Σφάλματα φυτών φιδιών και πώς να τα ξεφορτωθείτε;

Τα φυτά φιδιού είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου γνωστά για την ανθεκτική φύση τους και τα εντυπωσιακά, όρθια φύλλα τους. Παρά την ανθεκτικότητά τους, αυτά τα φυτά δεν είναι εντελώς άνοσα στις προσβολές παρασίτων.

Τα κοινά ζωύφια των φυτών φιδιών, όπως τα ακάρεα της αράχνης, οι αλευρώδεις και οι θρίπες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Η κατανόηση του τρόπου αναγνώρισης αυτών των παρασίτων και η γνώση αποτελεσματικών μεθόδων για την εξάλειψή τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς του φυτού φιδιού σας.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στα πιο κοινά σφάλματα φυτών φιδιών και θα παρέχει πρακτικές λύσεις για να διατηρήσετε το φυτό σας απαλλαγμένο από παράσιτα.

1. Ακάρεα αράχνης

Κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου ακάρεα αράχνης
Κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου ακάρεα αράχνης © ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τα ακάρεα της αράχνης είναι μικροσκοπικά αραχνίδια που ρουφούν το χυμό και είναι δύσκολο να τα δούμε με γυμνό μάτι. Ευδοκιμούν σε ξηρές, ζεστές συνθήκες και συχνά εμφανίζονται στις κάτω πλευρές των φύλλων, δημιουργώντας λεπτό πλέγμα. Οι προσβολές μπορεί να οδηγήσουν σε αποχρωματισμένα, ραβδωτά φύλλα και επιφάνειες φυτών καλυμμένες με ιστό.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Τα ακάρεα αράχνης βρίσκονται συνήθως σε εσωτερικά περιβάλλοντα με χαμηλή υγρασία ή σε φυτά εξωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια ζεστού, ξηρού καιρού.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Απομονώστε το φυτό: Διαχωρίστε αμέσως το προσβεβλημένο φυτό από άλλα φυτά για να αποτρέψετε την εξάπλωση των ακάρεων.
 • Αυξήστε την υγρασία: Τα ακάρεα της αράχνης αντιπαθούν την υγρασία, επομένως η τακτική ομίχλη του φυτού μπορεί να τα αποτρέψει.
 • Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι: Ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο σαπούνι ή μείγμα νερού και σαπουνιού πιάτων. Φροντίστε να καλύψετε την κάτω πλευρά των φύλλων όπου συχνά κατοικούν τα ακάρεα.
 • Έλαιο Neem: Εφαρμόστε λάδι neem ως φυσικό φυτοφάρμακο. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των ακάρεων της αράχνης χωρίς να βλάψει το φυτό.
 • Σκουπίστε τα φύλλα: Σκουπίζετε τακτικά τα φύλλα με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τα ακάρεα και τους ιστούς τους.

2. Mealybugs

Αλευρώδεις κοριοί
Mealybugs © gardening.org

Τα αλευρώδη έντομα είναι μικρά, λευκά, βαμβακερά έντομα που συγκεντρώνονται σε συστάδες. Τρέφονται με χυμό φυτών, που μπορεί να αποδυναμώσει το φυτό και να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη και κιτρίνισμα των φύλλων. Οι αλευρώδεις κοριοί εμφανίζονται συχνά στις αρθρώσεις των φύλλων και κατά μήκος των στελεχών.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Οι αλευρώδεις κοριοί ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και βρίσκονται συνήθως σε φυτά εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα σε αυτά που διατηρούνται σε θερμοκήπια ή σε εσωτερικούς χώρους.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Χειροκίνητη αφαίρεση: Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα για να αφαιρέσετε και να σκοτώσετε τους αλευρώδεις κοριούς.
 • Εντομοκτόνο Σαπούνι: Ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο σαπούνι, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη.
 • Έλαιο Neem: Εφαρμόστε τακτικά λάδι neem για να αποτρέψετε και να εξαλείψετε τους αλευρωτούς.
 • Κλαδέψτε τις πληγείσες περιοχές: Κόψτε τα βαριά μολυσμένα μέρη του φυτού για να αποτρέψετε περαιτέρω εξάπλωση.

