Τα 6 στάδια καλλιέργειας πεπονιού

Το πεπόνι φυτρώνει σε μεγάλα κλήματα που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον κήπο. Τι περνάει το φυτό μεταξύ της φύτευσης και της συγκομιδής; Εδώ είναι η απάντηση.

Σημαντικά γεγονότα για το πεπόνι

Επιστημονικό όνομα Αγγούρι πεπόνι ήταν. cantalupensis
Είδος φυτού Ετήσιο
Μέρος φαγωμένο καρπός
Μέρες για τη συγκομιδή 70-100 ημέρες
Μεγαλωμένη εποχή Ζεστή εποχή
Μαγειρεμένο ή ωμό ακατέργαστος
Βέλτιστο pH 7.0
Βλάστηση στο 65 ΣΤ
Βέλτιστη θερμοκρασία για ανάπτυξη Πάνω από 70 βαθμούς F

Αυτό που λέμε πεπόνι είναι πραγματικά ένα μοσχοπέζι. Τα αληθινά πεπόνια είναι μικρά και κονδυλώδη και δεν τρώγονται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συνεχίσω να αποκαλώ το μοσχοπέδιλο πεπόνι μιας και έτσι όλοι συνηθίζουν να το αναφέρουν. Τα πεπόνια είναι ετήσιοι καρποί που αναπτύσσονται σε αμπέλια που μπορεί να έχουν μήκος τρία έως τέσσερα πόδια. Χρειάζονται περίπου 70-100 ημέρες από τη βλάστηση μέχρι την πρώτη συγκομιδή, ανάλογα με την ποικιλία του πεπονιού που καλλιεργείτε. Τα πεπόνια είναι φρούτα ζεστής εποχής και καταστρέφονται εύκολα από τον παγετό.

Τα 6 στάδια ανάπτυξης πεπονιού

Στάδιο Ανάπτυξης Μέρες μετά τη φύτευση για να ξεκινήσει η σκηνή*
Βλάστηση 0
Σπορόφυτο 10-12
Οινοποίηση 15 αν γίνει απευθείας σπορά, 30 αν ξεκινήσει μέσα και μεταφυτευτεί
Σετ ανθοφορίας και φρούτων 30-40 ημέρες από τη βλάστηση
Ανάπτυξη καρπών 30-40 ημέρες από τη βλάστηση
Συγκομιδή 70-100 ημέρες από τη βλάστηση

*Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία.

Ξεκινώντας σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;

Σε ψυχρότερες περιοχές, το πεπόνι πρέπει να ξεκινά από μέσα και να μεταφυτεύεται έξω όταν ζεσταθεί το χώμα για να έχει σοδειά πριν από την πρώτη κατάψυξη. Σε θερμότερες περιοχές, τα πεπόνια γενικά σπέρνονται απευθείας στο έδαφος έξω. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα πεπόνι χρειάζεται περίπου δέκα ημέρες για να βλαστήσει.

Για να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, γεμίστε έναν δίσκο σπόρων με ένα αρχικό μείγμα χωρίς σπόρους. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά υγρό πριν φυτέψετε τους σπόρους σε αυτό. Φυτέψτε σπόρους πεπονιού σε βάθος μίας ίντσας στο αρχικό μείγμα σπόρων. Τοποθετήστε τα ένα κάθε τρία εκατοστά. Διατηρήστε το αρχικό μείγμα σπόρων υγρό αλλά όχι μουσκεμένο μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι. Βρήκα ότι βοηθάει να καλύπτετε το δίσκο με ένα διάφανο πλαστικό θόλο ή με διαφανές πλαστικό περιτύλιγμα για να διατηρείται υψηλή υγρασία, ενώ περιμένετε να βλαστήσουν οι σπόροι. Τοποθετήστε το δίσκο σε ζεστό μέρος με λίγο φως.

Για να ξεκινήσετε τους σπόρους πεπονιού σε εξωτερικούς χώρους, περιμένετε έως ότου η θερμοκρασία του εδάφους είναι τουλάχιστον 65 F. Φτιάξτε έναν λόφο με ύψος τέσσερις έως έξι ίντσες και διάμετρο περίπου έξι ίντσες. Τοποθετήστε τους λόφους σε απόσταση τριών μέτρων. Φυτέψτε τέσσερις έως έξι σπόρους σε βάθος μίας ίντσας σε κάθε λόφο. Διατηρήστε το έδαφος υγρό μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι.

