Τομάτας: συμπτώματα, αιτίες και λύσεις

Αυτό το άρθρο θα σας εξοπλίσει με τη γνώση για τον εντοπισμό των διαφορετικών τύπων προσβολής, την κατανόηση των αιτιών τους και, το πιο σημαντικό, θα σας εξοπλίσει με τα εργαλεία για να σώσετε τη συγκομιδή σας. Άρα, πάρτε τον μεταφορικό μεγεθυντικό φακό και τα γάντια κηπουρικής σας, γιατί πρόκειται να εμβαθύνουμε στον κόσμο της λοίμωξης της τομάτας.

The Culprits Behind the Blight: A Rogues’ Gallery of Fungal Foes

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι όταν πρόκειται για την λοίμωξη της τομάτας: η πρώιμη και η όψιμη μάστιγα. Ενώ μοιράζονται τη δυσάρεστη συνέπεια ενός φυτού ντομάτας που έχει φουσκώσει, έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και απαιτούν ελαφρώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

Early Blight: The Target-Loving Terror

Πίστωση εικόνας: http://littleveggiepatchco.com.au

Πρώιμη λοίμωξη, που προκαλείται από τον μύκητα Alternaria solani, είναι σαν μεθοδικός κακός. Ξεκινά μικρό, με σκούρες καφέ κηλίδες που εμφανίζεται στο κάτω φύλλα του φυτού ντομάτας σας. Αυτά τα σημεία στη συνέχεια αναπτύσσονται ομόκεντροι δακτύλιοιδίνοντάς τους μια ξεχωριστή εμφάνιση σαν στόχο. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα μολυσμένα φύλλα γυρίζουν κίτρινος και τελικά καφέ, πριν αποβιβαστεί εντελώς. Ενώ η πρώιμη μάστιγα επηρεάζει κυρίως το φύλλωμα, μπορεί να προκληθούν σοβαρές περιπτώσεις κηλίδες στο καρπός εαυτό.

Late Blight: The Rapid Ravager

Πηγή εικόνας: Ali Wilde

Ύστερη μάστιγα, που προκαλείται από τον ωομύκητα Phytophthora infestans, είναι πιο επιθετικός εχθρός. Ευδοκιμεί σε δροσερό, υγρό καιρό και μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες καλλιέργειες μέσα σε λίγες μέρες. Σε αντίθεση με την πρώιμη μάστιγα, η όψιμη λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο φυτό, αλλά συχνά ξεκινά από το άνω φύλλα και στελέχη. Τα αρχικά συμπτώματα είναι υδαρή σημεία εκείνη τη στροφή καφέ και ερυσίβηen γρήγορα. Ενα άσπρο, ασαφές καλούπι μπορεί επίσης να είναι ορατό στο κάτω πλευρές των φύλλων σε συνθήκες υγρασίας. Η όψιμη μάστιγα δεν κάνει διακρίσεις – μολύνει και τα δύο φύλλα και φρούταμε αποτέλεσμα να σαπίσουν και να γίνουν μη φαγώσιμος.

Αποκαλύπτοντας τα κίνητρα: Γιατί συμβαίνει η μάστιγα;

Τώρα που εντοπίσαμε τους κακούς, ας εξερευνήσουμε τις συνθήκες που δημιουργούν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για την λοίμωξη της τομάτας.

 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Τόσο η πρώιμη όσο και η όψιμη μάστιγα ευδοκιμούν υγρές συνθήκες. Η συχνή βροχή, η έντονη δροσιά και η κακή κυκλοφορία του αέρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μυκητιακών σπορίων που προκαλούν αυτές τις ασθένειες.
 • Πολιτιστικές πρακτικές: Φύτευση ντομάτας πολύ κοντά μεταξύ τους, ανεπαρκής κλάδεμα για τη βελτίωση της ροής του αέρα και πότισμα από πάνω όλα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα φλεβίτιδας.
 • Μολυσμένο έδαφος ή υπολείμματα φυτών: Τα σπόρια της μάστιγας μπορούν να επιβιώσουν στο έδαφος ή σε υπολείμματα φυτών που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες εποχές, μολύνοντας νέα φυτά τομάτας.

Defending Your Delicious: Στρατηγικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της μάστιγας

Η καλύτερη άμυνα είναι μια καλή επίθεση, όπως λέει και η παροιμία. Ακολουθούν ορισμένες βασικές στρατηγικές για να αποτρέψετε την επικράτηση της μάστιγας στο έμπλαστρο ντομάτας σας:

Η πρόληψη είναι το κλειδί:

 • Επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες: Πολλές ποικιλίες ντομάτας εκτρέφονται για να είναι ανθεκτικές στην μάστιγα. Αναζητήστε ποικιλίες με τα γράμματα “VFN” (ανθεκτικές και στις τρεις κοινές ασθένειες της τομάτας: Verticillium Wilt, Fusarium Wilt και Nematodes) ή “VF” (ανθεκτικό σε Verticillium Wilt και Fusarium wilt) στο πακέτο σπόρων.
 • Φυτέψτε στρατηγικά: Παρέχετε άφθονη απόσταση μεταξύ των φυτών τομάτας (τουλάχιστον 2-3 πόδια) για να επιτρέπεται η καλή κυκλοφορία του αέρα.
 • Ποτίστε με σύνεση: Αποφύγετε το πότισμα από πάνω, το οποίο μπορεί να εξαπλώσει τα σπόρια. Αντίθετα, ποτίστε απευθείας στη βάση του φυτού.
 • Κλάδεμα για ροή αέρα: Αφαιρέστε τακτικά τα κάτω φύλλα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά.
 • Η καθαριότητα είναι δίπλα στην αχρεία: Μετά τη συγκομιδή, αφαιρέστε όλα τα φυτικά υπολείμματα από τον κήπο και πετάξτε τα σωστά. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαχειμάζουσας σποράς.

Ανάληψη δράσης όταν χτυπά η μάστιγα:

 • Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας: Επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά της ντομάτας σας για σημάδια μάστιγας. Όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολο είναι να το ελέγξετε.
 • Απομόνωση και αφαίρεση: Εάν βρείτε φύλλα ή καρπούς που έχουν μολυνθεί από φλύκταινα, αφαιρέστε τα αμέσως και πετάξτε τα σε σφραγισμένη σακούλα. Μην τα κομποστοποιήσετε.
 • Μυκητοκτόνα για άμυνα: Ενώ οι βιολογικοί κηπουροί μπορεί να προτιμούν προληπτικά μέτρα, ένα μυκητοκτόνο που φέρει ειδική σήμανση για την λοίμωξη τομάτας μπορεί να είναι χρήσιμο σε σοβαρές περιπτώσεις.
 • Πολιτιστικές προσαρμογές: Εάν εμφανιστεί μάστιγα, προσαρμόστε τις πρακτικές ποτίσματος και βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top