Τα 6 στάδια ανάπτυξης της μπανάνας – Backyard Gardeners Network

Τα φυτά μπανάνας είναι τροπικά φυτά από την Ασία. Σήμερα καλλιεργούνται σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Σε ψυχρότερες περιοχές, οι μπανάνες μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Σημαντικά στοιχεία για την μπανάνα

Επιστημονική ονομασία Musa acuminata και Musa balbisiana
Τύπος φυτού Πολυετές
Μέρος τρώγεται φρούτα
Ημέρες συγκομιδής 10-20 μήνες
Εποχή Καλλιεργείται Όλες οι εποχές
Μαγειρεμένα ή ωμά και τα δύο
Βέλτιστο pH 5.5-7.0
Βλαστήστε σε 78 F
Βέλτιστη θερμοκρασία για ανάπτυξη 78-82 F

Υπάρχουν δύο είδη μπανανών που καλλιεργούνται συνήθως. Αν και οι άνθρωποι αναφέρονται σε μπανανιές, οι μπανάνες είναι στην πραγματικότητα πολυετή ποώδη φυτά.

Ο “κορμός του δέντρου” είναι στην πραγματικότητα ένας ξυλώδης βλαστός. Η μπανανιά σχηματίζεται από φύλλα που αναπτύσσονται από ένα στέλεχος ή υπόγειο ρίζωμα. Το φυτό έχει μούρα, τα οποία ονομάζουμε καρπούς, σε δέκα έως είκοσι μήνες.

Οι μπανάνες είναι τροπικά φυτά που σταματούν να αναπτύσσονται στους 50 F και δεν ανέχονται τον παγετό. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους ως καλλωπιστικά φυτά ή σε περιοχές όπου επικρατεί πολύ κρύο για να ξεχειμωνιάσουν.

Η ποικιλία ‘Dwarf Cavendish’ έχει ύψος έξι πόδια και θα παράγει μπανάνες όταν καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Η ποικιλία ‘Lady Fingers’ καλλιεργείται επίσης σε εσωτερικούς χώρους για μπανάνες. Ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις μπανάνες που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς ως ετήσιες, ξεκινώντας με νέα φυτά κάθε άνοιξη.

Τα 6 στάδια ανάπτυξης της μπανάνας

Στάδιο ανάπτυξης Ημέρες μετά τη φύτευση για την έναρξη του σταδίου*
Διαίρεση 0
Βλαστική ανάπτυξη 0
Ανθοφορία 10 έως 15 μήνες
Καρποφορία 10-15 μήνες
Συγκομιδή 9 έως 20 μήνες
Ανακαίνιση Μετά τη συγκομιδή

*Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία.

Ξεκινώντας ένα δέντρο μπανάνας

Οι περισσότερες μπανανιές που καλλιεργούνται για τον καρπό τους δεν έχουν σπόρους, οπότε πολλαπλασιάζονται από βλαστούς του μητρικού φυτού. Οι βλαστοί αυτοί κόβονται από το ρίζωμα με ένα κοφτερό φτυάρι ή μαχαίρι και φυτεύονται. Μερικές ποικιλίες μπανάνας έχουν σπόρους, αλλά σπάνια είναι διαθέσιμοι στον οικιακό κηπουρό.

Φυτέψτε τον βλαστό της μπανάνας σε μια γλάστρα ή σε εξωτερικό χώρο, αν η περιοχή σας έχει χειμώνες που δεν κρυώνουν περισσότερο από περίπου 35 βαθμούς F. Το ρίζωμα της μπανάνας φυτεύεται σε μια τρύπα βάθους τεσσάρων εκατοστών. Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον τρία μέτρα. Κάθε ρίζωμα και τα φυτά που αναπτύσσονται από αυτό ονομάζονται χαλάκι.

