Τα 5 καλύτερα χώματα γλάστρας για ντομάτες – Backyard Gardeners Network

Τομάτες μεγαλώνουν υπέροχα σε δοχεία αν έχουν το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν. Εσείς τι χρησιμοποιείτε; Ακολουθούν οι σκέψεις μου σχετικά με το χώμα γλάστρας για ντομάτες σε δοχεία.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε χώμα γλάστρας για ντομάτες σε δοχεία;

Ο πειρασμός είναι να βάλουμε λίγο χώμα σε μια γλάστρα και να φυτέψουμε την ντομάτα μας σε αυτό. Ωστόσο, το χώμα του κήπου συμπιέζεται πολύ σε ένα δοχείο και το φυτό της ντομάτας σας δεν θα ευδοκιμήσει. Αν θέλετε τη μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε χώμα γλάστρας, όχι χώμα κήπου.

Έδαφος γλάστρας έναντι μείγματος γλάστρας

Μπορεί να ακούσετε ανθρώπους να αναφέρονται σε μείγμα γλάστρας αντί για χώμα γλάστρας. Το χώμα γλάστρας περιέχει λίγο χώμα κήπου, αλλά το μείγμα γλάστρας δεν περιέχει χώμα. Προτιμώ τα μείγματα γλάστρας επειδή αντέχουν καλύτερα από το χώμα γλάστρας. Συνήθως περιλαμβάνουν κάτι που συγκρατεί το νερό, όπως βρύα σφάγγου ή τύρφη, και κάτι που διασπά τη δομή του μείγματος, όπως περλίτη ή βερμικουλίτη. Ορισμένα μείγματα γλάστρας περιλαμβάνουν λεπτοαλεσμένο φλοιό ή άλλα υλικά, ανάλογα με τα φυτά για τα οποία προορίζονται. Τα περισσότερα μείγματα γλάστρας χωρίς χώμα αποστειρώνονται μετά την ανάμιξή τους, ώστε να ξέρετε ότι δεν έχουν οποιεσδήποτε ασθένειες που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν προβλήματα.

Πράγματα που εξετάζω όταν αγοράζω μείγματα γλάστρας

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μίγματα γλάστρας. Ακολουθούν αυτά που λαμβάνω υπόψη μου όταν αγοράζω ένα από αυτά.

Αποστράγγιση

Ορισμένα μείγματα γλάστρας στραγγίζουν πολύ γρήγορα και δεν συγκρατούν πολύ νερό. Αυτά προορίζονται συνήθως για κάκτους, οπωρώνες και άλλα φυτά που αρκούνται σε πολύ λίγη υγρασία. Άλλα μείγματα γλάστρας μπορεί να είναι βαριά και να συγκρατούν πολύ νερό. Για ένα φυτό ντομάτας, θέλετε ένα μείγμα κάπου στη μέση. Θα πρέπει να συγκρατεί αρκετό νερό ώστε να παραμένει ομοιόμορφα υγρό μεταξύ των ποτισμάτων, αλλά όχι τόσο πολύ νερό ώστε να σαπίζουν οι ρίζες.

Προβλεπόμενη λειτουργία

Ενώ μπορείτε να αγοράσετε ένα γενικό μείγμα γλάστρας που λειτουργεί για μια μεγάλη ποικιλία φυτών, μπορείτε επίσης να βρείτε μείγματα γλάστρας για συγκεκριμένα φυτά. Χρησιμοποιώ ένα μείγμα γλάστρας που προορίζεται για την εκκόλαψη σπόρων για να ξεκινήσω τα φυτά μου σε ένα δίσκο. Όταν τα μεταφέρω σε ένα δοχείο όπως γλάστρες ή σακούλες καλλιέργειας, χρησιμοποιώ ένα μείγμα γλάστρας που προορίζεται για λαχανικά. Υπάρχουν μερικά μείγματα γλάστρας ειδικά για ντομάτες, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να τα βρείτε και είναι πιο ακριβά από ένα μείγμα γλάστρας λαχανικών. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι αρκετά καλύτερα ώστε να δικαιολογούν τα έξοδα.

Κόστος

Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν εξετάζω το κόστος, αλλά προσπαθώ να ξοδέψω τα χρήματα για ένα κορυφαίο μίγμα γλάστρας. Όπως σε οτιδήποτε άλλο, παίρνετε αυτό που πληρώνετε. Αγοράστε το καλύτερο μίγμα γλάστρας που μπορείτε να διαθέσετε οικονομικά. Δεν θέλετε να σπαταλήσετε χρόνο και προσπάθεια προσπαθώντας να μεγαλώσετε ντομάτες σε ένα υποδεέστερο μείγμα γλάστρας.

