Τα 3 καλύτερα φώτα ανάπτυξης για ντομάτες – Backyard Gardeners Network

Οι ντομάτες είναι η πιο δημοφιλής εγχώρια καλλιέργεια στον κόσμο. Ωστόσο, είναι σε θέση να αναπτυχθούν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών. Η καλλιέργεια ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους λύνει αυτό το πρόβλημα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε φως ανάπτυξης για ντομάτες;

Ο φωτισμός από τα παράθυρα σπάνια είναι επαρκής για την καλλιέργεια καλών ντοματών, είτε ξεκινάτε σπόρους είτε καλλιεργείτε ολόκληρο το φυτό σε εσωτερικό χώρο.

Ξεκινώντας σπόρους

Ο κακός φωτισμός κάνει τα σπορόφυτα να επιμηκύνονται και να γίνονται αδύναμα. Αυτά τα σπορόφυτα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν όταν φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, τα σπορόφυτα θα αναπτυχθούν προς το φως, είτε αυτό είναι πάνω από το κεφάλι με ένα φως ανάπτυξης είτε πλάγια προς ένα παράθυρο. Η σωστή χρήση ενός φωτός ανάπτυξης θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τα πιο ανθεκτικά φυτά κάθε χρόνο.

Ντομάτες εσωτερικού χώρου

Όταν κάνει πολύ ζέστη ή κρύο για να καλλιεργήσετε ντομάτες σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φωτιστικό για να τις καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους. Οι ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρα ή υδροπονικά. Ωστόσο, τα φυτά ντομάτας δεν θα παράγουν πολλές ντομάτες αν δεν έχουν άπλετο φως. Είναι δύσκολο να παρέχετε τόσο πολύ φως χωρίς τη χρήση ενός φωτιστικού ανάπτυξης.

Ποιος τύπος φωτός ανάπτυξης είναι ο καλύτερος;

Υπάρχουν τρεις τύποι φώτων που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια ντομάτας. Καθένας από αυτούς έχει καλά και κακά σημεία.

Φθορισμού

Τα φώτα φθορισμού χρησιμοποιούν λαμπτήρες εκκένωσης αερίων ατμών υδραργύρου χαμηλής πίεσης. Ένα ηλεκτρικό ρεύμα στο αέριο ενεργοποιεί τους ατμούς υδραργύρου, οι οποίοι παράγουν υπεριώδες φως μικρού μήκους κύματος, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί τη λάμψη μιας επίστρωσης φωσφόρου στο εσωτερικό του λαμπτήρα. Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι ενεργειακά αποδοτικότεροι από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά δεν είναι τόσο αποδοτικοί όσο οι λαμπτήρες HID ή LED. Δεν είναι πολύ φθηνότερα από τα φώτα LED. Τα φώτα φθορισμού έχουν μπλε-λευκό χρώμα και συνήθως δεν έχουν κόκκινο φως. Οι λαμπτήρες φθορισμού πλήρους φάσματος έχουν όλα τα χρώματα φωτός που έχει ο ήλιος, αλλά κοστίζουν περισσότερο. Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν λαμπτήρες φθορισμού για να προσθέσουν θερμότητα καθώς και φως. Ωστόσο, δεν είναι πολύ αποδοτικοί στη θέρμανση ενός θερμοκηπίου. Δεν συνιστώ πια τους λαμπτήρες φθορισμού επειδή οι λαμπτήρες LED είναι πολύ καλύτεροι.

Απαλλαγή υψηλής έντασης (HID)

Τα φώτα ανάπτυξης φυτών HID διατίθενται σε δύο τύπους: Αλογονίδιο μετάλλων (MH) και νάτριο υψηλής πίεσης (HPS). Παράγουν πολύ φωτεινό φως όταν είναι καινούργια, αλλά όταν παλιώσουν, χάνουν το 70% του φωτός τους. Τα φώτα HID χρησιμοποιούνται συνήθως σε εμπορικά θερμοκήπια και δεν είναι οικονομικά αποδοτικά για οικιακή χρήση. Τα αναφέρω μόνο επειδή μπορεί να συναντήσετε τον όρο.

