Φυτά συντροφιάς Lemon Balm – Τα 15 καλύτερα και 4 χειρότερα φυτά

Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis) είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στην ιατρική. Το άρωμα λεμονιού είναι πολύ αρωματικό. Υπάρχουν πολλά φυτά που είναι καλοί σύντροφοι για το μελισσόχορτο στον κήπο.

Γιατί το Lemon Balm Χρειάζεται Φυτά Συντροφιάς;

Εδώ είναι οι τρόποι με τους οποίους τα φυτά συντροφιάς βοηθούν το βάλσαμο λεμονιού.

Αυξήστε τα θρεπτικά συστατικά

Ο αρακάς προσθέτει άζωτο στο έδαφος, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί το βάλσαμο λεμονιού. Τα παντζάρια έχουν βαθιές ρίζες που φέρνουν νερό και θρεπτικά συστατικά από βαθιά στο έδαφος. Το βάλσαμο λεμονιού μπορεί να εκμεταλλευτεί τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που δεν χρειάζονται τα παντζάρια.

Επωφεληθείτε από το Lemon Balm

Τα περισσότερα φυτά συντροφιάς για το βάλσαμο λεμονιού ωφελούνται από το άρωμα του βάλσαμου λεμονιού, το οποίο αποτρέπει τα παράσιτα. Τα φυτά επωφελούνται επίσης από επικονιαστές που έλκονται από το βάλσαμο λεμονιού και θα επικονιάσουν τα φυτά που αναπτύσσονται γύρω του. Τέλος, το βάλσαμο λεμονιού μπορεί να λειτουργήσει ως ζωντανό μούλτι. Τα φυτά αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν τα πεπόνια, την οικογένεια Brassica, τις ντομάτες, την κολοκύθα, τα μούρα, τα ραπανάκια, τα καρότα, τις μπάμιες, τα οπωροφόρα δέντρα, τα φυτά Allium και το μαρούλι.

Αναπτύξτε καλά μαζί

Μερικά φυτά απλώς αναπτύσσονται καλά μαζί με βάλσαμο λεμονιού. Ο άνηθος, ο βασιλικός, το θυμάρι και η μέντα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα φυτά συντροφιάς γενικά στο άρθρο μου.

Τα 15 καλύτερα φυτά συντροφιάς για το βάλσαμο λεμονιού

Εδώ είναι τα κορυφαία δεκαπέντε φυτά συντροφιάς για το βάλσαμο λεμονιού και τι κάνουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών καλλιεργειών βάλσαμου λεμονιού.

πεπόνια

Τα καρπούζια και το πεπόνι έχουν εκτεταμένα αμπέλια με βαριά φρούτα πάνω τους. Το βάλσαμο λεμονιού λειτουργεί ως ζωντανό σάπια φύλλα αν φυτευτεί ανάμεσα στους λόφους από όπου ξεκινούν τα αμπέλια. Αυτό κρατά τα πεπόνια μακριά από το γυμνό έδαφος, μειώνοντας τα προβλήματα παρασίτων και σήψης. Επιπλέον, η μυρωδιά του βάλσαμου λεμονιού αποτρέπει τα παράσιτα από το να επιτεθούν στα αμπέλια ή στα πεπόνια. Το βάλσαμο λεμονιού τρέφει επίσης και προσελκύει παρασιτικές σφήκες που θα επιτεθούν σε κάμπιες και άλλα παράσιτα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι ένα από τα λίγα φυτά συντροφιάς που ωφελούνται πραγματικά από το βάλσαμο λεμονιού. Τα παντζάρια μπορούν να πάνε 36-48 ίντσες κάτω στο έδαφος. Είναι σε θέση να φέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά που άλλα φυτά δεν μπορούν να φτάσουν. Τα παντζάρια δεν χρησιμοποιούν όλο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, επομένως αποβάλλουν το επιπλέον στο έδαφος. Αυτό καθιστά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στο βάλσαμο λεμονιού, βοηθώντας το να αναπτυχθεί. Φυτέψτε παντζάρια ανάμεσα σε σειρές βάλσαμου λεμονιού για καλύτερα αποτελέσματα.

