Τα 5 στάδια καλλιέργειας μπρόκολου

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό δροσερής εποχής. Καλλιεργείται για τις μη ανοιγμένες κεφαλές λουλουδιών που σχηματίζουν μια συστάδα στην κορυφή του φυτού. Μερικά μπρόκολα έχουν επίσης πλευρικούς βλαστούς που μεγαλώνουν μικρότερα κεφάλια μετά τη συγκομιδή του κύριου κεφαλιού.

Σημαντικά στοιχεία για το μπρόκολο

Επιστημονικό όνομα Brassica oleracea ήταν. πλάγια γραφή
Είδος φυτού Διετής, που καλλιεργείται ως ετήσιο
Μέρος φαγωμένο Κεφάλι λουλουδιού κλειστό, μίσχος
Μέρες για τη συγκομιδή 50-85 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία
Μεγαλωμένη εποχή Cool Season
Μαγειρεμένο ή ωμό Και τα δυο
Βέλτιστο pH 6,0-6,5
Βλάστηση στο 40-86 βαθμοί F
Βέλτιστη θερμοκρασία για ανάπτυξη 65-70 βαθμοί F

Το μπρόκολο είναι ένα διετές φυτό αλλά γενικά καλλιεργείται ως ετήσιο. Τρώμε την ανοιγμένη κεφαλή του φυτού και το κοτσάνι. Το μπρόκολο είναι ένα φυτό δροσερής εποχής που αναπτύσσεται καλύτερα όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 65-70 βαθμών F. Το κεφάλι συλλέγεται όταν είναι αρκετά μεγάλο, γενικά μεγαλύτερη από 2,5 ίντσες σε διάμετρο. Η πολύ αργή αναμονή επιτρέπει στο κεφάλι του λουλουδιού να ανοίξει. Όταν ανοίγει η κεφαλή των λουλουδιών, τα κίτρινα άνθη είναι ινώδη και πικρά, οπότε το κεφάλι δεν είναι καλό να τρώγεται τότε. Μετά τη συγκομιδή του πρωτεύοντος κεφαλιού, πολλές ποικιλίες θα αναπτύξουν μικρότερους πλευρικούς βλαστούς με κεφάλια πάνω τους για την υπόλοιπη σεζόν. Το πρωτεύον κεφάλι είναι έτοιμο 50-85 ημέρες μετά τη μεταφύτευση του δενδρυλλίου. Για σπόρους που σπέρνονται απευθείας, προσθέστε 30 ημέρες.

Τα 5 στάδια ανάπτυξης του μπρόκολου

Στάδιο Ανάπτυξης Μέρες μετά τη φύτευση για να ξεκινήσει η σκηνή*
Βλάστηση 0 ημέρες
Σπορόφυτο 5-10 μέρες
Βλαστικός 28 ημέρες
Συγκομιδή 85-110 ημέρες (συχνά εκφράζεται ως 50-85 ημέρες από τη μεταμόσχευση)
Ακμάζων Πάνω από 85 ημέρες

*Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία.

Η αρχη

Το πρώτο στάδιο είναι η βλάστηση. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η επικάλυψη του σπόρου διασπάται και το έμβρυο του φυτού μέσα αρχίζει να αναπτύσσεται. Σπάει την επιφάνεια του εδάφους και έχει δύο φύλλα. Στο μπρόκολο, αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου πέντε έως δέκα ημέρες όταν η θερμοκρασία στο έδαφος είναι 80 βαθμούς. Τα περισσότερα μπρόκολα στο Νότο ξεκινούν μέσα σε χαλάκια βλάστησης που κρατούν τη θερμοκρασία στους 80 έως ότου σπάσουν το χώμα. Στο Βορρά, το μπρόκολο μπορεί να σπαρθεί απευθείας στα τέλη του καλοκαιριού για την εποχή του φθινοπώρου. Η κύρια απειλή για τους σπόρους είναι η σήψη στο έδαφος όταν είναι πολύ υγρό. Μερικά πουλιά ή θηλαστικά μπορεί να φάνε τους σπόρους αν τους βρουν, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Όταν εξετάζετε ποια ποικιλία μπρόκολου θα καλλιεργήσετε, επιλέξτε μια ποικιλία που θα συγκομιστεί πριν η θερμοκρασία στην περιοχή σας φτάσει τους 75 βαθμούς την άνοιξη. Το φθινόπωρο, μπορείτε να επιλέξετε μια ποικιλία που χρειάζεται πέντε έως δέκα ημέρες περισσότερο για τη συγκομιδή, επειδή το φύλλωμα μεγαλώνει στη ζέστη και το κεφάλι του λουλουδιού μεγαλώνει όταν κρυώνει. Την άνοιξη, ξεκινήστε τους σπόρους σας έξι εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Το φθινόπωρο, ξεκινήστε τους σπόρους σας περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν η θερμοκρασία πέσει στους 75 βαθμούς.

