Το πανέξυπνο κόλπο με τις φουρκέτες για να μεγαλώσετε πληρέστερα φυτά εσωτερικού χώρου

Αν καλλιεργείτε οποιοδήποτε φυτό εσωτερικού χώρου με κληματίδες, το πιθανότερο είναι ότι θα θέλατε να ήταν πιο γεμάτο. Pothos, tradescantia, philodendron, monstera adansonii – είναι όλα όμορφα και δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Αλλά έχουν τη συνήθεια να φαίνονται τεντωμένα και αγκαθωτά μετά από λίγο καιρό.

Η κοινή σοφία λέει να παίρνετε μοσχεύματα φυτών και να τα προσθέτετε στο υπάρχον φυτό για να του δώσετε περισσότερο όγκο. Ή μπορείτε να να τους κάνετε ένα αυστηρό κούρεμα για να τα αναγκάσετε να βγάλουν νέα βλάστηση. Αλλά υπάρχει μια πολύ πιο εύκολη εναλλακτική λύση που δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από μια χούφτα τσιμπιδάκια και λίγα λεπτά από το χρόνο σας.

Ανώνυμοι πολλαπλασιαστές

“Μα, Τρέισι, γιατί δεν παίρνεις απλά μοσχεύματα από κόμβους;”

Ξέρω ότι αυτή είναι μια αντιδημοφιλής άποψη, αλλά μισώ τον πολλαπλασιασμό.

Σοβαρά το μισώ.

Ως δηλωμένος τρελός με τα φυτά εσωτερικού χώρου, ξέρω ότι δεν πρέπει να το πω αυτό. Ο πολλαπλασιασμός νέων φυτών υποτίθεται ότι είναι μια από τις κορυφές της χαράς στην κοινότητα των φυτών εσωτερικού χώρου. Υποτίθεται ότι έχω πολλούς σταθμούς πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα που ριζώνουν σε κάθε έναν.

Ίσως είμαι κακός λάτρης των φυτών εσωτερικού χώρου, αλλά δεν βλέπω την έλξη.

Σταθμός πολλαπλασιασμού με πολλά μοσχεύματα

Μισώ να έχω ποτήρια με αηδιαστικό πράσινο νερό με μοσχεύματα φυτών διασκορπισμένα σε κάθε επίπεδη επιφάνεια του σπιτιού μου. (Να είστε ειλικρινής, κανείς δεν αλλάζει το νερό κάθε λίγες μέρες όπως πρέπει). Και όταν ένα μοσχεύμα επιτέλους ριζώνει μετά από αναμονή μια βδομάδα μετά την άλλη, μου παίρνει άλλον ένα μήνα για να κάνω κάτι με αυτό.

(Μπορείτε να σταματήσετε να σφίγγετε το String of Pearls τώρα. Ξέρω ότι δεν μου επιτρέπεται η είσοδος στη λέσχη φυτών εσωτερικού χώρου των κουλ παιδιών).

Αλλά αγαπώ τα φυτά εσωτερικού χώρου μου και θέλω πλήρη, πλούσια φυτά με κληματαριές. Θέλω τα golden pothos να πέφτει στο πλάι της γλάστρας σε μια πυκνή κουρτίνα από πράσινα φύλλα. Θέλω η monstera adansonii μου να σταματήσει να φαίνεται τόσο αξιολύπητη και να βγάλει περισσότερα φύλλα αντί για δύο μακριές, κοκαλιάρικες έλικες που σέρνονται στο πάτωμα.

Γι’ αυτό μου αρέσει τόσο πολύ αυτή η μέθοδος- είναι ο τεμπέλης τρόπος πολλαπλασιασμού για όσους από εμάς δεν μας αρέσει ο πολλαπλασιασμός. (Παρεμπιπτόντως, έχουμε μια ομάδα Ανώνυμων Πολλαπλασιαστών που συναντιέται κάθε Τρίτη στο Lowes δίπλα στο ράφι που κρατάνε τα νεκρά και ετοιμοθάνατα φυτά εσωτερικού χώρου).

Το μόνο που κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις μια φουρκέτα για να καρφώσεις μέρος του βλαστού δίπλα στο χώμα. Αυτό είναι όλο. Εντάξει, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό.

Αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια ματιά στο εργαλείο μας – την κοινή φουρκέτα.

Καρφίτσες μαλλιών έναντι καρφιτσών Bobby

Πιστέψτε με σε αυτό: θέλετε καρφίτσες για τα μαλλιά, όχι bobby pins. Έχω δει αυτό το hack σε όλο το Reddit με ανθρώπους που χρησιμοποιούν bobby pins. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρφίτσες, οι φουρκέτες είναι πολύ πιο κατάλληλες για τη δουλειά.

