10 φυτά και λουλούδια που προσελκύουν τις πεταλούδες

Καλώς ήρθατε στον οδηγό μας για τον μαγικό κόσμο των πεταλούδων και των φυτών και των λουλουδιών που τις προσελκύουν. Αν θελήσατε ποτέ να μεταμορφώσετε τον κήπο σας σε έναν κυματιστό παράδεισο, γεμάτο ζωή και χρώμα, βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τη συμβιωτική σχέση μεταξύ των πεταλούδων και ορισμένων τύπων φυτών και λουλουδιών. Θα εμβαθύνουμε στην επιστήμη πίσω από το γιατί αυτή η συγκεκριμένη χλωρίδα είναι τόσο ελκυστική για τις πεταλούδες και θα παρέχουμε μια λίστα με τα κορυφαία φυτά και λουλούδια μπορείτε να μεγαλώσετε για να προσελκύσετε αυτά τα όμορφα πλάσματα στον κήπο σας.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι για να δημιουργήσουμε έναν βιότοπο φιλικό προς τις πεταλούδες ακριβώς στην αυλή σας.

1. Αστήρ

Αστήρ βιολετί λουλούδια
Aster violet flowers © skymoon13/istockphoto

Το φυτό Aster είναι μια μαγευτική προσθήκη σε κάθε κήπο. Είναι πολυετές, δηλαδή ζει πάνω από δύο χρόνια και μας κοσμεί με την παρουσία του κάθε χρόνο. Οι Asters είναι μέρος μιας μεγάλης οικογένειας, με over 170 είδητο καθένα με τη δική του γοητεία.

Η ζωηρή τους, λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα μπορεί να φανεί σε ένα φάσμα χρωμάτων – από γαλήνια μπλε έως παθιασμένα ροζ και μοβ, ακόμα και καθαρά λευκά. Η καρδιά κάθε λουλουδιού είναι ένα ηλιόλουστο κίτρινο, που προσελκύει θεατές και επικονιαστές. Οι αστέρες ανθίζουν αργά, προσφέροντας μια βουτιά χρώματος από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

Δεν είναι απλά όμορφα πρόσωπα όμως. Αυτά τα φυτά είναι ανθεκτικά, ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος κάτω από τον ήλιο. Οι αστέρες δεν είναι απλά στολίδια κήπου – είναι ζωτικοί παίκτες στο οικοσύστημά μας, παρέχοντας τροφή για μέλισσες, πεταλούδες και άλλους επικονιαστές.

2. Catmint

Φυτά μπλε μέντας (Nepeta faassenii) στον καλοκαιρινό κήπο
Φυτά μπλε μέντας (Nepeta faassenii) στον καλοκαιρινό κήπο © kazakovmaksim/istockphoto

Το Catmint, ή Nepeta είναι ένα ευέλικτο φυτό που μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ποικιλία εδαφολογικών συνθηκών, ακόμη και σε βραχώδη ή αργιλώδη εδάφη. Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Catmint είναι το αρωματικό, γκριζοπράσινο φύλλα που απελευθερώνουν μια ευχάριστη, άρωμα μέντας.

Από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο, η Catmint παράγει συστάδες λουλουδιών αποχρώσεις του λεβάντα-μπλε, ροζ, ή άσπροπου αποτελούν πόλο έλξης για επικονιαστές όπως τα κολίβρια, οι μέλισσες και οι πεταλούδες.

Παρά τη λεπτή εμφάνισή της, η μέντα είναι ένα σκληρό φυτό που αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα, καθιστώντας το αγαπημένο στους κηπουρούς που αναζητούν φυτά χαμηλής συντήρησης. Επιπλέον, το άρωμα μέντας του είναι φυσικό αποτρεπτικό για τα ελάφια και τα κουνέλια.

3. Πεταλούδα Μπους

Θάμνος πεταλούδας
Θάμνος πεταλούδας © Pavel Sergijchuk/istockphoto

Το Butterfly Bush είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, ανθεκτικός θάμνος που είναι αγαπημένος μεταξύ των κηπουρών και των πεταλούδων. Αυτό το φυτό είναι γνωστό για το μεγάλο του, αρωματικές ακίδες λουλουδιών που διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μωβ, ροζ, μπλε, λευκό, και κίτρινος.

