Φυτά συντροφιάς μαρουλιού – Τα 10 καλύτερα και 5 χειρότερα φυτά

Η απλή μορφή ανάπτυξης του μαρουλιού και η ευελιξία στην κουζίνα την καθιστά απαραίτητη για τον κήπο. Ένα άλλο πράγμα που είναι υπέροχο με το μαρούλι είναι ότι παίζει όμορφα με πολλές άλλες καλλιέργειες. Διαφυτεύοντας το μαρούλι με άλλα είδη φυτών, μπορείτε να αυξήσετε την ποικιλομορφία του εδάφους, να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα και να βοηθήσετε στην πρόληψη ασθενειών.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για μερικά από τα καλύτερα (και χειρότερα) φυτά συντροφιάς μαρουλιού.

Τα 10 καλύτερα φυτά συντροφιάς για μαρούλι

Αν ψάχνετε για φυτά που μπορούν να βοηθήσουν το μαρούλι να αναπτυχθεί καλά, μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία επιλογών. Δείτε αυτά τα 10 καλύτερα φυτά συντροφιάς μαρουλιού.

Ντομάτες

Συνήθως, το μαρούλι είναι δύσκολο να αναπτυχθεί κατά τις μεγάλες, ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αυτός ο καιρός τους ενθαρρύνει να στείλουν λουλούδια, aka μπουλόνι. Όταν συμβεί αυτό, τα φύλλα γίνονται πικρά και δυσάρεστα.

Ωστόσο, η παροχή λίγης σκιάς μπορεί να βοηθήσει ώστε τα φυτά μαρουλιού να συνεχίσουν να αναπτύσσονται καλά καθώς οι μέρες γίνονται ζεστές. Δεδομένου ότι τα φυτά τομάτας είναι ψηλά, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη σκιά στα φυτά μαρουλιού.

Εάν έχετε μια σειρά από φυτά ντομάτας, δοκιμάστε να φυτέψετε μαρούλι περίπου ένα πόδι μακριά από τις ντομάτες στην ανατολική πλευρά της σειράς. Με αυτόν τον τρόπο, οι ντομάτες θα προσφέρει σκιά από τον σκληρό απογευματινό ήλιο.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε φυτά μαρουλιού ανάμεσα σε φυτά ντομάτας. Εάν το κάνετε αυτό, φροντίστε να κλαδέψετε τα χαμηλότερα φύλλα ντομάτας για να επιτρέψετε τη ροή του αέρα και να αποτρέψετε τις ασθένειες.

Καθώς οι ντομάτες παρέχουν σκιά στα φυτά μαρουλιού, τα μαρούλια βοηθούν επίσης στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και στην πρόληψη των ζιζανίων.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι μερικές από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να τα συνδυάσετε με άλλα λαχανικά όπως το μαρούλι.

Εάν φυτέψετε μεταμοσχεύσεις μαρουλιού, μπορείτε αναμένετε τη συγκομιδή τους 60 έως 80 ημέρες μετά τη φύτευση. Αντί να σπαταλάτε τον χώρο ανάμεσα σε μικρά φυτά μαρουλιού, μπορείτε να φυτέψετε ραπανάκια σε αυτόν τον κενό χώρο.

Οι μικρές ποικιλίες ραπανάκι ωριμάζουν σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Επομένως, μπορείτε να μαζέψετε τα ραπανάκια ακριβώς τη στιγμή που τα φυτά μαρουλιού αρχίζουν να τα παραγκωνίζουν.

Γλυκιά Αλυσούμ

Ενώ το μαρούλι έχει ανοσία από ορισμένα έντομα, μπορεί ακόμα να προσβληθεί από λάχανα, σκουλήκια λάχανου, σκουλήκια στρατού, γυμνοσάλιαγκες και άλλα παράσιτα που μασουλούν. Εάν θέλετε να διατηρήσετε αυτά τα παράσιτα υπό έλεγχο χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, δοκιμάστε να φυτέψετε γλυκό αλυσούμι.

Αυτό το ανθοφόρο φυτό παράγει εκατοντάδες μικροσκοπικά λουλούδια που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα. Αυτά τα έντομα τρέφονται με το νέκταρ και τη γύρη που παράγει το γλυκό αλυσούμι.

