Συνοδευτικά φυτά για πεπόνι – Τα 15 καλύτερα και 5 χειρότερα φυτά – Backyard Gardeners Network

Τα πεπόνια υποφέρουν από πολλά έντομα-παράσιτα. Τα σωστά φυτά-συνοδοί μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα καθώς και σε άλλα, όταν φυτεύονται γύρω από το πεπόνι.

Γιατί το πεπόνι χρειάζεται συνοδευτικά φυτά;

Εδώ είναι οι τρόποι φυτά συντροφιάς βοήθεια πεπόνι.

Απώθηση εντόμων

Φυτά όπως τα Alliums και τα αρωματικά βότανα απωθούν τα έντομα-παράσιτα με το άρωμά τους. Προστατεύουν το πεπόνι από πολλά παράσιτα, έτσι ώστε να έχετε πιο υγιή κλήματα.

Φέρτε θηρευτές παρασίτων

Πολλά από τα ίδια βότανα που απωθούν τα έντομα-παράσιτα προσελκύουν αρπακτικά έντομα που τρώνε τα έντομα-παράσιτα στο πεπόνι, ιδίως τις αφίδες.

Αύξηση των θρεπτικών συστατικών

Το μποράγκο και τα φασόλια αυξάνουν τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Δεδομένου ότι τα αμπέλια πεπονιού είναι βαριά τροφοδότες, τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά είναι ευπρόσδεκτα.

Διαλύστε το βαρύ έδαφος

Τα καρότα ωφελούν το πεπόνι σπάζοντας το βαρύ χώμα. Καλλιεργήστε τα την εποχή πριν από την καλλιέργεια πεπονιών στην περιοχή αυτή.

Εξοικονομήστε χώρο

Γρήγορες καλλιέργειες όπως μαρούλι και ραπανάκι μπορούν να φυτευτούν γύρω από τους λόφους στους οποίους φυτεύονται οι σπόροι πεπονιού. Μέχρι τη στιγμή που τα αμπέλια πεπονιού χρειάζονται το χώρο, και οι δύο καλλιέργειες είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Οφέλη από το πεπόνι

Το καλαμπόκι και τα φασόλια έχουν φυτευτεί με κολοκύθια εδώ και αιώνες. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκύθια με πεπόνι και να διατηρήσετε το έδαφος πιο υγρό και πιο δροσερό από ό,τι θα ήταν το γυμνό έδαφος κάτω από αυτές τις καλλιέργειες.

Τοπ 15 καλύτερα συνοδευτικά φυτά για το πεπόνι

Ακολουθούν τα δεκαπέντε καλύτερα συνοδευτικά φυτά για το πεπόνι και τι κάνουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών καλλιεργειών πεπονιού.

Alliums

Τα Alliums, η οικογένεια που περιλαμβάνει το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το σχοινόπρασο, έχουν όλα μια έντονη μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα. Φυτέψτε τα στις σειρές δίπλα στα αμπέλια πεπονιού για να τα προστατεύσετε από θρίπες, αφίδες και άλλα παράσιτα.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα άλλο αρωματικό φυτό που απωθεί τους θρίπες και τις αφίδες για την προστασία του πεπονιού. Αν αφήσετε τον βασιλικό να ανθίσει, τα άνθη προσελκύουν επικονιαστές που θα γονιμοποιήσουν το πεπόνι σας και θα αυξήσουν τον αριθμό των πεπονιών που θα καλλιεργήσετε. Φυτέψτε βασιλικό σε διπλανές σειρές ή ως περίγραμμα γύρω από το πεπόνι.