Αυτά τα ζωντανά λουλούδια ανθίζουν από καλοκαίρι έως φθινόπωρο, δημιουργώντας μια γιορτή για τα μάτια και ένα καταφύγιο για τους επικονιαστές. Παρά την ομορφιά του, ο θάμνος της πεταλούδας είναι ένα σκληρό φυτό που μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορες εδαφικές συνθήκες και να αντέξει τα σκληρά κλίματα. Είναι επίσης ανθεκτικό στα περισσότερα παράσιτα και ασθένειεςκαθιστώντας το α χαμηλής συντήρησης προσθήκη σε κάθε κήπο.

Ωστόσο, οι κηπουροί θα πρέπει να γνωρίζουν την τάση του να αυτοσπορά και διάδοσητο οποίο μπορεί να ελεγχθεί με τακτικό κλάδεμα και νεκρώσιμος.

4. Button Bush

Λουλούδι Buttonbush στους βάλτους
Λουλούδι Buttonbush στους βάλτους © nolamissesyou/istockphoto

Το Button Bush είναι ένα μοναδικό φυτό που ευδοκιμεί σε σταθερά υγρές τοποθεσίες. Αυτός ο ανθεκτικός φυλλοβόλος θάμνος χαρακτηρίζεται από το στρογγυλά, λευκά, αιχμηρά λουλούδια και αρωματικό άρωμα. Βρίσκεται συχνά κοντά σε ποτάμια ή σε υγροτόπους και χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη της διάβρωσης.

Το Button Bush μπορεί να ανεχθεί ένα εύρος θερμοκρασιών και συνθηκών και απαιτεί πλήρη ήλιο, αλλά μπορεί να ανέχεται κάποια σκιά. Τα φύλλα του είναι τοξικός στους ανθρώπους, γι’ αυτό συνιστάται προσοχή όταν χειρίζεστε αυτό το φυτό.

Με τα γρήγορη ανάπτυξη και χαρακτηριστική εμφάνιση, το Button Bush είναι μια όμορφη και λειτουργική προσθήκη σε οποιονδήποτε κήπο. Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη του, το Button Bush είναι επίσης αγαπημένο μεταξύ της άγριας ζωής. Τα πουλιά έλκονται από τους σπόρους του, ενώ οι μέλισσες και οι πεταλούδες έλκονται από το νέκταρ του, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προσελκύσουν την άγρια ​​ζωή στον κήπο τους.

5. Βάλσαμο μελισσών

Blooming Bee Balm (Monarda) σε έναν κήπο με λουλούδια
Blooming Bee Balm (Monarda) σε έναν κήπο με λουλούδια © skhoward/istockphoto

Το Bee Balm, γνωστό και ως Άγριο Περγαμόντο, είναι ένα πολυετές φυτό ιθαγενές στη Βόρεια Αμερική. Είναι μέλος του οικογένεια μέντας και λατρεύεται για αυτό ζωηρά, σωληνοειδή λουλούδια που ανθίζουν το καλοκαίρι.

Τα λουλούδια έρχονται σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων λευκό, ροζ, κόκκινο, λεβάντακαι μωβ. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Bee Balm είναι μαγνήτης για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και τα κολίβρια, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για έναν κήπο επικονιαστών.

Το φυτό είναι επίσης γνωστό για το αρωματικό φύλλωμα και ιατρικός ιδιότητες. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες συνθήκες και προτιμά το υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Ωστόσο, είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες.

6. Ζιζάνιο πεταλούδας

Συστάδες πορτοκαλί πεταλούδων ζιζανίων ανθίζουν ανάμεσα στα πράσινα φύλλα της
Συστάδες από πορτοκαλί λουλούδια ζιζανίων πεταλούδας ανάμεσα στα πράσινα φύλλα της © John_Brueske/istockphoto

Το Butterfly Weed είναι μέρος της οικογένειας των γαλακτοειδών και είναι αναγνωρισμένο για αυτό ζωηρά πορτοκαλοκίτρινα άνθη που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτά τα λουλούδια δεν είναι μόνο οπτικά εντυπωσιακά, αλλά παράγουν επίσης άφθονο νέκταρ, προσελκύοντας μια ποικιλία από πεταλούδες.

