10 προβλήματα που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα τριαντάφυλλά σας και πώς να τα διορθώσετε

Δεν υπάρχει τίποτα τόσο όμορφο σε έναν καλοκαιρινό κήπο από μια τριανταφυλλιά σε πλήρη άνθιση. Τα τριαντάφυλλα είναι πραγματικά το βασικό λουλούδι. Με το χαρακτηριστικό ξεδιπλούμενο μπουμπούκι και το διαχρονικό άρωμά τους, θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια άνθιση πιο αγαπητή σε όλο τον κόσμο.

Όπως συμβαίνει συχνά με κάτι τόσο λεπτό και όμορφο, η καλλιέργεια τριαντάφυλλων έρχεται με τις δικές της προκλήσεις.

Από τα παράσιτα μέχρι τις ασθένειες και το περιβαλλοντικό στρες, μπορεί να νιώθετε σαν η Μητέρα Φύση να είναι έξω για να πάρει τα τριαντάφυλλά σας. Καθένα από αυτά τα προβλήματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των φυτών σας, αφήνοντάς σας με λίγες έως καθόλου ανθοφορίες ή, χειρότερα, ένα νεκρό φυτό.

Αλλά όπως λένε, η γνώση είναι η μισή μάχη, γι’ αυτό θα ρίξουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα προβλήματα καλλιέργειας τριανταφυλλιάς που είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε. Θα εξετάσουμε πώς να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι, γνωρίζοντας τι να αναζητήσετε πριν φτάσει στους θάμνους της τριανταφυλλιάς σας, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε πανέμορφα, ακμάζοντα τριαντάφυλλα που καλύπτονται από άνθη κάθε χρόνο.

Ωίδιο

Το ωίδιο είναι μακράν η πιο κοινή ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν τα τριαντάφυλλα κάθε χρόνο. Αυτός ο αερομεταφερόμενος μύκητας επηρεάζει πολλά άλλα φυτά και λουλούδια, όπως μπορεί να σας πει όποιος ασχολείται με την κηπουρική για μερικά χρόνια. Ευτυχώς, ο νότιος ειδικός μας στον τομέα της κηπουρικής, Fawn, έχει καταλάβει πώς να το αντιμετωπίσει. (Θα φτάσουμε στη μέθοδό της σύντομα.)

Συμπτώματα:

Το ωίδιο εμφανίζεται ως λευκή σκόνη ή γκριζωπές κηλίδες στα φύλλα, τους μίσχους και τα μπουμπούκια των τριαντάφυλλων. Μόλις μολυνθούν, τα φύλλα μπορεί να κυρτώσουν ή να πέσουν πρόωρα. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να εμφανίζεται σε περιόδους ζεστού, υγρού, βροχερού καιρού.

Θεραπεία:

Αρχικά, κόψτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προσβεβλημένα μέρη του θάμνου της τριανταφυλλιάς. Ενώ κλαδεύετε, μπορεί να θέλετε να κάνετε μερικές αραιώσεις για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο φυτό και γύρω από το κάτω μέρος του φυτού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε τριανταφυλλιές που αναπτύσσονται κοντά ο ένας στον άλλο. Αν χρειαστεί, κλαδέψτε τα για να ανοίξουν λίγο περισσότερο χώρο μεταξύ των φυτών.

Τέλος, χρησιμοποιήστε το ωίδιο του Fawn, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, για να απαλλάξετε τα τριαντάφυλλά σας από αυτή τη μυκητιακή απειλή. Παραλείψτε όλες τις άλλες σπιτικές θεραπείες εκεί έξω και ξεκινήστε πρώτα με τη μέθοδό της. Δεν θα μετανιώσεις. Μπορείτε να διαβάσετε πώς το αναμειγνύει και πότε και πώς να το εφαρμόσετε εδώ:

Το ανόητο μου φάρμακο κατά του ωιδίου που δρα σε δύο εβδομάδες

Μαύρη κηλίδα

Μια άλλη μυκητιακή ασθένεια, η μαύρη κηλίδα, είναι αρκετά συχνή σε περιόδους ζεστών, βροχερών ημερών. (Έχετε παρατηρήσει κάποια τάση;) Όπως το ωίδιο, η μαύρη κηλίδα είναι αντιαισθητική, αλλά συνήθως δεν σκοτώνει το τριαντάφυλλό σας. Ωστόσο, το στρες της μόλυνσης αποδυναμώνει το φυτό, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε άλλες ζημιές από παράσιτα και ασθένειες.

Συμπτώματα:

Το όνομα τα λέει όλα, η μαύρη κηλίδα εμφανίζεται ως μικρές σκούρες καφέ ή μαύρες κηλίδες που καλύπτουν τα φύλλα και μερικές φορές τους μίσχους των τριαντάφυλλων σας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Και πάλι, σπάνια η μαύρη κηλίδα θα σκοτώσει το φυτό σας, αλλά αποδυναμώνει σημαντικά τον θάμνο, ανοίγοντάς τον σε άλλα προβλήματα.

