Φυτά συντροφιάς χαμομηλιού – Τα 12 καλύτερα και 7 χειρότερα φυτά

Οι φίλοι, οι φίλοι και οι σύντροφοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε στη ζωή σας. Αυτά που σε χτίζουν και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους συντρόφους στον φυτικό κόσμο.

Λέω σε όλους όσους σκέφτονται έναν κήπο, μην ξεχάσετε να ερευνήσετε τα φυτά σας και να σκεφτείτε τη συντροφική φύτευση.

Η φύτευση συντροφιάς είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο φυσικούς τρόπους για να βοηθήσετε τον κήπο σας να ευδοκιμήσει. Φυτεύοντας σκόπιμα ορισμένες καλλιέργειες μαζί, μπορούν να υποστηρίξουν η μία την άλλη με διάφορους τρόπους – από την παροχή σκιάς ή προστασίας από τον άνεμο έως την αύξηση του ελέγχου των παρασίτων και την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων.

Η φύτευση συντροφιάς όχι μόνο ωφελεί τα φυτά, αλλά είναι επίσης ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αυξήσετε τις αποδόσεις χωρίς τη χρήση χημικών ή λιπασμάτων. Για παράδειγμα, ορισμένα φυτά είναι γνωστά ως «δυναμικοί συσσωρευτές»—προσλαμβάνουν μέταλλα από το βάθος του εδάφους που δεν μπορούν να φτάσουν τα κοντινά φυτά.

Επιπλέον, πολλές φυτείες συντροφιάς παράγουν αρωματικές ενώσεις που καλύπτουν τις οσμές ευάλωτων λαχανικών από παράσιτα.

Οι κατιφέδες, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προστατεύουν από τα σκουλήκια του λάχανου και άλλα αρπακτικά, ενώ το σκόρδο και το σχοινόπρασο μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν τις αφίδες μακριά.

Η φύτευση συντρόφων δεν αφορά μόνο τον έλεγχο των παρασίτων. άλλα φυτά παρέχουν επίσης ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Τα όσπρια, όπως τα μπιζέλια ή τα φασόλια, στερεώνουν άζωτο στο έδαφος, το οποίο βοηθά στη λίπανση των κοντινών καλλιεργειών. Επιπλέον, συχνά λειτουργούν ως φυσική πέργκολα για την αναρρίχηση λαχανικών όπως τα αγγούρια ή το σκουός.

Ένας πολύ δημοφιλής τύπος φύτευσης συντρόφων που ίσως γνωρίζετε έχει τις ρίζες του στην κουλτούρα των ιθαγενών της Αμερικής. Γνωστός ως «τρεις αδερφές», αυτός ο συνδυασμός καλαμποκιού, φασολιών και κολοκύθας μοιράζεται έναν σφιχτό και ευεργετικό δεσμό. Το αναπτυσσόμενο καλαμπόκι παρέχει ελαφριά σκιά στα νεαρά σπορόφυτα φασολιών, τα οποία τελικά χρησιμοποιούν το κοτσάνι του καλαμποκιού ως πέργκολα. Οι κολοκύθες απλώνονται κατά μήκος του εδάφους, διατηρώντας το χωρίς ζιζάνια και μονωμένο. Αυτή είναι μια νίκη, νίκη και νίκη και για τα τρία φυτά.

Τέλος, τα φυτά συντροφιάς φέρνουν οπτικό ενδιαφέρον στον κήπο σας, ενώ παρέχουν βιότοπο και πηγές νέκταρ για ωφέλιμα έντομα που θα επικονιάσουν τα λουλούδια σας και θα καταπολεμήσουν τα παράσιτα.

Τα ανθισμένα βότανα, όπως ο βασιλικός ή η ρίγανη, προσελκύουν στον κήπο μύγες, δαντέλες, παρασιτικές σφήκες και μέλισσες – όλα τα οποία είναι εξαιρετικοί θηρευτές καταστροφικών εντόμων.

