Συγκομιδή και αποθήκευση κόλιανδρου: Πώς να συλλέξετε και να αποθηκεύσετε το κόλιανδρο με τον σωστό τρόπο;

Το κόλιανδρο είναι ένα ετήσιο βότανο που ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού, είναι ένα ευέλικτο βότανο που χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο. Έχει μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα που μπορεί να βελτιώσει τη γεύση οποιουδήποτε πιάτου και συχνά προστίθεται σε σούπες, μαγειρευτά, σαλάτες και σάλτσες.

Το κόλιανδρο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, K, ασβεστίου και καλίου. Είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθεί και η συγκομιδή του κόλιανδρου είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει με μερικά εύκολα βήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να συλλέξουμε κόλιανδρο και θα δώσουμε μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσουμε μια επιτυχημένη συγκομιδή.

Κατανόηση του Cilantro

Κατά τη συγκομιδή κόλιανδρου, είναι σημαντικό να επιλέγετε φυτά που είναι υγιή και απαλλαγμένα από ασθένειες. Τα φύλλα πρέπει να είναι πράσινα και ζωντανά και να έχουν έντονο άρωμα. Είναι καλύτερο να μαζεύετε κόλιαντρο το πρωί όταν τα φύλλα είναι πιο φρέσκα.

Για να μαζέψετε κόλιαντρο, απλά κόψτε τους μίσχους στη βάση του φυτού χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος. Φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυτού ανέπαφο για να επιτρέψετε την εκ νέου ανάπτυξη.

Πότε να μαζέψετε κόλιανδρο;

Ο κόλιανδρος μπορεί να συγκομιστεί από την άνοιξη έως τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, στη συνέχεια, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το φυτό θα αρχίσει να κοχλάζει και τα φύλλα γίνονται λιγότερο αρωματικά και πιο πικρά, οπότε φροντίστε να μαζέψετε τον κόλιανδρο πριν τον βιδώσετε για την καλύτερη γεύση.

 • Το κόλιανδρο μπορεί να συγκομιστεί όταν το φυτό φτάσει σε ύψος περίπου έξι ίντσες (εντός 40 – 50 ημερών μετά τη σπορά των σπόρων)
 • Η ιδανική ώρα για τη συγκομιδή του κόλιανδρου είναι το πρωί, όταν το φυτό έχει την κορυφαία γεύση και άρωμα.
 • Συγκομίστε το μια φορά την εβδομάδα

Πώς να συλλέξετε σωστά το κόλιανδρο;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη συγκομιδή του κόλιανδρου εκεί έξω, μερικοί θα σας πουν ότι χρησιμοποιήστε τη μέθοδο “cut-and-come-again” που σημαίνει ότι κόβετε το φυτό κόλιανδρου ακριβώς από τη βάση, και αυτό όχι μόνο θα κάνει το φυτό να αναπτυχθεί ξανά, αλλά και κάντε το φυτό να μεγαλώσει ξανά όσο γεμάτο και υγιές ποτέ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, αν κάνετε συγκομιδή όπως αυτή η μέθοδος, κάποιο από το φυτό θα πεθάνει εντελώς, εάν υπάρχουν κάποιο φυτό, είναι μια πολύ αδύναμη έκδοση σε σύγκριση με προηγουμένως .

Ένας άλλος θα σας πει να κόψετε από πάνω προς τα κάτω τα εξωτερικά στελέχη μέχρι εκεί που θα αρχίσει να διακλαδίζεται το στέλεχος, έτσι θα συνεχίσουν να διακλαδίζονται και να παράγουν σε εκείνο το σημείο, δοκίμασα και αυτή τη μέθοδο και αυτό επίσης δεν λειτουργεί γιατί το φυτό τείνει να βιδωθεί νωρίτερα.

Μια μέθοδος που λειτουργεί μαζί μου σαν γούρι είναι απλά να κόβεις φύλλα από το εξωτερικό μέρος του φυτού και να αφήνεις το κέντρο ανέπαφο, να χρησιμοποιήσεις ένα κοφτερό ψαλίδι, ψαλίδι κήπου ή το χέρι σου και θα πρέπει να αποφύγεις να κόψεις πολύ από το φυτό , ας πούμε τη συγκομιδή περίπου του 1/3 των φύλλων του φυτού για να επιτρέψει στο φυτό να έχει την ικανότητά του να συνεχίσει να παράγει.

Επιπλέον, η συγκομιδή του κόλιανδρου πριν αρχίσουν να μαραίνονται ή κιτρινίζουν τα φύλλα θα διασφαλίσει ότι θα έχετε τα πιο φρέσκα και πιο γευστικά φύλλα.

Συγκομιδή σπόρων

Οι σπόροι κόλιανδρου, γνωστοί και ως κόλιανδρος, χρησιμοποιούνται συνήθως ως μπαχαρικό σε διάφορα πιάτα. Για να μαζέψετε σπόρους κόλιανδρου, περιμένετε μέχρι το φυτό να τελειώσει την ανθοφορία και οι σπόροι να γίνουν καφέ. Κόψτε τις κεφαλές των σπόρων από το φυτό και τοποθετήστε τις σε μια χάρτινη σακούλα. Κρεμάστε τη σακούλα σε ξηρό, καλά αεριζόμενο χώρο για αρκετές εβδομάδες μέχρι να στεγνώσουν τελείως οι σπόροι. Μόλις στεγνώσουν, αφαιρέστε τους σπόρους από τις κεφαλές των σπόρων, αφαιρέστε μερικούς μικρούς, πιο αδύναμους σπόρους και αποθηκεύστε τους σε αεροστεγές δοχείο.