Φασόλια

Τα φασόλια δεσμεύουν άζωτο από τον αέρα γύρω από τις ρίζες. Δεσμεύουν περισσότερο άζωτο από αυτό που χρησιμοποιούν, αφήνοντας επιπλέον στο έδαφος για να το χρησιμοποιήσουν άλλα φυτά. Ως μία από τις τρεις αδελφές, τα φασόλια φυτεύονταν μαζί με το καλαμπόκι και τα κολοκύθια στις άνυδρες νοτιοδυτικές περιοχές από τους ιθαγενείς για αιώνες. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκύθια με πεπόνια. Το καλαμπόκι φυτεύεται πρώτο. Όταν αρχίσει να αναπτύσσεται, φυτεύονται δίπλα του φασόλια, τα οποία αναπτύσσονται πάνω στο καλαμπόκι. Τα κολοκύθια φυτεύονται γύρω από το καλαμπόκι και κρατούν το έδαφος πιο δροσερό και υγρό από ό,τι θα ήταν το γυμνό έδαφος, ενώ απολαμβάνουν κάποια σκιά στον ήλιο αργά το απόγευμα. Το καλαμπόκι επωφελείται από το επιπλέον άζωτο και το πιο δροσερό, υγρό έδαφος. Κάθε φυτό ωφελεί τα άλλα δύο. Όταν τελειώσουν τα φασόλια, κόψτε τα κλήματα στο επίπεδο του εδάφους και αφήστε τις ρίζες να αποσυντεθούν. Οι ρίζες θα προσθέσουν ακόμη περισσότερο άζωτο στο έδαφος.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική. Οι επικονιαστές αγαπούν το μελισσόχορτο. Όταν φυτεύεται σε μια μπορντούρα γύρω από το πεπόνι, το μελισσόχορτο προσελκύει επικονιαστές που βοηθούν στη γονιμοποίηση του πεπονιού και αυξάνουν τον αριθμό των πεπονιών. Επιπλέον, τα ωφέλιμα αρπακτικά έντομα αγαπούν το μελισσόχορτο και θα εξαπλωθούν για να φάνε αφίδες και άλλα παράσιτα στο πεπόνι. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε μελισσόχορτο σε διπλανή σειρά για να παρέχετε αυτά τα οφέλη στο πεπόνι σας.

Borage

Το βοράτζ παρέχει οφέλη όσο είναι ζωντανό και μετά το θάνατό του. Όσο είναι ζωντανό, το βοράτζ προσελκύει επικονιαστές και αρπακτικά έντομα. Και τα δύο εξαπλώνονται στα αμπέλια πεπονιού και βοηθούν στη γονιμοποίηση των λουλουδιών και στην κατανάλωση των παρασίτων. Επιπλέον, το βοράτζι περιέχει πολύ κάλιο και ασβέστιο. Αφού πεθάνει, σκαλίστε το βοράγκο για να το αφήσετε να αποσυντεθεί και να αποθέσει αυτό το κάλιο και το ασβέστιο στο έδαφος όπου το πεπόνι μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Το κάλιο βοηθά στην ενεργοποίηση των ανθίσεων, οι οποίες οδηγούν στα πεπόνια. Φυτέψτε μποράγκο γύρω από το πεπόνι ή σε παρακείμενες σειρές για να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα. Μπορείτε να φυτέψετε βοράγκο στο χωράφι του πεπονιού όταν φυτεύετε το πεπόνι. Καθώς οι κληματίδες πεπονιού μεγαλώνουν, θα πνίξουν το βόραγκο και θα χρησιμοποιήσουν το κάλιο καθώς αυτό αποσυντίθεται.

Καρότα

Τα καρότα είναι καλά στο σπάσιμο του βαρέως εδάφους. Μπορείτε να τα φυτέψετε εκεί όπου σκοπεύετε να καλλιεργήσετε αμπέλια πεπονιού αργότερα μέσα στη σεζόν, έτσι ώστε το έδαφος να είναι πιο εύκολο για τις ρίζες του πεπονιού να διεισδύσουν. Απλώς συγκομίστε τα καρότα όταν τα αμπέλια χρειάζονται το χώρο όπου έχουν φυτευτεί. Εάν καλλιεργείτε καρότα για σπόρους, τα λουλούδια προσελκύουν επικονιαστές και αρπακτικά έντομα που θα βοηθήσουν το πεπόνι εάν καλλιεργηθεί σε διπλανές σειρές. Τα καρότα ανθίζουν συνήθως τη δεύτερη χρονιά που βρίσκονται στο έδαφος, οπότε αφήστε μερικά στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να πάρετε τους σπόρους.

Κιλάντρο

Ο κόλιαντρος προσελκύει επικονιαστές και αρπακτικά έντομα στον κήπο. Επιπλέον, η μυρωδιά του απωθεί τις αφίδες και ορισμένα άλλα παράσιτα που διαφορετικά θα έτρωγαν τα αμπέλια πεπονιού. Η φύτευση του κόλιαντρου στις παρακείμενες σειρές ή σε μια μπορντούρα γύρω από το χωράφι με το πεπόνι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό του πεπονιού.

