Τα έξι στάδια ανάπτυξης λεμονιού

Τα λεμόνια είναι ανθεκτικά μόνο στις ζώνες 8-11 του USDA, επομένως τα περισσότερα μέρη της χώρας δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν έξω. Ωστόσο, υπάρχει μια μακρά παράδοση καλλιέργειας λεμονιών σε εσωτερικούς χώρους, οπότε μην απελπίζεστε αν ζείτε σε μια κρύα περιοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργούν λεμόνια «Ponderosa» ή «Meyer» σε εσωτερικούς χώρους. Θα χρησιμοποιήσω λεμόνια Meyer για αυτόν τον οδηγό.

Σημαντικά στοιχεία για το λεμόνι

Επιστημονικό όνομα Εσπεριδοειδές × meyer
Είδος φυτού Δέντρο
Μέρος φαγωμένο καρπός
Μέρες για τη συγκομιδή Εννέα μήνες από την ανθοφορία
Μεγαλωμένη εποχή Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Μαγειρεμένο ή ωμό είτε
Βέλτιστο pH 5,5-6,5
Βλάστηση στο 70 F
Βέλτιστη θερμοκρασία για ανάπτυξη Ελάχιστο 65 F ημέρα, 55 F νύχτα

Τα λεμόνια μεγαλώνουν σε ένα δέντρο. Υπάρχουν εκδόσεις νάνων που είναι αρκετά μικρές για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν την κατσαρόλα σε εξωτερικό χώρο όταν ζεσταίνεται την άνοιξη και στη συνέχεια την επαναφέρουν όταν αρχίσει να κρυώνει. Ένα λεμόνι χρειάζεται πέντε έως εννέα μήνες από το άνθος μέχρι τη συγκομιδή. Τα λεμόνια είναι φυτά που αγαπούν το οξύ, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλάστρας με τύρφη για να το οξινίσετε. Χρησιμοποιήστε το fλιπάσματα για οξέα φυτά.

Τα 6 στάδια ανάπτυξης λεμονιού

Στάδιο Ανάπτυξης Μέρες μετά τη φύτευση για να ξεκινήσει η σκηνή*
Βλάστηση 0
Σπορόφυτο 5-14 ημέρες
Δενδρύλλιο 365 ημέρες
Ακμάζων 1470 ημέρες + (περίπου τριών έως τεσσάρων ετών)
Ανάπτυξη φρούτων 1480 ημέρες +
Συγκομιδή Πέντε έως εννέα μήνες από την ανθοφορία

*Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία.

Βλάστηση μιας λεμονιάς

Μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν σπόρο λεμονιού σε φυτό. Το φυτό δεν θα είναι ακριβώς όπως το μητρικό του γιατί τα λεμόνια υπό καλλιέργεια είναι υβρίδια. Επιπλέον, τα φυτά που αναπτύσσονται από σπόρους σπάνια μεγαλώνουν και έχουν λεμόνια. Παραμένουν λιγοστοί και σπάνια ανθίζουν. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες λεμονιές αναπαράγονται με μοσχεύματα ή αγοράζονται ως δενδρύλλια.

Ωστόσο, εάν θέλετε να ξεκινήσετε με έναν σπόρο, φυτέψτε τον σε βάθος ¼ ίντσας σε ένα μίγμα γλάστρας χωρίς χώμα για φυτά που αγαπούν τα οξέα. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να βλαστήσει ο σπόρος. Διατηρήστε το μείγμα της γλάστρας υγρό και σε ζεστό μέρος. Σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθεί η υγρασία υψηλή. Ελέγχετε τη γλάστρα κάθε μέρα μετά από μία εβδομάδα και αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη μόλις δείτε ένα δενδρύλλιο.

Σπορόφυτα λεμονιών

Ένα δενδρύλλιο έχει διάμετρο μικρότερη από μια ίντσα στα τέσσερα πόδια από το έδαφος. Οι λεμονιές μένουν σπορόφυτα για περίπου ένα χρόνο. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν γυμνόριζα σπορόφυτα για να τα φυτέψουν όταν είναι ενός έτους. Αυτά τα φυτά είναι σε λήθαργο και πρέπει να φυτευτούν όταν έξω κάνει κρύο. Θα πρέπει να φυτέψετε μια λεμονιά έξω μόνο εάν ζείτε όπου οι χειμώνες είναι ζεστοί (όχι περισσότερο από 22 F), όπως η Φλόριντα ή μέρη της Καλιφόρνια και του Τέξας.

Διαφορετικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα νάνο λεμόνι σε γλάστρα που είναι δενδρύλλιο ή δενδρύλλιο για να μεγαλώσει μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι. Θα εμβολιαστούν και τα σπορόφυτα και τα δενδρύλλια. Τα σπορόφυτα πρέπει να προστατεύονται από κουνέλια και άλλα ζώα που μπορεί να φάνε τον τρυφερό φλοιό. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους εξαρτάται από τη θερμοκρασία, το πότισμα και το λίπασμα. Αφαιρέστε τυχόν βλαστάρια στον κορμό κάτω από το μόσχευμα. Τα σπορόφυτα δεν χρειάζονται πολύ κλάδεμα. Κόψτε τα νεκρά κλαδιά ή τα διασταυρωμένα κλαδιά και είστε καλοί για τη χρονιά.

Δενδρύλλια λεμονιάς

Μόλις η λεμονιά έχει διάμετρο πάνω από μια ίντσα στα τέσσερα πόδια από το έδαφος, είναι ένα δενδρύλλιο. Οι λεμονιές Meyer και άλλες λεμονιές θα αναπτύξουν πολύ αιχμηρά αγκάθια αυτή τη στιγμή. Προσέξτε να φοράτε χοντρά γάντια και να χειρίζεστε προσεκτικά το δέντρο, διαφορετικά θα μαχαιρωθείτε. Θα χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να αρχίσει να παράγει λουλούδια το δενδρύλλιο. Όσο περιμένετε, φροντίστε να ποτίζετε το δέντρο αρκετά ώστε να διατηρείται το έδαφος υγρό και να το λιπαίνει με λίπασμα για φυτά που αγαπούν τα οξέα. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ένα εμβολιασμένο δέντρο τεσσάρων ποδιών, ώστε να μπορούν να παραλείψουν αυτό και τα προηγούμενα βήματα και να πάνε κατευθείαν στην ανθοφορία. Ούτε τα δενδρύλλια χρειάζονται πολύ κλάδεμα. Η αποκοπή νεκρών, άρρωστων ή διασταύρωσης κλαδιών είναι επαρκής για την υγεία των φυτών.

Μυρίστε το ουράνιο άρωμα των λουλουδιών λεμονιάς

Τα λεμόνια αρχίζουν να ανθίζουν όταν είναι τριών έως πέντε ετών. Ανθίζουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σε δέντρα εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, τα περισσότερα άνθη είναι την άνοιξη. Τα άνθη μυρίζουν πολύ ωραία και είναι λευκά και όμορφα.

Τα άνθη της λεμονιάς είναι αυτογόνιμα, επομένως χρειάζεστε μόνο μια λεμονιά για να παράγουν καρπούς. Εάν τοποθετήσετε τη λεμονιά σας έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα έντομα θα επικονιάσουν τα λουλούδια για εσάς. Εάν κρατάτε το δέντρο στο σπίτι όλη την ώρα, θα πρέπει να περάσετε ένα μικρό πινέλο πάνω από τα λουλούδια για να απλώσετε τη γύρη. Πολλά από τα άνθη θα πέσουν χωρίς να σχηματίσουν λεμόνι. Αυτό είναι φυσιολογικό. Οι λεμονιές δεν τους αρέσουν οι αλλαγές, οπότε η κίνηση των ανθισμένων δέντρων προκαλεί πτώση πολλών από τα λουλούδια.

Η ανάπτυξη φρούτων διαρκεί πέντε έως εννέα μήνες

Μόλις το λουλούδι γονιμοποιηθεί, θα δέσει τον καρπό, ο οποίος θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Οι λεμονιές έχουν πολύ περισσότερους μικρούς καρπούς από αυτούς που μπορούν να ωριμάσουν, έτσι πολλοί καρποί θα καταλήξουν στο έδαφος. Αυτό είναι φυσιολογικό. Φέρνοντας όλους αυτούς τους καρπούς στη συγκομιδή θα υπερφόρτωνε τα κλαδιά και θα τα έσπαγε.

