10 Καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για κρεμαστές επιδείξεις

Είμαι πεπεισμένος ότι, βασικά, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων που ασχολούνται με τα φυτά. Υπάρχουν οι άνθρωποι που διατηρούν μερικά επιλεγμένα φυτά εσωτερικού χώρου, το καθένα προσεκτικά επιλεγμένο για μια πινελιά πρασίνου, ώστε να μην κατακλύζει το χώρο. Και μετά υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν ήδη δεκάδες φυτά εσωτερικού χώρου και θα πάντα βρίσκουν χώρο για κάποιον άλλο.

Εγώ ανήκω σταθερά στο τελευταίο στρατόπεδο. Όπως George Costanza και το βελούδο του, θα ντυνόμουν με φυτά αν ήταν κοινωνικά αποδεκτό.

Αλλά όταν η συλλογή σας φτάνει σε ένα σημείο όπου κάθε περβάζι είναι γεμάτο, όλα τα τραπέζια γεμάτα, κάθε γωνία γεμάτη και ολόκληρα ράφια γεμάτα – όταν φαίνεται ότι έχετε ξεμείνει από όλο τον διαθέσιμο καλά φωτισμένο οριζόντιο χώρο – ο μόνος δρόμος για έναν μαξιμαλιστή των φυτών είναι να κάνει καλύτερη χρήση του κάθετου επιπέδου.

Για να μην αποθαρρυνθείτε από τα όρια του φυσικού χώρου, οι λάτρεις των φυτών έχουν επινοήσει μερικούς αρκετά δημιουργικούς τρόπους για να εκθέτουν τα φυτά ψηλά.

Φυτό σε θήκη μακραμέ

Κρεμάστρες φυτών μακραμέ είναι δημοφιλείς από τη δεκαετία του 1970 και θα είναι πάντα διαχρονικές. Μπορείτε να βρείτε σχέδια για να κρατάτε ένα φυτό καθώς και κρεμάστρες πολλαπλών επιπέδων που φιλοξενούν μέχρι και τρία ή τέσσερα φυτά σε μια κάθετη στήλη. Αγκιστρώστε τις κρεμάστρες στο ταβάνι ή κατά μήκος μιας ράβδου κουρτινών και αφήστε τα κρεμαστά φυλλώματα να γίνουν η θεραπεία του παραθύρου σας.

Μια κρεμάστρα ρούχων τυλιγμένη μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή ανάρτησης φυτών που δεν απαιτεί να σημαδέψετε τους τοίχους σας. Υπάρχουν επίσης βάσεις με γάντζο βοσκού, δέντρα παλτών και ράφια καπέλων, καθώς και η έξυπνη χρήση γάντζων s για την ανάρτηση φυτών από υπάρχοντα τζάμια και ράφια.

Οι τοίχοι, ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπονται – είναι ένας τεράστιος καμβάς για την προβολή ζωντανής φυτικής τέχνης. Αντί για άλλο ένα αιωρούμενο ράφι, διαφοροποιήστε το με μερικές απλίκες φυτών, διαμορφωμένες σε σχήμα μισοφέγγαρου για τοποθέτηση στον τοίχο. Ή για τους πιο φιλόδοξους, μπορείτε να φυτέψετε ένα κήπο με παχύφυτα σε κορνίζα. Και για τους αθεράπευτα φυτοφάγους, θα μπορούσατε να φτιάξετε ακόμα και ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ζωντανό τοίχο φυτών.

Είτε είστε μινιμαλιστής των φυτών είτε μαξιμαλιστής, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να κάνετε ένα σπίτι σπίτι. Αλλά η προσθήκη φυτών με κάθετο προσανατολισμό – που είναι πώς μετατρέπετε ένα σπίτι σε ζούγκλα.

Και φυσικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου που πρέπει να σηκώσετε είναι αυτά που πέφτουν καταρράκτες, που αγκαλιάζουν με χάρη, που αγκαλιάζουν άγρια και γενικά που πέφτουν και ξεπετάγονται από τις γλάστρες τους.

Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα της έκθεσης:

1. Pothos (Epipremnum spp.)

Pothos

Υποψιάζομαι ότι για πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τα φυτά, ο πόθος είναι μέρος της ιστορίας της καταγωγής τους. Σίγουρα ήταν για μένα – το πρώτο μου κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου ήταν ένας χρυσός πόθος, και είναι ακόμα μαζί μου 22 χρόνια αργότερα.

