Το τέχνασμα φύτευσης βοτάνων μου για την καλλιέργεια τεράστιων φυτών

Οι σοφοί κηπουροί γνωρίζουν ότι τα βότανα είναι εξαιρετικά φυτά-συνεργάτες. Και κάθε κηπουρός που απολαμβάνει το μαγείρεμα θα έχει σίγουρα μαγειρικά βότανα μεταξύ των λαχανικών τους κάθε χρόνο. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν συνειδητοποιούν ότι ξεχνούν κάτι σημαντικό πριν φυτέψουν τα δενδρύλλια των βοτάνων τους στον κήπο – το κλάδεμά τους.

Δενδρύλλιο μέντας στην κορυφή του χλοοτάπητα δίπλα σε ένα ψαλίδι.

Αν θέλετε να απολαμβάνετε μεγαλύτερες σοδειές (Όλο το πέστο! Sage για μέρες! Γαλόνια παγωμένου τσαγιού μέντας!) και ισχυρότερα φυτά που είναι λιγότερο επιρρεπή σε ζημιές από καταιγίδες, τότε κλαδεύοντας τα βότανα σας πριν να τα φυτέψετε στον κήπο είναι ο καλύτερος τρόπος.

Δίσκος γεμάτος με δενδρύλλια βοτάνων στη λιακάδα.

Γιατί είναι σημαντικό να κλαδεύετε κάποια βότανα νωρίς

Αρκετά δενδρύλλια Tulsi κλαδεύονται πριν φυτευτούν.

Πολλοί από εμάς κλαδεύουμε τα βότανα που ζουν στον κήπο όταν αρχίζουν να εισβάλλουν εκεί που δεν είναι επιθυμητά. Και υπάρχουν και αυτοί που δεν μπαίνουν στον κόπο να τα κλαδέψουν. (Γεια σου φίλε, σου κράτησα μια θέση.) Αλλά αν θέλετε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για επιτυχία και μια πλούσια συγκομιδή από αρωματικά, γευστικά βότανα, η καλύτερη στιγμή για να τα κλαδέψετε είναι όσο είναι ακόμα μικρά, πριν το φυτό εγκατασταθεί.

Κλαδεύοντας ορισμένα βότανα νωρίς και σχετικά δυνατά, στην ουσία αναστέλλετε την ικανότητα του φυτού να φωτοσυνθέτει. Σε απάντηση, το φυτό θα στείλει ενζυμικά σήματα που θα προκαλέσουν το φυτό να αναπτύξει περισσότερα φύλλα.

Φυτό φασκόμηλου με νέα ανάπτυξη μετά από σκληρό κλάδεμα.
Μπορείτε ήδη να δείτε πολλή νέα ανάπτυξη σε αυτό το φυτό φασκόμηλου μετά το κλάδεμα των κορυφών.

Το φυτό θα αρχίσει να βγάζει νέα βλάστηση όπου είναι δυνατόν για να αντισταθμίσει τα χαμένα φύλλα.

Αυτός είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τα φυτάρια που έχουν τεντωθεί λίγο σε εσωτερικούς χώρους. Θα τα κόψουμε κοντά στη βάση του φυτού. Όλη η νέα ανάπτυξη που προκύπτει από αυτό το σκληρό κλάδεμα δημιουργεί ένα ισχυρότερο, πιο θαμνώδες θεμέλιο, καθιστώντας το φυτό πιο ανθεκτικό για το υπόλοιπο της καλλιεργητικής περιόδου.

Μπορείτε να πείτε αντίο στα ψηλά, μακρόστενα βότανα και στα βότανα που γκρεμίζονται από έντονες βροχές ή ανεμοθύελλες. Κάνοντας ένα μικρό κλάδεμα τώρα, εξασφαλίζετε ότι το φυτό σας θα έχει μια ισχυρή, στέρεη βάση.

Ποια βότανα επωφελούνται από ένα κλάδεμα πριν από τον κήπο;

Πολλά βότανα επωφελούνται από το κλάδεμα πριν φυτευτούν στο έδαφος, αλλά όχι όλα. Χρησιμοποιώ έναν απλό κανόνα για να καθορίσω ποια βότανα πρέπει να κλαδευτούν και ποια όχι.

Εάν το βότανο αναπτύσσει νέα φύλλα/βλαστάρια στο σημείο όπου ένας υπάρχων βλαστός συναντά τον κεντρικό βλαστό, τότε θα πρέπει να κλαδευτεί πριν το φυτέψετε.

Φωτογραφία ενός χεριού που κρατάει ένα κομμάτι βάλσαμο λεμονιάς με ένα βέλος που δείχνει τη νέα ανάπτυξη στο στέλεχος.

