10 πολυετή φυτά που χρειάζονται κλάδεμα νωρίς την άνοιξη για εκπληκτικές καλοκαιρινές ανθίσεις

Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής των σούπερ τακτοποιημένων κήπων με το ναρύ φύλλο ακατάλληλο. Μου αρέσει να τα κοιτάζω και να τα περπατάω, αλλά ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να τακτοποιήσω υπερβολικά κανέναν από τους κήπους που έχω φροντίσει.

Εκτός από το ανοιξιάτικο κλάδεμα. Που είναι το μόνο είδος τακτοποίησης που δεν χορταίνω, όσο απασχολημένος κι αν είμαι.

Το ανοιξιάτικο κλάδεμα είναι μια από τις αγαπημένες μου δουλειές στην κηπουρική.

Σκέφτομαι το ανοιξιάτικο κλάδεμα ως έκκληση για ανανέωση. Όποιο κι αν είναι το ισοδύναμο του φυτού είναι για αυτό το αίσθημα ανακούφισης όταν χαλαρώνετε τους ώμους σας και ξεσφίγγετε το σαγόνι σας.

Μετά από έναν μακρύ χειμώνα, ήρθε η ώρα τα πολυετή φυτά στον κήπο μου να αρχίσουν να μεγαλώνουν και να τεντώνονται ξανά. Και ήρθε η ώρα για μένα να κάνω χώρο για αυτό, κλαδεύοντας την παλιά ανάπτυξη. Να τι τακτοποιώ στον κήπο αυτή την άνοιξη.

1. Μαυρομάτικη Σούζαν (Rudbeckia)

Η Rudbeckia είναι η αγαπημένη όλων, και για καλό λόγο. Υπάρχουν πολύ λίγα φυτά που μπορούν να συναγωνιστούν τις ηλιοκίτρινες αποχρώσεις του τόσο νωρίς το καλοκαίρι.

Συνήθως αφήνω τα ξερά λουλούδια να ξεχειμωνιάσουν στη θέση τους, αλλά μόλις κυλήσει η άνοιξη, είναι ώρα να τα κόψω ξανά. Το ίδιο ισχύει και για τα παλιά φύλλα που φαίνονται λίγο κουρελιασμένα. Τα έκοψα στο επίπεδο του εδάφους.

Σε αυτό το σημείο, μπορώ ήδη να δω βρεφικά φύλλα να αναδύονται από το στέμμα, οπότε πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός για να μην τα καταστρέψω στη διαδικασία.

Κόβω τη μαυρομάτικα Σούζαν μου μέχρι το έδαφος στις αρχές της άνοιξης.

2. Κουβέρτα λουλούδι (Gaillardia)

Μιλώντας για φωτεινά, ζεστά χρώματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πείτε μου ότι καλλιεργείτε κουβέρτα λουλούδια στα σύνορά σας. Το Gaillardia είναι ένα όμορφο αλλά με χαμηλή συντήρηση πολυετές αντάξια του δικού της αναπτυσσόμενου οδηγού. Αλλά αυτή την εποχή του χρόνου, θα προσθέσω απλώς μια υπενθύμιση ότι χρειάζεται ανοιξιάτικο κλάδεμα.

Το λουλούδι κουβέρτα μου μεγαλώνει ήδη νέους βλαστούς. Καιρός να κόψουμε τα παλιά.

Αγόρασα μόνο μερικά φυτά εκκίνησης, αλλά θέλω μια θάλασσα από λουλούδια κουβέρτα. Μια πραγματικά μεγάλη κουβέρτα, αν θέλετε. Έτσι, άφησα τα κεφάλια των λουλουδιών να κάνουν τα δικά τους το περασμένο φθινόπωρο ελπίζοντας ότι θα αυτοσπορευτούν. Τα κλαδεύω πίσω στο πρώτο τους μπουμπούκι αυτή την άνοιξη και περιμένω λίγο ακόμα για την ολοκλήρωση του πειράματος αυτοσποράς.

