Σχοινόπρασο Companion Plants – Τα 10 καλύτερα και 3 χειρότερα φυτά

Εάν καλλιεργείτε έναν πολυετή κήπο με βότανα, το σχοινόπρασο είναι απαραίτητο. Ψιλοκόψτε τα για να προσθέσετε μια γεύση σαν κρεμμύδι στο τσίλι και τις πατάτες φούρνου ή συνδυάστε τα με τυρί τσένταρ για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο αλμυρό μπισκότο.

Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για τον κήπο; Ποια φυτά ταιριάζουν καλύτερα με το σχοινόπρασο;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτά, η χρήση της φύτευσης συντροφιάς μπορεί να βοηθήσει το σχοινόπρασο να ευδοκιμήσει…και να βοηθήσει και άλλα φυτά. Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμός του σχοινόπρασου με λάθος φυτά μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία ενός (ή και των δύο) φυτών.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ελάτε μαζί μας και βουτήξτε στα πλεονεκτήματα της χρήσης της φύτευσης συντροφιάς κατά την καλλιέργεια σχοινόπρασου και καλύψτε μερικά από τα καλύτερα (και χειρότερα) φυτά συντροφιάς για αυτό το βότανο.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της φύτευσης συντρόφων κατά την καλλιέργεια σχοινόπρασου

Έχουμε διαπιστώσει ότι η συντροφική φύτευση ωφελεί ένα (ή και τα δύο) φυτά στο ζεύγος. Τώρα θα δούμε πώς η φύτευση συντροφιάς μπορεί να βοηθήσει το σχοινόπρασο και άλλα φυτά να ευδοκιμήσουν.

Καταπολέμηση των παρασίτων του σχοινόπρασου

Παρόλο που το σχοινόπρασο δεν καταστρέφεται από πολλά από τα παράσιτα που επηρεάζουν καλλιέργειες όπως το λάχανο και οι ντομάτες, εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα σε πολλά παράσιτα. Δύο από τα πιο κοινά παράσιτα του σχοινόπρασου περιλαμβάνουν τα σκουλήκια κρεμμυδιού και τους θρίπες.

Οι σκουλήκια κρεμμυδιού είναι η προνυμφική μορφή ενός τύπου μύγας που είναι γνωστή ως μύγα σκουλήκιας κρεμμυδιού. Όχι μόνο είναι αντιαισθητικά, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο σχοινόπρασο και σε άλλα μέλη της οικογένειας allium.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι συχνά δύσκολο να δούμε αν υπάρχουν σκουλήκια κρεμμυδιού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκουλήκια τρέφονται με τα ριζικά συστήματα του σχοινόπρασου και όχι από τα πικάντικα φύλλα.

Ευτυχώς, το σκαθάρι είναι ένα φυσικό αρπακτικό που τρέφεται με αυγά σκουληκιών κρεμμυδιού, προνύμφες και νύμφες. Η φύτευση πυκνών πολυετών φυτών μπορεί να προσφέρει ένα βιότοπο για τα σκαθάρια και να τους ενθαρρύνει να κολλήσουν.

Οι θρίπες επιτίθενται στο σχοινόπρασο τρυπώντας τα φύλλα τους και στη συνέχεια ρουφώντας το χυμό του φυτού. Με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα μπορεί να αποχρωματιστούν και να έχουν περίεργο σχήμα.

Πολλά έντομα τρέφονται με θρίπες και βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών τους. Αυτά τα αρπακτικά περιλαμβάνουν πολυάριθμα είδη παρασιτικών σφηκών, πράσινων κορδονιών και αρπακτικών ακάρεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν τρέφονται με θρίπες όλα τα στάδια ζωής αυτών των παρασίτων. Ενώ οι προνύμφες μπορεί να είναι αρπακτικές, τα ενήλικα συχνά τρέφονται με νέκταρ λουλουδιών ή γύρη.