Αρακάς

Όπως τα παντζάρια, ο αρακάς προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Φιλοξενούν ωφέλιμα βακτήρια που παίρνουν άζωτο από τον αέρα και το μετατρέπουν σε μια μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φυτά. Τα μπιζέλια χρησιμοποιούν το άζωτο για να αναπτυχθούν, αλλά τα βακτήρια παράγουν περισσότερο άζωτο από αυτό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μπιζέλια. Η περίσσεια συσσωρεύεται στο έδαφος γύρω από τον αρακά, όπου είναι διαθέσιμη σε άλλα φυτά, όπως το βάλσαμο λεμονιού. Φυτέψτε αρακά στην επόμενη σειρά για καλύτερα αποτελέσματα ή φυτέψτε βάλσαμο λεμονιού στο κενό μεταξύ των σειρών μπιζελιών.

Οικογένεια Brassica

Η οικογένεια Brassica, η οποία περιλαμβάνει φυτά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο, έχει πολλά παράσιτα μετά τα ζουμερά φύλλα και τα μπουμπούκια. Η φύτευση βάλσαμου λεμονιού ως σύνορο στις σειρές των μελών της οικογένειας Brassica βοηθά στην απώθηση ορισμένων από αυτά τα παράσιτα. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε βάλσαμο λεμονιού ανάμεσα στα μεμονωμένα φυτά της σειράς.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν έναν μακρύ κατάλογο παρασίτων που τις προσβάλλουν. Το να φυτέψετε βάλσαμο λεμονιού σε κύκλο γύρω από τις ντομάτες σας θα σας βοηθήσει να απωθήσετε αυτά τα παράσιτα. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερες ζουμερές ντομάτες από ό,τι θα κάνατε χωρίς το βάλσαμο λεμονιού. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε βάλσαμο λεμονιού ως σύνορο σε σειρές ντομάτας ή στο κενό μεταξύ των σειρών.

Μέντα

Το βάλσαμο λεμονιού ανήκει στην οικογένεια της μέντας και αναπτύσσεται καλά με μέντα. Απαιτούν παρόμοιες συνθήκες εδάφους και ποσότητες νερού. Η μέντα μπορεί να είναι επεμβατική, επομένως μπορεί να θέλετε να τη βάλετε σε μια κατσαρόλα και όχι στο έδαφος. Αυτό το εμποδίζει να εξαπλωθεί παντού.

Σκουός

Το βάλσαμο λεμονιού παρέχει ένα ζωντανό κάλυμμα γύρω από το σκουός για να προστατεύει τα φρούτα από το να ακουμπούν στη βρωμιά και να διατηρεί το έδαφος υγρό. Αυτό μειώνει τη σήψη. Επιπλέον, το βάλσαμο λεμονιού απωθεί τα παράσιτα που αναζητούν ένα γεύμα κολοκύθας. Το βάλσαμο λεμονιού προσελκύει επίσης τους επικονιαστές, φροντίζοντας να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερη κολοκύθα.

Μούρα

Το βάλσαμο λεμονιού αναπτύσσεται καλά γύρω από καλλιέργειες μούρων όπως βατόμουρα, βατόμουρα και σμέουρα. Ως ζωντανό σάπια φύλλα, το βάλσαμο λεμονιού βοηθά να διατηρείται το έδαφος υγρό. Το βάλσαμο λεμονιού προσελκύει τους επικονιαστές στα μούρα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη σοδειά. Τέλος, το βάλσαμο λεμονιού απωθεί τα επιβλαβή έντομα μακριά από τα μούρα.

Ραπανάκια

Το βάλσαμο λεμονιού θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα σκουλήκια, τα σαλιγκάρια και τις αφίδες μακριά από τα ραπανάκια σας. Η ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια ραπανιού δεν θα επηρεάσει τις ανάγκες του βάλσαμου λεμονιού. Τα ραπανάκια μπορούν να καλλιεργηθούν ανάμεσα σε σειρές βάλσαμου λεμονιού ή στην ίδια σειρά. Ή, εάν τα ραπανάκια είναι η κύρια καλλιέργεια, το βάλσαμο λεμονιού μπορεί να καλλιεργηθεί ανάμεσα στις σειρές των ραπανιών.