3. Ύσσωπος γλυκάνισου (Agastache)

Ένα άλλο πολυετές αγαπημένο μου, ο ύσσωπος γλυκάνισου κάνει τριπλό καθήκον στον κήπο μου: ένα ανθισμένο με μεγάλη διάρκεια ζωής, ένα νόστιμο βότανο (τόσο φρέσκο ​​όσο και αποξηραμένο) και έναν σταθμό τροφοδοσίας επικονιαστών.

Ύσσωπος γλυκάνισου στο απόγειο του καλοκαιριού.

Τα περισσότερα από τα κεφάλια των σπόρων έχουν μείνει επάνω τους χειμερινούς μήνες, αν και αρκετά έσπασαν σε μια καταιγίδα. Αλλά δεδομένου ότι το νέο φύλλωμα αρχίζει να κρυφοκοιτάζει από τη βάση, ήρθε η ώρα να κόψετε τους ξεραμένους φλοιούς πολύ κοντά στο έδαφος.

Καθαρίζω τα παλιά κοτσάνια την άνοιξη.

Αν δεν έχετε ύσσωπο γλυκάνισου να μεγαλώνει στον κήπο σας, (ταπεινά) σκέφτομαι αυτό το άρθρο έγραψα θα σας πείσει να προχωρήσετε και να φυτέψετε μερικά.

4. κοραλλιογενείς καμπάνες (Heuchera)

Μου αρέσει να αποκαλώ την Heuchera «το θαύμα των τεσσάρων εποχών». Διαχειμάζει χωρίς να υποχωρεί τελείως υπόγεια – όπως τα περισσότερα πολυετή φυτά. Και αυτό είναι εκπληκτικό, γιατί είναι το φύλλωμα που είναι το κύριο αξιοθέατο, όχι τόσο τα μικροσκοπικά λουλούδια. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι το τέλειο πολυετές φυτό για σκιερούς κήπους.

Μέρος του λόγου για τον οποίο διαχειμάζει σχεδόν άθικτο είναι επειδή το φύλλωμα – το οποίο βρίσκεται αρκετά χαμηλά στο έδαφος – λειτουργεί ως μόνωση. Την άνοιξη λοιπόν, πρέπει να κλαδέψουμε αυτή τη μόνωση για να δώσουμε χώρο για νέα ανάπτυξη. Προσοχή όμως πώς κλαδεύετε το heuchera. Αναπτύσσεται από ένα κεντρικό στέλεχος, οπότε κλαδέψτε το φύλλωμα γύρω του, αλλά όχι το πραγματικό στέλεχος.

Μπορείτε να κόψετε το κύριο στέλεχος για μια πλήρη επαναφορά. Ή απλώς κόψτε το νεκρό φύλλωμα.

Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να συνεχίσετε να αναπτύσσεται ως ανάχωμα χαμηλότερα στο έδαφος, προχωρήστε και κόψτε αυτή την κεντρική ανάπτυξη μέχρι κάτω. Το φυτό θα αναγεννηθεί, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος επιπλέον χρόνος για να φτάσει στο ίδιο μέγεθος μετά από ένα σκληρό κλάδεμα.

5. Όρθιο sedum

Όταν σκέφτεστε το sedum, σκέφτεστε ένα groundcover, σωστά; Οχι απαραίτητα. Ένα από τα πιο δημοφιλή sedums που βλέπω σε εύκρατους κήπους είναι το όρθιο sedum (γνωστό και ως stonecrop).

Το όρθιο sedum είναι ένα υπέροχο φυτό για επικονιαστές.

Είναι ένα παχύφυτο χαμηλής συντήρησης που είναι επίσης εξαιρετικό φυτό επικονιαστή. Είμαι βέβαιος ότι είστε εξοικειωμένοι με το «Φθινοπωρινό Joy», το στολίδι της κορωνίδας των όρθων σεντούμ.

Τα ξερά λουλούδια με κορδέλα φαίνονται μαγικά με πασπαλισμό χιονιού. Την άνοιξη όμως, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε χώρο στους φετινούς διαγωνιζόμενους. Ευτυχώς κάνουν γνωστή την παρουσία τους πολύ νωρίς στη σεζόν.