Επομένως, η φύτευση μιας ποικιλίας ανθοφόρων φυτών κοντά στους θρίπες σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την ανάπτυξη και να εξαλείψετε την ανάγκη εφαρμογής εντομοκτόνων.

Απωθήστε άλλα παράσιτα

Ακριβώς όπως άλλα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση της παρουσίας εντόμων που ελέγχουν τα παράσιτα του σχοινόπρασου, το σχοινόπρασο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώθηση των παρασίτων που επιτίθενται σε άλλα φυτά.

Τα φυτά σχοινόπρασο περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων με οσμή σκόρδου όπως η αλλιίνη και η μεθεΐνη. Αυτά τα πικάντικα συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στην απώθηση άλλων παρασίτων, όπως πολλές κάμπιες και σκαθάρια.

Μια ερευνητική μελέτη δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο του άγριου σχοινόπρασου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εξόντωση των προνυμφών κουνουπιών. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το σχοινόπρασο μπορεί επίσης να απωθήσει άλλους τύπους προνυμφών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φύτευση συντροφιάς μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τα παράσιτα, αλλά δεν εγγυάται ότι αυτά τα παράσιτα δεν θα εμφανιστούν! Άλλες πτυχές της πρόληψης και ελέγχου των παρασίτων περιλαμβάνουν την αμειψισπορά, τη σωστή λίπανση και το σωστό πότισμα.

Και ακόμη κι αν φροντίζετε άριστα τα φυτά σας, θα πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή για παράσιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η θεραπεία ενός ή δύο σκαθαριών ή θρίπας είναι πολύ πιο εύκολη από την αφαίρεση εκατό!

Τα καλύτερα φυτά σχοινόπρασου

Αναρωτιέστε τι είδους φυτά πρέπει να βάλετε δίπλα στο σχοινόπρασό σας; Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το σχοινόπρασο.

1. Χαμομήλι

Δεδομένου ότι το σχοινόπρασο είναι πολυετή φυτά, είναι συχνά λογικό να το φυτεύουμε με άλλα πολυετή φυτά. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα πολυετή φυτά είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από τα ετήσια, θα θελήσετε να προσέξετε ιδιαίτερα για να διασφαλίσετε ότι τα συνδυάζετε με συμβατά φυτά.

Το χαμομήλι είναι ένα πολυετές βότανο που μπορεί να ταιριάζει υπέροχα με το σχοινόπρασο. Τα φυτά του χαμομηλιού παράγουν πολλά μικρά λουλούδια που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα που μπορούν να τρέφονται με θρίπες.

Δεδομένου ότι τόσο το σχοινόπρασο όσο και το χαμομήλι μπορούν να εξαπλωθούν με τα χρόνια, είναι καλή ιδέα να αφήσετε περίπου ένα πόδι απόσταση μεταξύ των φυτών. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να κόψετε ξανά τα φυτά εάν γίνουν πολύ απείθαρχα.

2. Sweet Alyssum

Το γλυκό αλυσούμι είναι ένα άλλο φυτό που παράγει πολλά μικροσκοπικά λουλούδια. Αυτά τα λουλούδια παρέχουν τόσο νέκταρ όσο και γύρη σε έντομα όπως οι παρασιτικές σφήκες και τα πράσινα κορδόνια.

Εάν αυτά τα ενήλικα έντομα βρίσκονται ήδη στον κήπο σας, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν εκεί τα αυγά τους. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες μπορούν στη συνέχεια να τραφούν με θρίπες που συχνά επιτίθενται στο σχοινόπρασο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε τόσο πολύ για τους θρίπες και ίσως μπορείτε να παραλείψετε τον έλεγχο των παρασίτων με άλλα μέσα.

Το γλυκό αλυσούμι είναι ένα ετήσιο φυτό, αλλά μπορεί να επιβιώσει σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το φυτέψετε δίπλα στο σχοινόπρασό σας στις αρχές έως τα μέσα της άνοιξης, ανάλογα με το πού μένετε.