Δίοδοι εκπομπής φωτός (LED)

Τα φώτα LED διαρκούν 2-5 φορές περισσότερο από τα φώτα φθορισμού και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα ή σε φώτα πλήρους φάσματος. Πολλά φώτα ανάπτυξης έχουν τόσο κόκκινο όσο και μπλε μήκος κύματος, όπου μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση του φωτός. Τα φώτα LED παράγουν πολύ λίγη θερμότητα, οπότε δεν θα κάψουν τα φυτά σας όπως μπορούν να κάνουν τα φώτα φθορισμού. Κοστίζουν αρχικά λίγο περισσότερο από τα φώτα φθορισμού, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η μακροζωία αξίζουν τα επιπλέον χρήματα. Τα φώτα LED διατίθενται σε ράβδους ή σε σχήμα λαμπτήρα. Χρησιμοποιώ ράβδους LED για να φωτίζω τα φυτά μου.

Θερμοκρασία φωτός

Τα φυτά χρησιμοποιούν διαφορετικές θερμοκρασίες φωτός κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης. Ένα φως πλήρους φάσματος θα λειτουργήσει για κάθε φυτό ντομάτας. Ωστόσο, αν καλλιεργείτε πολλά φυτά ντομάτας και θέλετε να συγκομίσετε τις περισσότερες ντομάτες, θα πρέπει να διαφοροποιήσετε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων ζωής. Η θερμοκρασία εκφράζεται σε βαθμούς Κέλβιν (Κ). Ακολουθούν οι διαφορετικές θερμοκρασίες φωτός που σχετίζονται με την καλλιέργεια ντομάτας.

 • Μπλε/λευκό φως 5000K και άνω – Βοηθά στην προώθηση της βλάστησης των σπόρων και στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του φυτού.
 • Θερμό λευκό φως 3000K – έχει περισσότερο πορτοκαλί/κίτρινο φως και βοηθά το φυτό να ανθίσει.
 • Κόκκινο φως 660 nm – Συνδυάζεται με μπλε/λευκό φως για να αυξήσει το φύλλωμα και τους καρπούς.
 • Υπέρυθρο φως 760 nm – Το υπέρυθρο φως βοηθά το φυτό να αποδώσει περισσότερο.

Εάν ξεκινάτε μόλις σπόρους, ένα μπλε/λευκό φως είναι επαρκές. Ωστόσο, αν θέλετε να καλλιεργήσετε ντομάτες σε εσωτερικούς χώρους, θα χρειαστείτε ένα φως που περιέχει κόκκινο και μπλε φως για να έχετε την καλύτερη απόδοση. Πολλά φώτα ανάπτυξης LED περιέχουν τόσο κόκκινο όσο και μπλε φως με ξεχωριστούς διακόπτες, έτσι ώστε να επιλέγετε τι φως θα δέχονται τα φυτά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ένταση φωτός για βέλτιστη ανάπτυξη

Τα φώτα LED μπορούν να είναι πολύ φωτεινά. Τα περισσότερα διαθέτουν διακόπτη ροοστάτη για να μπορείτε να ρυθμίζετε την ένταση του φωτός που πέφτει στα φυτά σας. Ακολουθούν οι καλύτερες ρυθμίσεις για τον εν λόγω διακόπτη ροοστάτη ανά στάδιο ανάπτυξης της ντομάτας.

 • Βλάστηση-20-40%
 • Σπορά-40-60%
 • Βλαστική-60-90%
 • Ανθοφορία-90-100%

Θα πρέπει να αγοράσετε ένα φως ανάπτυξης με τουλάχιστον 7000 lumens.

Πόσα Watt χρειάζομαι για τα φώτα ανάπτυξης μου;

Κάθε φωτιστικό LED θα πρέπει να έχει μια λίστα που να αναφέρει πόσα βατ χρειάζεται για να τροφοδοτήσει το φως. Επιπλέον, κάθε φως θα πρέπει να έχει μια μονάδα έντασης φωτός, που αναφέρεται ως PPF (ροή φωτοσυνθετικών φωτονίων) ή foot-candles (η ποσότητα φωτός που δέχεται μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού ποδιού που βρίσκεται 1 πόδι μακριά από μια πηγή φωτός είναι ίση με ένα κερί). Τα περισσότερα φώτα καλλιέργειας ανήκουν στο εύρος PPF 10-50, και η επιλογή του υψηλότερου αριθμού που μπορείτε να βρείτε είναι σημαντική για τις ντομάτες, επειδή θα βρίσκονται κάτω από το φως για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν μόλις ξεκινάτε σπόρους. Η χαμηλότερη ένταση φωτός μπορεί να προκαλέσει long, αδύναμοι μίσχοι.

