Τα 7 στάδια ανάπτυξης της φράουλας

Οι φράουλες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά είναι και καλές για εσάς. Εάν θέλετε περισσότερα μούρα στη διατροφή σας, αυτός ο οδηγός θα σας δείξει τα στάδια ανάπτυξης του φυτού της φράουλας.

Σημαντικά στοιχεία για τη φράουλα

Επιστημονικό όνομα Φραγκάρια × σε ανανά
Είδος φυτού αιωνόβιος
Μέρος φαγωμένο μούρο
Μέρες για τη συγκομιδή 175 ημέρες από τη βλάστηση
Μεγαλωμένη εποχή Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Μαγειρεμένο ή ωμό είτε
Βέλτιστο pH 5,8-6,5

Οι φράουλες είναι πολυετή φυτά που έχουν μούρα περίπου 175 ημέρες μετά τη φύτευση. Υπάρχουν τρία είδη φυτών φράουλας. Ο Ιούνιος που φέρει φράουλες παράγει μούρα για περίπου τριάντα ημέρες και μετά σταματά. Οι ουδέτερες για την ημέρα φράουλες θα συνεχίσουν να φέρουν φράουλες μέχρι τον πρώτο παγετό που θα μείνουν αδρανείς. Οι φράουλες προτιμούν ελαφρώς όξινο έδαφος με pH 5,8-6,5. Γονιμοποιούνται με ένα λίπασμα για όξινα φυτά. Οι φράουλες αναπαράγονται τόσο με σπόρους όσο και με δρομείς. Οι δρομείς είναι κλεμμένοι που αναπτύσσονται στο έδαφος και έχουν θυγατρικά φυτά κατά διαστήματα. Αυτά τα θυγατρικά φυτά θα ριζώσουν και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται εάν δεν αφαιρεθούν.

Τα 7 στάδια ανάπτυξης της φράουλας

Στάδιο Ανάπτυξης Μέρες μετά τη φύτευση για να ξεκινήσει η σκηνή*
Βλάστηση 0
Σπορόφυτο 7-42 ημέρες
Φυτική Ανάπτυξη 8-10 εβδομάδες
Ακμάζων 2-3 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση
Μούρα και δρομείς 175 ημέρες από τη βλάστηση
Ανακαίνιση Όταν γίνει η συγκομιδή
Αδράνεια Έναρξη χειμώνα στην περιοχή σας

*Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία.

Οι φράουλες ξεκινούν με κρύο

Πριν φυτέψετε σπόρους φράουλας, πρέπει να τους κρατήσετε στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα για ένα μήνα. Χωρίς το κρύο, οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν, το πρώτο στάδιο ανάπτυξης. Οι σπόροι φράουλας πρέπει να ξεκινήσουν από μέσα, διαφορετικά δεν θα αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα ώστε να έχουν φράουλες εκείνη την εποχή. Μπορείτε να τα φυτέψετε απευθείας στο έδαφος αν δεν σας πειράζει να περιμένετε ένα χρόνο για μούρα. Ξεκινήστε τα μέσα περίπου οκτώ έως δέκα εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του τελευταίου παγετού. Χρησιμοποιήστε ένα δίσκο με αρχικό μείγμα σπόρων για λαχανικά. Κάντε μια ρηχή τρύπα βάθους ½ ίντσας. Τοποθετήστε τον σπόρο της φράουλας στην τρύπα αλλά μην τον σκεπάζετε με χώμα. Οι σπόροι της φράουλας χρειάζονται φως για να βλαστήσουν.

Οι σπόροι φράουλας μπορεί να αργήσουν να βλαστήσουν. Μπορεί να εμφανιστούν σε μόλις επτά ημέρες, αλλά συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες. Είναι γνωστό ότι διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα, οπότε μην τα παρατάτε αν δεν βλαστήσουν αμέσως. Διατηρήστε το μείγμα σπόρων υγρό αλλά όχι μουσκεμένο όσο περιμένετε. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις που θα σκοτώσουν τα σπορόφυτα. Μπορείτε να καλύψετε το δίσκο σπόρων με πλαστική μεμβράνη μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι για να διατηρήσετε το έδαφος υγρό και την υγρασία υψηλή. Μπορείτε να αφαιρέσετε το πλαστικό περιτύλιγμα για να προσθέσετε νερό όπως χρειάζεται και μετά να το αντικαταστήσετε.