Θεραπεία:

Η θεραπεία για τη μαύρη κηλίδα είναι η ίδια όπως και για το ωίδιο. Θα θελήσετε να αφαιρέσετε τα επηρεαζόμενα τμήματα του φυτού και να κλαδέψετε για να το ανοίξετε περισσότερο. Και πάλι, το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου της Fawn είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη των μαύρων κηλίδων από τα τριαντάφυλλά σας και είναι πολύ λιγότερο σκληρό από ένα εμπορικό μυκητοκτόνο.

Αφίδες

Εάν καλλιεργείτε τριαντάφυλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά, θα αντιμετωπίσετε αυτά τα ενοχλητικά μικρά ζωύφια. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα και η προσβολή είναι αρκετά κακή, μπορούν να σκοτώσουν έναν θάμνο τριανταφυλλιάς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νέες φυτεύσεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη.

Συμπτώματα:

Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά πράσινα έντομα σε σχήμα αχλαδιού που κρέμονται σε νέα ανάπτυξη, μπουμπούκια και στις κάτω πλευρές των φύλλων. Απομυζούν χυμό φυτών, προκαλώντας παραμορφωμένη ανάπτυξη και κιτρίνισμα των φύλλων.

Θα δείτε συχνά τα στοιχεία ότι οι αφίδες ήταν εκεί πριν παρατηρήσετε τα ίδια τα έντομα. Οι γυαλιστερές, κολλώδεις κουκίδες στα φύλλα είναι χαρακτηριστικό των αφίδων. Παράγουν μια κολλώδη ουσία γνωστή ως μελίτωμα. Τα μυρμήγκια, που τρέφονται με το μελίτωμα, με τα τριαντάφυλλά σας είναι ένα άλλο σημάδι ότι μπορεί να έχετε προσβολή από αφίδες. Τέλος, μπορείτε συχνά να βρείτε τους εξωσκελετούς τους κολλημένους στο μελίτωμα του φυτού. Φαίνεται σαν να έχει πασπαλιστεί λεπτή, λευκή άμμος ή σκόνη πάνω στο φυτό.

Θεραπεία:

Η Λίντσεϊ έχει περισσότερα να πούμε για αυτά τα μικρά πράσινα παράσιτα εδώ, συμπεριλαμβανομένων δέκα διαφορετικών τρόπων για να απαλλαγείτε από αυτά. Ωστόσο, ο ευκολότερος τρόπος για να κρατήσετε υπό έλεγχο τις αφίδες είναι επίσης ο απλούστερος – ψεκάστε τις με νερό. Χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου με ρυθμιζόμενο ακροφύσιο που θα σας επιτρέψει να ψεκάζετε τους θάμνους τριανταφυλλιάς σας με μια ισχυρή έκρηξη νερού.

Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος απαιτεί επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς για να κρατηθούν οι αφίδες υπό έλεγχο, γι’ αυτό η Lindsay προσφέρει περισσότερες από μία μεθόδους ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης ορισμένων από τα φυσικά αρπακτικά τους να κάνουν παρέα στον κήπο σας.

Ακάρεα αράχνης

Αυτά τα παράσιτα είναι ένα αγκάθι στην πλευρά οποιουδήποτε καλλιεργητή τριαντάφυλλων, είτε καλλιεργείτε τα τριαντάφυλλά σας σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω. Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να απαλλαγούμε από αυτά.

Συμπτώματα:

Συχνά θα παρατηρήσετε κηλιδωτά κιτρινοπράσινα φύλλα. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση, θα φανεί ότι τα φύλλα έχουν κίτρινες ραβδώσεις ή τσιμπήματα παντού. Κοιτάξτε στο χώρο όπου το φυλλάδιο συναντά το στέλεχος και πιθανότατα θα δείτε έναν ιστό απίστευτα λεπτού πλέγματος. Τα ακάρεα αράχνης ευδοκιμούν σε ξηρές, σκονισμένες συνθήκες. (Δεν φαίνεται να κερδίζετε με τον καιρό και τα τριαντάφυλλα!)

Θεραπεία:

Ακριβώς όπως με τις αφίδες, η πιο εύκολη θεραπεία για τα ακάρεα της αράχνης είναι ο ψεκασμός του φυτού με νερό. Και πάλι, χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου με ένα ισχυρό ακροφύσιο ψεκασμού για να αφαιρέσετε τα μικρά λάστιχα από τα τριαντάφυλλά σας. Μην σταματάς εκεί. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να θολώνετε τα τριαντάφυλλά σας περιστασιακά εάν ο καιρός συνεχίζει να παραμένει ξηρός, καθώς η επιπλέον υγρασία μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή των ακάρεων αράχνης. Το σπρέι λαδιού Neem ή ένα εντομοκτόνο σαπούνι που παρασκευάζεται με την ανάμιξη μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων με νερό είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι για να απαλλάξετε τα τριαντάφυλλά σας από τα ακάρεα αράχνης.

