Συγκομιδή και αποθήκευση αγκινάρας: συμβουλές ειδικών

Μετά από μια επιτυχημένη συγκομιδή των μπουμπουκιών αγκινάρας, είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε τα γκουρμέ λαχανικά σωστά, ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα..

Αγκινάρες συγκομισμένες σε καλάθι
Οι αγκινάρες μπορούν εύκολα να διατηρηθούν στο ψυγείο για λίγες ημέρες. [Foto: Valentina_G/ Shutterstock.com]

Το Artichoke (Cynara cardunculus subsp. scolymussyn. Cynara scolymus) προέρχεται αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και ως εκ τούτου είναι ευαίσθητο στον παγετό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, η εποχή συγκομιδής είναι στα τέλη του καλοκαιριού. Πώς μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε πότε οι αγκινάρες είναι έτοιμες για συγκομιδή και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποθήκευσή τους; Απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα στο ακόλουθο άρθρο.

Συγκομιδή αγκινάρας

Καθώς η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό που τρώγεται όχι ως καρπός αλλά ως ταξιανθία, η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή της δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να συγκομίσετε τις αγκινάρες τη σωστή στιγμή.

Πότε είναι η εποχή των αγκινάρες;

Η εποχή συγκομιδής της αγκινάρας εξαρτάται βασικά από την ηλικία του φυτού. Ισχύουν τα εξής: Εάν το φυτό αγκινάρας καλλιεργείται για πρώτη χρονιά, μπορείτε να περιμένετε συγκομιδή από τα τέλη Αυγούστου έως τον Σεπτέμβριο. Εάν η αγκινάρα βρίσκεται στο παρτέρι για αρκετό καιρό, τα πρώτα μπουμπούκια θα είναι ώριμα από τα τέλη Ιουλίου. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τις έτοιμες για συγκομιδή αγκινάρες από το γεγονός ότι οι ανθοκεφαλές είναι συμπαγείς και σταθερές, καθώς και από τις καστανές άκρες των λουλουδιών. Η ταξιανθία συγκομίζεται πάντα πριν ανοίξει. Αν περιμένετε πολύ, μπορεί να ανοίξει πολύ γρήγορα και η έτοιμη προς συγκομιδή αγκινάρα να γίνει ένα όμορφο λουλούδι. Μόλις αρχίσει να ανθίζει, είναι πολύ αργά για συγκομιδή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε τις μεγάλες, μωβ ταξιανθίες της αγκινάρας και οι επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, θα ενθουσιαστούν από την αφθονία των λουλουδιών.

Πεδίο αγκινάρας
Η εποχή συγκομιδής της αγκινάρας εξαρτάται από την ηλικία του φυτού [Foto: pokku/ Shutterstock.com]

Πώς να αναγνωρίσετε μια ώριμη αγκινάρα:

  • Συμπαγής και σταθερή ανθοκεφαλή
  • Άνοιγμα άνθους
  • Καφετί άκρες λουλουδιών

Διαδικασία συγκομιδής αγκινάρας

Ο πιο σημαντικός κανόνας κατά τη συγκομιδή των αγκινάρες είναι να κόβετε την ανθοκεφαλή σχετικά μακριά από το στέλεχος. Αυτό επιτρέπει στον ανθοφόρο οφθαλμό να τροφοδοτείται με νερό για λίγο. Αυτό το μέτρο παρατείνει τη διάρκεια ζωής της αγκινάρας.

Συγκομιδή σπόρων αγκινάρας

Οι αγκινάρες έχουν εμφανείς σπόρους που είναι εύκολο να αναγνωριστούν και να συγκομιστούν. Οι πλήρως ώριμοι σπόροι είναι αρκετά μεγάλοι, σκούροι και βρίσκονται στην ταξιανθία κάτω από λεπτές τρίχες ή ένα πούπουλο. Το άνθος της αγκινάρας μπορεί να συγκομιστεί μόλις το άνθος ξεθωριάσει και ξεραθεί στο τέλος του φθινοπώρου. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε γάντια για να προστατευτείτε από τα αγκάθια. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το χνούδι και τρίψτε τις ανθοκεφαλές για να ξεκολλήσουν οι σπόροι της αγκινάρας. Οι χονδροειδείς ακαθαρσίες μπορούν να αφαιρεθούν με το χέρι και η τελευταία βρωμιά απομακρύνεται με το φύσημα. Είναι καλύτερο να αποθηκεύσετε τους σπόρους σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν για περίπου 7 χρόνια και μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε τις δικές σας αγκινάρες. Φύτευση αγκινάρας.