Καλύτερα φώτα ανάπτυξης για ντομάτες

Ο καλύτερος φωτισμός ανάπτυξης εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής που προσπαθείτε να φωτίσετε και από το αν είναι ο μοναδικός διαθέσιμος φωτισμός ή αν υπάρχει κάποιος άλλος φωτισμός, όπως από ένα παράθυρο. Αυτά τα φώτα ανάπτυξης προορίζονται για χρήση σε σπίτι ή θερμοκήπιο. Δεν προορίζονται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Έχω χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά φώτα ανάπτυξης για να ξεκινήσω σπορόφυτα και να αναπτύξω φυτά. Αυτά είναι τα καλύτερα που έχω βρει.

1. Spider Farmer SF4000 LED Grow Light – Καλύτερο φως ανάπτυξης μεγάλης περιοχής

Spider Farmer SF4000 LED Grow Light

Το Spider Farmer SF4000 LED Grow Light είναι η επιλογή μου για ένα φως ανάπτυξης που καλύπτει πολύ χώρο. Αυτό το φως καλύπτει μια περιοχή 5 μέτρων επί 5 μέτρων με λευκό, μπλε, κόκκινο και υπέρυθρο φως. Καταναλώνει 450 Watt και βγάζει πολύ φως πολύ αποτελεσματικά. Επιπλέον, μπορείτε να συνδέσετε πολλά από αυτά τα φώτα και να τα ελέγχετε με έναν διακόπτη ροοστάτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ροοστάτη για να καθορίσετε την ένταση του φωτός, ώστε να είναι σωστή για κάθε στάδιο ανάπτυξης. Επειδή αυτά τα φώτα είναι πιο δροσερά από τα φώτα φθορισμού, δεν απαιτούνται θορυβώδεις ανεμιστήρες. Το φως διαθέτει ικανοποιητική στεγανοποίηση, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρασία έως και 80%. Το φως φαίνεται αρκετά φυσικό, ώστε να μπορείτε εύκολα να αξιολογήσετε τα φυτά σας. Η Spider Farmer παρέχει πενταετή συντήρηση μετά την πώληση σε κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δίοδοι εκπομπής φωτός είναι καλύτερα κατανεμημένες για βέλτιστη ισχύ φωτός σε όλο το φως.

Τα προϊόντα Spider Farmer κατασκευάζονται στην Κίνα. Η εταιρεία ξεκίνησε όταν κηπουροί και μηχανικοί συναντήθηκαν για να αλλάξουν την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.

Το Spider Farmer SF4000 LED Grow Light είναι το φως ανάπτυξης που πρέπει να χρησιμοποιήσετε αν έχετε ένα δωμάτιο καλλιέργειας ή ένα θερμοκήπιο γεμάτο ντομάτες. Τα φώτα κρέμονται από την οροφή. Μπορείτε να τα συνδέσετε, ώστε να τα ρυθμίσετε όλα με έναν διακόπτη. Το μόνο πράγμα που δεν διαθέτουν αυτά τα φώτα είναι ένας χρονοδιακόπτης. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν χρονοδιακόπτη μεταγενέστερης αγοράς μαζί τους. Αυτά τα φώτα είναι ακριβά, περίπου 475 δολάρια, αλλά είναι καλά φώτα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, θα πρέπει να διαρκέσουν πάνω από 55.000 ώρες. Το περίβλημα από αλουμίνιο δεν θα διαβρωθεί στο περιβάλλον υψηλής υγρασίας που απαιτείται για την καλλιέργεια ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους. Τα καλώδια έχουν ανθεκτικό κάλυμμα, οπότε δεν θα σπάσουν εύκολα, επίσης. Αν είχα χώρο για ένα δωμάτιο καλλιέργειας, αυτά είναι τα φώτα που θα χρησιμοποιούσα. Είναι εύκολο να κρεμαστούν και εύκολο στη χρήση. Αν έχω οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτά, ο κατασκευαστής διαθέτει εγκαταστάσεις επισκευής στις ΗΠΑ και δεσμεύεται να τα επιδιορθώσει για πέντε χρόνια. Τα φώτα ζυγίζουν 14 κιλά, οπότε θα χρειαστείτε μια ισχυρή αλυσίδα για να τα κρεμάσετε. Η ανάρτησή τους από μια αλυσίδα σας επιτρέπει να τα ανεβάζετε και να τα κατεβάζετε καθώς τα ντοματόφυτά σας μεγαλώνουν από σπορόφυτα σε ώριμα φυτά βαριά με ντομάτες. Εκτιμώ το φως που μοιάζει με φυσικό φως, ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρω τα φυτά μου έξω για να τα αξιολογήσω.

