Συγκομιδή φράουλας: Πότε και πώς να μαζέψετε φράουλες;

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους, καθώς καλλιεργούνται σχετικά εύκολα και οι φράουλες που καλλιεργούνται στο σπίτι είναι πολύ πιο γλυκές και ζουμερές από αυτές που βρίσκονται στα παντοπωλεία.

Οι φράουλες είναι πιο γευστικές όταν συγκομίζονται σε πλήρη ωρίμανση. Προσωπικά λατρεύω τις φράουλες και έχω πάντα ένα υπερυψωμένο κρεβάτι από αυτές στον μικρό μου κήπο. Αυτό το άρθρο θα μοιραστεί μαζί σας πώς να μαζέψετε φράουλες την κατάλληλη στιγμή, χωρίς ανοησίες!

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι φράουλες είναι ώριμες;

Οι φράουλες είναι συνήθως έτοιμες για συγκομιδή 4 έως 6 εβδομάδες μετά την άνθηση. Μια από τις κοινές ανησυχίες των αρχαρίων όταν καλλιεργούν φράουλες είναι ότι δεν ξέρουν ποιες φράουλες είναι πλήρως ώριμες.

Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσετε:

 • Χρώμα – Οι φράουλες είναι ώριμες όταν είναι εντελώς κόκκινες. Εάν οποιοδήποτε μέρος του καρπού εξακολουθεί να δείχνει λευκό, πράσινο ή κίτρινο, δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμο.
 • Υφή – Η υφή της φράουλας μπορεί επίσης να σας δώσει μια ιδέα για την ωριμότητά της. Μια ώριμη φράουλα πρέπει να είναι σφιχτή αλλά ελαφρώς απαλή στην αφή. Αν είναι πολύ σκληρό, δεν είναι έτοιμο για συλλογή. Από την άλλη, αν είναι πολύ μαλακό ή χυλό, μπορεί να είναι υπερώριμο.
 • Δοκίμασέ το! – Γιατί να μην διαλέξετε ένα που πιστεύετε ότι είναι πλήρως ώριμο και να δείτε τη γεύση του; Αν έχει υπέροχη γεύση, τότε θα ξέρετε ακριβώς τι μούρο να ψάξετε την επόμενη φορά!

Πώς να μαζέψετε φράουλες;

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει να καλλιεργώ τις δικές μου φράουλες είναι να μπορώ να μαζεύω τα φρούτα στην κορυφή της ωρίμανσης τους και να τα τρώω αμέσως, καθώς δεν θα ωριμάσουν περισσότερο όταν είναι εκτός φυτού και η ζάχαρη στα μούρα μετατρέπεται σε άμυλο αμέσως μετά τη συλλογή τους.

Να πώς διαλέγω τις φράουλες μου:

 • Συγκομίστε νωρίς το πρωί όταν τα μούρα είναι δροσερά, αν θέλετε να τα φάτε αμέσως. Αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε, μαζέψτε τα φρούτα στη ζεστασιά του απογεύματος για μέγιστη γεύση.
 • Συγκομίστε μόνο πλήρως κόκκινα (ώριμα) μούρα για να εξασφαλίσετε βέλτιστα επίπεδα γεύσης και ζάχαρης. Τα μούρα που εξακολουθούν να δείχνουν λευκά οπουδήποτε στο μούρο, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, θα πρέπει να αφεθούν για την επόμενη συλλογή.
 • Συγκομίστε κάθε δύο έως τρεις ημέρες για να αποτρέψετε την υπερωρίμανση και τη σήψη των καρπών.
 • Χρησιμοποιήστε τα δύο σας χέρια ή τα κλαδευτήρια για να κόψετε το στέλεχος περίπου μισή ίντσα πάνω από τον καρπό, αφήνοντας μέρος του στελέχους και το καπάκι προσκολλημένο στο μούρο. Μην τραβάτε το μούρο, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το φυτό.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις φράουλες μετά τη συγκομιδή;

Μετά τη συγκομιδή των φραουλών σας, είναι σημαντικό να τις αποθηκεύσετε σωστά για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση τους.