Ξεκινώντας σπόρους σε σχέση με την καλλιέργεια ντομάτας

Τα μίγματα γλάστρας για την εκκόκκιση σπόρων και για την καλλιέργεια ντομάτας είναι διαφορετικά. Τα μίγματα εκκίνησης σπόρων είναι πολύ ελαφριά και έχουν πολύ χώρο για να επεκταθούν οι εύθραυστες νέες ρίζες. Τα μίγματα για την καλλιέργεια τομάτας είναι πιο συμπαγή, ώστε οι ρίζες να μπορούν να κρατηθούν σφιχτά στο μίγμα και το φυτό να μην είναι τόσο πιθανό να ανατραπεί. Όπως ανέφερα, ξεκινώ τα φυτά μου σε δίσκο με μίγμα σποράς, και στη συνέχεια τα μεταφέρω σε δικό τους δοχείο με μίγμα γλάστρας λαχανικών.

Καλύτερα χώματα γλάστρας για ντομάτες σε δοχεία

1. SUNGRO HORTICULTURE Black Gold® Natural & Βιολογικό μίγμα γλάστρας – Καλύτερο συνολικά

SUNGRO HORTICULTURE Black Gold® Natural & Organic Potting Mix

Το SUNGRO HORTICULTURE Black Gold® Natural & Organic Potting Mix είναι η επιλογή μου για το καλύτερο συνολικό μίγμα γλάστρας για ντομάτες. Αυτό το μείγμα γλάστρας έχει καναδική τύρφη σφάγγου, κομπόστ, περλίτη κηπευτικής ποιότητας, ελαφρόπετρα ή άκαυστο, εκκρίματα γαιοσκώληκα, πυρίτιο και επεξεργασμένο φλοιό. Έχει επίσης ένα μείγμα Ενδομυκόριζας, μύκητες που βοηθούν τις ρίζες να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά. Ο περλίτης και η ελαφρόπετρα καθιστούν το μείγμα ελαφρύ και ανθεκτικό στη συμπίεση. Το μείγμα γλάστρας έχει μέτρια αποστράγγιση, μέτρια συγκράτηση νερού και μέτριο μέγεθος σωματιδίων. Οι ρίζες της ντομάτας μπορούν να αρπάξουν τα σωματίδια και να μην ανατρέπονται τόσο εύκολα, αν και εγώ θα εξακολουθούσα να αγκυρώνω τη γλάστρα προς τα κάτω. Αυτό το μίγμα γλάστρας είναι πιστοποιημένο βιολογικό. Κατασκευάζεται στην Κίνα.

Η Sungro Horticulture ιδρύθηκε το 1929 και είναι ηγέτης στα μείγματα γλάστρας χωρίς χώμα. Τα μείγματα γλάστρας τους διανέμονται σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Το SUNGRO HORTICULTURE Black Gold® Natural & Organic Potting Mix έχει όλα τα σωστά πράγματα μέσα του και δεν χρειάζεται λίπανση για τους πρώτους τρεις μήνες. Τα περισσότερα μείγματα γλάστρας πρέπει να λιπαίνονται μετά από ένα μήνα. Η προσθήκη ωφέλιμων μυκήτων στο μείγμα θα βοηθήσει το φυτό της ντομάτας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Η τύρφη και το κομπόστ θα συγκρατήσουν τη σωστή ποσότητα νερού, ενώ ο περλίτης και η ελαφρόπετρα θα δημιουργήσουν θύλακες αέρα για να αναπτυχθούν οι ρίζες. Φροντίζουν επίσης ώστε οι ρίζες να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Ο επεξεργασμένος φλοιός και τα εκκρίματα γαιοσκώληκα προσθέτουν πολύτιμη οργανική ύλη και θα τροφοδοτήσουν το φυτό σας καθώς αποσυντίθεται. Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται στα εκκρίματα γαιοσκώληκα για να αναπτύξουν μεγάλα φυτά ντομάτας. Αυτό το μίγμα γλάστρας έχει αναλογία NPK 0,09-0,03-0,03.