Πλεονεκτήματα:

 • Μεγάλη περιοχή κάλυψης
 • Όλη η σημαντική θερμοκρασία φωτός
 • Πολύ ενεργειακά αποδοτικό
 • Τα δροσερά φώτα εξαλείφουν την ανάγκη για ανεμιστήρες
 • Μπορεί να συνδέσει τα φώτα σε έναν διακόπτη ροοστάτη

Μειονεκτήματα:

2. Feit Electric Grow Light – Καλύτερο τοποθετημένο φως ανάπτυξης

Feit Electric Grow Light

Το Feit Electric Grow Light 19W 2ft LED για φυτά και κήπους εσωτερικού χώρου μοιάζει με ένα παραδοσιακό φως φθορισμού που μπορεί να χρησιμοποιήσετε σε ένα ράφι με φυτά. Αντ’ αυτού, λαμβάνετε ένα φως LED 19 Watt που είναι πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά. Τα φώτα δεν ζεσταίνονται, οπότε δεν θα κάψουν τα φύλλα του φυτού της ντομάτας σας με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ένα φως φθορισμού. Το φως έχει μήκος δύο μέτρα και έρχεται πλήρως συναρμολογημένο. Αυτό το φως έχει ένταση 28 PAR, στη μέση του επιθυμητού εύρους. Το φως λάμπει με 450Nm μπλε και 655 NM κόκκινη θερμοκρασία, οπότε είναι χρησιμοποιήσιμο τόσο για τα φυτά όσο και για τα ώριμα φυτά. Το καλώδιο έχει μήκος πέντε πόδια. Αυτό το φως είναι κατάλληλο για εφαρμογές υψηλής υγρασίας και έχει τριετή εγγύηση. Κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Έως και οκτώ από αυτά τα φώτα μπορούν να συνδεθούν για να αποτελέσουν ένα μακρύ φως. Το φως έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 25.000 ώρες.

Η Feit Electric Inc. κατασκευάζει φώτα για πάνω από 40 χρόνια. Είναι οικογενειακή επιχείρηση από το 1978 και λειτουργεί στο Pico Rivera της Καλιφόρνια.

Το Feit Electric Grow Light 19W 2ft LED για φυτά και κήπους εσωτερικού χώρου προορίζεται να αντικαταστήσει τα φώτα θερμοκηπίου HID ή τα φώτα φθορισμού για τους σοβαρούς χομπίστες φυτών. Περιλαμβάνεται υλικό τοποθέτησης για να κρεμάσετε το φως από την οροφή ή ένα ράφι. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλυσίδες για να το κρεμάσετε και στη συνέχεια να ρυθμίσετε το ύψος καθώς μεγαλώνουν τα φυτάρια. Αυτό το φως θα λάμπει αρκετά ώστε τα ώριμα φυτά ντομάτας να έχουν ντομάτες.