Αφήστε τον διαγωνισμό να ξεκινήσει

Τα σπορόφυτα αρχίζουν να ανταγωνίζονται από τη στιγμή που θα φυτρώσουν, περίπου δέκα ημέρες μετά τη φύτευσή τους. Εάν ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικό χώρο, αφαιρέστε το κάλυμμα όταν παρατηρήσετε τα μικροσκοπικά σπορόφυτα. Μπορούν να μείνουν στο δίσκο μέχρι την ώρα της μεταφύτευσης όταν είναι περίπου 30 ημερών. Όταν τα σπορόφυτα έχουν δύο αληθινά φύλλα, λιπάνετε με ένα ασθενές διάλυμα γαλακτώματος ψαριών μία φορά την εβδομάδα. Νερό από κάτω για μείωση μυκητιασικών ασθενειών.

Αν ξεκινήσουν έξω, χρειάζονται αραίωση. Όταν σχηματιστούν τα πρώτα αληθινά φύλλα, τσίμπησε τους μίσχους όλων εκτός από τα δύο πιο δυνατά δενδρύλλια ανά λόφο στο έδαφος. Μην τα τραβήξετε προς τα πάνω, γιατί οι ρίζες των επιζώντων θα καταστραφούν. Οι σπόροι που ξεκινούν σε εξωτερικούς χώρους πηγαίνουν στο επόμενο στάδιο σχεδόν μόλις βρεθούν πάνω από το έδαφος, ενώ τα σπορόφυτα που ξεκινούν σε εσωτερικό χώρο παραμένουν σε αυτό το στάδιο μέχρι να μεταφυτευθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Καλλιέργεια αμπέλων

Μόλις μεταμοσχευθούν τα σπορόφυτα ή οι σπόροι που φυτεύτηκαν σε εξωτερικούς χώρους έχουν βλαστήσει και έχουν μήκος περίπου έξι ίντσες, το φυτό αρχίζει να αμπελώνει. Αναπτύσσεται μακρόστενο κλήμα καλυμμένο με φύλλωμα. Λιπάνετε με 10-10-10 σε δύο έως τρία κιλά λιπάσματος ανά 60-70 πόδια σειράς τώρα για καλή ανάπτυξη αμπέλου. Ένα υγιές αμπέλι είναι απαραίτητο για την υποστήριξη του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά φρούτου. Μπορείτε να αφήσετε το αμπέλι να αναπτυχθεί κατά μήκος του εδάφους ή να το στρώσετε σε πέργκολα ή φράχτη. Το πλεονέκτημα της πέργκολας της αμπέλου είναι ότι παίρνει λιγότερο χώρο στον κήπο σας. Τα φρούτα είναι επίσης πιο δύσκολο για τα έντομα που κατοικούν στο έδαφος να επιτεθούν και το κάτω μέρος του καρπού θα είναι λιγότερο πιθανό να έχει ένα σάπιο σημείο όπου κάθεται στο έδαφος.

Σετ ανθοφορίας και φρούτων

Περίπου 30 έως 45 ημέρες μετά τη βλάστηση, το φυτό πεπόνι θα αρχίσει να ανθίζει. Σε αυτό το στάδιο, λιπάνετε με 10-10-10 σε δύο έως τρία κιλά λιπάσματος ανά 60-70 πόδια σειράς. Τα λουλούδια γονιμοποιούνται από έντομα. Κάθε θηλυκό λουλούδι έχει τη δυνατότητα να παράγει έναν καρπό, αν και δεν το κάνουν όλα τα λουλούδια. Τα αρσενικά άνθη σχηματίζονται πρώτα, έτσι θα παρατηρήσετε λουλούδια για μια εβδομάδα περίπου πριν από κάθε καρπό που έχει πήξει. Αυτό είναι φυσιολογικό, οπότε μην πανικοβάλλεστε. Τα θηλυκά άνθη ξεκινούν περίπου μια εβδομάδα αργότερα και συνεχίζουν μέχρι να παγώσει το αμπέλι.