Σε λιγότερο από 20 δολάρια για μια σακούλα 16 λίτρων, νομίζω ότι αυτό το μίγμα γλάστρας δεν είναι πολύ ακριβό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα πλούσια συστατικά υψηλής ποιότητας. Θα έδινα πραγματικά προσοχή στην ημερομηνία λήξης χρήσης σε αυτό το μείγμα γλάστρας, επειδή οι ωφέλιμοι μύκητες θα αρχίσουν να πεθαίνουν αν η σακούλα είναι παλιά ή αν ζεσταθεί και στεγνώσει πολύ. Φροντίστε να αποθηκεύσετε οποιοδήποτε μείγμα γλάστρας που έχει απομείνει σε δροσερό και ξηρό μέρος για να μην σκοτώσετε τους μύκητες. Ένα ζεστό γκαράζ ή υπόστεγο δεν είναι καλό μέρος για να τοποθετήσετε τη σακούλα. Εγώ αποθηκεύω τη δική μου στο βοηθητικό δωμάτιο, όπου θα παραμείνει δροσερή το καλοκαίρι και ζεστή το χειμώνα. Κρατήστε την μακριά από τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά σας.

Το πυρίτιο στο μείγμα υποτίθεται ότι αυξάνει την ανθεκτικότητα του φυτού. Με άλλα λόγια, βοηθάει το φυτό να αντέξει τις ξηρές περιόδους, το κρύο και τον άνεμο. Φυσικά, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του νερού που λαμβάνει το φυτό, αλλά όχι το κρύο ή τον άνεμο. Ο άνεμος μπορεί να αφυδατώσει το έδαφος και συνεπώς το φυτό αυξάνοντας την εξάτμιση, οπότε ποτίστε το περισσότερο αν ο καιρός είναι θυελλώδης.

Πλεονεκτήματα:

 • Premium συστατικά
 • Φθηνά
 • Οργανικό

Μειονεκτήματα:

 • Οι μύκητες πεθαίνουν στη σακούλα μετά από λίγο καιρό

2. Espoma Organic Potting Soil Mix – Καλύτερο βιολογικό μείγμα γλάστρας

Espoma Organic Potting Soil Mix

Το Espoma Organic Potting Soil Mix – All Natural Potting Mix For All Indoor & Outdoor Containers Including Herbs & Vegetables είναι η επιλογή μου για το καλύτερο βιολογικό μείγμα γλάστρας. Είναι ιδανικό για τη βιολογική κηπουρική. Αυτό το μίγμα γλάστρας περιέχει σφουγγάρι τύρφης, κομπόστ, περλίτη, ασβεστόλιθο, εκκρίματα γαιοσκώληκα, αλεύρι μηδικής, αλεύρι φύκια, αλεύρι φτερών και εκχύλισμα γιούκα. Περιέχει επίσης ένα ιδιόκτητο μείγμα endo & ecto μυκόρριζας. Αυτοί οι μύκητες θα διαρκέσουν πέντε χρόνια από τον κατασκευαστή, οπότε ελέγξτε την ημερομηνία λήξης όταν αγοράζετε το προϊόν. Δεν θέλετε να πάρετε παλιό μείγμα γλάστρας. Η Espoma ισχυρίζεται ότι οι μύκητες αποδίδουν μεγαλύτερες ρίζες, πιο ζωηρά φυτά, περισσότερα άνθη και βοηθούν το φυτό να χρησιμοποιεί λιγότερο νερό.

Το λίπασμα σε αυτό το μείγμα γλάστρας διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες. Μετά από αυτό, θα πρέπει να λιπάνετε το φυτό ντομάτας. Φυλάξτε τη σακούλα σε δροσερό, ξηρό μέρος και κρατήστε τη σφραγισμένη για να αποτρέψετε την ξήρανση του μείγματος γλάστρας. Φυλάξτε το μακριά από τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απόδοση του μείγματος γλάστρας, η Espoma θα σας επιστρέψει τα χρήματά σας.

Η Espoma ιδρύθηκε το 1929. Από τότε παράγουν εκλεκτά οργανικά ειδικά λιπάσματα και μείγματα γλάστρας. Τα προϊόντα τους κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και διανέμονται στη Βόρεια Αμερική.