καρότα

Οι ρίζες του βάλσαμου λεμονιού απλώνονται και όχι προς τα κάτω. Αυτό καθιστά το βάλσαμο λεμονιού ιδανικό για ανάπτυξη με ριζικές καλλιέργειες όπως τα καρότα, επειδή οι ρίζες του βάλσαμου λεμονιού δεν ανταγωνίζονται τα καρότα για θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, το βάλσαμο λεμονιού απωθεί τα έντομα που τους αρέσει να τρώνε φυτά καρότου. Μπορείτε να σπείρετε βάλσαμο λεμονιού στην ίδια σειρά με τα καρότα ή στο κενό μεταξύ των σειρών.

Ανηθο

Ο άνηθος μεγαλώνει καλά με βάλσαμο λεμονιού. Φυτέψτε και τα δύο σε ένα περίγραμμα γύρω από τον κήπο σας για να απωθήσετε τα ακάρεα της αράχνης, ένα κοινό πρόβλημα για πολλά φυτά. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ βάλσαμου λεμονιού και άνηθου στο διάστημα μεταξύ των σειρών για να απωθήσετε τα παράσιτα από φυτά υψηλού κινδύνου όπως οι ντομάτες.

Μαρούλι

Το βάλσαμο λεμονιού θα απωθήσει τα ακάρεα της αράχνης, τις αφίδες, τις κάμπιες, τα σκουλήκια και άλλα παράσιτα που τους αρέσει να τρώνε μαρούλια. Φυτέψτε το βάλσαμο λεμονιού στο κενό ανάμεσα στις σειρές μαρουλιού.

Βασιλικός

Ο βασιλικός αναπτύσσεται καλά με βάλσαμο λεμονιού. Και τα δύο αυτά αρωματικά φυτά θα απωθούν τα έντομα από τα κοντινά φυτά. Φυτέψτε τα ως περίγραμμα κήπου ή στη σειρά δίπλα στην κύρια καλλιέργεια. Ο βασιλικός μπορεί να μεγαλώσει αρκετά, γι’ αυτό φροντίστε να τον φυτέψετε αρκετά μακριά από την κύρια καλλιέργεια, ώστε να μην σκιάζει πολύ την καλλιέργεια.

Allium Plants

Όλα τα φυτά Allium (κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σχοινόπρασο) έχουν έντονη μυρωδιά που απωθεί τα έντομα. Αναπτύσσονται καλά με βάλσαμο λεμονιού, το οποίο έχει επίσης έντονη μυρωδιά. Φυτέψτε βάλσαμο λεμονιού στο χώρο μεταξύ των σειρών για να κρατήσει μακριά τα ζιζάνια ως ζωντανό σάπια φύλλα.

Μπάμια

Φυτέψτε βάλσαμο λεμονιού ανάμεσα στις σειρές των μπάμιες και γύρω από τα φυτά της μπάμιας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ζωντανό σάπια φύλλα. Το βάλσαμο λεμονιού θα διατηρήσει το έδαφος υγρό και πιο δροσερό κατά τη διάρκεια του μακρύ ζεστού καλοκαιριού, ενώ η μπάμια παράγει τον καρπό της.

Οπωροφόρα δέντρα

Και εδώ το βάλσαμο λεμονιού μπορεί να λειτουργήσει ως ζωντανό σάπια φύλλα. Όχι μόνο διατηρεί το έδαφος υγρό, αλλά το βάλσαμο λεμονιού θα εμποδίσει τα ζιζάνια να αναπτυχθούν και να πάρουν θρεπτικά συστατικά από τα οπωροφόρα δέντρα. Εάν πέσουν τα φρούτα, το βάλσαμο λεμονιού θα το εμποδίσει να χώσει πάνω του και θα επιβραδύνει τη σήψη.