3. Ρόκα

Η ικανότητα του σχοινόπρασου να απωθεί τα κοινά παράσιτα του κήπου το καθιστά εξαιρετικό φυτό συντροφιάς για τη ρόκα. Δεδομένου ότι η ρόκα είναι brassica, είναι ευαίσθητη σε παράσιτα όπως σκαθάρια ψύλλων, ζωύφια αρλεκίνου, σκουλήκια λάχανου και σκουλήκια.

Όταν φυτεύετε σχοινόπρασο δίπλα στη ρόκα, μειώνετε την πιθανότητα να εμφανιστούν αυτά τα παράσιτα. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχετε για παράσιτα ρόκας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εάν το σχοινόπρασο δεν έχει κρατήσει τα παράσιτα μακριά, μπορεί να χρειαστεί να ψεκάσετε λάδι neem ή εντομοκτόνο σαπούνι για να κρατήσετε τα παράσιτα υπό έλεγχο.

4. Καρότα

Δύο ξεχωριστά παράσιτα προσβάλλουν συχνά τα καρότα και το σχοινόπρασο: η μύγα σκουληκιού με κρεμμύδι και η μύγα σκουλήκι καρότο. Ευτυχώς, η φύτευση αυτών των δύο καλλιεργειών μαζί μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν μακριά και τα δύο παράσιτα.

Εάν αυτά τα παράσιτα είναι παρόντα σε μεγάλους αριθμούς, αυτό το ζεύγος φύτευσης συντροφιάς μπορεί να μην κρατήσει μακριά όλα τα παράσιτα. Ωστόσο, σίγουρα δεν θα βλάψει.

Δεδομένου ότι το σχοινόπρασο είναι πολυετές, πιθανότατα θα είναι ήδη στο έδαφος όταν έρθει η ώρα να φυτέψουμε καρότα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σχοινόπρασο σας ως οδηγό και να φυτέψετε καρότα περίπου 8-12 ίντσες μακριά από το σχοινόπρασό σας.

5. Πράσινα μουστάρδας

Τα χόρτα μουστάρδας είναι διαβόητα για την προσέλκυση παρασίτων εντόμων όπως σκαθάρια ψύλλων, σκαθάρια φύλλων με κίτρινο περιθώριο και ζωύφια αρλεκίνου. Αν και αυτό το καθιστά μια εξαιρετική καλλιέργεια παγίδας, δυσκολεύει επίσης την καλλιέργεια για συγκομιδή!

Η φύτευση μουστάρδας κοντά στο σχοινόπρασο μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση ορισμένων από τα παράσιτα που συχνά τρώνε με αυτά τα χόρτα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα από ένα φυτά σχοινόπρασου για να έχετε πραγματικά αντίκτυπο.

Θυμηθείτε ότι τα φυτά συντροφιάς μπορώ έχουν αντίκτυπο στα παράσιτα, αλλά δεν είναι απαραίτητα πανάκεια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα χόρτα μουστάρδας σας για παράσιτα και να θεραπεύετε όσο χρειάζεται.

6. Μπρόκολο

Ένα ακόμη brassica που μπορεί να ωφεληθεί από το να είναι κοντά στο σχοινόπρασο είναι το μπρόκολο. Το σχοινόπρασο μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση κοινών παρασίτων του μπρόκολου, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, των σκουληκιών του λάχανου και των σκαθαριών ψύλλων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα φυτά του μπρόκολου μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών. Εάν φυτέψετε το μπρόκολο σας πολύ κοντά στο σχοινόπρασο, το μπρόκολο μπορεί να σκιάσει το σχοινόπρασο.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να φυτέψετε φυτά μπρόκολου δύο πόδια μακριά από το σχοινόπρασο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το σχοινόπρασο λαμβάνει άφθονο ήλιο όταν τα φυτά του μπρόκολου ωριμάσουν, αλλά θα κρατήσει το σχοινόπρασο αρκετά κοντά για να προσφέρει οφέλη.