Το οργανικό μείγμα χώματος γλάστρας Espoma είναι ένα καλό προϊόν. Χρησιμοποιώ πολλά προϊόντα Espoma και εμπιστεύομαι αυτή τη μάρκα. Θα πω ότι τα περισσότερα από τα συστατικά σε αυτό το μείγμα γλάστρας είναι λιπάσματα που θα εξαντληθούν σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Η τύρφη και ο περλίτης αποτελούν το πραγματικό μείγμα γλάστρας. Τα υπόλοιπα συστατικά θα απορροφηθούν από το φυτό ντομάτας και θα μετατραπούν σε ζουμερές ντομάτες. Αυτό το μίγμα γλάστρας είναι αρκετά ακριβό, αλλά νομίζω ότι αξίζει το επιπλέον κόστος για να ξεκινήσω σωστά τα μεταφυτευμένα φυτά μου. Στο πίσω μέρος του υπάρχει ένας πίνακας που σας λέει πόσο μείγμα γλάστρας χρειάζεστε για να γεμίσετε γλάστρες διαφορετικού μεγέθους. Μια γλάστρα είκοσι ιντσών χρειάζεται περίπου 16 λίτρα για να γεμίσει. Δεν θα καλλιεργούσα ντομάτα σε γλάστρα μικρότερη από είκοσι ιντσών.

Αυτό είναι άλλο ένα προϊόν όπου η σωστή αποθήκευση έχει σημασία. Εάν η σακούλα μείνει ασφράγιστη, το μείγμα γλάστρας θα στεγνώσει και οι μύκητες θα πεθάνουν. Εάν το μείγμα γλάστρας βρίσκεται σε ζεστό γκαράζ ή υπόστεγο, θα συμβεί το ίδιο πράγμα. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το μείγμα γλάστρας, αλλά οι μύκητες δεν θα είναι εκεί για να βοηθήσουν τα φυτά ντομάτας σας να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά του λιπάσματος.

Πλεονεκτήματα:

 • Καλή φόρτιση λιπάσματος
 • Οργανικό
 • Περιέχει ευεργετικούς μύκητες

Μειονεκτήματα:

3. Burpee, 9 Quarts | Premium Organic Potting Natural Soil Mix – Best Sustainable Potting Mix

Burpee, 9 Quarts | Premium Organic Potting Natural Soil Mix

Το Burpee, 9 Quarts | Premium Organic Potting Natural Soil Mix είναι η επιλογή μου για το καλύτερο βιώσιμο μείγμα γλάστρας. Αντί για βρύα τύρφης, αυτό το μείγμα γλάστρας έχει κοκκοφοίνικα καρύδας. Πρόκειται για έναν ανανεώσιμο πόρο που είναι ο φλοιός της καρύδας. Είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας καρύδας που διαφορετικά θα πήγαινε χαμένο. Αυτό το μίγμα γλάστρας περιέχει επίσης οργανική φυτική τροφή της Burpee για να τρέφει το φυτό ντομάτας σας για έως και τρεις μήνες πριν αρχίσετε να το λιπαίνετε. Είναι βιολογικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική κηπουρική. Το μείγμα γλάστρας κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και είναι απολύτως βιώσιμο και ανανεώσιμο. Εκτός από τον κοκκοφοίνικα καρύδας, περιέχει κομποστοποιημένη κοπριά πουλερικών και αλεύρι φτερών ως πηγές αζώτου και φωσφόρου. Το θειικό κάλιο παρέχει κάλιο.

Η Burpee ιδρύθηκε το 1876 από τον W. Atlee Burpee, έναν νεαρό φοιτητή ιατρικής. Ξεκίνησε να πουλάει πουλερικά και ζώα, αλλά το 1877 στράφηκε στους σπόρους.

Μου αρέσει αυτό το μίγμα γλάστρας επειδή δεν περιέχει τύρφη. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το βρύο τύρφης. Συγκρατεί την υγρασία και δίνει στις ρίζες ένα μέσο για να αναπτυχθούν. Ωστόσο, το βρύο τύρφης χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί. Η κοπή του βρύου τύρφης από τους βάλτους στους οποίους υπάρχει βλάπτει το περιβάλλον. Όπως και το πετρέλαιο, έτσι και το βρύο της τύρφης δεν υπάρχει στον κόσμο.

Ο κοκοφοίνικας καρύδας, από την άλλη πλευρά, συγκρατεί ακριβώς τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Σε αντίθεση με το κακάο, ο κοκκοφοίνικας καρύδας δεν είναι δηλητηριώδης για τα κατοικίδια ζώα. Αναπτύσσεται κυριολεκτικά στα δέντρα, οπότε είναι ανανεώσιμος.

