Τα 8 καλύτερα φυτά συντροφιάς ραπανιού

Τα ραπανάκια είναι μια από τις αγαπημένες μου καλλιέργειες για καλλιέργεια στον κήπο. Ωριμάζουν γρήγορα, κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και μπαίνουν εύκολα σε κενούς χώρους.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τα αγαπούν! Είτε τα τουρσί για τάκος, είτε τα κόβετε στη μέση και τα βυθίζετε σε ντρέσινγκ ράντσο, είτε βάζετε μερικές λεπτές φέτες σε βουτυρωμένο τοστ, η τραγανή υφή και η ελαφρώς πικάντικη γεύση τους φωτίζουν κάθε πιάτο.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πετούν από τα ράφια στην αγορά των αγροτών, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Ενώ τα ραπανάκια είναι γενικά εύκολο να αναπτυχθούν, ο συνδυασμός τους με τα σωστά φυτά μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης καλλιέργειας. Ελάτε μαζί μας καθώς καλύπτουμε μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για ραπανάκια καθώς και τα οφέλη από τη χρήση της φύτευσης συντροφιάς κατά την καλλιέργεια ραπανιών.

Τα οφέλη της φύτευσης συντρόφων κατά την καλλιέργεια ραπανιών

Η φύτευση συντρόφου αναφέρεται σε την πρακτική της καλλιέργειας φυτών μαζί έτσι τουλάχιστον ένα φυτό παρέχει οφέλη στο άλλο. Μερικές φορές, τα φυτά σχηματίζουν μια αμοιβαία σχέση όπου και τα δύο φυτά λαμβάνουν όφελος από το άλλο.

Η χρήση της φύτευσης συντρόφου κατά την καλλιέργεια ραπανιών μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη στα ραπανάκια ή/και στο φυτό με το οποίο αναπτύσσονται. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε φύτευση συντροφιάς όταν καλλιεργείτε ραπανάκια.

Καταπολεμήστε φυσικά τους πληθυσμούς παρασίτων

Ενώ τα ραπανάκια είναι ταχέως αναπτυσσόμενες καλλιέργειες που είναι σχετικά ανέμελες, είναι ευαίσθητα σε προσβολή από διάφορα παράσιτα. Σκαθάρια ψύλλων, κίτρινα περιθωριοποιημένα σκαθάρια φύλλων, σκουλήκια λάχανου, ζωύφια αρλεκίνου, αφίδες και άλλα παράσιτα είναι όλα κοινά παράσιτα των χόρτα ραπανάκι.

Ενώ μερικά από αυτά τα παράσιτα πιθανότατα δεν θα βλάψουν σοβαρά τα ραπανάκια σας, μεγαλύτεροι πληθυσμοί παρασίτων μπορούν να καταστρέψουν εντελώς τα χόρτα. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση του αριθμού των παρασίτων σε χαμηλά επίπεδα είναι βασικό μέρος της διατήρησης μιας υγιούς καλλιέργειας ραπανάκι.

Ίσως πιστεύετε ότι ο ψεκασμός με φυτοφάρμακα ή η απομάκρυνση των εντόμων είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τον έλεγχο των παρασίτων. Και δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να κρατήσετε υπό έλεγχο τους πληθυσμούς των παρασίτων.

Ένας τρόπος είναι να ενθαρρύνουμε την παρουσία ωφέλιμων προπαρασκευαστικών εντόμων που τρέφονται με παράσιτα. Αυτά τα ωφέλιμα έντομα περιλαμβάνουν πράσινα κορδόνια, πασχαλίτσες, παρασιτικές σφήκες και μύγες ταχινιδών.

Το θέμα με αυτά τα ωφέλιμα έντομα είναι ότι πολλές φορές μόνο οι προνύμφες τρέφονται με παράσιτα. Τα ενήλικα, από την άλλη πλευρά, συχνά τρέφονται με γύρη λουλουδιών και/ή νέκταρ.