Νομίζω ότι το Feit Electric Grow Light 19W 2ft LED για φυτά εσωτερικού χώρου και κήπους έχει μέτρια τιμή για αυτό που παίρνετε, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν 50 δολάρια. Έχω φίλους, ωστόσο, που έχουν ένα δωμάτιο γεμάτο από ράφια φυτών και αυτό θα λειτουργούσε καλά σε αυτή την κατάσταση. Η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα φώτα φθορισμού είναι απίστευτη. Αυτό το φως δεν θερμαίνει ένα δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα το χειμώνα, αν έχετε εξαρτηθεί από τη θερμότητα των φθορισμών για να κρατάτε τα φυτά σας ζεστά. Μπορείτε να φωτίσετε ένα μεγάλο φυτό ντομάτας με αυτό το φως κρεμώντας το σε αλυσίδες από το ταβάνι και ανεβάζοντάς το καθώς το φυτό μεγαλώνει. Μου αρέσει επίσης η δυνατότητα να συνδέσετε έως και οκτώ από αυτά τα φώτα μαζί για να φτιάξετε ένα πραγματικά μακρύ φως.

Αυτό το φως δεν διαθέτει διακόπτη ροοστάτη ή χρονοδιακόπτη. Ωστόσο, μπορείτε να προμηθευτείτε μεταγενέστερους διακόπτες dimmer και χρονοδιακόπτες για να συνδέσετε και να προσθέσετε αυτές τις λειτουργίες. Υπήρξαν κάποιες αναφορές για το σπάσιμο του φωτός μετά από μερικούς μήνες, αλλά εγώ δεν είχα αυτό το πρόβλημα.

Πλεονεκτήματα:

 • Μπορεί να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό φωτισμό του θερμοκηπίου
 • Δεν θα κάψει τα φυτά
 • Έχει κόκκινες και μπλε θερμοκρασίες
 • Μπορεί να συνδεθεί σε αλυσίδα οκτώ φώτων
 • Έρχεται συναρμολογημένο

Μειονεκτήματα:

 • Δεν διαθέτει διακόπτη dimmer ή χρονοδιακόπτη
 • Μπορεί να σπάσει νωρίς

3. Aceple LED Μικρό φως ανάπτυξης – Καλύτερο φως ανάπτυξης προϋπολογισμού

Aceple LED Small Grow Light

Το Aceple LED Small Grow Light είναι φθηνό, αλλά διαθέτει τόσο μπλε όσο και κόκκινο φως. Είναι κατάλληλο τόσο για σπορόφυτα όσο και για ώριμα φυτά. Πρόκειται για μια λάμπα με χάνδακα που κουμπώνει σε ένα τραπέζι ή σε ένα ράφι φούρνου. Μπορείτε επίσης να το κολλήσετε ή να το βιδώσετε στον τοίχο. Ο διακόπτης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης είναι εύκολος στη χρήση. Ο χάνδακας μπορεί να περιστραφεί έτσι ώστε να τοποθετεί το φως ακριβώς εκεί που το θέλετε. Το Aceple LED Small Grow Light είναι καλύτερο για λίγα φυτά επιτραπέζιας τοποθέτησης παρά για πυκνά ράφια με φυτά. Το κόκκινο φως είναι 630 και 660 nm και το μπλε φως είναι 460 nm. Το gooseneck είναι 15,8 ίντσες, ο σφιγκτήρας μπορεί να ανοίξει έως και 2 ίντσες και το μήκος του καλωδίου είναι 59 ίντσες. Ο λαμπτήρας καταναλώνει 6 Watt και έχει ονομαστική διάρκεια ζωής 25.000 ώρες.

Η Aceple δεν έχει ιστοσελίδα που μπόρεσα να βρω, οπότε δεν γνωρίζω τίποτα για την εταιρεία εκτός από το ότι ο λαμπτήρας κατασκευάζεται στην Κίνα.

Μου αρέσει το Aceple LED Small Grow Light για τα φυτά που έχω στο τραπέζι ή στην κορυφή ενός ράφι φούρνου. Εύχομαι το χοιροστάσιο να ήταν λίγο μακρύτερο ώστε να μπορώ να κατευθύνω το φως με μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσω χρονοδιακόπτη με αυτό το φως, επειδή δεν διαθέτει. Ωστόσο, αν δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω ένα ακριβό φως, θα συνιστούσα αυτό το φως. Έχει τις σωστές θερμοκρασίες φωτός για την καλλιέργεια τόσο των σπόρων προς μεταφύτευση όσο και για την ανάπτυξη ώριμων φυτών προς συγκομιδή.