Οι προνύμφες της πασχαλίτσας και οι ενήλικες καταναλώνουν αφίδες, οι οποίες μπορεί να είναι ένα σημαντικό παράσιτο του μαρουλιού. Ωστόσο, οι ενήλικες τρώνε επίσης νέκταρ και γύρη. Αυτό σημαίνει ότι η φύτευση γλυκού αλυσούμι θα βοηθήσει στη διατήρηση τους όταν οι πληθυσμοί των αφίδων είναι χαμηλοί.

Το γλυκό αλυσούμι μπορεί επίσης να προσελκύσει μικρές μύγες που μοιάζουν με μέλισσες, γνωστές ως μύγες. Ενώ τα ενήλικα τρέφονται με νέκταρ, οι προνύμφες καταναλώνουν παράσιτα μαρουλιού, όπως αφίδες, θρίπες και κάμπιες.

Αυτά τα ανθοφόρα φυτά φτάνουν μόνο έξι ίντσες ύψος, ώστε να μπορείτε εύκολα να τοποθετήσετε ένα ή δύο φυτά ανάμεσα στα φυτά μαρουλιού σας.

Βολβοί φαγώσιμοι

Οι αφίδες είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράσιτα των φυτών μαρουλιού. Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το χυμό μπορούν γρήγορα να ξεπεράσουν ένα φυτό μαρουλιού και να προκαλέσουν αποχρωματισμό ή ακόμα και θάνατο.

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε τις αφίδες από το να τρέφονται με τα φυτά μαρουλιού σας είναι να φυτέψετε σχοινόπρασο κοντά. Αυτό το βότανο allium μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά ορισμένους τύπους αφίδων.

Με αυτά τα λόγια, το σχοινόπρασο δεν θα αποτρέψει πλήρως τα ξεσπάσματα αφίδων. Παροχή των κατάλληλων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, τοποθετώντας απόσταση το μαρούλι σας στη σωστή απόστασηκαι η θεραπεία παρασίτων είναι όλα τα βασικά βήματα για την πρόληψη των αφίδων από το να καταστρέψουν τα φυτά μαρουλιού σας.

Όσον αφορά την απόσταση μεταξύ των φυτών, να θυμάστε ότι το σχοινόπρασο είναι μια καλλιέργεια κομμένη και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μετά τη συγκομιδή τους.

Έχοντας αυτό κατά νου, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά μαρουλιού δεν θα ξεπεράσουν το σχοινόπρασο καθώς μεγαλώνουν. Δοκιμάστε να φυτέψετε δύο σειρές μαρούλι σε απόσταση 1416″ με μια σειρά σχοινόπρασο στη μέση.

Κρεμμυδάκια

Γνωστό και ως πράσινα κρεμμύδια, τα κρεμμύδια είναι ένα άλλο εξαιρετικό φυτό συντροφιάς για το μαρούλι. Όπως και το σχοινόπρασο, είναι μέλη της οικογένειας allium.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν μακριά ορισμένα επιβλαβή έντομα.

Τα κρεμμύδια ταιριάζουν επίσης καλά με το μαρούλι, καθώς και οι δύο καλλιέργειες ωριμάζουν με παρόμοιους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε μαρούλια και κρεμμύδια στην ίδια περιοχή του κήπου σας και στη συνέχεια να τα μαζέψετε ταυτόχρονα.

Αφού συγκομίσετε τις καλλιέργειες, θα μείνετε με μια άδεια περιοχή που μπορείτε να τη φυτέψετε ξανά.

Παντζάρια

Ενώ τα παντζάρια και το μαρούλι είναι καλλιέργειες με ρηχές ρίζες, μπορούν να αναπτυχθούν μαζί όμορφα. Η φύτευση μιας σειράς τεύτλων ανάμεσα σε μια σειρά μαρουλιού παρέχει ποικιλία φυτών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής του εδάφους.