Ίσως μάλιστα να αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο. Ω, γλυκιά μου, μέχρι να κατακτήσετε τον απόλυτο ακατάστατο κότσο, δεν θα καταλάβετε ποτέ τη διαφορά που αλλάζει το σύμπαν.

Τα bobby pins είναι φτιαγμένα για να κρατούν τα μαλλιά αγκαλιά στη θέση τους, δηλαδή να μην πάνε πουθενά. Έχουν δημιουργηθεί για να κρατούν το σχήμα τους – κλειστό – και να ασκούν πίεση για να κρατούν τα μαλλιά σφιχτά. Ένα bobby pin θα ασφαλίσει στη θέση του, εκτός αν έχουν τεντωθεί υπερβολικά.

Οι καρφίτσες μαλλιών προορίζονται επίσης για να συγκρατούν τα μαλλιά, αλλά είναι κατασκευασμένες από λεπτότερο σύρμα και είναι πιο εύκαμπτες από τις καρφίτσες bobby pins. Έχουν σχήμα U και δεν πιέζονται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερα μαλλιά. Οι καρφίτσες μαλλιών χρησιμοποιούνται γενικά για να καρφώσουν τα updoes και τους κότσους στη θέση τους.

Καρφίτσα και φουρκέτα
Η καρφίτσα (αριστερά) προορίζεται για να παραμένει σφιχτά στερεωμένη γύρω από τα μαλλιά, ενώ η φουρκέτα (δεξιά) προορίζεται για να στερεώνει μεγαλύτερα τμήματα μαλλιών.

Η φουρκέτα σε σχήμα U είναι η καλύτερη επιλογή για να χειραγωγείτε φυτά εσωτερικού χώρου με κληματόβεργες.

Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό με μια καρφίτσα, θα πρέπει πρώτα να τα ανοίξετε. Καθώς οι τσιμπιδάκια προορίζονται για να ασκούν πίεση, πρέπει να τα τεντώσετε για να μείνουν ανοιχτά, οπότε καταλήγετε να έχετε ένα δυσκίνητο τρίγωνο. Αυτό το σχήμα δυσκολεύει το να καρφιτσώσετε ένα αμπέλι χωρίς να το συνθλίψετε και να το κρατήσετε στη θέση του στο μείγμα γλάστρας.

Με μια φουρκέτα, μπορείτε να τα σπρώξετε κατευθείαν στο χώμα, γεγονός που διευκολύνει την καρφίτσα των αμπελιών εκεί που θέλετε. Το στρογγυλεμένο άκρο αφήνει άφθονο χώρο ακόμα και για χοντρούς βλαστούς χωρίς να τους συνθλίβει. Είναι ουσιαστικά μικροσκοπικές καρφίτσες για τον εξωραϊσμό.

Περνάμε στο “πώς”.

Πώς να καρφιτσώσετε τα “μαλλιά” του φυτού σας

Πρόσφατα μετακόμισα και έπρεπε να κόψω αυτό το Philodendron της καρδιάς. Αποφάσισα να καρφιτσώσω μερικούς από τους κόμβους για να διασφαλίσω ότι θα μεγαλώσει ξανά όμορφα και γεμάτα.

Αντί να πολλαπλασιάσετε ένα μοσχεύμα, θα αφήσετε το φυτό σας να πολλαπλασιαστεί μόνο του. Όπου μπορείτε, στρίψτε ή λυγίστε το στέλεχος προς τα πίσω, ώστε να έχετε έναν ή περισσότερους κόμβους που να αγγίζουν το έδαφος. Καρφώστε προσεκτικά τους κόμβους με μια φουρκέτα, σπρώχνοντάς τους ευθεία προς τα κάτω στο μείγμα γλάστρας.

Θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο κόμβος παραμένει σε επαφή με το χώμα.

Καρφώνω αυτόν τον κόμβο και τον θάβω ελαφρώς στο χώμα της γλάστρας.

Κάντε το αυτό σε περιοχές όπου το φυτό είναι λίγο αραιό. Με λίγη υπομονή, το φυτό σας θα αρχίσει να βγάζει νέα φύλλα σε αυτούς τους καρφωμένους κόμβους. Θα ριζώσουν στη θέση τους και θα βγάλουν νέα φύλλα σε κάθε κόμβο.

Θα έχετε ένα πιο γεμάτο φυτό εσωτερικού χώρου χωρίς πράσινο νερό και ένα ποτήρι που δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να το καθαρίσετε εντελώς!