Ακριβώς όπως τρία φυτά απολαμβάνουν το ένα τη συντροφιά του άλλου, άλλα δεν θα ήθελαν να μοιραστούν μια σειρά ή ακόμα και ένα κρεβάτι κήπου. Για παράδειγμα, στα φασόλια δεν αρέσουν τα κρεμμύδια και το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν πρέπει ποτέ να φυτεύονται με φράουλες.

Σε αυτό το κομμάτι, θα εξερευνήσουμε ένα οικείο και πολυαγαπημένο φυτό κήπου, το χαμομήλι, και θα αποσυσκευάσουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε καλύτερα ως συντροφικό φυτό στον κήπο του σπιτιού.

Το χαμομήλι ως συντροφικό φυτό

Καλλιέργεια χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει άλλα φυτά να ευδοκιμήσουν στον κήπο με διάφορους τρόπους.

Βοηθάει από αποτροπή παρασίτων όπως οι αφίδες και τα σκουλήκια του λάχανου. Το έντονο άρωμα χαμομηλιού πιστεύεται ότι μπερδεύει αυτά τα παράσιτα, καθιστώντας τους δύσκολο να εντοπίσουν τις επιθυμητές πηγές τροφής τους.

Επιπλέον, το χαμομήλι έχει επίσης φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως προληπτικό μέτρο έναντι ορισμένων φυτικών ασθενειών.

Όταν το χαμομήλι ανθίζει, τα άνθη προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες, που θα βοηθήσουν στην επικονίαση των κοντινών καλλιεργειών ενώ παράλληλα θα ελέγχουν τους πληθυσμούς των παρασίτων με φυσικό τρόπο.

Επιπλέον, το χαμομήλι μπορεί να φυτευτεί κοντά σε άλλες καλλιέργειες για να λειτουργήσει ως φυσικό σάπια φύλλα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες του εδάφους δροσερές και ελέγχοντας τα ζιζάνια.

Κορυφαία 12 φυτά συντροφιάς χαμομηλιού

Εδώ είναι τα καλύτερα συντροφικά φυτά για να εντοπίσετε κοντά στο χαμομήλι.

αγγούρια

αγγούρια είναι ο πιο κοντινός σύντροφος του χαμομηλιού. Τα φυτά αγγουριού προσφέρουν σκιά και προστασία από τον καυτό ήλιο, ενώ το χαμομήλι βοηθά στην απώθηση παρασίτων όπως οι αφίδες που συχνά λεηλατούν τα αγγούρια. Σε αντάλλαγμα, το χαμομήλι ανταμείβεται με χώμα πλούσιο σε άζωτο που παράγεται από τις ρίζες του αγγουριού.

Σκόρδο

Το πικάντικο άρωμα του σκόρδου πιστεύεται ότι διώχνει ορισμένα έντομα όταν φυτεύεται κοντά στο χαμομήλι. Οι αντιμυκητιακές του ιδιότητες βοηθούν επίσης στην προστασία του χαμομηλιού από ορισμένες φυτικές ασθένειες όπως το ωίδιο ή η σκουριά.

Φασόλια

Όπως πολλά όσπρια, τα φασόλια προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ενώ παρέχουν στο χαμομήλι επιπλέον άζωτο μέσω του ριζικού τους συστήματος. Φυτέψτε χαμομήλι και φασόλια μαζί για μια αμοιβαία ωφέλιμη σχέση.

Μαρούλι

Μαρούλι μοιράζεται τη συγγένεια του χαμομηλιού για τη μερική σκιά. Φυτέψτε τα δύο μαζί και το χαμομήλι θα προσφέρει κάποια προστασία από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο ενώ παράλληλα θα τονώσει την ανάπτυξη του μαρουλιού με το ανθεκτικό ριζικό του σύστημα.

κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι οι πιο πιστοί σύντροφοι του χαμομηλιού. Απωθούν τα έντομα όπως οι αφίδες και τα σκαθάρια, ενώ το χαμομήλι βοηθά στην προστασία των κρεμμυδιών από τη σήψη των ριζών και τις ασθένειες. Σε αντάλλαγμα, το χαμομήλι επωφελείται από τα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται από τις ρίζες του κρεμμυδιού στο έδαφος.

Φασόλια

Όταν φυτεύονται μαζί ως φυτά συντροφιάς, τα φασόλια και το χαμομήλι δημιουργούν μια εξαιρετική συνεργασία που είναι και ευεργετική και οπτικά ελκυστική. Οι ψηλοί, χαριτωμένοι μίσχοι του χαμομηλιού και τα λαμπερά κίτρινα άνθη είναι ένα ευπρόσδεκτο θέαμα στον κήπο και παρέχουν τροφή για τις μέλισσες και άλλους χρήσιμους επικονιαστές. Τα φασόλια θα έχουν άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν στην απαλή απόχρωση του χαμομηλιού και θα επωφεληθούν από το απωθητικό άρωμα του.

κατιφέδες

Οι κατιφέδες και το χαμομήλι είναι ένας κλασικός συνδυασμός. Οι κατιφέδες απωθούν φυσικά παράσιτα όπως οι αφίδες, τα σκαθάρια και άλλα επιβλαβή έντομα. Βοηθούν επίσης στην προστασία του χαμομηλιού από ασθένειες βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά του χαμομηλιού με το φωτεινό, απλωμένο φύλλωμά τους.

Σκόρδο και σχοινόπρασο

Το σκόρδο και το σχοινόπρασο είναι δύο βότανα που αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό φυτών συντροφιάς χαμομηλιού. Το έντονο άρωμα του σκόρδου βοηθά στην απώθηση των παρασίτων, ενώ το σχοινόπρασο προσελκύει φυσικά ευεργετικά έντομα όπως οι επικονιαστές. Μαζί παρέχουν στο χαμομήλι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος από τις ρίζες τους και φυσική προστασία από ασθένειες.

Ντομάτες

Ντομάτες και το χαμομήλι αποτελούν μια εξαιρετική ομάδα στον κήπο χάρη στο άρωμα του χαμομηλιού που αποτρέπει τα παράσιτα και την ικανότητα της ντομάτας να χειρίζεται την έντονη ζέστη. Φυτέψτε τα μαζί για μια πλούσια όαση όμορφων ανθοφοριών και άφθονων νόστιμων φρούτων.

Θυμάρι και φασκόμηλο

Το θυμάρι και το φασκόμηλο αποτελούν ένα εξαιρετικό δίδυμο φυτών συντροφιάς χαμομηλιού. Αυτά τα δύο βότανα προσθέτουν γεύση στα άνθη του χαμομηλιού ενώ παρέχουν επιπλέον σκιά, πλούσιο σε άζωτο έδαφος και προστασία από ορισμένα παράσιτα. Μαζί δημιουργούν μια μυρωδάτη όαση στον κήπο σας που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε!

Καρότα και μαϊντανός

Τα καρότα και ο μαϊντανός είναι το τέλειο ζευγάρι του χαμομηλιού. Τα βαθιά ριζικά συστήματα των καρότων βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, παρέχοντας στο χαμομήλι πρόσθετα θρεπτικά συστατικά. Ο μαϊντανός βοηθά στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων όπως οι επικονιαστές.

Πιπεριές, μελιτζάνες και σκουός

Οι πιπεριές, η μελιτζάνα και η κολοκύθα ωφελούνται από το άρωμα και τη σκιά του χαμομηλιού που αποτρέπει τα παράσιτα. Τα βαθιά ριζικά συστήματα του φυτού χαμομηλιού βοηθούν στην παροχή στο έδαφος με επιπλέον άζωτο που χρειάζονται αυτά τα φυτά για να είναι επιτυχημένα. Φυτέψτε τα μαζί για μια ταραχή χρώματος και γεύσης!