Το Pothos είναι το πλήρες πακέτο. Πραγματικά δύσκολο να σκοτωθεί, ζει σε υψηλό ή χαμηλό φωτισμό, συγχωρεί το ξεχασμένο ή το υπερβολικά ενθουσιώδες πότισμα, δεν ενδιαφέρεται για την υγρασία και είναι απλά το πιο ψυχρό φυτό εσωτερικού χώρου. Εγώ ονόμασα το δικό μου, “Ο Μάγκας”.

Και με πόδια που διαρκούν για μέρες, τα αμπέλια του pothos μπορούν να φτάσουν σε μήκος πολλών μέτρων σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι, φυσικά, είναι ιδανικά για να τα παρουσιάσετε σε μια κρεμαστή γλάστρα. Κόψτε τα κλήματα όπως χρειάζεται (και πολλαπλασιάστε μερικά ακόμη φυτά ενώ είστε σε αυτό), ή αφήστε τα να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα. Οι μακριές κληματίδες, καρφωμένες σε έναν τοίχο, είναι μια εξαιρετική εμφάνιση για τους pothos.

2. Φυτό αράχνης (Chlorophytum comosum)

Φυτό αράχνης

Σχεδόν τόσο εύκολο όσο και ο πόθος, δεν είναι καθόλου δύσκολο να διατηρήσετε ένα φυτό αράχνη ευτυχισμένο.

Με καλό φως και υγρό έδαφος, τα φυτά αράχνης αναπτύσσουν ένα σημαντικό σφουγγάρι φυλλώματος. Τα μακριά και λεπτά πράσινα και λευκά ριγωτά φύλλα αναδύονται από μια ροζέτα, που καμπυλώνεται προς τα πάνω και πάνω από τις πλευρές του δοχείου προς κάθε κατεύθυνση. Δώστε στα φυτά ένα ψηλό κάθισμα, ώστε να μπορούν να τεντώνουν ελεύθερα τα αραχνοπόδαρα.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα αραχνοειδή φυτά στέλνουν μακριά στελέχη πάνω από το φύλλωμα που καμπυλώνουν προς τα κάτω μετά τα φύλλα. Αυτά φέρουν μικροσκοπικά λευκά λουλούδια που τελικά αναπτύσσονται σε μικρές αράχνες που μπορείτε να αποκολλήσετε για να δημιουργήσετε περισσότερα φυτά αράχνης.

Αλλά για να βελτιώσετε τις κάθετες των φυτών σας, αφήστε μερικές αραχνοΰφαντες για να αναπτυχθούν ξανά στο φυτό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να μεγαλώσουν και να γίνουν σχεδόν τόσο μεγάλες όσο το μητρικό φυτό. Ο καταρράκτης πολλών γενεών μίνι αραχνοειδών φυτών δημιουργεί ένα υπέροχο κλιμακωτό αποτέλεσμα.

3. Philodendron Heartleaf (Philodendron hederaceum)

Heartleaf philodendron

Το Philodendron Heartleaf ονομάζεται επίσης φυτό της καρδιάς, και είναι όντως μια γλυκιά καρδιά. Βγαίνοντας με ενθουσιασμό από τη γλάστρα, οι κληματίδες αναπτύσσονται σε ένα πυκνό χαλί από φύλλα σε σχήμα καρδιάς πάνω σε λεπτούς μίσχους. Η χαίτη των κληματίδων κρέμεται χαριτωμένα και έχει το πιο υπέροχο ντύσιμο.

Κερδίζοντας τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων των φυτών από τη δεκαετία του 1950, το Philodendron heartleaf είναι ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με ρυμουλκούμενο φυτό και ισχυρή σύσταση. Λίγη υγρασία και φως είναι το μόνο που χρειάζονται.

Αν και το heartleaf philodendron θα προσαρμοστεί και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε χαμηλό φωτισμό, τα φυτά που τοποθετούνται στον πρωινό ήλιο θα είναι πιο θαμνώδη και θα αναδεικνύονται τα καλύτερα χρώματα των φύλλων τους.