Καλαμπόκι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν μιλάμε για φασόλια, το καλαμπόκι είναι μία από τις τρεις αδελφές της γεωργίας. Μπορείτε να το φυτέψετε για να συγκρατήσετε τα φασόλια στύλου και να σκιάσετε το πεπόνι σε μια ομάδα, ενώ το πεπόνι κρατάει το έδαφος πιο δροσερό και υγρό από το γυμνό έδαφος. Τα φασόλια συνεισφέρουν άζωτο στα άλλα δύο φυτά.

Dill

Ο άνηθος είναι αγαπητός στους επικονιαστές και στα αρπακτικά έντομα. Οι πασχαλίτσες αγαπούν τον άνηθο και τις αφίδες. Δεδομένου ότι οι αφίδες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για το πεπόνι, η φύτευση άνηθου γύρω από το πεπόνι ή στη μέση του χωραφιού θα βοηθήσει το πεπόνι. Τα αμπέλια τελικά θα πνίξουν τον άνηθο που φυτεύτηκε μέσα στο χωράφι, αλλά μέχρι τότε, οι χειρότερες αφίδες θα έχουν τελειώσει και ο άνηθος μπορεί να συγκομιστεί.

Μαρούλι

Οι σπόροι πεπονιού φυτεύονται συνήθως σε λόφους ύψους τεσσάρων έως έξι ιντσών. Μπορείτε να φυτέψετε μαρούλι γύρω και ανάμεσα στους λόφους για να εξοικονομήσετε χώρο. Το μαρούλι θα είναι έτοιμο για συγκομιδή πριν τα αμπέλια μεγαλώσουν πάνω από την περιοχή, οπότε μπορείτε να έχετε δύο καλλιέργειες στον ίδιο χώρο. Το μαρούλι θα λειτουργήσει ως ζωντανό εδαφοκάλυμμα για να κρατήσει το έδαφος πιο δροσερό και υγρό από το γυμνό έδαφος, διευκολύνοντας τα αμπέλια όταν αναπτυχθούν εκεί.

Marigolds

Οι κατιφέδες απωθούν πολλά προβληματικά έντομα. Φιλοξενούν επίσης αρπακτικά έντομα, όπως οι μύγες του ομίχλη και οι παρασιτικές σφήκες. Όταν τα φυτά καλλιεργούνται μετά την ανάπτυξή τους, οι χημικές ουσίες που περιέχονται στους κατιφέδες απωθούν τους νηματώδεις του ριζικού κόμβου. Η φύτευση κατιφέδων εκεί όπου σκοπεύετε να φυτέψετε πεπόνι την επόμενη σεζόν μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους νηματώδεις, ώστε να μην ενοχλούν το πεπόνι. Η φύτευση κατιφέδων γύρω από τα όρια του χωραφιού με το πεπόνι ή σε παρακείμενες σειρές θα προσφέρει ωφέλιμα έντομα που θα βοηθήσουν το πεπόνι.

Μέντα

Η μέντα είναι ένα άλλο αρωματικό που απωθεί τις αφίδες, τα κολοκυθάκια, τα σκαθάρια ψύλλων και άλλα ενοχλητικά έντομα. Επιπλέον, τα άνθη της μέντας προσελκύουν τόσο επικονιαστές όσο και αρπακτικά έντομα. Ωστόσο, η μέντα είναι πολύ επεμβατική, γι’ αυτό δεν συνιστώ ποτέ να φυτεύετε μέντα στο έδαφος. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη γλάστρα και τοποθετήστε την στην κεφαλή και το πόδι της σειράς των αμπελιών πεπονιού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε γλάστρες μέσα στη σειρά, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι και να μην αφήσετε τα κλήματα πεπονιού να αναπτυχθούν πάνω τους.