Από την άλλη πλευρά, δεν μου αρέσει που περιέχει κομποστοποιημένη κοπριά πουλερικών. Ανησυχώ ότι οι χημικές ουσίες που χορηγούνται στα κοτόπουλα και άλλα πουλερικά μπορεί να επιμείνουν και να φτάσουν στο μείγμα γλάστρας μου. Σίγουρα δεν τα θέλω στο φαγητό μου.

Η φόρτιση του λιπάσματος σε αυτό το χώμα γλάστρας διαρκεί έως και τρεις μήνες. Έχει αναλογία NPK 0,12-0,12-0,12-0,12. Χρησιμοποιώ αυτό το γλαστράκι και δεν λιπαίνω μέχρι το φυτό ντομάτας να αρχίσει να ανθίζει. Σε εκείνο το σημείο, αρχίζω να λιπαίνω με ένα λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο και χαμηλή σε άζωτο.

Αυτό το χώμα γλάστρας είναι αρκετά φθηνό. Θα το χρησιμοποιούσα αν ο προϋπολογισμός μου δεν έφτανε στο μείγμα γλάστρας Espoma. Δεν περιέχει ωφέλιμους μύκητες, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο κρίσιμοι είναι αυτοί. Οι άγριοι μύκητες θα αποικίσουν το χώμα από σπόρια στον αέρα. Απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δημιουργηθεί ένας ωφέλιμος αριθμός μυκήτων με αυτόν τον τρόπο.

Πλεονεκτήματα:

 • Φιλικό προς το περιβάλλον
 • Χρησιμοποιεί έναν ανανεώσιμο πόρο
 • Ανέξοδο
 • Εξοικονομεί λίπασμα

Μειονεκτήματα:

 • Δεν υπάρχουν ωφέλιμοι μύκητες
 • Χρησιμοποιεί κομποστοποιημένη κοπριά πουλερικών

4. Espoma SS16 16-Quart Organic Seed Starter Premium Potting Mix – Best Organic Seed Starting Mix

Espoma SS16 16-Quart Organic Seed Starter Premium Potting Mix

Το Espoma SS16 16-Quart Organic Seed Starter Premium Potting Mix είναι η επιλογή μου για το καλύτερο βιολογικό μίγμα εκκίνησης σπόρων. Χρησιμοποιώ βιολογικό μείγμα γλάστρας από την έναρξη των σπόρων μου μέχρι και όταν συγκομίζω τις ντομάτες μου, επειδή θέλω να χρησιμοποιώ μόνο ασφαλή προϊόντα. Αυτό το μείγμα γλάστρας είναι κυρίως βρύα τύρφης με περλίτη, ασβεστόλιθο για τη ρύθμιση του pH και εκχύλισμα γιούκα. Περιέχει επίσης ωφέλιμους μύκητες. Η μεγάλη ποσότητα βρύου τύρφης διατηρεί τον σπόρο υγρό και τον κάνει να βλαστήσει. Ο περλίτης βοηθά το μείγμα να στραγγίζει, ώστε τα φυτάρια να μην υγραίνονται. Οι ωφέλιμοι μύκητες έχουν συζητηθεί εκτενώς παραπάνω. Αυτό το μίγμα γλάστρας είναι εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει ή τα χρήματά σας πίσω.

Χρησιμοποιώ αυτό το μείγμα για να ξεκινήσω τους σπόρους μου, επειδή έχει το σωστό μείγμα υλικών για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν δυνατά και να είναι έτοιμοι για μεταφύτευση. Είναι αρκετά ακριβό, αλλά νομίζω ότι αξίζει το επιπλέον κόστος επειδή οι σπόροι μου ξεκινούν σωστά. Μου αρέσει που είναι βιολογικό, ώστε να μπορώ να αγοράζω σπόρους βιολογικής καλλιέργειας και να τους μεγαλώνω εντελώς βιολογικά. Προσπαθώ να προσέχω τι τρώω. Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να εισάγω βαρέα μέταλλα και μολυσματικές ουσίες από το μείγμα γλάστρας που χρησιμοποιώ. Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα γλάστρας, δοκιμάστε το Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix.