4. Αγγλικός Κισσός (Hedera helix)

Χέρι που κρατάει φυτό αγγλικού κισσού

Ένα από τα πιο θαυμάσια πράγματα σχετικά με τον εσωτερικό κήπο είναι ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χωροκατακτητικά φυτά μέσα στο σπίτι όπως σας αρέσει! Και ο αγγλικός κισσός είναι ένα από τα χωροκατακτητικά είδη που είναι καλύτερο να υποβιβαστεί σε καθεστώς φυτού μόνο για το σπίτι στη Βόρεια Αμερική.

Στους εσωτερικούς χώρους, ο αγγλικός κισσός είναι πολύ πιο φρόνιμος και σχετικά εύκολος στην ανάπτυξή του. Του αρέσει το φωτεινό φως της ανατολικής ή βόρειας έκθεσης, προτιμά να στεγνώνει μεταξύ των βαθιών ποτισμάτων και απολαμβάνει χαμηλότερες θερμοκρασίες μεταξύ 10°C και 21°C.

Δώστε στον αγγλικό κισσό αυτά τα πράγματα και θα γεμίσει γρήγορα με τα χαρακτηριστικά λοβωτά φύλλα του σε ρυμουλκούμενα ή αναρριχώμενα αμπέλια. Το ωραίο με τον αγγλικό κισσό είναι ότι καθώς τα κλήματα ωριμάζουν, γίνονται ξυλώδη και άκαμπτα. Όταν οι βλαστοί είναι ακόμα νέοι, μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναπτυχθούν σε μια πέργκολα, γύρω από ένα περβάζι παραθύρου, ή να ελικοειδώς γύρω από έναν στύλο. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό φυτό για κορυφογραμμές.

5. String of…

Σειρά δελφινιών

Η “χορδή των φυτών” είναι μια σημαντική ομάδα από ρυμουλκούμενα παχύφυτα που μοιράζονται μια απίστευτα χαρακτηριστική εμφάνιση και συνήθεια.

Όταν ανυψώνονται, αυτά τα φυτά θα ξεχυθούν από τη γλάστρα και θα πέσουν σε μια αρκετά ευθεία γραμμή, κρέμονται κάτω σαν κουρτίνες με χάντρες. Στην παρέα άλλων κρεμαστών φυτών, προσθέτουν μοναδικές και ενδιαφέρουσες υφές και σχήματα που έρχονται σε αντίθεση με τα συνηθισμένα αμπέλια.

Το σχήμα που παίρνουν τα σαρκώδη φύλλα μοιάζει εντυπωσιακά με το ομώνυμο του φυτού:

  • Αλυσίδα από μαργαριτάρια (Curio rowleyanus)
  • Σειρά δελφινιών (Curio × peregrinus)
Μπορείτε να παρατηρήσετε τα δελφίνια που βουτούν κάτω από τα κύματα;
  • String of Hearts (Ceropegia woodii)
  • String of Tears (Curio citrifromis)
  • Σειρά από χελώνες (Peperomia prostrata)
Παρατηρήστε τα λεπτά φύλλα σε σχήμα χελώνας σε αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου με τις χελώνες.
  • Σειρά από μπανάνες (Curio radicans)
  • Αλυσίδα καρπουζιών (Curio herreanus)

Τα περισσότερα από τα φυτά της σειράς “string of” τα καταφέρνουν καλά σε φωτεινό φως με λίγη μόνο δόση άμεσου ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και επειδή είναι παχύφυτα, αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν σκεφτείτε να τα ποτίσετε.

6. Φυτό κραγιόν (Aeschynanthus radicans)

Φυτό κραγιόν

Το φυτό κραγιόν πήρε το όνομά του από τα βυσσινί κόκκινα σωληνοειδή άνθη του, τα οποία αναδύονται από όρθιους οφθαλμούς κατά μήκος των βλαστών του. Τα όμορφα άνθη περιστρέφονται έξω από τις θήκες, όπως ένα σωληνάριο κραγιόν. Μπορεί να ανθίσει σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά το δικό μου τείνει να είναι πιο παραγωγικό από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο.

Ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένο, το φυτό κραγιόν είναι πολύ όμορφο. Βγάζει πυκνά κληματίδες με ωοειδή φύλλα που είναι παχιά και δερματώδη και ελαφρώς τριχωτά. Κρατημένο ψηλά, το φυτό κραγιόν δημιουργεί ένα κομψό ανάχωμα από καταιγιστικά και αψιδωτά αμπέλια.

Ως τροπικό επίφυτο που κατάγεται από τη Μαλαισία, το φυτό κραγιόν εκτιμά το σταθερά υγρό έδαφος με καλή αποστράγγιση και υγρασία υψηλότερη του μέσου όρου. Για να ενθαρρύνετε την ανθοφορία, τοποθετήστε τα φυτά σε ένα σημείο με άφθονο φωτεινό φως, με λίγο ηλιακό φως να φιλτράρεται για ένα μέρος της ημέρας.

7. Φτέρη (Pellaea rotundifolia)

Όπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε με ανεκπλήρωτη αγάπη για τις φτέρες, κοιτάξτε τις από την πλευρά και πεθαίνουν. Όμορφες αλλά ιδιοσυγκρασίες, αυτό που συχνά κάνει τις περισσότερες φτέρες του σπιτιού να χάσουν δεν είναι το ταλέντο για το δραματικό, αλλά μάλλον η χαμηλή υγρασία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα σπίτια σε εύκρατα κλίματα να ανταγωνιστούν τις υγρές συνθήκες των τροπικών δασών χωρίς τη χρήση υγραντήρα.

Η φτέρη κουμπιών είναι ένα είδος που είναι λίγο πιο χαλαρό σχετικά με το περιβάλλον του. Λοιπόν, όσον αφορά τις φτέρες. Το φυτό δεν απαιτεί υδρονέφωση ή ιδιαίτερα υγρές συνθήκες που είναι ολέθριες για τις περισσότερες άλλες φτέρες. Αν και η φτέρη button δεν θα ήταν δυστυχισμένη σε ένα μπάνιο ή μια κουζίνα όπου τα νερά τρέχουν συχνά.

Τα υπέροχα και γαλήνια τοξωτά φύλλα της button fern είναι διάσπαρτα με χοντρά στρογγυλεμένα φυλλαράκια, που κρέμονται από συρμάτινους καφεκόκκινους μίσχους. Κρατήστε την ψηλά στο φωτεινό αλλά ήπιο φως ενός βόρειου ή ανατολικού παραθύρου και ποτίστε την τακτικά, μην αφήνοντας ποτέ το χώμα να στεγνώσει.

8. Ουρά του Μπούρο (Sedum morganianum)

Ένα αγόρι με έντονη συμπεριφορά, η ουρά του γαϊδάρου (που ονομάζεται επίσης ουρά του γαϊδάρου) έχει ένα σοβαρό βάρος να ρίξει γύρω της. Αναπτύσσει βαρύτατους ρυμουλκούμενους μίσχους, μήκους έως και 24 ίντσες, ο καθένας παχύς με παχιά και σαρκώδη γαλαζοπράσινα φύλλα σε σχήμα δάκρυα. Εξίσου εύρωστη, η ποικιλία ‘Burrito’ έχει στρογγυλεμένα φύλλα χωρίς τις μυτερές άκρες.

Το Burro’s tail είναι ένα παχύφυτο που προέρχεται από το Μεξικό και του αρέσουν τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Το φυτό χρειάζεται πολύ φως για να γεμίσει, τουλάχιστον αρκετές ώρες άμεσου ήλιου κάθε μέρα. Καθώς το νερό αποθηκεύεται στα παχιά φύλλα τους, αρδεύετε την ουρά του Μπούρο μόνο όταν το έδαφος είναι ξηρό.

Παρά την εύρωστη εμφάνισή της, η ουρά του γαϊδουριού είναι ευαίσθητη στην κίνηση και πρέπει να αναρτάται σε περιοχές με χαμηλή επισκεψιμότητα. Το παραμικρό βούρτσισμα πάνω στο φυτό μπορεί να προκαλέσει την αποκόλληση φύλλων και στελεχών – αλλά αυτά μπορούν να πολλαπλασιασμός με τον παραδοσιακό χυμώδες τρόπο.