Εάν καλλιεργείτε τριαντάφυλλα σε εσωτερικούς χώρους, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα δίσκο με βότσαλα ή έναν μικρό υγραντήρα για να αυξήσετε την υγρασία κοντά στα τριαντάφυλλά σας.

Ασθένεια Ροζέτας

Οι ροζέτες της σκούπας της μάγισσας-παραμύθι της RRD.

Αυτή η αστεία ασθένεια βρίσκεται μόνο στη Βόρεια Αμερική. (Προς το παρόν.) Ωστόσο, παρά το όνομά της, η ασθένεια της ροζέτας δεν είναι αστείο. Ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ’40 και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε σε όλες τις πολιτείες και στον Καναδά. Επηρεάζει μόνο τα τριαντάφυλλα, αλλά είναι καταστροφικό όταν το κάνει.

Συμπτώματα:

Η ασθένεια της ροζέτας, ή RRD, προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων συστάδων βλαστών που μοιάζουν με σκούπα μαγισσών, έντονο κόκκινο αποχρωματισμό των φύλλων που δεν γίνονται πράσινα και παραμορφωμένα άνθη. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε επίσης μια περίσσεια από αγκάθια. Μεταδίδεται από ακάρεα eriophyid.

Θεραπεία:

Οι πάρα πολλές σπονδυλικές στήλες είναι ένα άλλο σύμπτωμα της RRD.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία και μόλις μολυνθούν, τα τριαντάφυλλα με RRD πρέπει να αφαιρεθούν και να καταστραφούν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ακάρεου και του ιού που μεταφέρει. Ξεθάψτε το φυτό, συμπεριλαμβανομένων των ριζών και του γύρω χώματος και κάψτε το ή βάλτε το στα σκουπίδια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κομποστοποιείται.

Σκουριά

Ω, κοίτα, ένας άλλος μύκητας που προσβάλλει τα τριαντάφυλλα. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι τα τριαντάφυλλα δεν τα πάνε καλά σε υγρό καιρό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό να φυτεύονται σε χώρο όπου δέχονται άφθονο ηλιακό φως.

Συμπτώματα:

Η σκουριά εμφανίζεται ως πορτοκαλί ή σκουριασμένες καφέ κηλίδες στις κάτω πλευρές των φύλλων και μερικές φορές στους μίσχους. Αποδυναμώνει το φυτό, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε άλλες ασθένειες και ζημιές από παράσιτα και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ανθοφορίες.

Θεραπεία:

Μάλλον γνωρίζετε ήδη τι θα πω εδώ, οπότε δεν θα επαναλάβω τον εαυτό μου. Εάν χρειάζεστε ένα αναζωογονητικό, δείτε τη θεραπεία τόσο για το ωίδιο όσο και για τη μαύρη κηλίδα.

Θυσανόπτερα

Ένα άλλο έντομο που λατρεύει να γλεντάει με τις όμορφες τριανταφυλλιές σας είναι οι θρίπες. Και όπως οι αφίδες και τα ακάρεα αράχνης, μπορούν να βρουν τα τριαντάφυλλά σας τόσο μέσα στο σπίτι σας όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Συμπτώματα:

Οι θρίπες είναι μικροσκοπικά, λεπτά έντομα που τρέφονται με μπουμπούκια τριαντάφυλλου και λουλούδια. Μόλις οι θρίπες τραφούν με το μπουμπούκι, μπορεί να μην ανοίξει καθόλου, ή αν ανοίξει, τα λουλούδια που προκύπτουν μπορεί να αποχρωματιστούν ή να έχουν περίεργες ραβδώσεις.

Θεραπεία:

Κλαδέψτε και απορρίψτε: Μόλις παρατηρήσετε θρίπες ή στοιχεία της ζημιάς τους, αφαιρέστε τα προσβεβλημένα μπουμπούκια και άνθη και πετάξτε τα.

Εφαρμόστε εντομοκτόνο σαπούνι (και πάλι, το καλύτερο εντομοκτόνο σαπούνι είναι συχνά το πιο απλό, μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων αναμεμειγμένο με νερό) ή λάδι neem: Αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών του θρίπος.

Ενθαρρύνετε τους φυσικούς θηρευτές: Εισάγετε ωφέλιμα έντομα όπως αρπακτικά ακάρεα ή μικροσκοπικά ζωύφια πειρατών.