Ακολουθούν μερικά βήματα που έκανα μόνος μου αμέσως μετά τη συγκομιδή των φραουλών:

 1. Ταξινόμηση και αφαίρεση των μελανιασμένων μούρων: Πριν αποθηκεύσετε τις φράουλες σας, ταξινομήστε τις και αφαιρέστε τυχόν μελανιασμένα ή κατεστραμμένα μούρα. Αυτά τα μούρα μπορούν να κάνουν τα άλλα να χαλάσουν πιο γρήγορα.
 2. Μην πλένετε μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση: Είναι καλύτερο να μην πλένετε τις φράουλες σας μέχρι να είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε. Η υγρασία μπορεί να τα κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα, επομένως είναι καλύτερο να τα διατηρείτε όσο πιο στεγνά γίνεται μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε.
 3. Φυλάσσεται στο ψυγείο: Οι φράουλες πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο αμέσως μετά τη συγκομιδή για να διατηρούνται φρέσκες. Τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο ή σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τυχόν υπερβολική υγρασία. Μπορείτε επίσης να τα καλύψετε με πλαστική μεμβράνη ή καπάκι για να μην στεγνώσουν.
 4. Χρήση εντός λίγων ημερών: Οι φράουλες είναι καλύτερες όταν καταναλώνονται εντός λίγων ημερών από τη συγκομιδή. Εάν πρέπει να τα αποθηκεύσετε για περισσότερο, σκεφτείτε να τα καταψύξετε.

Συμβουλές για τη μέγιστη συγκομιδή των φραουλών σας!

 • Επιλέξτε τη σωστή ποικιλία: Επιλέξτε μια ποικιλία φράουλας που ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα και τις εδαφικές σας συνθήκες. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία και η αντοχή στις ασθένειες όταν επιλέγετε μια ποικιλία. Για τους κηπουρούς στο σπίτι, προτείνω τους φέροντες Ιουνίου, αν και θα πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο για τη συγκομιδή των καρπών, θα αξίζει τον κόπο.
 • Φυτέψτε στη σωστή τοποθεσία: Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά φράουλας σας δέχονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα και φυτεύονται σε έδαφος με καλή στράγγιση. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε υπερυψωμένα κρεβάτια ή δοχεία για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.
 • Παρέχετε επαρκές νερό: Οι φράουλες απαιτούν σταθερή υγρασία, ειδικά κατά τα στάδια της ανθοφορίας και της καρποφορίας. Ποτίζετε βαθιά και τακτικά και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σύστημα στάγδην άρδευσης για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή υγρασίας.
 • Λιπάνετε κατάλληλα: Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά φράουλας. Μόλις ανθίσουν οι φράουλες, λιπάνετε τις με ένα υγρό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο για να ενθαρρύνετε την καλή παραγωγή καρπών. Αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων σε βάρος της παραγωγής καρπών.
 • Καταπολεμήστε τα παράσιτα και τις ασθένειες: Παρακολουθήστε τα φυτά σας τακτικά για σημάδια παρασίτων και ασθενειών και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμησή τους. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικούς θηρευτές, οργανικούς ψεκασμούς ή πολιτιστικές πρακτικές για τη διαχείριση παρασίτων και ασθενειών.
 • Μάλτσα: Εφαρμόστε ένα στρώμα σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά φράουλας σας για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και στην προστασία των καρπών από το να έρθουν σε επαφή με το έδαφος.
 • Κλαδέψτε και αραιώστε: Τον πρώτο χρόνο, μαζέψτε τα άνθη για να αποθαρρύνετε τα φυτά της φράουλας από την καρποφορία και εστιάστε την ενέργειά τους για να χτίσουν καλές ρίζες και φύλλα, αυτό θα βοηθήσει την απόδοση πολύ καλύτερη την επόμενη χρονιά. Αφαιρείτε τακτικά παλιά ή άρρωστα φύλλα, καθώς και δρομείς, για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών. Αραιώστε τα περιττά φρούτα για να επιτρέψετε στα υπόλοιπα μούρα να φτάσουν στο πλήρες μέγεθός τους.
 • Συγκομιδή την κατάλληλη στιγμή: Διαλέξτε τις φράουλες όταν είναι πλήρως ώριμες για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση και τη γλυκύτητα. Να είστε ευγενικοί κατά τη συγκομιδή για να αποφύγετε την καταστροφή των καρπών και των φυτών.
 • Ανανεώστε τα φυτά: Μετά από μερικά χρόνια, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τα φυτά φράουλας σας με νέα για να διατηρήσετε υψηλή παραγωγικότητα.

Αυτό είναι για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη συγκομιδή φραουλών. Καλή επιλογή!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top