9. Πορφυρή καρδιά (Tradescantia pallida)

Με τόσες πολλές αποχρώσεις του πράσινου στον εσωτερικό κήπο, ένα φυτό εσωτερικού χώρου με πιο τολμηρές αποχρώσεις είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Η μωβ καρδιά δίνει πανέμορφο χρώμα στο φύλλωμα όλο το χρόνο. Για τα πιο ζωντανά φύλλα, χρειάζονται φωτεινό φως με λίγες ώρες άμεσου ήλιου κάθε μέρα. Η ανατολική ή δυτική έκθεση είναι ιδανική. Η νέα ανάπτυξη ξεκινάει με πράσινο χρώμα και γίνεται μια βαθιά ιώδης απόχρωση με αρκετό φως. Η μωβ καρδιά θα παραμείνει πράσινη σε πολύ σκιερά μέρη.

Το Purple Heart είναι ένα αραχνοΰφαντο φυτό που αναπτύσσεται στην ύπαιθρο ως εδαφοκάλυψη ταχείας ανάπτυξης στις ζώνες 7 έως 10. Στο εσωτερικό, είναι εξίσου κατάλληλο ως κρεμαστό φυτό για να αναδεικνύει τις μακριές του κοτσίδες. Τα λογχοειδή φύλλα, που φτάνουν σε μήκος τις 7 ίντσες, τυλίγονται σαν σπάτουλες γύρω από τους μίσχους και καλύπτονται από μικροσκοπικές λευκές τρίχες.

Η μωβ καρδιά δεν είναι παχύφυτο, αλλά έχει ιδιότητες που μοιάζουν με παχύφυτο. Τα φύλλα είναι παχύτερα και πιο σαρκώδη από το μέσο αραχνοΰφαντο, καθιστώντας αυτά τα φυτά μέτρια ανθεκτικά στην ξηρασία. Και παρόμοια με τα παχύφυτα, η πορφυρή καρδιά ευδοκιμεί θετικά στην ασαφή παραμέληση.

10. Φτέρη σπαραγγιού (Asparagus densiflorus)

Σπαράγγι φτέρη

Η φτέρη των σπαραγγιών – με το χνουδωτό και φτερωτό φύλλωμά της – σίγουρα μοιάζει με φτέρη. Αλλά επειδή δεν είναι πραγματικά φτέρη, η φτέρη σπαραγγιού είναι πραγματικά εύκολη στη φροντίδα. Μια φτέρη χωρίς θράσος.

Ξεκινώντας από κονδυλώδεις ρίζες, η φτέρη σπαραγγιού αναπτύσσεται σε λόφους από θαμνώδεις, ημι-σκληρούς μίσχους που αναπτύσσονται προς τα πάνω και στη συνέχεια καμπυλώνονται κάτω από το βάρος του φτερώματός της. Οι μάζες των φύλλων, που τεχνικά ονομάζονται “κλαδόδεσμοι”, είναι μαλακά και βελονοειδή στελέχη που λειτουργούν σαν φύλλα, το καθένα από τα οποία φτάνει σε μήκος 1 ίντσας.

Κρεμασμένη, η φτέρη σπαραγγιού ξεχειλίζει σε πλάτος περίπου 3 μέτρων. Διατηρήστε ένα ομοιόμορφο σχήμα κλαδεύοντας τα κλαδιά ανάλογα με τις ανάγκες. Το φυτό είναι τόσο ανθεκτικό που μπορείτε να το κόψετε μέχρι ακριβώς πάνω από τον κόνδυλο και θα αναβλαστήσει φρέσκα πουφ.

Η μέση υγρασία του σπιτιού είναι μια χαρά για να διατηρηθεί η σπαραγγόφεννα σε ανάπτυξη. Αν και μπορούν να προσαρμοστούν σε χαμηλότερο φωτισμό, τοποθετήστε τα φυτά σε φωτεινό φιλτραρισμένο φως για να έχετε τους πληρέστερους και πιο χνουδωτούς καταρράκτες. Είναι καλό να αφήνετε το χώμα να στεγνώσει λίγο μεταξύ των ποτισμάτων, αλλά όχι πολύ. Οι βελόνες της σπαραγγόσπορου θα αρχίσουν να πέφτουν με το πρώτο σημάδι υποβρύχισης.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβανομένων των κυριακάτικων αφηγήσεων από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή και τις ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top