Το Rose Bush δεν ανθίζει

Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε αριθμό προβλημάτων ή συνδυασμό τους. Οι πιο πιθανές αιτίες, ωστόσο, δεν είναι αρκετό ηλιακό φως, προβλήματα κλαδέματος, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή άγχος από παράσιτα ή ασθένειες.

Συμπτώματα:

Λοιπόν, αυτό είναι κάπως προφανές.

Θεραπεία:

Κλάδεμα: Κλαδέψτε σωστά στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη για να ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, νεκρά τριαντάφυλλα συχνά διεγείρουν νέα ανάπτυξη και περισσότερες ανθοφορίες.

Λιπάνετε: Εφαρμόστε ένα ισορροπημένο λίπασμα που έχει σχεδιαστεί για τριαντάφυλλα την άνοιξη και μετά τον πρώτο κύκλο ανθοφορίας.

Εξασφαλίστε επαρκές ηλιακό φως: Τα τριαντάφυλλα γενικά απαιτούν τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά για βέλτιστη ανθοφορία. Εάν οι θάμνοι σας βρίσκονται σε σημείο που δεν έχει αρκετό φως, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε να ακινητοποιηθούν και να τους μετακινήσετε.

Χειμερινή ζημιά

Ανάλογα με το πού ζείτε, οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους θάμνους της τριανταφυλλιάς σας που εμφανίζονται την επόμενη άνοιξη. Αν και δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μετά το γεγονός, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τα τριαντάφυλλά σας από το να υποστούν ζημιά κατά τη διάρκεια της πιο κρύας εκτός εποχής.

Συμπτώματα:

Οι χειμερινές ζημιές εμφανίζονται συχνά την επόμενη άνοιξη, όταν τμήματα του φυτού πεθαίνουν ή παρουσιάζουν ρωγμές στα καλάμια από τον παγετό.

Θεραπεία:

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη. Εάν ζείτε σε μια ζώνη ανάπτυξης με κρύο καιρό, προστατέψτε τα τριαντάφυλλά σας το φθινόπωρο εφαρμόζοντας χώμα γύρω από το στέμμα του φυτού. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των τριαντάφυλλων σας. Αυτό θα προστατεύσει τις ρίζες από το πάγωμα. Μπορεί επίσης να θέλετε να τυλίξετε τα φυτά σε λινάτσα για να τα προστατεύσετε από τους δυνατούς ανέμους.

Κλαδέψτε τα τριαντάφυλλα στα τέλη του χειμώνα για να αφαιρέσετε τα καλάμια που έχουν καταστραφεί από το χειμώνα ή το κρύο και για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη και άνθηση. Η Cheryl μπορεί να σε καθοδηγήσει αργά το χειμώνα κλάδεμα τριαντάφυλλων εδώ.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Τα τριαντάφυλλα είναι βαριές τροφοδότες. Χρειάζονται πολλά από τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να παρέχουν άνθη καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου συνεχώς. Εάν δεν αντικαθιστάτε τα χαμένα θρεπτικά συστατικά κάθε χρόνο, μπορεί γρήγορα να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα φυτά σας. Διαφορετικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά εμφανίζονται με διαφορετικά συμπτώματα.

Είναι γενικά καλή σοφία κηπουρικής να δοκιμάζετε το χώμα σας, ειδικά εάν δεν προσθέτετε ενεργά κομπόστ ή άλλη οργανική ύλη στο έδαφος κάθε χρόνο.

Συμπτώματα:

  • Ανεπάρκεια αζώτου: Φύλλα ωχροπράσινα ή κίτρινα, καθυστερημένη ανάπτυξη.
  • Ανεπάρκεια φωσφόρου: Κακή ανάπτυξη των ριζών, σκούρα πράσινα ή μοβ χρωματισμένα φύλλα.
  • Ανεπάρκεια καλίου: Αδύναμοι μίσχοι, κιτρίνισμα και κατσαρό άκρο των φύλλων.

Θεραπεία:

Λίπανση: Εφαρμόστε ένα οργανικό ισορροπημένο λίπασμα με μικροθρεπτικά συστατικά, προσαρμόζοντας με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών εδάφους.

Οργανική ύλη: Προσθέστε κομπόστ, μούχλα φύλλων, καλά σάπια κοπριά και άλλη οργανική ύλη κάθε χρόνο. Καθώς διασπάται αργά, θα βελτιώσει το έδαφος. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να ενοφθαλμίσετε το φυτό σας μυκόρριζες. Αυτά τα ευεργετικά μικρόβια μπορούν να κάνουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους πιο εύκολα διαθέσιμα στους θάμνους της τριανταφυλλιάς.

Διαφυλλική τροφοδοσία: Μερικά υγρά λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στα φύλλα για γρήγορη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, ορισμένα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο εύκολα μέσω των φύλλων από άλλα. Η Lindsay έχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε διαφυλλική σίτισηδιαχωρίζοντας το γεγονός από τη μυθοπλασία.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top