Αυτό σημαίνει ότι η φύτευση μιας ποικιλίας ανθοφόρων φυτών μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο σας. Όταν οι ενήλικες συρρέουν στον κήπο σας για να τραφούν με λουλούδια, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά στα παράσιτα που προσπαθείτε να καταστρέψετε.

Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες θα αρχίσουν να επιτίθενται στα παράσιτα, γεγονός που θα μειώσει τους πληθυσμούς των παρασίτων. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να ψεκάσετε εντομοκτόνα για να κρατήσετε τα παράσιτα μακριά από τα ραπανάκια σας.

Μεγιστοποιήστε τον χώρο στον κήπο

Δεδομένου ότι ορισμένες ποικιλίες ραπανάκια αναπτύσσονται τόσο γρήγορα (μόλις τρεις εβδομάδες έως την ωρίμανση το καλοκαίρι), μπορούν να χωρέσουν σε κενά διαστήματα που υπάρχουν καθώς ωριμάζουν τα φυτά που αναπτύσσονται πιο αργά.

Όταν τα ραπανάκια αρχίσουν να παραγκωνίζουν άλλα φυτά, θα είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Το να βάζετε ραπανάκια σε αυτές τις κενές περιοχές μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τον χώρο στον κήπο. Αντί να μαζέψετε μια καλλιέργεια από μια περιοχή, μπορείτε να μαζέψετε δύο!

Διασπάστε τα συμπιεσμένα εδάφη

Τα συμπιεσμένα εδάφη συχνά συνδέονται με διάφορα ζητήματα. Το νερό μπορεί να έχει δυσκολίες να ρέει μέσα από το έδαφος, η έλλειψη εναέριου χώρου μπορεί να δυσχεράνει την ανταλλαγή αερίων και οι ρίζες των φυτών δυσκολεύονται περισσότερο να επεκταθούν.

Ενώ μπορείτε να χαλαρώσετε τα συμπιεσμένα εδάφη με εργαλεία όπως ένα πιρούνι εκσκαφής ή ένα φαρδύ πιρούνι, μπορείτε επίσης να βασιστείτε σε φυτά όπως τα ραπανάκια. Καθώς η μακριά ρίζα του φυτού μεγαλώνει μέσα στο έδαφος, βοηθά στη διάσπαση της συμπύκνωσης.

Πολλοί τύποι ραπανάκια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συμπίεσης του εδάφους, αλλά ορισμένοι τύποι είναι καλύτεροι από άλλους. Τα μεγαλύτερα ραπανάκια άροσης και τα ραπανάκια daikon είναι μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες για την εξάλειψη της ακραίας συμπύκνωσης.

Ενώ μπορείτε να καλλιεργήσετε ραπανάκια παράλληλα με άλλες καλλιέργειες, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη συμπύκνωση είναι να φυτέψετε τα ραπανάκια το φθινόπωρο και να τα αφήσετε να αναπτυχθούν όλο το χειμώνα. Την άνοιξη, το έδαφος θα είναι χαλαρό και έτοιμο για νέες καλλιέργειες.

Κορυφαία φυτά συντροφιάς ραπανιού

Αν ψάχνετε για φυτά για να αναπτυχθούν μαζί με τα ραπανάκια σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς ραπανάκι.

1. Καλέντουλα

Ενώ τα ραπανάκια μπορούν να ωφεληθούν από την ύπαρξη ανθοφόρων φυτών τριγύρω, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε λουλούδια που ανθίζουν όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός. Και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αφού τα ραπανάκια ευδοκιμούν την άνοιξη και το φθινόπωρο!

Γι’ αυτό η καλέντουλα είναι ένα υπέροχο φυτό συντροφιάς. Αυτό το φυτό παράγει πολλά λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός.

Όσο αφαιρείτε παλιά άνθη καλέντουλας, τα φυτά θα συνεχίσουν να ανθίζουν για πολλούς μήνες.

Τα φυτά της καλέντουλας μπορεί να αρχίσουν να ξεθωριάζουν όταν έρθει ο ζεστός καιρός. Ωστόσο, πολλά είδη ραπανιών θα υποστούν επίσης άγχος εάν υπάρχει υψηλή θερμότητα.