Μια άλλη επιλογή είναι να φυτέψετε το σχοινόπρασο σε μια γλάστρα και να το μετακινήσετε καθώς μεγαλώνει το φυτό του μπρόκολου. Η χρήση σχοινόπρασου σε γλάστρες σας επιτρέπει επίσης να μετακινείτε τα φυτά καθώς προχωρά η περίοδος κηπουρικής.

7. Καλέντουλα

Εάν καλλιεργείτε έναν κήπο με βρώσιμα και φαρμακευτικά βότανα, η καλέντουλα θα πρέπει να είναι στη λίστα σας. Τα άνθη του όχι μόνο είναι εδώδιμα και φαρμακευτικά, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων.

Η φύτευση της καλέντουλας κοντά στο σχοινόπρασο μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση αρπακτικών εντόμων όπως πράσινα κορδόνια, πασχαλίτσες και παρασιτικές σφήκες. Και δεδομένου ότι η καλέντουλα ανθίζει για πολλούς μήνες, είναι εξαιρετική στο να παρέχει συνεχή παροχή τροφής για αυτά τα καλά ζωύφια.

Με το φαγητό έτοιμο, αυτά τα έντομα είναι πιθανό να κολλήσουν γύρω από τον κήπο σας. Και αυτό σημαίνει ότι θα είναι έτοιμοι να τραφούν με παράσιτα όπως θρίπες και σκουλήκια κρεμμυδιού, αν εμφανιστούν.

Όχι μόνο αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας σχοινόπρασο υγιή, αλλά μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει λίγο χρόνο όταν πρόκειται να αναζητήσετε και να ελέγξετε τα παράσιτα.

8. Μποκ Τσόι

Το Bok choy είναι ένα άλλο είδος brassica που είναι διαβόητο για την προσέλκυση παρασίτων όπως αρλεκίνους, σκαθάρια ψύλλων και σκουλήκια λάχανου. Ενώ η αμειψισπορά και τα καλύμματα των σειρών μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν μακριά μερικά από αυτά τα παράσιτα, η φύτευση bok choy δίπλα στο σχοινόπρασο είναι μια άλλη στρατηγική.

Ορισμένοι τύποι παρασίτων μπορεί να αποτραπούν από τις πικάντικες ενώσεις που κάνουν το σχοινόπρασο το βότανο που αγαπάμε. Το καλοκαίρι, τα άνθη του σχοινόπρασου μπορούν επίσης να προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα όπως μύγες, παρασιτικές σφήκες και πράσινα κορδόνια.

Όταν έρθει η ώρα να καταλάβετε πόσο μακριά από το σχοινόπρασο σας πρέπει να φυτέψετε το μπρόκολο σας, δείτε τον τύπο του bok choy που καλλιεργείτε. Οι μίνι ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν περίπου οκτώ ίντσες μακριά από το σχοινόπρασο, ενώ οι μεγαλύτερες ποικιλίες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον μια τροφή μακριά.

9. Κρεμμύδια

Σχοινόπρασο και κρεμμύδια και τα δύο μέλη της οικογένειας allium—αυτό εξηγεί γιατί η μυρωδιά και η γεύση είναι τόσο παρόμοια. Επομένως, αυτά τα δύο φυτά έχουν παρόμοιες απαιτήσεις φροντίδας.

Και οι δύο αυτές καλλιέργειες έχουν ρηχές ρίζες, πράγμα που σημαίνει ότι τους αρέσει να ποτίζονται συχνά. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα πάνω μερικά εκατοστά του εδάφους υγρό και να διασφαλιστεί ότι τα φυτά έχουν πρόσβαση στο νερό.

Αυτές οι καλλιέργειες είναι επίσης ευαίσθητες σε παρόμοια παράσιτα. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί ξέσπασμα παρασίτων, θα είναι ευκολότερο να θεραπεύονται και τα δύο φυτά ταυτόχρονα.

10. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια ακόμη καλλιέργεια που μπορεί να επωφεληθεί από την πικάντικη γεύση του σχοινόπρασου. Το άρωμα του σχοινόπρασου μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των κοινών παρασίτων των τεύτλων, συμπεριλαμβανομένων των φυλλοβόλων, των στρατιωτών και των αφίδων.

Δεδομένου ότι τα παντζάρια μεγαλώνουν κυρίως παρά έξω, μπορείτε να τα φυτέψετε πολύ κοντά στο σχοινόπρασο. Η φύτευση τεύτλων 6-8 ίντσες μακριά από το σχοινόπρασο είναι γενικά επαρκής.

Τα χειρότερα φυτά συντροφιάς σχοινόπρασου

Πριν κολλήσετε οποιοδήποτε φυτό δίπλα στο σχοινόπρασο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αναπτύσσεται καλά κάθε φυτό με αυτά τα βότανα. Αποφύγετε να φυτέψετε τα παρακάτω φυτά δίπλα στο σχοινόπρασο.

1. Μπιζέλια

Ενώ πολλά φυτά ωφελούνται από τις πικάντικες ενώσεις του σχοινόπρασου, αυτές οι ενώσεις μπορούν να βλάψουν άλλα φυτά. Ένα από αυτά τα φυτά είναι ο αρακάς.

Εάν φυτέψετε αρακά δίπλα στο σχοινόπρασο, πιθανότατα ο αρακάς θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Ωστόσο, το σχοινόπρασο μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μπιζελιών και να τους εμποδίσει να ευδοκιμήσουν.

Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να φυτέψετε τα μπιζέλια τουλάχιστον λίγα μέτρα μακριά από το σχοινόπρασό σας.

2. Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια άλλη καλλιέργεια που δεν συμπαθεί τις ενώσεις που υπάρχουν στο σχοινόπρασο. Αυτό περιλαμβάνει πράσινα φασόλια, φασόλια, φασόλια και ξερά φασόλια.

Όπως και με τα μπιζέλια, τα φασόλια μπορούν να καθυστερήσουν λόγω των ενώσεων που παράγουν το σχοινόπρασο. Επομένως, είναι καλύτερο να κρατάτε αυτά τα φυτά μακριά το ένα από το άλλο στον κήπο.

3. Winter Squash

Ενώ η χειμωνιάτικη σκουός και το σχοινόπρασο μπορούν τεχνικά να αναπτυχθούν καλά μαζί, η συνήθεια της αμπέλου ανάπτυξης του σκουός μπορεί γρήγορα να ξεπεράσει τα τρυφερά σχοινόπρασο. Εάν αποφασίσετε να φυτέψετε ένα χειμωνιάτικο κολοκυθάκι, όπως butternut ή delicata δίπλα στο σχοινόπρασο σας, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τα φυτά γύρω από το σχοινόπρασο.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Η εκπαίδευση της χειμερινής κολοκύθας να μεγαλώνει σε πέργκολα μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το σχοινόπρασο ασφαλές.

Μια άλλη επιλογή είναι να καλλιεργήσετε σχοινόπρασο σε μια υπερυψωμένη γλάστρα που βρίσκεται πάνω από τα φυτά της κολοκυθιάς.

Χρησιμοποιήστε το Companion Planting για υγιείς καλλιέργειες

Όταν έρθει η ώρα να φυτέψετε τον κήπο σας, έχετε κατά νου τη συντροφική φύτευση. Η σκέψη για στοιχεία όπως το βάθος της ρίζας, τα παράσιτα και τα λουλούδια μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ευεργετικά ζεύγη καλλιεργειών.

Η φύτευση σχοινόπρασου δίπλα σε brassicas μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν μακριά τα παράσιτα και η φύτευση ανθισμένων καλλιεργειών κοντά σε σχοινόπρασο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των παρασίτων όπως ο θρίπας και οι σκουλήκια από ρίζα κρεμμυδιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top