Καθώς τα παντζάρια μεγαλώνουν, τα χόρτα τους παρέχουν σκιά στα ωριμασμένα φυτά μαρουλιού. Και αν φυτέψετε παντζάρια και μαρούλι ταυτόχρονα, τα παντζάρια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή λίγες εβδομάδες πριν από το μαρούλι.

Μόλις τραβήξετε τα παντζάρια από το έδαφος, το μαρούλι θα έχει επιπλέον χώρο για να ολοκληρώσει την ωρίμανση.

καρότα

Τα καρότα είναι μια άλλη ριζική καλλιέργεια που αναπτύσσεται καλά με το μαρούλι. Τα καρότα μεγαλώνουν πάνω-κάτω και όχι έξω, πράγμα που σημαίνει ότι ταιριάζουν καλά ανάμεσα στα κεφάλια μαρουλιού.

Επιπλέον, τα φυτά μαρουλιού έχουν ρηχές ρίζες, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνουν νερό και θρεπτικά συστατικά από τις κορυφαίες μερικές ίντσες του εδάφους. Τα καρότα από την άλλη έχουν βαθύτερες ρίζες που τους επιτρέπουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από διαφορετικό μέρος του εδάφους.

Τα καρότα και το μαρούλι ωριμάζουν επίσης σε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να συγκομίσετε και τα δύο μαζί. Αυτό παρέχει μια κενή πλάκα για να τη φυτέψετε ξανά.

Αρακάς

Το μαρούλι και ο αρακάς προτιμούν τις δροσερές συνθήκες καλλιέργειας που τα καθιστά ένα φυσικό ζευγάρι.

Τα μπιζέλια επίσης «διορθώνουν» το άζωτο, που σημαίνει ότι μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο σε μια μορφή που είναι διαθέσιμη για πρόσληψη από τα φυτά. Αυτό βοηθά στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο που χρειάζεται το μαρούλι για να αναπτυχθεί.

Εάν φυτεύετε αυτές τις δύο καλλιέργειες μαζί, είναι σημαντικό να βάλετε τα μπιζέλια σας με καφασωτό για να μην ξεπεράσουν το μαρούλι. Στη συνέχεια, μπορείτε να φυτέψετε το μαρούλι σας ένα πόδι μακριά από τη βάση των φυτών μπιζελιού σας.

Πιπεριές

Μια άλλη καλλιέργεια για ζεστό καιρό που αναπτύσσεται καλά με το μαρούλι είναι οι πιπεριές. Δεδομένου ότι τα φυτά πιπεριάς μεγαλώνουν λίγα μέτρα ψηλά, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη σκιά στα φυτά μαρουλιού.

Δοκιμάστε να βάλετε φυτά μαρουλιού στην ανατολική πλευρά των φυτών πιπεριάς για να τα προστατέψετε από τον έντονο απογευματινό ήλιο.

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες φύονται και το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική πηγή σκιάς για φυτά μαρουλιού.

Εάν καλλιεργείτε μερικά φυτά μελιτζάνας, μπορείτε να φυτέψετε φυτά μαρουλιού στη μέση των φυτών. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε φυτά περίπου ένα πόδι μακριά από τη βάση ενός μεμονωμένου φυτού.

Τα 5 χειρότερα φυτά συντροφιάς για το μαρούλι

Ενώ πολλές καλλιέργειες είναι καλά φυτά συντροφιάς για το μαρούλι, θα πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε αυτές τις καλλιέργειες δίπλα στο μαρούλι.

Αγγούρι

αγγούρια είναι εκτεταμένα φυτά που μπορούν γρήγορα να καταλάβουν μια περιοχή. Εάν τα φυτέψετε δίπλα σε φυτά μαρουλιού -ή ακόμα και λίγα μέτρα μακριά – πιθανότατα θα αναπτυχθούν πάνω από τα φυτά μαρουλιού σας.

Ως εκ τούτου, τα φυτά αγγουριού διατηρούνται καλύτερα σε μια περιοχή όπου έχουν πολλά πόδια χώρο για να απλωθούν.

Ωστόσο, εάν κάνετε πέργκολα στα φυτά αγγουριού σας, ίσως μπορείτε να φυτέψετε μαρούλι δίπλα τους. Σε αυτή την περίπτωση, φυτέψτε το μαρούλι λίγα μέτρα μακριά από τη βάση των φυτών.