2. Μπιζέλια

Ένας λόγος που ο αρακάς και τα ραπανάκια είναι υπέροχοι σύντροφοι είναι ότι και τα δύο ευδοκιμούν σε πιο δροσερό καιρό. Και τα δύο φυτά μπορούν να επιβιώσουν – και να ευδοκιμήσουν – σε ψυχρότερες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που πολλές άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν.

Και δεδομένου ότι ο αρακάς έχει σχετικά μεγάλο χρόνο ωρίμανσης (περίπου 60 ημέρες), είναι λογικό να θέλετε να βάλετε μια άλλη καλλιέργεια δίπλα τους. Τα μικρότερα ραπανάκια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή σε περίπου 30 ημέρες, κάτι που σας επιτρέπει να τα μαζέψετε πριν τα μπιζέλια σχηματίσουν πυκνή σκιά.

Μου αρέσει να φυτεύω μια σειρά από ραπανάκια εκατέρωθεν μιας σειράς αρακά. Το να τρίβετε τα μπιζέλια τα κρατά μακριά από τα ραπανάκια και η φύτευση ραπανιών μπορεί να βοηθήσει να σκιαστούν τα ζιζάνια και να τα κρατήσουν μακριά.

Τα μπιζέλια περιέχουν επίσης οζίδια ρίζας που περιέχουν βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο. Αυτά τα βακτήρια παίρνουν αέριο άζωτο από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε μια διαθέσιμη για τα φυτά μορφή.

Ενώ τα μπιζέλια χρησιμοποιούν μέρος αυτού του αζώτου, τα αχρησιμοποίητα μέρη απελευθερώνονται πίσω στο έδαφος. Φυτά όπως τα ραπανάκια μπορούν στη συνέχεια να προσλάβουν αυτό το άζωτο.

3. Ναστούρτιο

Τα φυτά Nasturtium παράγουν βρώσιμα φύλλα και άνθη, και τα δύο έχουν μια πιπεράτη γεύση που θυμίζει χρένο ή μουστάρδα. Ωστόσο, είναι τα λουλούδια που ωφελούν τα ραπανάκια.

Δεδομένου ότι τα nasturtiums ανθίζουν για πολλές εβδομάδες ή και μήνες, παρέχουν συνεχή παροχή νέκταρ και γύρης. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν τροφή σε ωφέλιμα έντομα όπως πράσινα κορδόνια, παρασιτικές σφήκες και μύγες.

Όταν οι ενήλικες μορφές αυτών των εντόμων υπάρχουν ήδη στον κήπο σας, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν αυγά πάνω ή κοντά σε παράσιτα όπως αφίδες, σκαθάρια ψύλλων και σκουλήκια λάχανου. Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες θα τρέφονται με τα παράσιτα και θα κρατούν υπό έλεγχο τους πληθυσμούς τους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα νυστέρια και τα ραπανάκια μπορούν να είναι εξαιρετικά φυτά συντροφιάς είναι ότι και τα δύο ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό. Ενώ πολλά ανθοφόρα φυτά δεν ανθίζουν μέχρι να φτάσει το καλοκαίρι, τα λουλούδια ευδοκιμούν τη δροσερή άνοιξη.

Πριν φυτέψετε νεράκια, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: αναρρίχηση και θάμνος.

Οι αναρριχητικές ποικιλίες θα διασχίσουν σε όλο τον κήπο σας και μπορούν να εκπαιδευτούν για να μεγαλώσουν μια πέργκολα. Οι ποικιλίες με θάμνους παραμένουν πιο συμπαγείς και δεν ταιριάζουν με τα καφασωτά.