3. Θρίπας

θυσανόπτερα
θρίπες © Tomasz Klejdysz/shutterstock

Οι θρίπες είναι μικρά, λεπτά έντομα που μπορούν να προκαλέσουν στίγματα και αποχρωματισμό των φύλλων. Τρέφονται με χυμούς φυτών και μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικά αν αφεθούν ανεξέλεγκτα. Οι θρίπες αφήνουν πίσω τους μικροσκοπικές μαύρες κηλίδες στα κόπρανα στα φύλλα.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Οι θρίπες βρίσκονται συχνά σε κήπους, θερμοκήπια και φυτά εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Απομονώστε το φυτό: Διαχωρίστε το μολυσμένο φυτό από άλλα για να αποτρέψετε την εξάπλωση.
 • Χρησιμοποιήστε κολλώδεις παγίδες: Τοποθετήστε κίτρινες κολλώδεις παγίδες γύρω από το φυτό για να συλλάβετε ενήλικες θρίπες.
 • Εντομοκτόνο Σαπούνι: Ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο σαπούνι ή μείγμα νερού και σαπουνιού πιάτων.
 • Έλαιο Neem: Οι τακτικές εφαρμογές του ελαίου neem μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τους θρίπες στον κόλπο.
 • Κλαδέψτε τις πληγείσες περιοχές: Αφαιρέστε και απορρίψτε τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα και μίσχοι.

4. Τα έντομα αλάτων

Κολύβια έντομα σε φυτό φιδιού
Scale Insects on Snake Plant © reddit.com

Τα λέπια έντομα εμφανίζονται ως μικρά, οβάλ εξογκώματα στα φύλλα και τους μίσχους. Απομυζούν χυμό από το φυτό, οδηγώντας σε κιτρίνισμα, μαρασμό και μειωμένη ευρωστία. Τα λέπια μπορεί να είναι είτε μαλακά είτε σκληρά και συχνά έχουν κέρινο ή κέλυφος.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Τα λέπια έντομα βρίσκονται σε φυτά εσωτερικού χώρου, σε θερμοκήπια και σε φυτά εξωτερικού χώρου σε θερμά κλίματα.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Χειροκίνητη αφαίρεση: Ξύστε απαλά τα έντομα με μια μαλακή βούρτσα ή πανί.
 • Εντομοκτόνο Σαπούνι: Ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο σαπούνι για να βοηθήσετε στον έλεγχο της προσβολής.
 • Έλαιο Neem: Εφαρμόστε λάδι neem για να αποτρέψετε και να σκοτώσετε τα έντομα λέπια.
 • Κλαδέψτε τις πληγείσες περιοχές: Κόψτε και απορρίψτε τα βαριά μολυσμένα μέρη του φυτού.

5. Αφίδες

Μικρά Ahpids στο φύλλο
Small Ahpids On Leaf © schankz/shutterstock

Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα με μαλακό σώμα που συγκεντρώνονται σε νέα ανάπτυξη. Απομυζούν τους χυμούς των φυτών, προκαλώντας παραμορφωμένα φύλλα και καθυστερημένη ανάπτυξη. Οι αφίδες μπορεί να είναι πράσινες, μαύρες, κίτρινες ή ροζ, ανάλογα με το είδος.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Οι αφίδες είναι κοινές σε κήπους, θερμοκήπια και σε φυτά εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Έκρηξη με νερό: Χρησιμοποιήστε ένα δυνατό ρεύμα νερού για να χτυπήσετε τις αφίδες από το φυτό.
 • Εντομοκτόνο Σαπούνι: Ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο σαπούνι ή μείγμα νερού και σαπουνιού πιάτων.
 • Έλαιο Neem: Οι τακτικές εφαρμογές του ελαίου neem μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των αφίδων.
 • Εισάγετε τα ωφέλιμα έντομα: Οι πασχαλίτσες και τα κορδόνια είναι φυσικά αρπακτικά των αφίδων και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού τους.