Συντήρηση και μεταφύτευση

Μόλις το φυτό σας αρχίσει να βγάζει νέα σημεία ανάπτυξης εκεί που το έχετε καρφώσει, είστε έτοιμοι. Μπορείτε να αφήσετε τις καρφίτσες στη θέση τους ή να τις αφαιρέσετε μόλις ο κόμβος ριζώσει επιτυχώς. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να θέλετε να καρφώσετε ένα νέο τμήμα, αν παρατηρήσετε ότι αραιώνει ξανά.

Όταν έρθει η ώρα να μεταφυτεύσετε το φυτό σας, μπορείτε να αφαιρέσετε τις καρφίτσες. Το φυτό θα πρέπει να έχει ριζώσει αρκετά καλά ώστε να μην τις χρειάζεται. Σκουπίστε τις με οινόπνευμα πριν τις χρησιμοποιήσετε με άλλο φυτό.

Γιατί λειτουργεί

Υπερκόρυφη άποψη φυτού με στελέχη καρφωμένα με καρφίτσες, οι κόκκινοι κύκλοι επισημαίνουν τις καρφίτσες
Προτιμώ να χρησιμοποιώ ασημένιες ή χρυσές καρφίτσες, καθώς φαίνονται πιο εύκολα στο χώμα.

Οι περισσότεροι λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου γνωρίζουν ότι τα φυτά με κληματίδες βγάζουν νέα φύλλα οπουδήποτε υπάρχει κόμβος. Είναι ο χρυσός κανόνας του πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

Αλλά αυτό που ξεχνάμε είναι ότι οι ίδιοι κόμβοι θα βγάλουν και νέες ρίζες.

Αν θέλετε ένα θαμνώδες φυτό, πρέπει να έχει τις ρίζες για να στηρίξει αυτό που αναπτύσσεται πάνω από το έδαφος. Αν πολλαπλασιάσετε με τέτοιο τρόπο ώστε το φυτό να μπορεί να βγάλει νέες ρίζες και νέα φύλλα, θα έχετε ένα πολύ πιο γεμάτο φυτό.

Πολλαπλασιάστε νέα φυτά

Κοπή Tradescantia με φουρκέτες πάνω σε τραπέζι.

Μπορείτε ακόμη και να πολλαπλασιάσετε ολόκληρα νέα φυτά με αυτή τη μέθοδο. Ξέρετε, σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στη ζωή σας στους οποίους δεν έχετε επιβάλει ένα χρυσό πόθο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκαταστήσετε την tradescantia. Φαίνεται ότι έχουν τη συνήθεια να πεθαίνουν αθόρυβα μέχρι να παρατηρήσετε ότι έχει μείνει μόνο ένα μακρύ τεντωμένο φυτό.

Το να ξεκινήσετε ένα νέο φυτό με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί καλύτερα αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρύ τμήμα από το μητρικό φυτό. Θα εξασφαλίσετε ότι το νέο φυτό θα είναι γεμάτο και θαμνώδες αν έχετε περισσότερους κόμβους για να εργαστείτε. Μην κόβετε τα υπάρχοντα φύλλα- θα παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται το νέο κομμάτι για να ριζώσει.

Κοπή Tradescantia καρφιτσωμένη σπειροειδώς στην κορυφή του εδάφους για να ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό.

Περιστρέψτε σπειροειδώς το τεμάχιο γύρω από την επιφάνεια του εδάφους, καρφώνοντάς το έτσι ώστε όλοι οι κόμβοι να έχουν καλή επαφή. Όσο περισσότερους κόμβους μπορείτε να τοποθετήσετε, τόσο πιο θαμνώδες θα είναι το νέο σας φυτό. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα είναι υγρό, αλλά όχι μούσκεμα, και καλύψτε το όλο πράγμα με πλαστική μεμβράνη.

Τώρα, τοποθετήστε το σπειροειδές και καρφωμένο τεμάχιο σας σε ένα ζεστό μέρος που δέχεται φωτεινό (αλλά όχι άμεσο) ηλιακό φως. Σε λίγες εβδομάδες το μοσχεύμα θα ριζώσει και θα αρχίσει να βγάζει νέα φύλλα.

Κοπή Tradescantia καρφωμένη σε γλάστρα με καρφίτσες

Καθόλου άσχημα για κάτι που κρέμεται στο πίσω μέρος του συρταριού της ντουλάπας σας και μαζεύει σκόνη, σωστά;


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο του Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβανομένων των κυριακάτικων αφηγήσεων από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή και τις ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top