Γίνεται Δυνατός

Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο του δενδρυλλίου. Όταν το φυτικό έμβρυο σπάσει την επιφάνεια του εδάφους, γίνεται σπορόφυτο. Εάν χρησιμοποιείτε ένα στρώμα βλάστησης για να ξεκινήσετε τους σπόρους, χαμηλώστε το στους 70 βαθμούς ή απενεργοποιήστε το όταν οι περισσότεροι από τους σπόρους έχουν σπάσει την επιφάνεια του εδάφους. Στην αρχή, το δενδρύλλιο έχει δύο φύλλα. Σύντομα αναπτύσσει άλλα δύο, τα αληθινά φύλλα, οπότε μπορείτε να αρχίσετε να το λιπάνετε με ένα ασθενές διάλυμα λιπάσματος μία φορά την εβδομάδα. Ισχυρό λίπασμα θα κάψει τις ρίζες του μωρού και θα σκοτώσει τα σπορόφυτα. Εκτός από τα φύλλα, το δενδρύλλιο μπρόκολου αναπτύσσει ρίζες και μπορεί να αρχίσει να παίρνει νερό και θρεπτικά συστατικά στο φυτό. Καθώς αναπτύσσεται το δενδρύλλιο, το στέλεχος πυκνώνει και μεγαλώνει περισσότερο φύλλωμα.

Το δενδρύλλιο μεγαλώνει μέχρι να γίνει αρκετά δυνατό για να επιβιώσει έξω, συνήθως μέχρι την ηλικία των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Φροντίστε να σκληρύνετε τα σπορόφυτά σας πριν τα μεταφυτέψετε έξω. Διαφορετικά, είναι απίθανο να επιβιώσουν. Την άνοιξη, φυτέψτε τα σπορόφυτά σας έξω μία ή δύο εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού. Το φθινόπωρο, μεταφυτέψτε τα σπορόφυτά σας όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 65-75 βαθμών. Η κύρια απειλή για το δενδρύλλιο είναι η απόσβεση, μια μυκητιασική μόλυνση που σκοτώνει τα σπορόφυτα που ποτίζονται υπερβολικά. Τοποθετήστε τα σπορόφυτα σε απόσταση μεταξύ τους οκτώ έως δέκα ίντσες και τις σειρές δέκα έως δώδεκα ίντσες μεταξύ τους.

Τοποθέτηση φυλλώματος

Το τρίτο στάδιο είναι το βλαστικό στάδιο. Μόλις μεταφυτευτεί, το φυτό μπρόκολου αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα. Τις επόμενες τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, το φυτό μπορεί να φτάσει τα τέσσερα πόδια ψηλό και πλάτος. Το κουμπί της κεφαλής του λουλουδιού αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Τα λουλούδια είναι ακόμα ερμητικά κλειστά και το κεφάλι είναι πολύ συμπαγές. Αναπτύσσονται κλαδιά, τα οποία μπορεί να αναπτύξουν άλλες κεφαλές λουλουδιών που είναι μικρότερες από την κύρια κεφαλή στο κέντρο.

Το μπρόκολο χρειάζεται θερμοκρασίες 65-75 βαθμούς F για αυτή τη φάση ανάπτυξης. Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να αναπτυχθεί μια κεφαλή λουλουδιών, επομένως το μπρόκολο χρειάζεται πολύ νερό και θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο με φώσφορο και κάλιο σε αυτό για καλύτερα αποτελέσματα. Πάρα πολύ άζωτο μπορεί να αναγκάσει το φυτό να ξοδέψει όλη την ενέργειά του καλλιεργώντας το φύλλωμα. Η κεφαλή του λουλουδιού μπορεί να μην αναπτυχθεί ή θα είναι μικρή. Αυτό είναι επίσης το στάδιο που είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από έντομα παράσιτα και ασθένειες. Τα καλύμματα σειρών μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα παράσιτα των εντόμων. Η φύτευση ανθεκτικών ποικιλιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες. Βεβαιωθείτε ότι τα μοσχεύματα έχουν φυτευτεί αρκετά μακριά μεταξύ τους, ώστε να έχουν πολλή κυκλοφορία αέρα. Η κακή κυκλοφορία του αέρα οδηγεί σε μυκητιασικές ασθένειες. Ποτίστε αρκετά για να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο, γεγονός που οδηγεί σε σήψη των ριζών.

Ώρα για Συγκομιδή

Το τέταρτο στάδιο είναι το στάδιο της συγκομιδής. Τα κεφάλια μπρόκολου είναι έτοιμα για συγκομιδή 50-80 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Εάν ξεκινάτε το μπρόκολο από σπόρους, προσθέστε 30-35 ημέρες σε αυτό. Τα κεφάλια μπρόκολου πρέπει να συλλέγονται όταν έχουν διάμετρο 2 1/5-3 ίντσες. Η αναμονή για να μεγαλώσουν τα κεφάλια μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα των μπουμπουκιών, γεγονός που καταστρέφει το κεφάλι για φαγητό. Αν κοιτάξετε το κεφάλι και δείτε μια νότα κίτρινου, μαζέψτε το αμέσως. Πριν ανθίσει, θα απλωθεί και το κεφάλι του λουλουδιού. Τα μπουμπούκια ανθέων θα ανοίξουν όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 75 βαθμούς F για αρκετές ημέρες.