Θυμάρι

Το θυμάρι και το βάλσαμο λεμονιού αναπτύσσονται καλά μαζί. Χρειάζονται παρόμοιο χώμα και ποσότητες νερού. Και τα δύο μπορούν να φυτευτούν ως σύνορα γύρω από τα κρεβάτια τοπίου για να μειωθεί ο αριθμός των παρασίτων που προσβάλλουν τα φυτά εκεί. Εναλλάξτε το μελισσόχορτο και το θυμάρι. Και οι δύο κάνουν επίσης καλές επιστρώσεις γύρω από τα φυτά.

Τα 4 χειρότερα φυτά συντροφιάς για βάλσαμο λεμονιού

Αυτά τα φυτά δεν πρέπει να φυτεύονται κοντά σε βάλσαμο λεμονιού.

Λεβάντα

Στη λεβάντα αρέσει στεγνή. Το βάλσαμο λεμονιού αρέσει το υγρό χώμα. Αν τα φυτέψετε μαζί, ένα από αυτά θα πεθάνει, είτε από ξηρασία είτε από σήψη των ριζών. Ομαδοποιήστε τα φυτά σύμφωνα με τις ανάγκες υγρασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

Μάραθο

Ορισμένοι οδηγοί συνοδευτικών φυτών αναφέρουν το μάραθο ως ένα καλό φυτό για να αναπτυχθεί κοντά στο βάλσαμο λεμονιού. Ο μάραθος παράγει μια τοξίνη που εκκρίνει στο έδαφος που σκοτώνει άλλα φυτά. Το βάλσαμο λεμονιού δεν θα αναπτυχθεί καλά όταν τοποθετηθεί πολύ κοντά στο μάραθο. Αντ ‘αυτού, φυτέψτε βάλσαμο λεμονιού σε μια διακριτή απόσταση από τέσσερα έως έξι πόδια από το μάραθο.

Μαύρο καρύδι

Τα μαύρα καρύδια παράγουν επίσης μια τοξίνη που εκκρίνει στο έδαφος. Ωστόσο, η τοξίνη που παράγει η μαύρη καρυδιά παραμένει στο έδαφος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μην φυτεύετε βάλσαμο λεμονιού μέσα στη γραμμή σταγόνας μιας μαύρης καρυδιάς διαφορετικά θα πεθάνει. Επειδή η τοξίνη των μαύρων καρυδιών παράγει παραμονή στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην φυτεύετε βάλσαμο λεμονιού εκεί που ήταν παλιά μια μαύρη καρυδιά.

Δενδρολίβανο

Όπως η λεβάντα, έτσι και στο δεντρολίβανο αρέσει το χώμα ξηρό και χωρίς πολλή οργανική ύλη σε αυτό. Το βάλσαμο λεμονιού αρέσει το πλούσιο, υγρό χώμα. Η φύτευσή τους μαζί καταδικάζει ένα από τα φυτά να πεθάνει. Φυτέψτε δεντρολίβανο στην ξηρή πλευρά του κήπου και βάλσαμο λεμονιού στην υγρή πλευρά του κήπου.

Συμπερασματικά, το βάλσαμο λεμονιού φυτεύεται κυρίως για να απωθήσει τα παράσιτα από τα φυτά συντροφιάς του. Μερικά φυτά συντροφιάς, όπως ο αρακάς και τα παντζάρια, προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο χώμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το βάλσαμο λεμονιού. Άλλα απλά αναπτύσσονται καλά μαζί, όπως η μέντα και ο άνηθος. Τα καλά φυτά συντροφιάς για το βάλσαμο λεμονιού περιλαμβάνουν το μαρούλι, τον άνηθο, τα καρότα, τα ραπανάκια, τα μούρα, την κολοκύθα, τη μέντα, τις ντομάτες, την οικογένεια Brassica, τα μπιζέλια, τα παντζάρια, τον βασιλικό, τα φυτά Allium, τις μπάμιες, τα οπωροφόρα δέντρα, το θυμάρι και τα πεπόνια. Τα κακά φυτά συντροφιάς περιλαμβάνουν λεβάντα, μάραθο και μαύρες καρυδιές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top