Πώς να αποθηκεύσετε φρέσκο ​​κόλιανδρο;

Το κόλιανδρο έχει καλύτερη γεύση όταν το χρησιμοποιείτε αμέσως μετά τη συγκομιδή σας, αν θέλετε να το αποθηκεύσετε για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

 1. Ψύξτε σε σακούλα με φερμουάρ: Μην πλένετε τα φύλλα όταν φυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο, τοποθετήστε τον κόλιανδρο σε μια σακούλα με φερμουάρ, πιέστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα και κλείστε τον καλά. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το στο συρτάρι του ψυγείου. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο κόλιανδρος φρέσκος για έως και δύο εβδομάδες.
 2. Φυλάσσεται σε βάζο με νερό: Πλένουμε καλά τον κόλιανδρο, κόβουμε τις άκρες των στελεχών του κόλιανδρου, τα βάζουμε σε ένα βάζο με νερό και σκεπάζουμε τα φύλλα με μια πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το βάζο στο ψυγείο. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο κόλιανδρος φρέσκος για έως και 3-4 εβδομάδες.
 3. Κατάψυξη σε σακούλα με φερμουάρ: Καθαρίστε και πλύνετε τον κόλιανδρο, στεγνώστε καλά και μετά απλά ψιλοκόψτε όλα τα φύλλα κόλιανδρου, βάλτε τον σε μια σακούλα με φερμουάρ, βάλτε την ετικέτα με την ημερομηνία και το περιεχόμενο και στη συνέχεια ελευθερώστε το! Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το κόλιανδρο φρέσκο ​​για έως και έξι μήνες. Για να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο κόλιανδρο, απλώς αφαιρέστε την επιθυμητή ποσότητα από τη σακούλα με φερμουάρ και προσθέστε την απευθείας στη συνταγή σας. Δεν χρειάζεται να το ξεπαγώσετε εκ των προτέρων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποθήκευση του κόλιανδρου με φρούτα όπως μήλα, μπανάνες ή ντομάτες μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη αλλοίωση λόγω της απελευθέρωσης αερίου αιθυλενίου. Επομένως, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τον κόλιανδρο ξεχωριστά από αυτά τα φρούτα.

Πώς να στεγνώσετε το κόλιανδρο;

Η αποξήρανση του κόλιανδρου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη γεύση και το άρωμά του για μελλοντική χρήση. Όταν φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, τα αποξηραμένα φύλλα κόλιανδρου μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια. Ακολουθούν μερικά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 1. Πλένουμε καλά τα φύλλα του κόλιανδρου και τα στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα.
 2. Αφαιρέστε τυχόν μεγάλους μίσχους ή σκληρά μέρη των φύλλων.
 3. Απλώστε τα φύλλα σε ένα μόνο στρώμα σε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια, όπως ένα ταψί ή μια σχάρα.
 4. Αφήστε τα φύλλα να στεγνώσουν στον αέρα για αρκετές ημέρες, μέχρι να γίνουν τραγανά και εύθραυστα.
 5. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 95°F και στεγνώστε τα φύλλα για 1-2 ώρες.
 6. Μόλις στεγνώσει τελείως ο κόλιανδρος, αφαιρέστε τυχόν εναπομείναντα στελέχη ή υπολείμματα και αποθηκεύστε τα φύλλα σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Συνήθη λάθη που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη συγκομιδή του κόλιανδρου

1. Πολύ μεγάλη αναμονή για τη συγκομιδή

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη συγκομιδή του κόλιανδρου είναι να περιμένουν πολύ καιρό για να το κάνουν. Το κόλιανδρο είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο βότανο, και αν περιμένετε πολύ για να το μαζέψετε, θα αρχίσει να κοχλάζει και να σπέρνει.

Φροντίστε να μαζέψετε τον κόλιανδρό σας όταν είναι ακόμα νέος και τρυφερός. Μπορείτε να πείτε ότι ο κόλιανδρός σας είναι έτοιμος για συγκομιδή όταν έχει μεγαλώσει σε ύψος περίπου 6 ίντσες και έχει αναπτύξει ένα πλήρες σετ φύλλων.

2. Συνωστισμός των Φυτών

Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν καλλιεργούν κόλιαντρο είναι ο υπερπληθυσμός των φυτών. Ο κόλιανδρος χρειάζεται άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί και αν τα φυτά είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, θα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά και νερό, φροντίστε να τοποθετήσετε τα φυτά κόλιαντρο σε απόσταση τουλάχιστον 6 ιντσών μεταξύ τους. Αυτό θα τους δώσει άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν και θα τους βοηθήσει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζονται.

3. Δεν ποτίζουμε αρκετά

Το κόλιανδρο είναι ένα διψασμένο βότανο και αν δεν το ποτίσετε αρκετά, θα αγχωθεί γρήγορα και μπορεί ακόμη και να πεθάνει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός ή αν καλλιεργείτε τον κόλιανδρο σας σε δοχείο.

Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά τον κόλιανδρό σας, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο κόλιανδρός σας φυτεύεται σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να αποτρέψετε τις υδατώδεις ρίζες.

Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε εξαιρετική απόδοση σε υψηλής ποιότητας κόλιανδρο που είναι τέλειο για χρήση στις αγαπημένες σας συνταγές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top