Αρχές φυτών

Καθώς το φυτικό έμβρυο ανεβαίνει μέσα από το έδαφος, γίνεται σπορόφυτο. Στην αρχή έχει δύο φύλλα που ονομάζονται κοτυληδόνες. Είναι σχεδόν τα ίδια σε όλα τα φυτά, ανεξαρτήτως είδους. Ακολουθούν τα δύο πρώτα αληθινά φύλλα που μοιάζουν με κλασικά φύλλα φράουλας. Ταυτόχρονα, το δενδρύλλιο σχηματίζει ρίζες που θα του δώσουν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Τα σπορόφυτα είναι πολύ ευάλωτα σε μια ασθένεια που ονομάζεται απόσβεση, η οποία είναι μια μυκητιακή ασθένεια που τα αναγκάζει να πέσουν και να πεθάνουν. Η προσπάθεια να διατηρήσετε το χώμα αρκετά υγρό για τα σπορόφυτα χωρίς να το διατηρείτε τόσο υγρό που να υγραίνεται μπορεί να είναι δύσκολο. Ποτίζω από το κάτω μέρος του εδάφους τοποθετώντας το δίσκο με τους σπόρους σε ένα δίσκο με μερικές ίντσες νερό και αφήνοντας το χώμα να απορροφήσει το νερό μέσα από τις κάτω τρύπες. Αυτό κρατά το στέμμα και τα φύλλα από το να βραχούν.

Μόλις τα σπορόφυτα αποκτήσουν δύο αληθινά φύλλα, χρησιμοποιώ ένα αραιό διάλυμα λιπάσματος για να βοηθήσω τα σπορόφυτα να μεγαλώσουν δυνατά. Χρησιμοποιώ το διάλυμα αντί για νερό μία φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιώ γαλάκτωμα ψαριού ή υγρό λίπασμα για όξινα φυτά.

Διόγκωση

Μόλις τα φυτά φράουλας γίνουν οκτώ έως δέκα εβδομάδων, είναι έτοιμα για μεταφύτευση έξω. Αυτό είναι το στάδιο της βλάστησης όπου μεγαλώνουν το φύλλωμα και οι ρίζες εγκαθίστανται. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία που έχει καλή αποστράγγιση. Στις φράουλες αρέσει το χώμα που είναι ελαφρώς όξινο, οπότε προσαρμόστε το pH του εδάφους εάν χρειάζεται προσθέτοντας θείο στο έδαφος πριν από τη φύτευση. Αυτό λειτουργεί καλύτερα αν το κάνετε το φθινόπωρο πριν φυτέψετε τις φράουλες την άνοιξη. Φυτέψτε τα νέα φυτά φράουλας σε απόσταση 18-24 ιντσών μεταξύ τους σε σειρές τρία έως τέσσερα πόδια μεταξύ τους. Αυτή η απόσταση μπορεί να φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο, οι φράουλες στέλνουν δρομείς και γρήγορα θα γεμίσουν τον χώρο γύρω τους με θυγατρικά φυτά. Είναι καλή ιδέα να απλώσετε άχυρο ή άλλο σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά φράουλας αυτή τη στιγμή για να εξοικονομήσετε νερό και να αποτρέψετε τα φυτά από τα ζιζάνια σε αυτά. Χρησιμοποιώ σάπια φύλλα σκληρού ξύλου επειδή το άχυρο δεν είναι άμεσα διαθέσιμο όπου μένω.

Τσιμπήστε τα πρώτα λουλούδια

Το στάδιο της ανθοφορίας μπορεί να ξεκινήσει ήδη από δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη φύτευση των φυτών φράουλας. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να τσιμπήσετε τα πρώτα λουλούδια που έχει το φυτό φράουλα. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στις φράουλες που φέρουν τον Ιούνιο να έχουν φράουλες τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μπορείτε να αφήσετε τα λουλούδια σε φράουλες που φέρουν πάντα ή είναι ουδέτερες για την ημέρα αφού μείνουν στο έδαφος για ένα μήνα. Ωστόσο, τα φυτά θα αντέξουν περισσότερο εάν δεν τους επιτραπεί να έχουν μούρα το έτος μετά τη μεταφύτευσή τους. Οι φράουλες ωριμάζουν από την άκρη μέχρι το στέλεχος. Συγκομίστε τις φράουλες όταν είναι εντελώς κόκκινες αλλά προτού αναπτύξουν μαλακά σημεία.

Την ίδια στιγμή που σχηματίζονται λουλούδια, σχηματίζονται δρομείς, που είναι κλεμμένοι. Ένα θυγατρικό φυτό σχηματίζεται σε κάθε έναν από τους συχνούς κόμβους στα κλεμμένα. Αυτά τα θυγατρικά φυτά θα αναπτυχθούν και θα παράγουν φράουλες το επόμενο έτος. Θα γεμίσουν γρήγορα τις σειρές και θα περάσουν στα κενά μεταξύ των σειρών. Εάν τα φυτά παράγουν πάρα πολλά θυγατρικά φυτά, μπορείτε να κόψετε τα κλεμμένα.

