Συγκομιδή και αποθήκευση δεντρολίβανου: Πώς να συγκομίσετε, να αποθηκεύσετε και να συντηρήσετε το δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο είναι ένα υπέροχο βότανο, που λατρεύεται για το υπέροχο άρωμα και την έντονη γεύση του και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και σε φυσικές θεραπείες. Καθώς φτάνει η καλοκαιρινή περίοδος, είναι η τέλεια στιγμή για να μαζέψετε αυτό το ευέλικτο βότανο από τον κήπο σας.

Γνωρίζοντας πώς να συλλέγετε σωστά το δεντρολίβανο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να βλάψετε το φυτό ενώ παράλληλα θα προωθήσετε την ανάπτυξή του για μελλοντικές συγκομιδές. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσω συμβουλές για τον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης δεντρολίβανου, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του όλο το χρόνο!

Γιατί πρέπει να μαζεύουμε σωστά το δεντρολίβανο;

Εάν δεν μαζεύετε τακτικά το δεντρολίβανό σας, το φυτό σας θα γίνει ποδαράκι και εύσωμο. Η τακτική συγκομιδή του δεντρολίβανου σας βοηθά στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης, ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη, διεγείρει νέους βλαστούς και βοηθά το φυτό σας να εξελιχθεί σε εύρωστο θάμνο.

Η υπερβολική συγκομιδή δεντρολίβανου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος στο φυτό, καθώς μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για να ανακάμψει και να αναπτυχθεί ξανά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη, μειωμένο σθένος και μείωση της συνολικής υγείας. Ακόμη και το δεντρολίβανο είναι απίστευτα ανθεκτικό όποτε το φυτό έχει εγκατασταθεί, μην συγκομίζετε ποτέ το φυτό σας περισσότερο από το 30% του φυτού κάθε φορά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική συγκομιδή, καθώς αυτό μπορεί να στρεσάρει το φυτό και να εμποδίσει την ικανότητά του να ανακάμψει και να ανθίσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη, μειωμένη ζωτικότητα και συνολική μείωση της υγείας του φυτού. Παρόλο που το δεντρολίβανο είναι απίστευτα ανθεκτικό μόλις δημιουργηθεί, μην συλλέγετε ποτέ περισσότερο από το 30% του φυτού κάθε φορά.

Πότε να μαζέψετε δεντρολίβανο;

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή των φύλλων δεντρολίβανου για καθημερινή χρήση μόλις το φυτό έχει εδραιωθεί, αναπτύσσεται ενεργά και παράγει νέα φύλλα. Όταν το φυτό φτάσει σε ύψος πάνω από 10 ίντσες και η βάση του στελέχους αρχίζει να γίνεται ξυλώδης και γίνεται από ανοιχτό πράσινο σε καφέ, είναι μια καλή ένδειξη ότι μπορείτε να αρχίσετε να το κόβετε, αρκεί το φυτό να φαίνεται υγιές.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη συγκομιδή δεντρολίβανου για την καλύτερη γεύση:

 • Μαζέψτε το δεντρολίβανο το πρωί αφού στεγνώσει η δροσιά, αλλά πριν ζεσταθεί πολύ ο ήλιος. Αυτό είναι όταν τα έλαια στα φύλλα είναι πιο δυνατά.
 • Ενώ μπορείτε να συλλέξετε δεντρολίβανο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι ιδανικό να το κάνετε την άνοιξη και το καλοκαίρι πριν αρχίσει να ανθίζει το φυτό.
 • Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε οποιαδήποτε συγκομιδή τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό. Εάν καλλιεργείτε δεντρολίβανο σε γλάστρες, αυτή είναι η στιγμή να φέρετε το δεντρολίβανό σας σε εσωτερικούς χώρους και να το διατηρήσετε σε έντονο φως για το ξεχειμώνιασμα

Πώς συλλέγετε δεντρολίβανο ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται;

 • Το καλύτερο μέρος του φυτού δεντρολίβανου για συγκομιδή είναι η μαλακή νέα ανάπτυξη, η οποία έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα και βρίσκεται συνήθως περίπου 3-5 ίντσες από την κορυφή του στελέχους.
 • Κατά τη διάρκεια κάθε συγκομιδής, είναι καλύτερο να αναζητάτε αρκετούς υγιείς μίσχους που είναι ψηλότεροι από τους άλλους και βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές του φυτού.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι, ψαλίδι ή ψαλίδι για να κόψετε περίπου 3-5 ίντσες από την κορυφή αυτών των μίσχων, αφήνοντας τα ξυλώδη μέρη ανέγγιχτα. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των πλευρικών βλαστών και θα κάνει το φυτό πιο θαμνώδες. Αν δεν έχετε εργαλεία κήπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δάχτυλά σας, αλλά προσέξτε να μην καταστρέψετε τους μίσχους του δεντρολίβανου.
 • Κατά τη συγκομιδή δεντρολίβανου για ξήρανση, μπορείτε επίσης να κόψετε το φυτό μέχρι την ξυλώδη βάση, αλλά προσέξτε να μην παίρνετε περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού κάθε φορά.
 • Το δεντρολίβανο έχει καταπληκτικό άρωμα, αλλά αν δεν είστε λάτρεις του αρώματος του, καλό είναι να φοράτε γάντια κατά τη διαδικασία της συγκομιδής. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το άρωμα να παραμείνει στο δέρμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συντήρηση δεντρολίβανου: Πώς να αποθηκεύσετε το δεντρολίβανο;

Αποθηκεύστε φρέσκο ​​δεντρολίβανο

Τα φύλλα του δεντρολίβανου μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα.