Το Butterfly Weed είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών, αμμωδών ή χαλικωδών εδαφών. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για κηπουρούς που θέλουν να προσελκύσουν επικονιαστές και να προσθέσουν μια έκρηξη χρώματος στον κήπο τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα μέρη του φυτού Butterfly Weed ήπια τοξική στους ανθρώπους. Με τα χαμηλή συντήρηση απαιτήσεις και υψηλή επίδραση, το Butterfly Weed είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η κηπουρική μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο και ικανοποιητική.

7. Blazing Star

Φλεγόμενο αστέρι στον καλοκαιρινό κήπο
Φλεγόμενο αστέρι στον καλοκαιρινό κήπο © wjarek/istockphoto

Το Blazing Stars αναγνωρίζεται για τις ψηλές, όρθιες μικροσκοπικές αιχμές του άνθη σε σχήμα αστεριού που σχηματίζουν ένα εκπληκτικό κωδωνοστάσιο. Τα λουλούδια, τα οποία είναι τυπικά έντονο μωβ, ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Αυτά τα λουλούδια δεν είναι μόνο μια γιορτή για τα μάτια, αλλά παράγουν επίσης άφθονο νέκταρ, προσελκύοντας μια ποικιλία επικονιαστών.

Το Blazing Stars ευδοκιμεί σε υγρά λιβάδια και λιβάδια με σπαθιά και είναι τα αγαπημένα μεταξύ των επικονιαστών όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Το φυτό συνηθίζει επίσης να πρόληψη της διάβρωσηςκαθιστώντας το μια λειτουργική και όμορφη προσθήκη σε κάθε κήπο.

8. Hollyhock

Hollyhocks μπροστά από έναν φράκτη
Hollyhocks μπροστά από έναν φράχτη © kjerulff/istockphoto

Με την προέλευσή του στην Ασία, το φυτό Hollyhock είναι γνωστό για τις ψηλές, μεγαλοπρεπείς κώνους του που στολίζονται με μεγάλο, σε σχήμα δίσκου ανθίζει. Τα λουλούδια, που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού, έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων συμπεριλαμβανομένων λευκό, μωβ, ροζτο κόκκινο, και κίτρινος.

Hollyhocks είναι εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους και μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια σειρά τύπων εδάφους, καθιστώντας τα μια ευέλικτη προσθήκη σε κάθε κήπο. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μέλισσες και τις πεταλούδες, προσθέτοντας όχι μόνο ομορφιά, αλλά και προάγοντας τη βιοποικιλότητα στον κήπο σας. Ωστόσο, οι κηπουροί πρέπει να το γνωρίζουν αυτοσπορά φύση, η οποία αν δεν διαχειριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά νέα φυτά.

9. Τζο-Πάι

Joe-Pye Weed αγριολούλουδα, Eutrochium, που αναπτύσσονται σε ένα χωράφι
Joe-Pye Weed αγριολούλουδα, Eutrochium, που αναπτύσσεται σε ένα χωράφι © sbonk/istockphoto

Το Joe-Pye Weed είναι ένα πολυετές φυτό ιθαγενές στη Βόρεια Αμερική. Γιορτάζεται για το ύψος του, όρθιες αιχμές από μικροσκοπικό μοβ ή ροζ-μοβ λουλούδια που σχηματίζουν μια πυκνή συστάδα στην κορυφή των στελεχών. Αυτά τα λουλούδια δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστικά, αλλά παράγουν επίσης πολύ νέκταρ, προσελκύοντας μια ποικιλία επικονιαστών.

Το Joe-Pye Weed είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των υγρών λιβαδιών και των λιβαδιών με σπαθόχορτο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για κηπουρούς που θέλουν να προσελκύσουν επικονιαστές και να προσθέσουν ένα έντονο χρώμα στον κήπο τους.

10. Bluestar

Amsonia tabernaemontana- ονομάζεται Bluestar λόγω των όμορφων γαλάζιων λουλουδιών σαν αστέρια
Amsonia tabernaemontana- ονομάζεται Bluestar λόγω των όμορφων γαλάζιων λουλουδιών σαν αστέρια © Fanliso/istockphoto

Το Bluestar είναι δημοφιλές για τις ομάδες του γαλάζια λουλούδια σε σχήμα αστεριού που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτά τα λουλούδια δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστικά, αλλά παράγουν επίσης πολύ νέκταρ, προσελκύοντας μια ποικιλία επικονιαστών.