6. Μύκητες σκνίπες

Σκοτεινός μύκητας σκνίπας
Μύκητας με σκούρο φτερούγες © AMELIA / ADOBE STOCK

Οι σκνίπες του μύκητα είναι μικρά, ιπτάμενα έντομα των οποίων οι προνύμφες τρέφονται με τις ρίζες του φυτού. Οι προσβολές μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη των ριζών και εξασθενημένα φυτά. Οι ενήλικες σκνίπες μυκήτων παρατηρούνται συχνά να πετούν γύρω από την επιφάνεια του εδάφους.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Οι σκνίπες από μύκητες βρίσκονται συνήθως σε συνθήκες υπερβολικά υγρού εδάφους, ειδικά σε φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Μειώστε το Πότισμα: Αφήστε το έδαφος να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα, καθώς οι σκνίπες από μύκητες ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.
 • Κολλώδεις παγίδες: Τοποθετήστε κίτρινες κολλώδεις παγίδες γύρω από το φυτό για να συλλάβετε ενήλικες σκνίπες.
 • Διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου: Ποτίστε το φυτό με ένα μείγμα ενός μέρους υπεροξειδίου του υδρογόνου σε τέσσερα μέρη νερού για να σκοτωθούν οι προνύμφες στο έδαφος.
 • Έλαιο Neem: Εφαρμόστε λάδι neem στο έδαφος για να αποτρέψετε και να σκοτώσετε τις προνύμφες.

7. Λευκές μύγες

Λευκές μύγες
Whiteflies © TOMASZ KLEJDYSZ / GETTY IMAGES

Οι λευκές μύγες είναι μικρά έντομα με λευκά φτερά που τρέφονται από την κάτω πλευρά των φύλλων. Προκαλούν κιτρίνισμα και μείωση της ευρωστίας των φυτών. Οι λευκές μύγες εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται μελίτωμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας αιθάλης στο φυτό.

Πού μπορεί να βρεθεί;

Οι λευκές μύγες βρίσκονται συχνά σε θερμοκήπια, κήπους και σε φυτά εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

 • Απομονώστε το φυτό: Διαχωρίστε το μολυσμένο φυτό για να αποτρέψετε την εξάπλωση.
 • Χρησιμοποιήστε κολλώδεις παγίδες: Τοποθετήστε κίτρινες κολλώδεις παγίδες γύρω από το φυτό για να πιάσετε ενήλικες λευκές μύγες.
 • Εντομοκτόνο Σαπούνι: Ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο σαπούνι, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη.
 • Έλαιο Neem: Οι τακτικές εφαρμογές του ελαίου neem μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των λευκών μυγών.
 • Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα: Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα χειρός για να αφαιρέσετε τις λευκές μύγες από το φυτό.

Εντοπίζοντας αυτά τα κοινά παράσιτα και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές μεθόδους για την εξάλειψή τους, μπορείτε να διατηρήσετε το φυτό φιδιών σας υγιές και ακμάζον.

συμπέρασμα

Η διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς του φυτού φιδιού σας περιλαμβάνει προσεκτική παρακολούθηση για κοινά παράσιτα και έγκαιρη παρέμβαση για την εξάλειψή τους.

Τα ακάρεα της αράχνης, τα αλευροφόρα, τα έντομα, οι αφίδες, οι σκνίπες από μύκητες και οι λευκές μύγες μπορούν όλα να αποτελέσουν σημαντικές απειλές για το φυτό σας εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Κατανοώντας τα χαρακτηριστικά αυτών των παρασίτων και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης, όπως η χρήση εντομοκτόνου σαπουνιού, ελαίου neem και χειροκίνητης αφαίρεσης, μπορείτε να προστατεύσετε αποτελεσματικά το φυτό φιδιού σας.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν τα ζωύφια του φιδιού να εξαπλωθούν σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου;

Ναι, τα παράσιτα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου εάν δεν καταπολεμηθούν. Βάλτε σε καραντίνα τα νέα φυτά και διατηρήστε τα φυτά σας υγιή για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Ποια είναι μερικά σημάδια ότι το φυτό φιδι μου αναρρώνει από μια προσβολή;

Τα σημάδια ανάκαμψης περιλαμβάνουν νέα ανάπτυξη, ζωντανά φύλλα και απουσία ορατών παρασίτων. Η τακτική συντήρηση θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το φυτό παραμένει υγιές.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το φυτό του φιδιού μου για σφάλματα;

Επιθεωρείτε τακτικά το φυτό φιδιών σας, ιδανικά κάθε λίγες εβδομάδες, για να πιάσετε έγκαιρα τυχόν σημάδια παρασίτων και να λάβετε έγκαιρα μέτρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top