Nasturtium

Το νεροκάρδαμο έχει ένα πιπεράτο άρωμα που απωθεί τα έντομα. Τους αρέσει η μερική σκιά σε ζεστές περιοχές, οπότε μπορούν να φυτευτούν μέσα στη σειρά των αμπελιών πεπονιού. Θα παρέχουν κάποια σκιά στα νεροκάρδαμα, ενώ τα νεροκάρδαμα κρατούν μακριά τα επιβλαβή έντομα καλύπτοντας το άρωμα του πεπονιού. Το νεροκάρδαμο τρώγεται, ιδίως τα άνθη του, τα οποία έχουν επίσης πιπεράτη γεύση.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα άλλο αρωματικό που απωθεί τα έντομα και προσελκύει επικονιαστές στον κήπο. Ωστόσο, η ρίγανη προτιμά ξηρότερο έδαφος από ό,τι το πεπόνι, γι’ αυτό καλλιεργήστε τη ρίγανη σε γλάστρες που θα τοποθετήσετε ανάμεσα στα πεπόνια. Οι ρίζες της ρίγανης θα σαπίσουν στο υγρό έδαφος που χρειάζεται το πεπόνι.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι μια διασκεδαστική καλλιέργεια επειδή χρειάζονται μόνο ένα μήνα για να αναπτυχθούν και να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Μπορείτε να φυτέψετε ραπανάκια στην περιοχή μεταξύ των λόφων στο χωράφι με τα πεπόνια όταν φυτεύετε τα πεπόνια. Μέχρι τη στιγμή που τα αμπέλια θα αρχίσουν να χρειάζονται το χώρο, τα ραπανάκια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Έτσι εξοικονομείτε αρκετό χώρο σε έναν μικρό κήπο. Ως μπόνους, τα ραπανάκια απωθούν πολλά επιβλαβή έντομα με το άρωμά τους.

Τοπ 5 χειρότερα φυτά-συνεργάτες για το πεπόνι

Ορισμένα φυτά δεν τα πάνε καλά με το πεπόνι. Εδώ είναι πέντε που πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε κοντά στο πεπόνι σας.

Αγγούρια

Τα αγγούρια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το πεπόνι. Θα διασταυρωθούν και τα πεπόνια που προκύπτουν δεν είναι καλά για κατανάλωση. Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν τους ίδιους εχθρούς και ασθένειες με το πεπόνι. Η φύτευσή τους μαζί αυξάνει την πιθανότητα να έχουν προβλήματα και οι δύο καλλιέργειες.

Μάραθο

Ο μάραθος είναι ένα αντικοινωνικό φυτό που εκκρίνει στο έδαφος μια χημική ουσία που παρακωλύει ή σκοτώνει άλλα φυτά. Θα πρέπει να καλλιεργείται σε μια γωνιά μόνο του ή σε μια γλάστρα μόνο του. Ο μάραθος είναι καλός για φαγητό και οι κάμπιες χελιδονόπτερα τον λατρεύουν, αλλά φυτέψτε τον μακριά από άλλα φυτά.

Πατάτες

Οι πατάτες προσελκύουν αφίδες. Οι αφίδες λατρεύουν επίσης το πεπόνι, οπότε η κοινή φύτευση πατάτας και πεπονιού αυξάνει την πιθανότητα να υποφέρουν και οι δύο καλλιέργειες από εισβολή αφίδων. Τόσο οι πατάτες όσο και το πεπόνι καταλαμβάνουν επίσης πολύ χώρο.

Squash

Η κολοκύθα, όπως και τα αγγούρια, είναι συγγενής του πεπονιού. Τα κολοκύθια, συμπεριλαμβανομένων των κολοκυθιών, υποφέρουν από τις ίδιες ασθένειες και τα ίδια έντομα όπως το πεπόνι. Φυτεύοντάς τα μαζί, τα παράσιτα και οι ασθένειες μπορούν να καταστρέψουν και τις δύο καλλιέργειες.

Καρπούζια

Το καρπούζι, όπως και τα κολοκύθια και τα αγγούρια, είναι συγγενές με το πεπόνι. Φυτέψτε τα μακριά το ένα από το άλλο για να σταματήσετε τα παράσιτα να τρώνε και τις δύο καλλιέργειες.

Συμπερασματικά, το πεπόνι έχει τα περισσότερα οφέλη από τα συνοδά φυτά. Τα περισσότερα από αυτά απωθούν τα έντομα που τρώνε το πεπόνι και προσελκύουν αρπακτικά έντομα που τρώνε τα παράσιτα. Το πεπόνι συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας και της δροσιάς του εδάφους όταν φυτεύεται με καλαμπόκι και φασόλια. Τέλος, άλλα κολοκυθάκια και φυτά όπως οι πατάτες και το μάραθο δεν αποτελούν καλά συνοδευτικά φυτά για το πεπόνι

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top