Εκτός από την αισθητική του γοητεία, το φυτό Bluestar είναι επίσης γνωστό για την ανθεκτικότητά του. Μπορεί να αντέξει διάφορες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας το μια αξιόπιστη επιλογή για τους κηπουρούς. Επιπλέον, η ικανότητά του να ευδοκιμεί σε διαφορετικούς τύπους εδάφους το καθιστά μια ευέλικτη προσθήκη σε οποιονδήποτε κήπο, από δασικές εκτάσεις μέχρι λιβάδια και αλσύλλια.

συμπέρασμα

Η δημιουργία ενός κήπου φιλικού προς τις πεταλούδες δεν είναι μόνο ένα ικανοποιητικό χόμπι αλλά και ένα μικρό βήμα προς τη διατήρηση αυτών των όμορφων πλασμάτων. Επιλέγοντας τα σωστά φυτά και λουλούδια, μπορείτε να προσελκύσετε μια ποικιλία από πεταλούδες και να συμβάλετε στη διατήρησή τους.

Θυμηθείτε, κάθε φυτό που είναι φιλικό προς τις πεταλούδες που καλλιεργείτε βοηθά στη διατήρηση αυτών των σημαντικών επικονιαστών και προσθέτει μια νότα ομορφιάς στον κήπο σας. Λοιπόν, γιατί να περιμένετε; Ξεκινήστε να σχεδιάζετε τον κήπο με τις πεταλούδες σας σήμερα και απολαύστε τη θέα αυτών των φτερωτών καλλονών που χορεύουν ανάμεσα στα λουλούδια.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί αυτά τα φυτά και τα λουλούδια προσελκύουν τις πεταλούδες;

Αυτά τα φυτά και τα λουλούδια προσελκύουν τις πεταλούδες επειδή παρέχουν νέκταρ, το οποίο είναι πηγή τροφής για τις πεταλούδες. Επιπλέον, μερικά από αυτά τα φυτά χρησιμεύουν ως φυτά ξενιστές για τις προνύμφες πεταλούδων.

Πώς μπορώ να τα φυτέψω στον κήπο μου για να προσελκύσω πεταλούδες;

Για να προσελκύσετε πεταλούδες, μπορείτε να φυτέψετε αυτά τα λουλούδια σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία στον κήπο σας. Οι πεταλούδες έλκονται από περιοχές που είναι ζεστές και δέχονται άφθονο ηλιακό φως

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε αυτά τα λουλούδια;

Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε αυτά τα λουλούδια εξαρτάται από το συγκεκριμένο είδος φυτού και το τοπικό σας κλίμα. Γενικά, πολλά λουλούδια φυτεύονται την άνοιξη αφού περάσει η απειλή του παγετού.

Τι φροντίδα χρειάζονται αυτά τα φυτά και τα λουλούδια;

Η φροντίδα αυτών των φυτών και των λουλουδιών συνήθως περιλαμβάνει τακτικό πότισμα, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως και διατηρώντας την ποιότητα του εδάφους. Ορισμένα φυτά μπορεί επίσης να χρειάζονται κλάδεμα ή άλλη ειδική φροντίδα.

Ποια είδη πεταλούδων ελκύονται από αυτά τα φυτά και τα λουλούδια;

Διαφορετικοί τύποι πεταλούδων έλκονται από διαφορετικά φυτά και λουλούδια. Για παράδειγμα, οι πεταλούδες μονάρχες έλκονται ιδιαίτερα από το γαλακτόχορτο.

Μπορούν αυτά τα φυτά και τα λουλούδια να προσελκύσουν και άλλους επικονιαστές;

Ναι, πολλά από αυτά τα φυτά και τα λουλούδια μπορούν επίσης να προσελκύσουν άλλους επικονιαστές όπως οι μέλισσες και τα κολίβρια.

Ποια είναι τα οφέλη από την προσέλκυση πεταλούδων στον κήπο μου;

Η προσέλκυση πεταλούδων στον κήπο σας μπορεί να βοηθήσει στην επικονίαση. Επιπλέον, οι πεταλούδες μπορούν να προσθέσουν ομορφιά και ενδιαφέρον στον κήπο σας.

Αυτά τα φυτά και τα λουλούδια χρειάζονται συγκεκριμένο τύπο εδάφους ή κλίμα;

Οι συγκεκριμένες ανάγκες του εδάφους και του κλίματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φυτού ή του λουλουδιού. Είναι καλύτερο να ερευνήσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε φυτού που επιλέγετε να καλλιεργήσετε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top