πεπόνια στο αμπέλι

Τα πεπόνια χρειάζονται περίπου 30-45 ημέρες για να ωριμάσουν από τη στιγμή που ανθίζει το λουλούδι. Αυτό είναι 70-100 ημέρες από τη βλάστηση. Παίρνουν πολλά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και απαιτούν πολύ νερό για να έχουν καλή γεύση. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το χώμα υγρό, διαφορετικά τα πεπόνια θα είναι πικρά. Επειδή ο καρπός χρειάζεται πολύ χρόνο για να ωριμάσει, είναι ευάλωτος σε παράσιτα και ασθένειες. Παρακολουθήστε το αμπέλι κάθε μέρα μόλις το φυτό αρχίσει να ανθίζει, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα νωρίς. Πετάω τα πεπόνια μου για να εξοικονομήσω χώρο. Χρησιμοποιώ καλσόν για να σχηματίσω μια σφεντόνα κάτω από κάθε πεπόνι για να το στηρίξω καθώς μεγαλώνει. Το καλσόν τεντώνεται καθώς μεγαλώνει το πεπόνι, αλλά έχει αρκετή υποστήριξη για να μην σκίσει το αμπέλι. Βοηθά επίσης στην προστασία του καρπού από τα έντομα και τα κουνέλια. Σε άλλα ζώα αρέσει το πεπόνι όσο και οι άνθρωποι, οπότε λάβετε μέτρα για να προστατέψετε το πεπόνι σας από αυτά, διαφορετικά δεν θα προλάβετε να το φάτε.

Συγκομιδή των πεπονιών σας

Πολλά έχουν γραφτεί για το πότε πρέπει να μαζέψουμε πεπόνι. Δεν ωριμάζουν μετά το μάζεμα, επομένως είναι σημαντικό να τα αφήσετε να ωριμάσουν πριν τα μαζέψετε. Από την άλλη, θα σαπίσουν στο χωράφι αν αφεθούν πολύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι μαζεύουν πεπόνι όταν ο ιστός είναι γκρίζος και η περιοχή μεταξύ του πλέγματος είναι κιτρινωπό πορτοκαλί. Η περιοχή όπου το στέλεχος ενώνεται με το πεπόνι θα πρέπει να έχει μια ρωγμή γύρω του τουλάχιστον ένα μέρος της διαδρομής. Αν μείνει για πολύ στο αμπέλι, το πεπόνι θα πέσει από πάνω του. Η σφεντόνα τα πιάνει αν συμβεί αυτό όταν είναι πέργκολα, ώστε να μην πιτσιλίζουν όταν χτυπούν στο έδαφος. Συγκομίστε το πρωί πριν ζεσταθεί, ώστε το πεπόνι να αποθηκεύσει το μεγαλύτερο διάστημα. Χειριστείτε τα φρούτα προσεκτικά, καθώς είναι εύθραυστα.

Οδηγίες αποθήκευσης

Το πεπόνι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο αμέσως μόλις συγκομιστεί. Διαρκούν περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο εάν συγκομιστούν όταν τα στελέχη αρχίζουν να ραγίζουν και περίπου 48-72 ώρες εάν έχουν γλιστρήσει εντελώς από το αμπέλι πριν από τη συγκομιδή. Το πεπόνι δεν παγώνει καλά και συνήθως δεν είναι κονσέρβα.

Συλλογή σπόρων

Τα πεπόνια έχουν σπόρους στο κέντρο του πεπονιού. Είναι εύκολο να αφαιρεθούν. Τα πλένετε μέχρι να αφαιρεθεί όλος ο πολτός τους. Τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Φυλάξτε τα σε ένα φάκελο ή σε ένα γυάλινο βάζο σε δροσερό και στεγνό μέρος. Μην τα καταψύχετε.

Συμπερασματικά, το πεπόνι περνά από έξι στάδια ανάπτυξης, από τη βλάστηση έως τη συγκομιδή. Το πρώτο πεπόνι πρέπει να ξεκολλήσει από το κλήμα 70-100 ημέρες μετά τη βλάστηση του σπόρου, ανάλογα με την ποικιλία. Τα αμπέλια από πεπόνι θα συνεχίσουν να παράγουν πεπόνι μέχρι να παγώσει το αμπέλι. Το πράσινο πεπόνι δεν θα ωριμάσει μόλις αφαιρεθεί από το αμπέλι, επομένως είναι σημαντικό να αφήσετε το πεπόνι να ωριμάσει πλήρως πριν το συγκομίσετε. Θα διαρκέσουν από τρεις μέρες έως μια εβδομάδα στο ψυγείο. Τα πεπόνια δεν είναι κατάλληλα για μακροχρόνια αποθήκευση, γι’ αυτό απολαύστε τα όταν τα αποκτήσετε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top