Οι μέντες σας, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο, το θυμάρι κ.λπ. αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε νέα φύλλα να αναπτύσσονται στη βάση ενός υπάρχοντος στελέχους φύλλων. Αυτά τα βότανα τείνουν να αναπτύσσονται πιο εύκολα προς τα πάνω παρά προς τα έξω, εκτός αν τα ενθαρρύνετε να το κάνουν. Αυτή η κατακόρυφη ανάπτυξη οδηγεί συχνά σε βότανα με πόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Τα βότανα, όπως χαμομήλι, τα οποία παράγουν νέα βλάστηση από το κέντρο του φυτού, σαν σιντριβάνι, δεν θα επωφεληθούν από αυτό το είδος κλαδέματος και θα εμποδίσει την ανάπτυξή τους.

Χέρι που δείχνει τη ροζέτα ενός φυτού χαμομηλιού.

Εφόσον υπάρχουν νέα φύλλα που ξεκινούν από τους μίσχους, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Πώς να κλαδέψετε τα βότανα πριν τα φυτέψετε

Επειδή θα κλαδέψουμε το φυτό αρκετά δυνατά πριν το φυτέψουμε έξω, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Θα πρέπει επίσης να δώσετε στα φυτά αρκετό χρόνο για να να σκληρύνουν, βγάζοντάς τα στο ύπαιθρο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα πριν από τη στιγμή που σκοπεύετε να τα τοποθετήσετε στον κήπο.

Ιδανικά, θα πρέπει να κλαδεύετε τα βότανά σας λίγες ημέρες πριν σχεδιάσετε να τα φυτέψετε για να δώσετε στο φυτό λίγο χρόνο να ανακάμψει πριν αντιμετωπίσει το άγχος του σοκ της μεταφύτευσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε μην ανησυχείτε αν πρέπει να κλαδέψετε και να φυτέψετε την ίδια μέρα. Τα βότανά σας θα επανέλθουν.

Εκτιμήστε πόσο πρέπει να κόψετε

Θυμηθείτε, ο στόχος εδώ είναι να απαλλαγείτε από την αδύναμη και μακρόστενη βλάστηση για να δημιουργήσετε μια ισχυρή κόμη για τη νέα βλάστηση. Το κλάδεμα θα διεγείρει επίσης το υπόλοιπο στέλεχος να αναπτυχθεί πιο παχύ.

Φυτό Tulsi με ένα βέλος που δείχνει τις δύο ομάδες φύλλων στη βάση του φυτού.

Ρίξτε μια ματιά στη βάση του φυτού- συνήθως θα δείτε νέα φύλλα να αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος καθώς και μερικά εκατοστά πάνω στο στέλεχος. Αναζητήστε το σημείο όπου το φυτό αρχίζει πραγματικά να απλώνεται- θα πρέπει να αφαιρέσετε μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης. Μη φοβηθείτε να το ψαλιδίσετε πραγματικά. Το φυτό θα ανακάμψει και θα αρχίσει να βγάζει πολύ νέα βλάστηση αμέσως μετά.

Έχω διαπιστώσει ότι ένας καλός κανόνας είναι να αφήνετε τουλάχιστον δύο σειρές νέων φύλλων να αναπτύσσονται από τον εναπομείναντα βλαστό.

Χέρι που χρησιμοποιεί ψαλίδι για να κόψει το φυτό Tulsi.

Ανάλογα με το πόσο θαμνώδες είναι το φυτό σας, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε ένα στέλεχος κάθε φορά για να καθορίσετε πόσο μακριά πρέπει να κόψετε. Άλλες φορές μπορείτε να κάνετε ένα καθαρό κόψιμο σε όλο το φυτό και όλα είναι έτοιμα. Προσπαθήστε να κόβετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη νέα βλάστηση. Το κόψιμο θα καλυφθεί σε μία ή δύο ημέρες και πριν το καταλάβετε, θα δείτε τα νέα φύλλα.

Και μην ξεχνάτε να τρώτε ό,τι κλαδεύετε!

Δύο φυτά Tulsi, ένα κλαδεμένο και ένα με πόδια

Φύτευση και φροντίδα μετά το κλάδεμα

Όταν φυτεύετε τα βότανά σας, προσθέστε πρώτα λίγο κομπόστ στον πυθμένα της τρύπας. Ανασηκώστε λίγο τη μπάλα της ρίζας για να χαλαρώσουν οι ρίζες και φυτέψτε το βότανο στο ίδιο επίπεδο που ήταν στη γλάστρα. Προσθέστε ένα στρώμα εδαφοκάλυψης γύρω από τη βάση του φυτού για να κρατήσετε τα ζιζάνια μακριά και να συγκρατήσετε την υγρασία.