Χειμερινό σκουός

Τα χειμωνιάτικα κολοκυθάκια, όπως το βουτυρόκοκκο και οι κολοκύθες, αναπτύσσονται επίσης σε μια συνεχόμενη συνήθεια. Στην πραγματικότητα, τα υγιή φυτά μπορούν να παράγουν αμπέλια που έχουν μήκος πάνω από 15 πόδια!

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτά τα φυτά καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Και δεν τους νοιάζει τι μεγαλώνουν από πάνω.

Εάν φυτέψετε μαρούλια κοντά σε χειμερινά κολοκυθάκια, είναι πιθανό να τα καταλάβουν οι αμπελουργικές καλλιέργειες. Επομένως, θα πρέπει να κρατάτε το χειμερινό σκουός μακριά από ευαίσθητα και χαμηλής ανάπτυξης φυτά μαρουλιού.

πεπόνια

Άλλο ένα παρασυρόμενο φυτό! Τα πεπόνια, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, του πεπονιού και του μοσχοπέδιου, εκπέμπουν επίσης μακριά αμπέλια που μπορούν να καταβροχθίσουν τα φυτά μαρουλιού.

Έχοντας αυτό υπόψη, θα πρέπει να αποφύγετε να φυτεύετε μαρούλια κοντά σε πεπόνια.

Γλυκοπατάτες

Μια άλλη καλλιέργεια που δεν πρέπει να φυτέψετε δίπλα στο μαρούλι είναι οι γλυκοπατάτες. Ενώ αυτοί οι ζαχαρούχοι κόνδυλοι είναι νόστιμοι, απαιτούν δικό τους χώρο!

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις γλυκοπατάτες για τους πορτοκαλί κόνδυλους τους, τα φυτά παράγουν επίσης εκτεταμένα υπέργεια αμπέλια. Αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα αμπέλια μπορούν να καταλάβουν οποιοδήποτε φυτό μαρουλιού πριν προλάβουν να ωριμάσουν.

Μπρόκολο

Ενώ εσείς μπορώ φυτέψτε μαρούλι δίπλα στο μπρόκολο, αυτές οι δύο καλλιέργειες δεν είναι οι πιο συμβατές. Ενώ τα φυτά του μπρόκολου ξεκινούν από μικρά, αναπτύσσονται γρήγορα σε φυτά με διάμετρο πολλαπλών ποδιών.

Αυτό το μέγεθος σημαίνει ότι το μπρόκολο δίνει σκιά, αλλά συχνά τείνει να είναι πολύ σκιά. Εάν τα φύλλα του μπρόκολου καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα φυτά μαρουλιού, το μαρούλι δεν λαμβάνει το φως που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Τα φυτά του μπρόκολου και του μαρουλιού απαιτούν επίσης λίγο άζωτο, επομένως τα φυτά μπορεί να ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά.

Οφέλη από τα φυτά συντροφιάς για το μαρούλι

Γιατί πρέπει να σκεφτείτε τα συντροφικά φυτά με το μαρούλι σας; Τα οφέλη, φυσικά!

Η χρήση φυτών συντροφιάς με μαρούλι μπορεί να παρατείνει την καλλιεργητική περίοδο, να βοηθήσει το μαρούλι να αποκρούσει τα παράσιτα και πολλά άλλα.

Παράταση της καλλιεργητικής περιόδου

Το μαρούλι είναι γνωστό ότι είναι διαβόητα ευαίσθητο στη ζέστη. Αν έχετε μαζέψει ποτέ το πρόσωπό σας αφού μαζέψατε τα χόρτα σας ή έχετε δει ένα φυτό μαρουλιού να μετατρέπεται σε ένα ψηλό δέντρο γεμάτο λουλούδια, ξέρετε για τι πράγμα μιλάω.

Ωστόσο, η ζέστη του καλοκαιριού —και η τεμπελιά που την συνοδεύει— φέρνει λαχτάρα για τραγανές και εύκολες σαλάτες.