Επειδή το φως είναι μικρό, είναι προτιμότερο να φωτίζει μια γλάστρα με σπορόφυτα παρά ένα δίσκο με σπορόφυτα. Εάν καλλιεργείτε ένα μεγάλο φυτό ντομάτας σε εσωτερικό χώρο, αυτό το φως δεν θα λειτουργήσει καλά. Δεν καλύπτει αρκετή επιφάνεια για να φωτίσει όλο το φύλλωμα ενός μεγάλου φυτού ντομάτας. Το καλώδιο είναι ωραίο και μακρύ, ώστε να μπορώ να φτάσω την πρίζα τοίχου χωρίς καλώδιο επέκτασης. Διαθέτει ένα από αυτά τα μεγάλα βύσματα που μπορεί να καταλαμβάνουν περισσότερο από το μερίδιό τους σε μια ταινία επέκτασης.

Αυτό το φως θα ήταν επίσης ένα ωραίο συμπληρωματικό φως αν θέλετε να καλλιεργήσετε ντομάτες κεράσι ή ντομάτες σταφυλιών σε ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το φως θα έδινε στο φυτό ντομάτας αρκετό φως τα βράδια μετά τη δύση του ήλιου για να συνεχίσει να παράγει καρπούς όλο το χειμώνα. Το κλιπ είναι αρκετά μεγάλο για να τοποθετηθεί στο περβάζι του παραθύρου πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας. Θα χρησιμοποιούσα μια λάμπα LED σε σχήμα ράβδου, όπως το GooingTop LED Grow Light, για να παρέχει φως σε μια μεγάλη βάση φυτών, επειδή νομίζω ότι περισσότερο φως θα έφτανε σε κάθε φυτό. Εάν χρησιμοποιήσετε αυτή τη λάμπα για να φωτίσετε σε μια μακρύτερη βάση φυτών, θα πρέπει να γυρίζετε τα φυτά σας κάθε εβδομάδα, αλλιώς θα λυγίζουν προς το φως στη μέση.

Πλεονεκτήματα:

 • Φθηνό
 • Έχει μπλε και κόκκινο φάσμα

Μειονεκτήματα:

 • Μικρή περιοχή φωτός
 • Δεν υπάρχει χρονοδιακόπτης
 • Ο βραχίονας θα μπορούσε να είναι μακρύτερος

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα φως ανάπτυξης;

Τα φώτα ανάπτυξης πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά για να λειτουργούν καλά. Ακολουθούν τα δύο κρίσιμα στοιχεία για τη χρήση ενός φωτός ανάπτυξης για την ανάπτυξη φυτών ντομάτας από το σπορόφυτο μέχρι τη συγκομιδή.

Ύψος πάνω από το φυτό

Το φως ανάπτυξης θα πρέπει να βρίσκεται 4-6 ίντσες πάνω από τα φυτά σας. Θα πρέπει να μετακινήσετε το φως προς τα πάνω καθώς τα φυτάρια μεγαλώνουν για να διατηρήσετε μια απόσταση 4-6 ίντσες. Μόλις το φυτό αρχίσει να ανθίζει, αυξήστε την απόσταση σε 6-12 ίντσες. Μπορείτε να καταλάβετε ότι το φως είναι πολύ μακριά πάνω από το φυτό ντομάτας εάν είναι μακρόστενο ή έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα. Το φως είναι πολύ κοντά αν τα φύλλα καίγονται ή τα φύλλα είναι λευκασμένα.

Διάρκεια του χρόνου που τα φώτα είναι αναμμένα/απενεργοποιημένα

Η απόφαση για το πόσο καιρό θα αφήνετε τα φώτα ανάπτυξης αναμμένα ή αν θα τα αφήνετε αναμμένα όλη την ώρα, μπορεί να είναι περίπλοκη.