Μικρό φυτό μέντας που φυτεύτηκε πρόσφατα στον κήπο.

Τα βότανά σας μπορεί να φαίνονται λίγο χειρότερα για λίγες ημέρες, αλλά θα επανέλθουν γρήγορα. Με το κλάδεμά τους, έχετε προετοιμαστεί για τα πιο θαμνώδη και υγιή βότανα. Σε λίγες εβδομάδες, αν θέλετε να τα ενθαρρύνετε να αναπτυχθούν ακόμη πιο θαμνώδη, σκεφτείτε να κλαδέψετε και πάλι την ψηλότερη βλάστηση. Στο τέλος θα έχετε συνολικά πιο γερά φυτά.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Περιλαμβάνουν κυριακάτικες αφηγήσεις από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή μας και ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Tracey Besemer

Γεια σας, το όνομά μου είναι Tracey. Είμαι η αρχισυντάκτρια εδώ στο Rural Sprout.

Πολλοί από τους αναγνώστες μας με γνωρίζουν ήδη από τα δημοφιλή κυριακάτικα ενημερωτικά μας δελτία. (Έχετε εγγραφεί για τα ενημερωτικά μας δελτία, σωστά;) Κάθε Κυριακή, στέλνω ένα φιλικό μήνυμα από την περιοχή μου στην Πενσυλβάνια. Είναι λίγο σαν να κάθεστε στη βεράντα με έναν φίλο, συζητώντας για τους κήπους μας πάνω από ένα φλιτζάνι τσάι.

Με καταγωγή από τα βόρεια της Νέας Υόρκης, είμαι τώρα επίτιμος κάτοικος της Πενσυλβάνια, αφού ζω εδώ τα τελευταία 18 χρόνια.

Μεγάλωσα περνώντας τα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό του πατέρα μου, όπου πέρασα μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας περιπλανώμενος στο δάσος και λερώνοντας τα χέρια μου.

Έμαθα πώς να κάνω πράγματα που τα περισσότερα μικρά παιδιά δεν έχουν κάνει εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Είτε ήταν το πάτημα των μήλων το φθινόπωρο για σπιτικό μηλίτη, είτε ήταν το σκάλισμα μέσα στα χιόνια της άνοιξης στα βόρεια της Νέας Υόρκης για να βγάλουμε σιρόπι σφενδάμου από τα δέντρα, είτε η κονσερβοποίηση όλων όσων φύτρωναν στον κήπο το καλοκαίρι – υπήρχαν πάντα νέες περιπέτειες με κάθε εποχή.

Ως ενήλικας, συνεχίζω να αξιοποιώ τις δεξιότητες που έμαθα ως παιδί. Λατρεύω το Wi-Fi μου και τη γνώση ότι η πίτσα είναι μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά. Και είμαι εντάξει με το να μην ξαναεπισκεφτώ ποτέ την περιπέτεια που είναι η χρήση ενός αποχωρητηρίου στη μέση του Ιανουαρίου.

Αυτές τις μέρες, τείνω να είμαι σχεδόν ένας αγρότης.

Έχω μια εκλεκτική προσέγγιση στο homesteading, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες ευκολίες όπου θέλω και επιλέγοντας τους ρουστίκ τρόπους της παιδικής μου ηλικίας, όπως μου ταιριάζουν.

Πιστεύω ακράδαντα στην αυτάρκεια, ανεξάρτητα από το πού ζεις, και στη δύναμη και την υπερηφάνεια που προέρχεται από το να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου.

Πάντα είχα κήπο, ακόμη και όταν ο μόνος διαθέσιμος χώρος ήταν η ταράτσα της πολυκατοικίας μου. Πλέκω από την ηλικία των επτά ετών, και επίσης πλέκω και βάφω το δικό μου μαλλί. Αν μπορείτε να το ζυμώσετε, πιθανότατα βρίσκεται στο ντουλάπι μου ή στον πάγκο της κουζίνας μου. Και δεν μπορώ να περάσω πάνω από λίγες μέρες χωρίς μια βόλτα στο δάσος αναζητώντας μανιτάρια, βρώσιμα φυτά ή τον ήχο του ανέμου στα δέντρα.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις προσωπικές μου (τρελές) περιπέτειες στο σπίτι στο Almost a Homesteader και στο Instagram ως @aahomesteader.

Ειρήνη, αγάπη και χώμα κάτω από τα νύχια σας,

Tracey

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top