Ενώ θέλετε ένα μείγμα γλάστρας με σωματίδια μεσαίας πυκνότητας για τα ενήλικα αμπέλια ντομάτας, χρειάζεστε λεπτά σωματίδια σε ένα μείγμα εκκίνησης σπόρων. Οι ευαίσθητες ρίζες ενός νέου σπορόφυτου δεν μπορούν να διαχειριστούν σωματίδια μεσαίου μεγέθους. Το αλεσμένο βρύο τύρφης σε αυτό το μείγμα γλάστρας είναι μαλακό και γλιστράει εύκολα στην άκρη καθώς οι ρίζες αναπτύσσονται και επεκτείνονται. Ο περλίτης εμποδίζει το βρύο τύρφης να συμπιεστεί υπερβολικά και να γίνει πολύ σκληρό για να μπορέσουν να κινηθούν οι ρίζες. Έχω καταφέρει να αναπτύξω καλά σπορόφυτα ντομάτας χρησιμοποιώντας αυτό το μείγμα σποροκίνηση που συνέχισαν να έχουν πολλές ντομάτες.

Τα μίγματα σποροκίνηση όπως το Espoma SS16 16-Quart Organic Seed Starter Premium Potting Mix δεν περιέχουν λίπασμα. Στην αρχή, το σπορόφυτο αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας την ενέργεια του σπόρου. Δεν χρειάζονται λίπασμα και αυτό θα τα κάψει. Αφού το φυτό αποκτήσει τα πρώτα του αληθινά φύλλα, το ποτίζω με αραιό διάλυμα λιπάσματος για να του δώσω περισσότερη ενέργεια για να αναπτυχθεί. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε πολύ αραιό λίπασμα γιατί είναι εύκολο να κάψετε τις ευαίσθητες ρίζες του σπορόφυτου.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

5. Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix – Best Budget Seed Starting Mix

Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix

Το Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix είναι η επιλογή μου ως το καλύτερο οικονομικό μίγμα εκκίνησης σπόρων. Είναι βιολογικό αλλά είναι φθηνότερο από το Espoma seed starter. Αυτό το μείγμα εκκίνησης σπόρων έχει βρύα τύρφης, βερμικουλίτη και ασβέστη για την εξισορρόπηση του pH. Ο βερμικουλίτης, όπως και ο περλίτης, αερίζει το χώμα και επίσης απορροφά νερό, το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνει σταδιακά, ώστε τα φυτάρια να το χρησιμοποιήσουν. Το βρύο τύρφης απορροφά επίσης το νερό και το απελευθερώνει σταδιακά, εκτός από τις άλλες καλές του ιδιότητες.

Η Jiffy παράγει καινοτόμα προϊόντα για τους επαγγελματίες και τους οικιακούς κηπουρούς από τη δεκαετία του 1950. Πωλούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.

Τα μίγματα Jiffy ήταν το πρώτο μίγμα εκκίνησης σπόρων που χρησιμοποίησα. Ήταν αυτό που μπορούσα να αγοράσω. Τα προϊόντα είναι καλά, αξιόλογα μείγματα, και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχω διαπιστώσει ότι τα φυτά μου αναπτύσσονται ταχύτερα στο μίγμα εκκίνησης σπόρων Espoma, αλλά είναι πιο ακριβό. Εάν μόλις ξεκινάτε, αυτό είναι ένα καλό μίγμα εκκίνησης. Περιέχει βερμικουλίτη, ο οποίος είναι ένα αργιλοπυριτικό αργιλικό ορυκτό που θερμαίνεται. Απορροφά τρεις έως τέσσερις φορές το βάρος του σε νερό και προσελκύει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Ο περλίτης, ο οποίος περιέχεται σε πολλά μείγματα γλάστρας, δεν απορροφά πολύ νερό, αλλά αερίζει το χώμα. Εξαιτίας της επιπλέον απορρόφησης νερού, τα φυτάρια που ξεκινούν με το Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix μπορεί να έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αποστράγγιση, μια μυκητιασική λοίμωξη στη γραμμή του εδάφους που σκοτώνει τα φυτάρια. Εάν έχετε πρόβλημα με αυτό στα φυτάρια σας, δοκιμάστε αντί αυτού το μείγμα εκκίνησης σπόρων Espoma.

Το Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix δεν περιέχει ωφέλιμους μύκητες. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, αν και οι ωφέλιμοι μύκητες μπορεί να υπερισχύουν των κακών μυκήτων που προκαλούν την απόσβεση.