Τι να μην φυτέψετε με χαμομήλι;

Αν και το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο φυτό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα φυτά στον κήπο, μερικά θα πρέπει να αποφεύγονται για να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό ανάπτυξής του.

Φράουλες

Οι φράουλες και το χαμομήλι δεν είναι καλοί σύντροφοι. Οι φράουλες απαιτούν περισσότερο άζωτο από το χαμομήλι και το χαμομήλι μπορεί να υπερνικήσει το λεπτό άρωμα των μούρων. Η φύτευσή τους το ένα κοντά στο άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη και για τα δύο φυτά.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια και το χαμομήλι πρέπει επίσης να διατηρούνται χωριστά στον κήπο καθώς έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες καλλιέργειας. Το χαμομήλι θα σκιαστεί υπερβολικά από τα φυτά ραπανάκι, οδηγώντας σε αδύναμα φυτά χαμομηλιού που δεν θα παράγουν πολλές ανθοφορίες.

Λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών

Το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν επίσης να βλάψουν την ανάπτυξη του χαμομηλιού. Αυτά τα φυτά έχουν μια έντονη καλλιεργητική συνήθεια που το χαμομήλι δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη του χαμομηλιού. Δεν συνιστάται η φύτευσή τους μαζί.

Πατάτες

Οι πατάτες και το χαμομήλι επίσης δεν συνιστώνται για φύτευση μαζί. Οι πατάτες απαιτούν περισσότερο νερό από το χαμομήλι, επομένως το χαμομήλι μπορεί να υποφέρει από υπερβολική υγρασία εάν φυτευτεί κοντά σε πατάτες. Επιπλέον, το άρωμα του χαμομηλιού που αποτρέπει τα παράσιτα μπορεί να αποτρέψει τους ωφέλιμους επικονιαστές που χρειάζονται οι πατάτες για να παράγουν υγιεινά λαχανικά.

Παντζάρια και σέσκουλα

Τα παντζάρια και το σέσκουλο είναι ένα άλλο ζευγάρι φυτών που το χαμομήλι δεν πρέπει να φυτευτεί κοντά. Αυτά τα ριζώδη λαχανικά απαιτούν περισσότερο άζωτο από το χαμομήλι, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη και για τα δύο φυτά. Επιπλέον, το τσίμπημα προσελκύει παράσιτα όπως οι αφίδες που μπορεί επίσης να βλάψουν το αναπτυξιακό δυναμικό του χαμομηλιού.

Μάραθος και άνηθος

Ο μάραθος και ο άνηθος είναι δύο φυτά με τα οποία το χαμομήλι δεν ταιριάζει καλά, καθώς απαιτούν περισσότερο ηλιακό φως και νερό από το χαμομήλι. Αυτό οδηγεί σε εξασθενημένα φυτά χαμομηλιού. Και τα δύο βότανα έχουν επίσης δυνατά αρώματα που εξουδετερώνουν το λεπτό άρωμα του χαμομηλιού.

Λάχανο

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μην φυτέψετε χαμομήλι κοντά στο λάχανο. Το κατσαρό λάχανο απαιτεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το χαμομήλι και το αρωματικό άρωμα του χαμομηλιού μπορεί να υπερνικήσει τη λεπτή γεύση του λάχανου. Το να τα μεγαλώσεις μαζί είναι συνταγή αποτυχίας!

Πάρε μακριά

Η φύτευση συντροφιάς με χαμομήλι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε τον φυσικό έλεγχο των παρασίτων, τον εμπλουτισμό του εδάφους και το οπτικό ενδιαφέρον στον κήπο σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε φυτά συντροφιάς για το χαμομήλι που συμπληρώνουν τις αναπτυξιακές του ανάγκες αντί να το ανταγωνίζονται. Κάνοντας αυτό θα εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατότητα ανάπτυξης για όλα τα φυτά και έναν υγιή και ακμάζοντα κήπο για εσάς!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top