Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης φορσύθιας τον Μάιο

Είναι Μάιος! Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν και η φορσύθια σας χρειάζεται την προσοχή σας.

Over grown forsythia shrub

Όταν τα χρυσά άνθη της πρώιμης άνοιξης έχουν ξεθωριάσει και η φορσύθια σας είναι απλώς ένας ακόμη πράσινος θάμνος στην αυλή, είναι καιρός να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε και του χρόνου έναν ακόμη γύρο υπέροχου ανοιξιάτικου χρώματος. Πάρτε τα γάντια κηπουρικής και τα κλαδευτήρια χειρός σας. Ήρθε η ώρα να κλαδέψετε τους θάμνους φορσύθιας.

Γιατί είναι σημαντικό να κλαδεύετε τον Μάιο

Μπορεί να σκέφτεστε, δεν μπορεί να περιμένει; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνω. Έχω έναν ολόκληρο κήπο που προσπαθώ να φυτέψω! Τα παρτέρια μου πρέπει να σπαρθούν και το γκαζόν πρέπει να ξανασπαρθούν.

Το καταλαβαίνω. Η άνοιξη είναι μια πολυάσχολη εποχή του χρόνου όσον αφορά τη φροντίδα του κήπου και της αυλής σας. Αλλά το πρόβλημα με το να περιμένετε να κλαδέψετε τη φορσύθια σας είναι ότι αν περιμένετε πολύ, θα κλαδέψετε τα μπουμπούκια των λουλουδιών της επόμενης χρονιάς.

Τα φορσύθια είναι παλιά ανθοφόρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα λουλούδια που απολαύσατε αυτή την άνοιξη αναπτύχθηκαν πέρυσι, οπότε τεχνικά ανθίζουν σε “παλιό ξύλο”.

Λίγο μετά το τέλος της ανθοφορίας του φυτού, θα ξεκινήσει μια περίοδος νέας ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει τα μπουμπούκια των λουλουδιών του επόμενου έτους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κλαδέψετε τη φορσύθια σας αμέσως μόλις τελειώσει την ανθοφορία της. Αν περιμένετε άλλον ένα μήνα περίπου, θα κόψετε τα μπουμπούκια για την επόμενη άνοιξη.

Ένα ζευγάρι κλαδευτήρια, ψαλίδια κλαδέματος και ένα μικρό πριόνι τσέπης (Silky Pocket Boy – το λατρεύω αυτό το πράγμα!)

Πιθανότατα θα θέλετε να φορέσετε ένα ζευγάρι γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας ενώ κλαδεύετε. Εκτός από αυτό, θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα ζευγάρι κλαδευτήρια (κλαδευτήρια χειρός) και ίσως ένα ζευγάρι κλαδευτήρια ή ένα μικρό πριόνι χειρός, ανάλογα με το μέγεθος της φρυγανιάς σας.

Φυσικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία σας έχουν απολυμανθεί πριν ξεκινήσετε το κλάδεμα.

Χέρια καθαρισμού κλαδευτικών ψαλιδιών

Αν έχετε πολλούς θάμνους να κλαδέψετε, ίσως θα ήταν επίσης καλή ιδέα ένα καροτσάκι ή ένα καρότσι για να μαζεύετε τα υπολείμματα.

Κλάδεμα κλαδέματος: Επικεφαλής & προτομή; Αραίωμα

Ουσιαστικά θα κάνετε δύο τύπους κοπών ανάλογα με το αποτέλεσμα που ελπίζετε να επιτύχετε – κοπές επικεφαλής και αραιώσεις.

Εδώ, μπορείτε να δείτε πού έγινε περσινή κοπή κεφαλής και την επακόλουθη ανάπτυξη που συνέβη γύρω από αυτήν.

Οι περικοπές κεφαλής γίνονται ακριβώς μετά από έναν κόμβο ανάπτυξης και διεγείρουν την πλευρική ανάπτυξη κοντά στην περικοπή. Αυτές οι περικοπές γίνονται καλύτερα όταν θέλετε να συμπληρώσετε μια περιοχή ή να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη στο συγκεκριμένο σημείο.

Με το κλάδεμα πίσω σε αυτό το στέλεχος, αυτή η περικοπή αραίωσης θα σταματήσει κάθε μελλοντική ανάπτυξη από αυτό το σημείο.