Η Jiffy κατασκευάζει πολλές γλάστρες τύρφης και σφαιρίδια τύρφης, και αυτό το μείγμα εκκίνησης σπόρων είναι συμβατό με αυτά τα προϊόντα. Χρησιμοποιώ ένα δίσκο για να ξεκινήσω τα φυτά μου, και στη συνέχεια τα μεταφυτεύω από εκεί σε μια γλάστρα. Έχω διαπιστώσει ότι τα γλαστράκια τύρφης και τα σφαιρίδια δεν λειτουργούν πολύ καλά για μένα, αλλά εσείς μπορεί να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία με αυτά. Εάν χρησιμοποιήσετε σφαιρίδιο τύρφης ή γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η γλάστρα είναι θαμμένη στη νέα γλάστρα. Διαφορετικά, η άκρη της γλάστρας τύρφης θα απομακρύνει την υγρασία από το φυτό σας.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

 • Μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στην απόσβεση

Καλύτερο σπιτικό μείγμα γλάστρας για ντομάτες

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μίγμα γλάστρας για την καλλιέργεια ντομάτας. Εδώ είναι η συνταγή για ένα καλό μείγμα γλάστρας.

 • Οκτώ γαλόνια βερμικουλίτη ή περλίτη
 • Οκτώ γαλόνια βρύα τύρφης
 • 1 ¼ φλιτζάνια δολομιτικού ασβέστη
 • ½ φλιτζάνι 20% υπερφωσφορικό άλας (0-20-0)
 • 1 φλιτζάνι λίπασμα 5-10-5

Οδηγίες ανάμιξης:

 1. Ανακατέψτε καλά.
 2. Πάρτε την ποσότητα που χρειάζεστε για σήμερα.
 3. Βρέξτε το μείγμα γλάστρας σε έναν κουβά πέντε γαλονιών, όπως περιγράφεται παρακάτω.
 4. Χρησιμοποιήστε το υγρό μείγμα για να γλάσσετε το φυτό ντομάτας σας.

Συμβουλές για την επιτυχή χρήση μείγματος γλάστρας

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε το μίγμα γλάστρας με επιτυχία.

 • Το ξηρό μείγμα γλάστρας αποβάλλει το νερό. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα γλάστρας, ρίξτε την ποσότητα που χρειάζεστε σε έναν κουβά πέντε γαλονιών και γεμίστε τον κουβά με αρκετό νερό για να καλύψετε το μείγμα. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι όλα τα μέρη του να είναι υγρά.
 • Χρησιμοποιήστε φρέσκο μείγμα γλάστρας για κάθε φυτό. Η επαναχρησιμοποίηση του μείγματος γλάστρας αυξάνει την πιθανότητα να προσβληθούν τα φυτά σας από ασθένειες που μεταδίδονται από το έδαφος.
 • Αγοράστε το καλύτερο μίγμα γλάστρας που μπορείτε να αγοράσετε. Τα φυτά σας θα σας ευχαριστήσουν.

Τελική ετυμηγορία

Το SUNGRO HORTICULTURE Black Gold® Natural & Organic Potting Mix είναι η επιλογή μου για το καλύτερο συνολικό μίγμα γλάστρας. Έχει όλα όσα χρειάζεστε σε μια σακούλα. Η επιλογή μου για το καλύτερο οργανικό μείγμα γλάστρας είναι το Espoma Organic Potting Soil Mix – All Natural Potting Mix For All Indoor & Outdoor Containers Including Herbs &amp? Vegetables. Εμπιστεύομαι τη μάρκα Espoma και μου αρέσει αυτό το μείγμα γλάστρας. Το Burpee, 9 Quarts | Premium Organic Potting Natural Soil Mix είναι η επιλογή μου για το καλύτερο βιώσιμο μείγμα γλάστρας. Χρησιμοποιεί κοκοφοίνικα καρύδας αντί για βρύα τύρφης. Το Espoma SS16 16-Quart Organic Seed Starter Premium Potting Mix είναι η επιλογή μου για το καλύτερο βιολογικό μίγμα εκκίνησης σπόρων. Το χρησιμοποιώ έτσι ώστε οι σπόροι μου να αναπτύσσονται σε ένα βιολογικό μέσο από την αρχή της ζωής τους μέχρι το τέλος της ζωής τους. Η επιλογή μου για το καλύτερο οικονομικό μείγμα εκκίνησης σπόρων είναι το Jiffy Natural & Organic Seed Starting Soil Mix. Παίρνετε πολλά για όχι πολλά χρήματα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top