Συγκομίστε το κεφάλι με ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε το κεφάλι με περίπου έξι ίντσες από το κοτσάνι. Μετά τη συγκομιδή του πρωτεύοντος κεφαλιού, οι πλευρικοί βλαστοί συχνά αναπτύσσουν κεφάλια μικρότερα, αλλά εξακολουθούν να είναι καλά για κατανάλωση. Κόψτε τα και συμπεριλάβετε το κοτσάνι μέχρι τα πρώτα φύλλα.

Αποθήκευση

Το μπρόκολο μπορεί να αποθηκευτεί στο συρτάρι του ψυγείου για δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες. Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί ωμό και μαγειρεμένο. Για να το διατηρήσετε περισσότερο, το μπρόκολο μπορεί να ασπριστεί και να καταψυχθεί. Για να ασπρίσετε το μπρόκολο, ρίξτε τα κομμάτια του κεφαλιού σε βραστό νερό για δύο λεπτά. Ρίξτε αμέσως τα κομμάτια σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα. Στραγγίζουμε τα κομμάτια και τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες κατάψυξης και παγώνουμε.

Στάδιο ανθοφορίας

Το πέμπτο στάδιο είναι το στάδιο της ανθοφορίας. Εάν το κεφάλι του μπρόκολου δεν συγκομιστεί πριν ανοίξει, το φυτό έχει μπει στο στάδιο της ανθοφορίας. Οι επικονιαστές θα επικονιάσουν τα λουλούδια και θα παράγουν σπόρους. Τα περισσότερα μπρόκολα δεν επιτρέπεται ποτέ να φτάσουν σε αυτό το στάδιο γιατί συλλέγονται πριν ανοίξει το κεφάλι. Μερικές φορές, ωστόσο, η κεφαλή θα βιδωθεί ή θα ανοίξει πρόωρα, πριν μπορέσει να συγκομιστεί.

Πόσα κεφάλια μπρόκολο;

Το κεφάλι είναι η κύρια κεφαλή λουλουδιών και ο μίσχος. Κάθε φυτό μπρόκολου έχει ένα κεφάλι. Πολλές ποικιλίες θα μεγαλώσουν μικρά μπουμπούκια, ή μικρά μπουμπούκια ανθέων, σε πλαϊνούς βλαστούς. Αυτά τα άνθη είναι μικρότερα από το κεφάλι αλλά είναι βρώσιμα.

Προβλήματα με την πρόωρη ανθοφορία

Εάν το φυτό του μπρόκολου εκτεθεί σε ζεστές θερμοκρασίες, τότε σε μια περίοδο κρύου και μετά σε ζεστές θερμοκρασίες, θα βυθιστεί. Εδώ ανοίγει πρόωρα η κεφαλή του λουλουδιού. Το μπουλόνι καταστρέφει το κεφάλι.

Συλλογή σπόρων μπρόκολου

Για να συλλέξετε σπόρους, πρέπει να αφήσετε την κεφαλή του σπόρου να ανοίξει. Όταν τα άνθη στεγνώσουν στο φυτό, οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή. Οι σπόροι του μπρόκολου είναι πολύ μικροί, γι’ αυτό τοποθετήστε μια χάρτινη σακούλα γύρω από την κεφαλή του λουλουδιού και στερεώστε την κλειστή γύρω από το κοτσάνι. Κόψτε το κοτσάνι και γυρίστε τη σακούλα ανάποδα. Ανακινήστε το για να χαλαρώσουν οι σπόροι από το κεφάλι του λουλουδιού. Θα πρέπει να βρείτε μικρούς σπόρους στο κάτω μέρος της χάρτινης σακούλας. Αποθηκεύστε τα σε βάζο ή φάκελο σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μην τα καταψύχετε.

Συμπερασματικά, τα φυτά μπρόκολου περνούν από τέσσερα στάδια ανάπτυξης από τη στιγμή που φυτεύονται οι σπόροι και η συγκομιδή του μπρόκολου. Τα περισσότερα μπρόκολα δεν επιτρέπεται να φτάσουν στο πέμπτο στάδιο, την ανθοφορία, γιατί πρώτα συλλέγεται το κεφάλι. Αν θέλετε να σώσετε τους σπόρους του μπρόκολου, θα πρέπει να αφήσετε το κεφάλι να ανοίξει, κάτι που το καταστρέφει για κατανάλωση. Όταν τα λουλούδια στεγνώσουν, οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top