Τα λουλούδια Sedum πρόσθεσαν ενδιαφέρον στον χειμερινό μου κήπο. Ήρθε η ώρα να φύγουν.

Εδώ είναι, γεμίζουν στις αρχές Μαρτίου. Τα κοτσάνια του περασμένου έτους είναι πλέον στεγνά, οπότε αφαιρέστε τα από όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο έδαφος.

6. Yarrow (Μυριόφυλλο)

Το Yarrow είναι το αγαπημένο μου συγκρατημένο φυτό. Προσαρμόζεται σε σχεδόν κάθε τύπο εδάφους και επίπεδα φωτός χωρίς λόξυγκα. Οι μέλισσες το λατρεύουν. Οι πεταλούδες το λατρεύουν. Το αγαπώ. Γι’ αυτό το έχω σε λίγα χρώματα πασπαλισμένο σε όλη την πίσω αυλή μου. Η αγαπημένη μου είναι αυτή η ποικιλία «Cerise Queen».

Θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με το κλάδεμα αυτού του αχύρου. Γύρω από τους παλιούς μίσχους υπάρχουν μερικά μωρά φυτά αχύρου.

Το yarrow μου αρχίζει να βγάζει νέα ανάπτυξη αρκετά νωρίς την άνοιξη, οπότε είναι πολύ απαραίτητο ένας αναζωογονητικός καθαρισμός αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ εύκολο να το κόψετε στο επίπεδο του εδάφους, αν το δεσμεύσετε. Μαζέψτε και κόψτε και μην κοιτάτε πίσω. Αν και είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός και προσπαθώ να περισώσω τα σπορόφυτα του μωρού.

Μπορείτε να δώσετε στα φυτά αχυρίδας σας ένα ελαφρύ κλάδεμα ξανά το καλοκαίρι για μια δεύτερη έκρηξη ανθοφορίας. Θα είναι μικρότερα, και λιγότερα από αυτά, αλλά θα εξακολουθούν να αξίζουν τον κόπο για μια μπόνους ανθοφορίας.

7. Καλλωπιστικά χόρτα

Τα διακοσμητικά χόρτα είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά πλήρωσης, τόσο για την κηπουρική σε μεγάλο οικόπεδο όσο και για τη φύτευση δημιουργικών κήπων με δοχεία. Είναι σαν απαλές πινελιές στις οποίες όλα φαίνονται καλύτερα. Μερικοί κηπουροί προτιμούν να τα κόβουν το φθινόπωρο. Αλλά νομίζω ότι αυτοί οι κηπουροί χάνουν όλη τη διακοσμητική γροθιά που μπορούν να συσκευάσουν τα χόρτα στον χειμερινό κήπο.

Γρήγορος καθαρισμός μετά το κλάδεμα διακοσμητικών χόρτων. Ο αέρας θα καθαρίσει τα υπόλοιπα.

Το κλάδεμα του χοντρού χαλιού τους στις αρχές της άνοιξης, ακριβώς τη στιγμή που η νέα ανάπτυξη αρχίζει να εκτοξεύεται, είναι αρκετό για να τα κρατήσει χαρούμενα για άλλη μια σεζόν. Το κλάδεμα των χόρτων μπορεί να είναι λίγο ακατάστατο. Έτσι, μόλις τελειώσω με τα ψηλά κοτσάνια, κάνω στο μάζεμα άλλο ένα άνετο καθαρισμό για να αφαιρέσω τα περισσότερα από τα συντρίμμια. Πιστεύω ότι ο άνεμος θα κάνει τα υπόλοιπα.

8. Αυτιά αρνιού (Στάχυς βυζαντινά)

Είναι ασημί. Είναι θολό. Και έχει ένα χαριτωμένο όνομα για εκκίνηση. Είναι αυτιά αρνιού, που μόλις άρχισαν να κρυφοκοιτάγονται μέσα από το νεκρό φύλλωμα από πέρυσι. Η απομάκρυνση των μίσχων του περασμένου έτους θα απομάκρυνε ολόκληρο το φυτό, επομένως ο καλύτερος τρόπος είναι να κλαδέψετε τους μίσχους όσο το δυνατόν πιο κοντά σε νέα ανάπτυξη.