Καλλιέργεια του ψευδοβλαστού

Όταν τα φυτά μπανάνας μεγαλώνουν, αυτό που θεωρούμε δέντρο ονομάζεται στην πραγματικότητα ψευδοστέλεχος και αποτελείται από τις ομόκεντρες δέσμες φύλλων. Τα φύλλα μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα έξι πόδια. Καθώς κάθε φύλλο γερνάει και πέφτει, η θήκη παραμένει και αποτελεί μέρος αυτού που ονομάζουμε κορμό. Τα φύλλα μικραίνουν καθώς ο κορμός ψηλώνει.

Όταν η μπανάνα είναι δέκα έως δεκαπέντε μηνών, ο πραγματικός κορμός αναπτύσσεται μέσα στις θήκες των φύλλων και βγαίνει από την κορυφή. Η κορυφή αυτής της δομής έχει λουλούδια.

Τα λουλούδια της μπανάνας είναι περίεργα

Τα λουλούδια της μπανάνας είναι πολύ περίεργα.

Πρώτον, τα άνθη εμφανίζονται σε ομάδες πάνω στο στέλεχος, που ονομάζονται χέρια. Τα άνθη καλύπτονται από πορφυρά βράκτια. Καθώς αναπτύσσεται το στέλεχος του άνθους, τα βράκτια του χεριού αναδιπλώνονται και αποκαλύπτουν το συγκεκριμένο χέρι. Τα πρώτα άνθη είναι θηλυκά και αναπτύσσονται σε μπανάνες χωρίς γονιμοποίηση στις περισσότερες βρώσιμες μπανάνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν σπόρους. Ο αριθμός των χεριών των θηλυκών λουλουδιών αποτελεί ένα τσαμπί και ποικίλλει από δύο ή τρία έως περισσότερα από δέκα.

Στη συνέχεια, εμφανίζονται πολυάριθμα χέρια στείρων ανθέων. Αποβάλλουν τα βράκτια τους αλλά πέφτουν χωρίς να παράγουν μπανάνες.

Τέλος, εμφανίζονται πολυάριθμα χέρια αρσενικών λουλουδιών που αποβάλλουν τα βράκτια τους. Ούτε αυτά έχουν μπανάνες. Όλα αυτά συμβαίνουν μάλλον γρήγορα, με ένα βράκτιο να τυλίγεται για να αποκαλύψει ένα νέο χέρι λουλουδιών σχεδόν κάθε μέρα μόλις εμφανιστούν τα λουλούδια.

Ανάπτυξη φρούτων μπανάνας

Τα θηλυκά άνθη σχηματίζονται σε ένα βλαστό οφθαλμού. Οι μπανάνες που θα φέρουν θα είναι σε τσαμπιά. Τα στείρα και αρσενικά άνθη αφήνουν ένα μακρύ βλαστό μπουμπουκιού κάτω από τα τσαμπιά μπανάνας όταν πέφτουν. Μπορείτε να σπάσετε το βλαστό του μπουμπουκιού κάτω από το χαμηλότερο τσαμπί μπανάνας γιατί δεν έχει κανένα χρήσιμο σκοπό.

Ενώ μια τροπική μπανάνα μπορεί να παράγει 100 κιλά καρπών κάθε φορά, οι περισσότερες μπανάνες εσωτερικού χώρου παράγουν 35 έως 40 κιλά μπανάνες σε τσαμπιά των τριών έως οκτώ. Η ποσότητα των καρπών που θα παράγει το φυτό καθορίζεται από το πόσο καλά φροντίζεται το φυτό κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών έως τεσσάρων μηνών της ζωής του.

Οι μπανάνες απαιτούν πολύ νερό για να παραχθούν. Τα φυτά μπανάνας χρειάζονται 1-1,5 ίντσα νερού την εβδομάδα στο έδαφος. Στο εσωτερικό, διατηρήστε το χώμα υγρό αλλά όχι υγρό. Οι μπανάνες είναι πολύ επιρρεπείς στη σήψη όταν το έδαφος είναι πολύ υγρό, οπότε πρέπει να βαδίζετε σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ του πολύ υγρού και του πολύ ξηρού.