Τα αραιωτικά κοψίματα είναι όταν κόβετε ένα στέλεχος στη βάση του από όπου ξεκινάει, είτε αυτό είναι στο έδαφος είτε προέρχεται από ένα μεγαλύτερο κλαδί. Αυτό θα σταματήσει την ανάπτυξη σε αυτό το σημείο. Αυτού του είδους οι περικοπές είναι καλύτερες για αραίωση (εξ ου και το όνομα) ή για την αφαίρεση νεκρών τμημάτων ενός φυτού για να ενθαρρύνετε την καλύτερη ροή του αέρα και να ανοίξετε το φυτό.

Επειδή κάθε περικοπή θα προκαλέσει διαφορετική ανάπτυξη του φυτού, είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τη φορσύθια σας πριν από το κλάδεμα.

Πώς θέλετε να αναπτυχθεί στο μέλλον; Υπάρχουν σημεία που είναι πολύ αραιά ή πολύ γεμάτα; Ποια είναι η συνολική εμφάνιση που θέλετε να επιτύχετε; Το να γνωρίζετε αυτά τα πράγματα πριν βουτήξετε με το κλαδευτήρι σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να κόψετε κάθε κλαδί.

Ένας σάκος αυγού της αλογόμυγας μέσα σε έναν θάμνο φορσύθιας (δεν θα το κλαδέψω αυτό!).

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν κάνετε την πρώτη σας περικοπή.

Ανοίξτε την καρδιά της Φορσύθιας

Πολυπληθές εσωτερικό θάμνου φορσύθιας

Η φορσύθια μπορεί να αγριέψει αρκετά, αν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. Εάν το εσωτερικό του φυτού γίνει πολύ γεμάτο, δεν θα λαμβάνει όσο φως και ροή αέρα χρειάζεται. Συχνά θα βρείτε πολλά εσωτερικά κλαδιά να διασταυρώνουν το ένα το άλλο όταν η καρδιά του θάμνου είναι πολύ στριμωγμένη. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερα άνθη και σε πιθανή εμφάνιση ασθενειών.

Αφού καθορίσετε το εξωτερικό σχήμα του θάμνου που θέλετε, μην ξεχάσετε να εξετάσετε το εσωτερικό και αν χρειάζεται ή όχι ένα μικρό άνοιγμα.

Κλαδέψτε τα διασταυρούμενα κλαδιά

Διασταύρωση κλάδων φορσύθιας.

Για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα, είναι καλή ιδέα να κλαδεύετε τα κλαδιά που διασταυρώνονται και τρίβονται μεταξύ τους. Τα κλαδιά που τριβελίζουν συνεχώς καταλήγουν να φθείρουν το φλοιό και να ανοίγουν το φυτό σε ασθένειες. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε ένα κλάδεμα επικεφαλής είτε ένα κλάδεμα αραίωσης, ανάλογα με το πόσο πίσω θέλετε να πάτε το στέλεχος και τι είδους ανάπτυξη θέλετε σε αυτή την περιοχή.

Ψάξτε για εμφανείς τρύπες

Αν έχετε κάποια γυμνά σημεία ή τρύπες στη φορσύθια σας, χρησιμοποιήστε κοψίματα από κοντινά κλαδιά για να γεμίσετε τα κενά αυτά. Μπορείτε επίσης να κλαδέψετε τα μεγαλύτερα κλαδιά κοντά στο έδαφος (περίπου ένα μέτρο από το έδαφος) για να δημιουργήσετε πιο παραγωγική ανάπτυξη στο σημείο της κοπής, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο πυκνού θάμνου συνολικά.

Κλαδέψτε τα ξερόκλαδα

Φωτογραφία βλαστών που αναπτύσσονται στη βάση της φορσύθιας

Θα χρησιμοποιήσετε τα κοψίματα αραίωσης για να αφαιρέσετε τα βλαστάρια στη βάση του θάμνου σας. Αυτά είναι τα κοκαλιάρικα, μεμονωμένα στελέχη που αναπτύσσονται κοντά στη βάση του φυτού. Αυτή η νέα ανάπτυξη ονομάζεται εύστοχα επειδή αντλεί ενέργεια από το κύριο φυτό για να δημιουργήσει αυτά τα μικροσκοπικά νέα κορόιδα. Αφαιρώντας τους, θα επιτρέψετε στο θάμνο φορσύθιας να διοχετεύσει όλη την ενέργειά του στο κύριο φυτό μέσω της νέας ανάπτυξης και των ανθίσεων.