Τα αυτιά του αρνιού είναι ένα πολυετές φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και είναι επίσης φιλικό προς τους επικονιαστές.

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, τα αυτιά του αρνιού θα μας ανταμείψουν στέλνοντας μια άλλη γενιά στιβαρών μίσχων λουλουδιών με μωβ, ροζ ή μπλε καρφιά λουλουδιών. Τα αυτιά του αρνιού είναι ένα πολυετές ανθεκτικό στην ξηρασία, ιδανικό για ηλιόλουστους κήπους.

9. βράκα της αρκούδας (Ακανθος)

Ακόμα κι αν δεν είστε μανιώδης κηπουρός, θα σας εγγυηθώ ότι θα ενδιαφερθείτε τουλάχιστον παροδικά για το Acanthus όταν συναντήσετε ένα καθιερωμένο φυτό. Είναι μεγάλα, θορυβώδη πολυετή φυτά που τα καταφέρνουν εξίσου καλά με το χαμόκλαδο κάτω από τους θόλους των δέντρων καθώς και σε έναν κήπο που μοιάζει με λιβάδι.

Από αυτό (νωρίς την άνοιξη, αμέσως μετά το κλάδεμα)…

Το Acanthus μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό το καλοκαίρι, λόγω του τεράστιου μεγέθους του φυλλώματος του. Αλλά την άνοιξη, μόλις κλαδέψετε το παλιό υλικό, μπορείτε να δείτε ότι έχετε μείνει με ένα σχετικά μικρό φυτό.

Η βράκα της αρκούδας είναι ένα από εκείνα τα πολυετή φυτά που μπορείτε να κόψετε το καλοκαίρι, μόλις τελειώσει η ανθοφορία, για να αναζωογονήσετε και να ενθαρρύνετε το φρέσκο ​​φύλλωμα.

… σε αυτό, μόλις μερικούς μήνες αργότερα.

10. Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis)

Ήμουν λίγο διστακτικός να συμπεριλάβω το βάλσαμο λεμονιού σε αυτή τη λίστα, επειδή είναι περισσότερο βότανο παρά διακοσμητικό. Αλλά θα το χρησιμοποιήσω ως βάση για όλα τα πολυετή βότανα που μπορείτε να κλαδέψετε την άνοιξη. Στον κήπο μου, αυτή η λίστα περιλαμβάνει επίσης φασκόμηλο, ρίγανη, μαντζουράνα και αλμυρή.

Το βάλσαμο λεμονιού μου είναι πάντα ένα από τα πρώτα πολυετή φυτά που αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά την άνοιξη.

Το βάλσαμο λεμονιού και το φασκόμηλο ξυπνούν νωρίς, επομένως το νέο φύλλωμα είναι ήδη στο δρόμο του προτού έχω την ευκαιρία να ξεκινήσω το κλάδεμα. Προσπαθώ να αφαιρέσω τα περσινά κοτσάνια όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στη νέα ανάπτυξη, χωρίς να την καταστρέψω. Ξέρω όμως ότι ό,τι έχει μείνει θα κρυφτεί από τα μάτια σε ένα μήνα περίπου από τη φετινή ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για φασαρία για φυτά χωρίς φασαρία.

Ελπίζω ότι η λίστα μου με πολυετή φυτά που θα κλαδέψετε την άνοιξη θα σας δώσει λίγη έμπνευση για να πιάσετε τα κλαδευτήρια σας και να αρχίσετε να καθαρίζετε τον κήπο. Το κλάδεμα ωφελεί τα φυτά μας, αλλά θεωρώ ότι ωφελεί και το μυαλό μας. Είναι μια στιγμή για περισυλλογή που είναι πιο ηρεμιστική από οποιαδήποτε εφαρμογή διαλογισμού που θα μπορούσα να κατεβάσω ποτέ.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top