Ο καρπός θα πάρει από πέντε έως εννέα μήνες για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει, ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης. Θα αλλάξει χρώμα από πράσινο σε έντονο κίτρινο όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή. Μέχρι τότε, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις αλλαγές στο νερό, το λίπασμα και τη θερμοκρασία, ώστε το δέντρο να μην πέσει τα φρούτα. Σκληρώστε το δέντρο πριν το μετακινήσετε έξω για το καλοκαίρι. Όταν μετακινείτε το δέντρο μέσα, τοποθετήστε το σε σημείο που έχει λαμπερό ήλιο τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα.

Εάν το σπίτι σας έχει χαμηλή υγρασία, η ομίχλη των φύλλων θα προσθέσει υγρασία γύρω από το δέντρο. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα δίσκο με βότσαλο κάτω από την κατσαρόλα. Χρησιμοποιήστε ένα πιατάκι μεγαλύτερο γύρω από τη γλάστρα που βρίσκεται το δέντρο. Γεμίστε το με βότσαλα. Ρίξτε αρκετό νερό στο πιατάκι για να φαίνονται μόνο οι κορυφές των βότσαλων. Καθώς το νερό εξατμίζεται, δημιουργεί ένα υγρό μικροκλίμα που θα εκτιμήσει η λεμονιά. Θυμηθείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό καθώς εξατμίζεται για να διατηρήσετε υψηλή υγρασία.

Συγκομιδή των λεμονιών σας

Όταν το λεμόνι έχει έντονο κίτρινο χρώμα, κόψτε το μίσχο του λεμονιού από το δέντρο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο λεμόνι. Το να τραβήξετε τα λεμόνια μπορεί να βλάψει το κλαδί και να πέσουν λουλούδια και φρούτα. Μπορεί να έχετε λεμόνια σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και ωριμότητα στο δέντρο ταυτόχρονα. Το δέντρο μπορεί ακόμη και να ανθίζει ενώ υπάρχουν ώριμα λεμόνια πάνω του.

Οδηγίες αποθήκευσης

Τα λεμόνια Meyer έχουν πιο λεπτή φλούδα από άλλα λεμόνια. Τα λεμόνια μπορούν να αποθηκευτούν στον πάγκο για έως και δύο εβδομάδες. Θα διαρκέσουν σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο για έως και έξι εβδομάδες. Τα ζεστά λεμόνια παράγουν περισσότερο χυμό, οπότε αφήστε τα να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσετε. Τα λεμόνια Meyer κάνουν μια ωραία λεμονόπιτα καθώς δεν είναι τόσο όξινα όσο άλλα λεμόνια.

Συλλογή σπόρων

Εάν θέλετε να φυτέψετε σπόρους λεμονιού, απλώς αποθηκεύστε λίγους όταν κόψετε το ώριμο λεμόνι για να το χρησιμοποιήσετε. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Αποθηκεύστε τα σε γυάλινο βάζο ή σε χάρτινο φάκελο σε δροσερό και στεγνό μέρος μέχρι να τα φυτέψετε. Θυμηθείτε, τα λεμόνια είναι υβρίδια, επομένως οι σπόροι δεν θα παράγουν φυτό όπως ο γονέας. Βλασταίνουν εύκολα, ωστόσο, είναι ένας καλός σπόρος για να φυτέψει ένα παιδί.

Συμπερασματικά, οι λεμονιές περνούν από έξι στάδια, από τη βλάστηση έως τη συγκομιδή. Στις λεμονιές δεν αρέσει ο κρύος καιρός. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν λεμόνια νάνος σε γλάστρα για να μεγαλώσουν μέσα όταν κάνει κρύο και έξω το καλοκαίρι. Οι λεμονιές είναι συνήθως τριών έως πέντε ετών πριν αποκτήσουν λεμόνια. Πολλά λεμόνια πέφτουν από το δέντρο πριν ωριμάσουν. Μόνο λίγοι θα φτάσουν μέχρι τη συγκομιδή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top