Αναζωογονήστε ένα παλαιότερο φυτό

Αν έχετε ένα παλαιότερο φυτό που έχει σταματήσει να βγάζει άνθη, είναι εύκολο να δώσετε στη φορσύθια μια νέα αρχή. Αντί να προσπαθήσετε να κλαδέψετε μια παλαιότερη, υπερτροφική φορσύθια, είναι καλύτερο να την κόψετε δυνατά. Κόψτε τον θάμνο σε απόσταση 6″ από το έδαφος.

Η περικοπή της παλιάς φορσύθιας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη πολλών νέων φυτών. Ναι, θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να γεμίσει και να αρχίσει να παράγει αξιόπιστα άνθη, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονήσετε τα παλιά φυτά που έχουν σταματήσει να ανθίζουν.

Νέα ανάπτυξη και νέα άνθη

Κολάζ από θάμνο φορσύθιας πριν και μετά το κλάδεμα

Επειδή κλαδεύετε το φυτό, το ριζικό σύστημα (το οποίο παραμένει στο ίδιο μέγεθος) μπορεί πλέον να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και νερό σε λιγότερα σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι το φυτό σας θα έχει περισσότερους πόρους για να τους διαθέσει σε νέα ανάπτυξη. Συχνά, όσο πιο σκληρά κλαδεύετε, τόσο περισσότερη ανάπτυξη μπορείτε να περιμένετε.

Μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε πολύ περισσότερα άνθη σε ένα πληρέστερο φυτό την επόμενη χρονιά. Ο χρόνος και η προσπάθεια που καταβάλλετε τώρα τον Μάιο αξίζει τον κόπο.

Πολλαπλασιάστε μερικά μοσχεύματα

Ενώ κλαδεύετε τις φορσύνθιες σας, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ριζώσετε μερικά από αυτά τα μοσχεύματα για να φυτέψετε νέους θάμνους φορσύνθιας.

Επιλέξτε μερικά μοσχεύματα μήκους περίπου ενός μέτρου.

Προετοιμάστε μια γλάστρα βάθους τουλάχιστον 6″ με ένα αφράτο, υγρό μείγμα γλάστρας. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες για δέντρα από φυτώρια. (Χρησιμοποιώ επίσης αυτές τις γλάστρες για το μυστικό μου κόλπο με τις ντομάτες σε γλάστρες.) Για το μείγμα γλάστρας, δεν θέλετε κάτι βαρύ. Ο κοκοφοίνικας καρύδας είναι εξαιρετικός για τη ριζοβολία μοσχευμάτων ή μπορείτε να προσθέσετε περλίτη σε ένα μείγμα γλάστρας γενικής χρήσης για να το κάνετε πιο αφράτο.

Αφαιρέστε τα φύλλα από το κάτω μισό του μοσχεύματος. Τώρα, κάντε μια νέα, διαγώνια τομή στο κάτω μέρος του μίσχου. Εάν θέλετε, μπορείτε να το βουτήξετε σε ορμόνη ριζοβολίας. (Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ακατέργαστο μέλι- είναι ένα από τα διάφορες επιλογές ορμονών ριζοβολίας που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας).

Σπρώξτε την κοπή βαθιά μέσα στο μείγμα γλάστρας. Μπορείτε να κάνετε πολλά σε μια γλάστρα. Τώρα, καλύψτε τη γλάστρα με μια διαφανή πλαστική σακούλα ή μεμβράνη. Τοποθετήστε ένα λαστιχάκι γύρω από το κάλυμμα για να κρατήσετε την υγρασία στο εσωτερικό. Τοποθετήστε τα μοσχεύματα φορσύθιας σε ένα ζεστό μέρος με φωτεινό, έμμεσο ηλιακό φως.

Σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να παρατηρήσετε νέα ανάπτυξη στα μοσχεύματα. Σε αυτό το σημείο, αφαιρέστε το κάλυμμα και παρακολουθήστε το νέο μοσχεύμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεραθεί, ενώ θα εγκλιματιστεί σε ένα ξηρότερο περιβάλλον. Μόλις αναπτυχθούν επαρκείς ρίζες και νέα ανάπτυξη, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τον νέο σας θάμνο φορσύθιας.

Ξέρω ότι είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να προσθέσετε στην πολυάσχολη ανοιξιάτικη λίστα εργασιών σας, αλλά αξίζει τον κόπο την επόμενη άνοιξη. Εκεί που νομίζετε ότι ο χειμώνας δεν θα τελειώσει ποτέ, η φορσύθια σας θα σας υπενθυμίσει ότι η άνοιξη είναι προ των πυλών με μια πανδαισία από συγκλονιστικά κίτρινα άνθη.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Περιλαμβάνουν κυριακάτικες αφηγήσεις από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή μας και ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top