Χρόνος ανακαίνισης

Αφού τα φυτά φράουλας σταματήσουν να παράγουν μούρα, ήρθε η ώρα να τα ανακαινίσετε. Αυτός μπορεί να είναι ο Ιούλιος για τα φυτά που φέρουν τον Ιούνιο ή το φθινόπωρο για τα αειθαλή και τα ουδέτερα για την ημέρα φυτά. Αραιώστε τα παλαιότερα, ξυλώδη φυτά, έτσι ώστε να υπάρχουν νέα θυγατρικά φυτά κάθε έξι έως οκτώ ίντσες. Αφαιρέστε τα φυτά ανάμεσα στις σειρές. Εάν έχετε φυτά που φέρουν τον Ιούνιο, κόψτε το κρεβάτι φράουλας με το χλοοκοπτικό σας στην υψηλότερη ρύθμιση για να προστατεύσετε τις κορώνες. Τα φύλλα θα ξαναμεγαλώσουν γρήγορα. Για όλες τις φράουλες, γονιμοποιήστε το κρεβάτι της φράουλας απλώνοντας πάνω τους μια ίντσα κομπόστ αφού σταματήσουν τα μούρα. Μην χρησιμοποιείτε μη κομποστοποιημένη κοπριά γιατί μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.

Χειμερινός λήθαργος

Όταν η θερμοκρασία πέσει, οι φράουλες θα περάσουν σε λήθαργο. Γενικά πρέπει να είναι κάτω από 40 βαθμούς F για να στείλετε τις φράουλες στον χειμερινό τους ύπνο. Περιμένετε μέχρι να ξεπεράσουν δύο ή τρεις παγετούς για να σκληρύνουν. Απλώστε αρκετές ίντσες άχυρο πάνω από τα φυτά φράουλας σας μετά από αυτό για να μην παγώσουν. Αφήστε το εκεί μέχρι να λιώσει ο πάγος και το χιόνι και να ζεσταθεί την άνοιξη, μετά σκουπίστε το από τα φυτά αλλά αφήστε το ανάμεσά τους. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για το πότε πρέπει να αποκαλύψετε τα φυτά φράουλας σας είναι να περιμένετε μέχρι να δείτε την πρώτη πράσινη ανάπτυξη σε άλλα φυτά.

Οδηγίες αποθήκευσης

Οι φράουλες είναι εύθραυστες. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για 3-10 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Συγκομίστε τα όταν στεγνώσει η δροσιά αλλά πριν ζεσταθεί για την καλύτερη αποθήκευση. Μην τα πλένετε και μην αφαιρείτε τα καπάκια μέχρι λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φράουλες ή να τις χρησιμοποιήσετε σε μαρμελάδες και ζελέ, πίτες και άλλα μαγειρεμένα προϊόντα.

Συλλογή σπόρων

Οι σπόροι της φράουλας είναι οι μικρές κίτρινες ή λευκές κηλίδες στη φράουλα. Είναι πολύ μικρά. Αφήστε τις φράουλες να ωριμάσουν πολύ και μετά μαζέψτε τις. Σκουπίστε τους σπόρους από το μούρο. Πλύνετε τους σπόρους χωρίς πολτό βάζοντάς τους σε ένα ποτήρι νερό. Ας τακτοποιηθούν. Αφαιρέστε την πλωτή αντλία και τους σπόρους από την κορυφή του νερού. Βάλτε φρέσκο ​​νερό στο ποτήρι. Επαναλάβετε δύο φορές και αποθηκεύστε τους σπόρους που έχουν κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού. Τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Οι φράουλες είναι υβρίδια, επομένως οι σπόροι που αποθηκεύετε δεν θα είναι ακριβώς όπως οι φράουλες από τις οποίες τις μαζέψατε.

Συμπερασματικά, οι φράουλες περνούν από επτά στάδια, από τη βλάστηση έως τον λήθαργο κάθε χρόνο. Αναπαράγονται και από τα δύο στόλωνα με θυγατρικά φυτά πάνω τους και από σπόρους. Επειδή οι φράουλες είναι υβρίδια, οι σπόροι που φυτεύονται δεν θα μοιάζουν ή θα έχουν γεύση όπως το φυτό φράουλας από το οποίο τις πήρατε. Μια πιο αξιόπιστη μέθοδος καλλιέργειας είναι να σώσετε τα θυγατρικά φυτά και να τα αφήσετε να αναπτυχθούν. Θα παράγουν φράουλες τον επόμενο χρόνο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top