4. Κρεμμύδια

Ενώ τα κρεμμύδια είναι μια υπέροχη καλλιέργεια στον κήπο, χρειάζονται λίγο χρόνο για να ωριμάσουν. Ανεξάρτητα από το αν φυτέψετε σετ κρεμμυδιών ή δενδρύλλια, θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να είναι έτοιμοι οι βολβοί για συγκομιδή.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες ανάπτυξης, τα κρεμμύδια είναι επίσης αρκετά μικρά, περίπου λεπτά μολύβι. Αυτό σημαίνει ότι όταν καλλιεργείτε σειρές κρεμμυδιών, συχνά σας αφήνουν πολύ κενό χώρο ανάμεσα στις σειρές.

Αυτός ο κενός χώρος μπορεί να καταληφθεί από τα ζιζάνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνετε στην κορυφή του βοτάνου. Ωστόσο, η καλλιέργεια μιας άλλης καλλιέργειας σε αυτήν την άδεια περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ζιζανίων.

Τα ραπανάκια μπορούν να είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια για να μπουν ανάμεσα σε σειρές κρεμμυδιών λόγω της γρήγορης ανάπτυξης τους.

Τα ραπανάκια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Αφού τα αφαιρέσετε από το έδαφος, τα κρεμμύδια θα έχουν περισσότερο χώρο να ωριμάσουν.

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε ραπανάκια ανάμεσα σε σειρές κρεμμυδιών, είναι καλύτερο να επιλέξετε μικρές ποικιλίες όπως γαλλικό πρωινό και Cherriette. Απομακρυνθείτε από μεγαλύτερα και πιο αργά ραπανάκια που ωριμάζουν.

5. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια άλλη καλλιέργεια που αργεί σχετικά να ωριμάσει. Οι περισσότερες ποικιλίες χρειάζονται από δύο έως τρεις μήνες από τη στιγμή που φυτεύετε τα σπορόφυτα στο έδαφος μέχρι τη στιγμή που θα μαζέψετε την πρώτη σας ντομάτα.

Αντί να αφήνετε το έδαφος γύρω από τις ντομάτες σας να καθίσει αδρανές καθώς τα φυτά ωριμάζουν, μπορείτε να βάλετε μερικά ραπανάκια δίπλα στα φυτά σας.

Μου αρέσει να φυτεύω μια σειρά ραπανάκια και στις δύο πλευρές των φυτών ντομάτας μου, περίπου οκτώ ίντσες μακριά από τις ντομάτες. Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους του ραπανιού την ίδια στιγμή που μεταφυτεύετε τις ντομάτες.

Πιθανότατα θα καταλήξετε να μαζεύετε τα ραπανάκια όταν τα φυτά ντομάτας σας είναι περίπου τρία έως τέσσερα πόδια ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι τα ραπανάκια θα ξεφύγουν πριν οι ντομάτες γίνουν απείθαρχες.

6. Μαρούλι

Δεδομένου ότι τα ραπανάκια και τα μαρούλια λατρεύουν τον δροσερό καιρό, είναι φυσικοί σύντροφοι.

Αυτές οι καλλιέργειες συνεργάζονται επίσης καλά λόγω των συμπληρωματικών ριζικών τους συστημάτων.

Τα φυτά μαρουλιού έχουν ρηχές ρίζες που παίρνουν θρεπτικά συστατικά και νερό από κοντά στην κορυφή του εδάφους. Ωστόσο, τα ραπανάκια έχουν μακρά ρίζα που μπορεί να φτάσει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται πιο βαθιά στο έδαφος. Επιπλέον, αυτή η ρίζα μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της συμπίεσης και στη βελτίωση της δομής του εδάφους.

Τόσο το μείγμα baby martuce όσο και το πλήρες κεφάλι μαρουλιού είναι καλοί σύντροφοι για τα ραπανάκια.

7. Κατιφέδες

Ψάχνετε για ένα άλλο ανθισμένο φυτό για να αναπτυχθεί δίπλα στα ραπανάκια σας; Δείτε κατιφέδες!

Αυτά τα λουλούδια έρχονται σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και σχημάτων που σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε την τέλεια εφαρμογή για τον κήπο και το στυλ σας.