Το φρέσκο ​​δεντρολίβανο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία ή δύο εβδομάδες, τοποθετώντας τα κομμένα στελέχη σε ένα ποτήρι γεμάτο με 1 ίντσα νερό. Καλύψτε το πάνω μέρος του δεντρολίβανου με μια πλαστική σακούλα για να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας και θυμηθείτε να αντικαθιστάτε το νερό καθημερινά για να διατηρήσετε το δεντρολίβανο φρέσκο.

Εάν δεν έχετε αρκετό χώρο στο ψυγείο σας για να αποθηκεύσετε το δεντρολίβανο με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε επίσης να το κάνετε:

 1. Τυλίξτε το δεντρολίβανο σε μια υγρή χαρτοπετσέτα.
 2. Βάλτε το τυλιγμένο δεντρολίβανο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε το.
 3. Φροντίστε να γράψετε την ημερομηνία στην τσάντα.
 4. Αποθηκεύστε τη σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου σας.
 5. Χρησιμοποιήστε το δεντρολίβανο μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Ξήρανση δεντρολίβανου

Η ξήρανση του δεντρολίβανου κάνει τα φύλλα σκληρά και ξυλώδη, αλλά αν θέλετε να αποθηκεύσετε το δεντρολίβανο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το στέγνωμα είναι μια εξαιρετική επιλογή!

Πριν στεγνώσετε το δεντρολίβανο, φροντίστε να πλύνετε προσεκτικά το δεντρολίβανο και να το στεγνώσετε με μια χαρτοπετσέτα.

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

Στέγνωμα στον αέρα

 1. Μαζέψτε φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανου και δέστε τα μεταξύ τους με ένα κορδόνι ή λαστιχάκι για να σχηματίσετε ένα μικρό δεματάκι.
 2. Κρεμάστε τις δέσμες ανάποδα σε ζεστό, στεγνό και καλά αεριζόμενο χώρο, όπως κουζίνα ή ντουλάπι. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή δεν εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως.
 3. Αφήστε το δεντρολίβανο να στεγνώσει στον αέρα για 1-2 εβδομάδες ή μέχρι να στεγνώσουν τελείως τα φύλλα και να είναι εύθραυστα στην αφή.
 4. Αποθηκεύστε το αποξηραμένο δεντρολίβανο σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Χρήση αφυδατωτή

 1. Τοποθετήστε τα κλωνάρια δεντρολίβανου σε ένα δίσκο αφυδάτωσης.
 2. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στη χαμηλότερη ρύθμιση, περίπου 95°F.
 3. Διατηρήστε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία μέχρι να στεγνώσει τελείως το δεντρολίβανο. Τα φύλλα θα είναι ξηρά και εύθραυστα.

Στέγνωμα σε φούρνο

 1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στη χαμηλότερη θερμοκρασία, συνήθως περίπου στους 200°F (93°C).
 2. Αφαιρούμε τα φύλλα του δεντρολίβανου από τους μίσχους και τα απλώνουμε σε μία στρώση σε ένα ταψί.
 3. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και αφήστε το δεντρολίβανο να στεγνώσει για 20-30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά για να μην καεί. Τα φύλλα πρέπει να είναι στεγνά και εύθρυπτα όταν τελειώσουν.

Δενδρολίβανο κατάψυξης

Η κατάψυξη είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε το δεντρολίβανο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Αφαιρέστε τα φύλλα από τους μίσχους και πετάξτε τους μίσχους.
 2. Ψιλοκόψτε τα φύλλα.
 3. Βάλτε το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο σε μια παγοθήκη.
 4. Γεμίστε το ταψί με νερό.
 5. Παγώστε το δίσκο μέχρι να στερεοποιηθούν οι κύβοι του δεντρολίβανου.
 6. Βγάλτε τους κύβους από το δίσκο και φυλάξτε τους σε δοχείο ή σακούλα που φυλάσσει στην κατάψυξη.

Τώρα που γνωρίζετε τη σημασία της τακτικής συγκομιδής δεντρολίβανου και πώς να το συλλέγετε και να το αποθηκεύετε σωστά για χρήση όλο το χρόνο, καλή συγκομιδή!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top