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα φώτα ανάπτυξής σας, ο ευκολότερος τρόπος είναι το ημερήσιο ολοκλήρωμα φωτός (DLI). Το ημερήσιο ολοκλήρωμα φωτός (DLI) είναι η ποσότητα PAR που λαμβάνεται κάθε μέρα ως συνάρτηση της έντασης του φωτός (στιγμιαίο φως: μmol-m-2-s-1) και της διάρκειας (ημέρα). Εκφράζεται ως mol φωτός (mol) ανά τετραγωνικό μέτρο (m-2) ανά ημέρα (d-1), ή: mol-m-2-d-1 (mol ανά ημέρα). Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα φωτόμετρο που θα εκτιμήσει το DLI ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για το τηλέφωνο που χρησιμοποιεί την κάμερα του τηλεφώνου σας ως φωτόμετρο. Ο DLI είναι σαν ένας μετρητής βροχής, δεδομένου ότι συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ντομάτες χρειάζονται τουλάχιστον 15 moles ανά ημέρα και κατά προτίμηση περισσότερα από 20.

Αν απλά δεν σας ενδιαφέρει να είστε τόσο ακριβείς, μπορείτε να αφήνετε τα φώτα αναμμένα 16-18 ώρες την ημέρα για τα σπορόφυτα και 14-16 ώρες την ημέρα για τα ανθοφόρα φυτά. Τα φώτα θα πρέπει να είναι σβηστά τουλάχιστον 4-6 ώρες την ημέρα τη νύχτα, επειδή οι ντομάτες δεν τα πάνε καλά με 24 ώρες φως την ημέρα.

Σημάδια χαμηλού φωτισμού στις ντομάτες

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια χαμηλού φωτισμού στις ντομάτες. Εάν τα φυτά σας παρουσιάζουν αυτά τα σημάδια, αυξήστε την ένταση του φωτός μειώνοντας τα φώτα σας ή χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά φώτα.

 • Τα φύλλα της ντομάτας γίνονται από σκουροπράσινα σε ανοιχτοπράσινα, κίτρινα και λευκά.
 • Τα στελέχη των φυτών γίνονται μακρόστενα, δηλαδή τα στελέχη γίνονται μακριά και λεπτά και προσπαθούν να φτάσουν στο φως.
 • Η απόσταση μεταξύ των κόμβων των φύλλων στο στέλεχος μεγαλώνει.
 • Μπορεί να εμφανιστεί πτώση φύλλων, ιδίως σε μεγαλύτερα φυτά.
 • Τα φυτά τομάτας μπορεί να μην παράγουν άνθη ή να μην καρποφορήσουν με ανεπαρκή φωτισμό.

Σημάδια υπερβολικού φωτισμού σε φυτά τομάτας

Το πολύ φως μπορεί να βλάψει το φυτό ντομάτας σας. Τα δύο κύρια σημάδια του υπερβολικού φωτός είναι τα φύλλα που φαίνονται καμένα ή λευκασμένα και τα φύλλα μπορεί να γίνουν χλωρωτικά ή κίτρινα, χωρίς τέσσερις έως έξι ώρες σκοτάδι κάθε βράδυ.

Τελική ετυμηγορία

Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε φυτά ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φως ανάπτυξης LED. Εάν ξεκινάτε μόλις σπόρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλε/λευκό φως. Εάν καλλιεργείτε τις ντομάτες σε εσωτερικούς χώρους για συγκομιδή, θα χρειαστείτε ένα φως με μπλε/λευκό φως και με κόκκινο φως. Τα σπορόφυτα χρειάζονται 16-18 ώρες φωτός την ημέρα και τα ανθισμένα φυτά χρειάζονται 14-16 ώρες την ημέρα. Τα φώτα πρέπει να βρίσκονται 4-6 ίντσες πάνω από τα σπορόφυτα και 6-12 ίντσες πάνω από τα ώριμα φυτά. Εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό, η επιλογή μου είναι το Aceple LED Small Grow Light. Αν θέλετε ένα παραδοσιακό τοποθετημένο φως, η επιλογή μου είναι το Feit Electric Grow Light 19W 2ft LED για φυτά και κήπους εσωτερικού χώρου. Εάν έχετε να φωτίσετε μια μεγάλη περιοχή με φυτά, η επιλογή μου είναι το Spider Farmer SF4000 LED Grow Light.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top