Εφόσον αφαιρείτε τα λουλούδια που πεθαίνουν, τα φυτά κατιφέ θα παράγουν άνθη το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά είναι μια συνεχής πηγή νέκταρ και γύρης για τα ωφέλιμα έντομα.

Τα άνθη του κατιφέ μπορούν να αποτελέσουν πηγή τροφής για ενήλικα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων κορδονιών, των παρασιτικών σφηκών και των αιωρούμενων. Οι προνύμφες αυτών των ευεργετικών εντόμων μπορούν να τρέφονται με παράσιτα ραπανάκια, όπως αφίδες, ζωύφια αρλεκίνου και σκαθάρια ψύλλων.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι το άρωμα των κατιφέδων μπορεί να απωθήσει τα κακά ζωύφια. Είναι όμως αλήθεια αυτό ή είναι απλώς μια ιστορία γηραιάς συζύγου;

Ενας ερευνητική μελέτη ανέφερε ότι η διαφύτευση κατιφέδων με άλλα φυτά βοήθησε στη μείωση του αριθμού των παρόντων αφίδων. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν αυτό οφειλόταν στην ικανότητα των κατιφέδων να «απωθούν» τις αφίδες ή στην τάση τους να προσελκύουν αρπακτικά έντομα που τρέφονται με αφίδες.

Αλλο μελέτη ανέφερε ότι ορισμένοι τύποι κατιφέδων απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορούν να σκοτώσουν επιβλαβείς νηματώδεις.

Έτσι, ενώ οι κατιφέδες μπορεί να μην απωθούν όλα τα παράσιτα, είναι γνωστό ότι κρατούν μακριά ορισμένα παράσιτα.

8. Πιπεριές

Ενώ οι πιπεριές αγάπη η ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να στρεσάρουν τα φυτά ραπανάκι. Γιατί λοιπόν είναι αυτοί οι δύο καλοί σύντροφοι;

Λοιπόν, οι πιπεριές χρειάζονται λίγο χρόνο για να ωριμάσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τα βάλετε στον κήπο σας στα τέλη της άνοιξης, εάν ελπίζετε σε μια συγκομιδή στα μέσα του καλοκαιριού.

Μου αρέσει να βάζω μερικά ραπανάκια δίπλα σε φυτά πιπεριάς όταν ο καιρός είναι ακόμα δροσερός και τα φυτά είναι ακόμα μικρά. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες ρίζες ραπανάκι βοηθούν στη διάσπαση του συμπιεσμένου εδάφους και επίσης σας βοηθούν να μεγιστοποιήσετε τον χώρο του κήπου σας.

Εάν φυτέψετε σπόρους ραπανάκι την ίδια στιγμή που μεταφυτεύετε τις πιπεριές σας, μπορείτε να βάλετε τους σπόρους στο έδαφος περίπου έξι ίντσες μακριά από τα φυτά. Μέχρι τη στιγμή που τα φυτά πιπεριάς αρχίζουν να παραγκωνίζουν τα ραπανάκια σας, οι ρίζες θα είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Τα χειρότερα φυτά συντροφιάς ραπανιού

Τα ραπανάκια μπορούν να αναπτυχθούν καλά με σχεδόν οποιαδήποτε καλλιέργεια. Γρήγορα ωριμάζουν, δεν ξεπερνούν άλλες καλλιέργειες και μπορούν να βοηθήσουν στη συμπύκνωση του εδάφους.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι πρέπει να αποφύγετε την καλλιέργεια ραπανάκια με άλλα brassica. Αυτό συμβαίνει επειδή καλλιέργειες όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο είναι ευαίσθητα σε ορισμένα από τα ίδια παράσιτα με τα ραπανάκια.

Ωστόσο, εάν καλλιεργήσετε αυτές τις καλλιέργειες μαζί και εμφανιστούν παράσιτα, η αντιμετώπιση των παρασίτων σε μια τοποθεσία και όχι σε δύο τοποθεσίες είναι ευκολότερη. Μπορείτε επίσης να καλύψετε όλα τα φυτά brassica με δίχτυ εντόμων για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top