτώριο για τα πρώτα ένα με δύο χρόνια της ζωής τους. Τα φυτά γυμνής ρίζας είναι συνήθως ενός έτους και φυτεύονται στα τέλη του χειμώνα. Τα βατόμουρα σε γλάστρα είναι συνήθως δύο ετών και φυτεύονται το φθινόπωρο. Τα μπουμπούκια λουλουδιών πρέπει να αφαιρεθούν μέχρι ο θάμνος να γίνει τριών ετών. Ένας θάμνος βατόμουρου περνά από είκοσι ένα διακριτά στάδια κάθε χρόνο. Αυτά τα στάδια είναι πρωτίστως σημαντικά για τους εμπορικούς καλλιεργητές, αλλά μπορεί επίσης να καθοδηγούν τις εφαρμογές φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τους ιδιοκτήτες σπιτιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top