Συγκομιδή όταν είναι πράσινες

Οι μπανάνες ωριμάζουν καλύτερα όταν κόβονται από το δέντρο όταν είναι πράσινες. Όταν ο καρπός είναι παχύς και στρογγυλός, κόψτε ολόκληρο το στέλεχος. Τοποθετήστε το σε δροσερό, σκιερό μέρος, ώστε ο καρπός να ωριμάσει και να γίνει κίτρινος. Μόλις ωριμάσει η πρώτη μπανάνα, οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν γρήγορα. Μπορείτε να το επισπεύσετε αυτό βάζοντας το τσαμπί σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα κομμένο μήλο για 24 ώρες. Μετά από αυτό, αφαιρέστε το από τη σακούλα, αλλιώς οι μπανάνες θα ωριμάσουν πολύ για να χρησιμοποιηθούν.

Ανακαίνιση φυτού μπανάνας

Όταν το φυτό μπανάνας έχει γεννήσει μπανάνες, δεν θα ανθίσει ξανά.

Συνήθως, υπάρχουν βλαστοί που αναπτύσσονται από το ρίζωμα γύρω από το μητρικό φυτό που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν νέα φυτά μπανάνας και να έχουν μπανάνες. Μια καλή πρακτική είναι να αφήνετε ένα φυτό μπανάνας να ανθίσει, να έχει ένα μισοαναπτυγμένο και να έχει ένα νέο ανά χαλάκι ή ρίζωμα.

Όταν συγκομιστούν οι μπανάνες, κόψτε το φυτό μπανάνας στο έδαφος και κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Χρησιμοποιήστε τα κομμάτια ως εδαφοβελτιωτικό γύρω από το στρώμα. Το μισομεγαλωμένο φυτό θα ωριμάσει στη συνέχεια και θα έχει μπανάνες.

Μην αφήνετε περισσότερους από τρεις βλαστούς να αναπτυχθούν ταυτόχρονα από το στρώμα, αλλιώς τα φυτά θα είναι υπερπλήρη. Τα υπερπλήρη φυτά μπανάνας είναι καχεκτικά και δεν παράγουν πολλές μπανάνες. Σε μια γλάστρα, πιθανόν να μπορείτε να έχετε μόνο δύο φυτά κάθε φορά- ένα ώριμο και ένα νέο.

Οδηγίες αποθήκευσης

Οι μπανάνες δεν διατηρούνται για πολύ. Μόλις ωριμάσουν, μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για λίγες ημέρες. Η φλούδα θα μαυρίσει, αλλά το εσωτερικό θα παραμείνει καλό. Οι μπανάνες χρησιμοποιούνται ωμές και μαγειρεμένες σε διάφορα πιάτα. Οι κατεψυγμένες μπανάνες χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή smoothies. Οι υπερώριμες μπανάνες μπορούν να πολτοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα. Οι πράσινες μπανάνες που είναι γεμάτες και στρογγυλεμένες μπορούν να κοπούν σε φέτες και να τηγανιστούν.

Συλλογή σπόρων

Σχεδόν όλα τα φυτά μπανάνας που διαθέτει ο οικιακός κηπουρός δεν έχουν σπόρους. Πολλαπλασιάζονται με διαίρεση.

Συμπερασματικά, τα φυτά μπανάνας καλλιεργούνται για τις μπανάνες και ως καλλωπιστικά φυτά. Δεν αντέχουν στον παγετό, οπότε είτε καλλιεργούνται σε πολύ θερμά κλίματα είτε καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους. Εάν δεν καλλιεργείτε το φυτό για τις μπανάνες, μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ετήσιο, και νέα φυτά τοποθετούνται στο έδαφος κάθε χρόνο. Ένα φυτό μπανάνας παράγει μπανάνες δέκα έως δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της ανάπτυξής του. Οι μπανάνες έχουν την καλύτερη γεύση όταν συλλέγονται πράσινες και ωριμάζουν από το δέντρο. Μια μπανανιά ανθίζει μόνο μία φορά. Θα πρέπει να κόβεται όταν συγκομίζονται οι μπανάνες και να αφήνονται οι βλαστοί της να αναπτυχθούν σε νέα φυτά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top