Η φύτευση ψηλότερων φυτών δίπλα στο μαρούλι μπορεί να προσφέρει λίγη σκιά, η οποία σας επιτρέπει να καλλιεργείτε μαρούλι στους πιο ζεστούς μήνες.

Τούτου λεχθέντος, μην φυτέψετε απλώς ένα ψηλό φυτό δίπλα στο μαρούλι σας και υποθέστε ότι θα ευδοκιμήσει σε 90⁰F ημέρες. Θα χρειαστεί επίσης να παρέχετε στα φυτά επαρκή υγρασία και να επιλέξετε ποικιλίες ανθεκτικές στη θερμότητα (το Muir και το Cherokee είναι μερικά από τα αγαπημένα μου).

Καταπολέμηση κοινών παρασίτων

Μερικά από τα πιο κοινά παράσιτα για το μαρούλι περιλαμβάνουν έντομα που ρουφούν χυμό όπως αφίδες, θρίπες και λευκές μύγες. Αυτά τα μικρά πλάσματα χρησιμοποιούν τα στοματικά τους μέρη που τρυπούν για να πιουν το χυμό του φυτού μαρουλιού.

Όταν πολλά από αυτά τα παράσιτα επιτίθενται στο μαρούλι, τα φυτά μπορεί να αποχρωματιστούν, να είναι αδύναμα και να καθυστερήσουν. Ωστόσο, μερικά παράσιτα γενικά δεν θα κάνουν μεγάλη ζημιά.

Τα καλά νέα είναι ότι ωφέλιμα έντομα όπως τα σκαθάρια, τα πράσινα κορδόνια, οι σκνίπες και οι παρασιτικές σφήκες τρέφονται με αυτά τα παράσιτα και τα βοηθούν να τα κρατούν υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά μαρουλιού σας μπορούν να ευδοκιμήσουν και μπορείτε να αποφύγετε τον έλεγχο των παρασίτων που ρουφούν το χυμό με χημικά μέσα.

Ένα βασικό μέρος της διατήρησης αυτών των ευεργετικών εντόμων είναι η παροχή τροφής για όλα τα στάδια της ζωής τους. Ενώ οι πράσινες προνύμφες και οι παρασιτικές προνύμφες σφήκας είναι αδηφάγα αρπακτικά, τα ενήλικα τρώνε κυρίως νέκταρ λουλουδιών και γύρη.

Αυτό σημαίνει ότι η φύτευση ανθοφόρων φυτών ανάμεσα στο μαρούλι σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε αυτά τα καλά έντομα.

Εμπλουτίστε το έδαφος

Όπως όλα τα φυτά, το μαρούλι χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να ευδοκιμήσει. Και το άζωτο είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται πολύ.

Ενώ μπορείτε να προσθέσετε λίπασμα για να αυξήσετε την ποσότητα αζώτου στο έδαφος, μπορείτε επίσης να στραφείτε σε συγκεκριμένα φυτά. Όσπρια όπως ο αρακάς και τα φασόλια «καθηλώνουν» το άζωτο από την ατμόσφαιρα και το προσθέτουν στο έδαφος.

Εάν σκέφτεστε, “αυτό είναι πολύ ωραίο”, έχετε δίκιο! Λοιπόν, πώς ακριβώς το κάνουν αυτά τα φυτά;

Οι ρίζες των οσπρίων έχουν οζίδια που περιέχουν βακτήρια στο Ριζόβιο γένος. Αυτό το βακτήριο μετατρέπει το ατμοσφαιρικό άζωτο (N2) σε αμμώνιο (NH4), το οποίο τα φυτά μπορούν να προσλάβουν.

Διατήρηση της υγρασίας του εδάφους

Δεδομένου ότι τα φυτά συντροφιάς μπορούν να προσφέρουν λίγη σκιά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Αυτό ωφελεί τα φυτά μαρουλιού, καθώς αυτά τα φυλλώδη χόρτα παλεύουν όταν το έδαφος στεγνώνει.

Όταν φυτεύετε φυτά συντροφιάς με το μαρούλι σας, πιθανότατα θα χρειαστεί να ποτίζετε λιγότερο συχνά από ό,τι αν φυτέψατε μόνοι σας το μαρούλι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top