Αποξηραμένες αγκινάρες
Οι σπόροι αγκινάρας μπορούν να ληφθούν από τα αποξηραμένα μπουμπούκια των λουλουδιών [Foto: Margarita Vais/ Shutterstock.com]

Σωστή αποθήκευση και συντήρηση αγκινάρας

Οι αγκινάρες δεν πρέπει να αποθηκεύονται για πολύ καιρό. Εάν οι φρέσκες ανθοκεφαλές αποθηκευτούν χωρίς ψύξη, στεγνώνουν γρήγορα και η σάρκα δεν είναι πλέον βρώσιμη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιλογές για τη διατήρηση των αγκινάρες φρέσκες. Αυτό σας επιτρέπει να καταναλώνετε το μεσογειακό λαχανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αποθήκευση αγκινάρας στο ψυγείο

Για όλους εκείνους που θέλουν να αποθηκεύσουν τις φρεσκοκομμένες αγκινάρες μόνο για λίγες ημέρες, συνιστάται το ψυγείο. Ο κάτω χώρος για τα λαχανικά είναι ιδανικός για την αποθήκευσή τους. Για να παρατείνετε ακόμη περισσότερο τη διάρκεια ζωής, μπορείτε να τυλίξετε ένα υγρό πανί γύρω από την αγκινάρα. Αυτό θα διατηρήσει την αγκινάρα φρέσκια για περίπου τρεις ημέρες. Εάν υπάρχει αρκετός χώρος στο ψυγείο, έχει επίσης αποδειχθεί καλή ιδέα να τοποθετήσετε το κεφάλι και το κοτσάνι σε ένα ποτήρι νερό. Αυτό επιτρέπει στην αγκινάρα να απορροφήσει περισσότερο νερό και να παραμείνει φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρόμοια με ένα λουλούδι σε βάζο.

Συγκομιδή αγκινάρας
Οι αγκινάρες μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο [Foto: Alberto Zornetta/ Shutterstock.com]

Κατάψυξη

Εάν οι αγκινάρες πρόκειται να διατηρηθούν για περισσότερο από λίγες ημέρες, μπορούν επίσης να καταψυχθούν. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε την καρδιά της αγκινάρας και χωρίστε την σε μικρότερα κομμάτια. Τηγανίστε τα για λίγο σε ένα τηγάνι. Μόλις η μαγειρεμένη αγκινάρα κρυώσει, καταψύξτε την σε μια σακούλα κατάψυξης. Εναλλακτικά, τα λαχανικά μπορούν να ασπριστούν για περίπου 5 λεπτά. Τώρα μπορείτε πάντα να καταφεύγετε στα μεσογειακά λαχανικά όταν χρειάζεται. Οι αγκινάρες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες.

Μαρινάρισμα αγκινάρας

Οι αγκινάρες έχουν ιδιαίτερα καλή γεύση όταν τις παστώσετε. Ως εκ τούτου, μια δημοφιλής μέθοδος για τη διατήρηση των αγκινάρες είναι το τουρσί – κατά προτίμηση σε λάδι. Εκτός από την αγκινάρα, θα χρειαστείτε νερό, ξύδι, σκόρδο, αλάτι και ελαιόλαδο. Και κάπως έτσι λειτουργεί:

  1. Βράστε το βάζο συντήρησης σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά για να το αποστειρώσετε.
  2. Πλύνετε την αγκινάρα και κόψτε την σε οκτάρια. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και το κοτσάνι.
  3. Βράστε τα κομμάτια της αγκινάρας σε νερό με λίγο ξύδι για λίγα λεπτά.
  4. Στη συνέχεια, στραγγίστε τα κομμάτια. Στη συνέχεια, στεγνώστε τις αγκινάρες για λίγο και αλατίστε τις καλά.
  5. Στρώστε τα κομμάτια της αγκινάρας μαζί με το σκόρδο στο βάζο συντήρησης έτσι ώστε να μην μείνει αέρας μέσα.
  6. Τέλος, κλείστε καλά το βάζο και φυλάξτε το στο ψυγείο.
Αγκινάρες τουρσί σε λάδι
Μια πολύ δημοφιλής μέθοδος συντήρησης των αγκινάρες είναι το τουρσί τους σε λάδι [Foto: Dream79/ Shutterstock.com]

Αν προετοιμάσετε τις αγκινάρες με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον ένα μήνα και να σερβιριστούν ως νόστιμο antipasti.

Διατήρηση αγκινάρας ως πέστο

Μια θαυμάσια εναλλακτική λύση για τη μεσογειακή κουζίνα είναι η παρασκευή πέστο αγκινάρας. Για να το κάνετε αυτό, βράστε μια αγκινάρα σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού για περίπου μισή ώρα. Μόλις βράσει, μπορείτε να αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα και να πολτοποιήσετε τον πολτό της αγκινάρας μαζί με καβουρδισμένα κουκουνάρια, σκόρδο, βασιλικό, αλάτι και ελαιόλαδο. Μπορεί επίσης να προστεθεί παρμεζάνα κατά βούληση. Το τελικό πέστο πρέπει πάντα να διατηρείται στο ψυγείο.

Οι αγκινάρες χρησιμοποιούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην κουζίνα. Υπάρχει επίσης μια ποικιλία από ποικιλίες αγκινάραςοι οποίες διαφέρουν ως προς τη γεύση και το σχήμα.

Αποκτήστε 10% έκπτωση καλωσορίσματος για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και λάβετε κάθε εβδομάδα δωρεάν στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο εξαιρετικές συμβουλές και έμπνευση για μια πιο πράσινη ζωή.

Εγγραφείτε τώρα για το Plantura Garden Mail

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top