11 λάθη φύτευσης δέντρων που μπορεί να σκοτώσουν κατά λάθος το δέντρο σας

Χέρι που δείχνει ένα μόσχευμα δέντρου σε ένα δέντρο σε έναν κουβά και ένα δέντρο με πολύ χώμα γύρω από τη βάση του

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η φύση θα πάρει τον δρόμο της όταν φυτεύει ένα δέντρο. Εξάλλου, τα δάση αναπτύσσονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια, σωστά; Αλλά υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθμός λαθών φύτευσης δέντρων που μπορεί να μετατρέψει το όνειρό σας να αναθρέψετε ένα ώριμο δέντρο από ένα μικροσκοπικό δεντράκι σε έναν κηποτεχνικό εφιάλτη.

Η φύτευση δέντρων φαίνεται απλή με την πρώτη ματιά, αλλά η προσθήκη τους στο τοπίο σας έχει αποχρώσεις που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία και την ανάπτυξη του νέου πράσινου περιουσιακού στοιχείου σας.

Τα δέντρα είναι μια σημαντική δέσμευση χρόνου, χρημάτων και προσπάθειας.

Τα δέντρα δεν είναι φθηνά και η φύτευσή τους σημαίνει αρκετές ώρες σκληρής σωματικής εργασίας. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο φως σε αυτές τις συχνές ατυχίες, ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα από την αρχή.

1. Φύτευση λανθασμένων δέντρων

Μικρή παπάγια σε γλάστρα
Οι παπάγιες χρειάζονται ένα ζεστό, υγρό και απαλλαγμένο από παγετό κλίμα για να ευδοκιμήσουν.

Ενώ είναι φοβερό το γεγονός ότι τόσα πολλά διαδικτυακά φυτώρια προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία δέντρων που μπορείτε να αγοράσετε από το σπίτι, αυτή η προσέγγιση έχει επίσης κάποιες σοβαρές παγίδες.

Φωτογραφίες με πανέμορφα, εξωτικά δέντρα τραβούν το μάτι σας και το επόμενο πράγμα που ξέρετε είναι να λαμβάνετε στην πόρτα σας κουτιά με όμορφα δείγματα που θα πεθάνουν μέσα σε λίγους μήνες από τη φύτευσή τους.

Γιατί; Δεν φταίτε εσείς. Απλά το δέντρο δεν ήταν κατάλληλο για το κλίμα της περιοχής σας.

Η επιλογή ενός ακατάλληλου είδους δέντρου για το συγκεκριμένο περιβάλλον είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι κηπουροί κατά τη φύτευση δέντρων. Το κλειδί είναι να επιλέξετε ένα δέντρο που είναι συμβατό με το τοπικό σας κλίμα, τις εδαφικές συνθήκες και την πίεση της άγριας ζωής.

Για παράδειγμα, ένα δέντρο μανόλιας που ευδοκιμεί σε ένα ζεστό, υγρό κλίμα όπως η Ατλάντα της Τζόρτζια, θα δυσκολευτεί σε ξηρές συνθήκες όπως το Ελ Πάσο του Τέξας – παρόλο που και οι δύο βρίσκονται στη Ζώνη 8.

Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε την έρευνά σας. Προτού παραγγείλετε δέντρα μέσω διαδικτύου, ενημερωθείτε από την τοπική γεωργική συμβουλευτική υπηρεσία για τους τύπους που συνιστούν για την περιοχή σας.

2. Φύτευση σε λάθος σημείο

Μεγάλες μπανανιές
Τα “δέντρα” μπανάνας είναι πιο ευτυχισμένα όταν μπορούν να κουρνιάσουν ενάντια στον άνεμο με μερικούς φίλους.

Ακόμα και το σωστό δέντρο μπορεί να υποφέρει αν φυτευτεί σε λάθος μέρος. Πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι χρειάζεται το δέντρο σας πριν το φυτέψετε.

Οι λυγαριές αποτελούν όμορφα δείγματα δέντρων. Ωστόσο, είναι διψασμένα φυτά και δεν θα ευδοκιμήσουν σε ψηλά, ξηρά σημεία του τοπίου.

Τα οπωροφόρα δέντρα χρειάζονται πολύ ηλιακό φως- ορισμένα δεν αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους και ίσως είναι καλύτερα σε ένα πιο προστατευμένο σημείο. Για παράδειγμα, αν και τεχνικά δεν είναι “δέντρα”, τα φυτά μπανάνας θα ευδοκιμήσουν καλύτερα σε συστάδες ή ενάντια σε έναν φράχτη παρά όρθια στη μέση του κήπου για χάρη λίγου επιπλέον ηλιακού φωτός.

Το πού φυτεύετε τα δέντρα σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την ανάπτυξή τους. Τα περισσότερα δέντρα έχουν εξελιχθεί για να ταιριάζουν σε συγκεκριμένες θέσεις και θα πρέπει να αναπαράγετε το βέλτιστο περιβάλλον τους για να ευδοκιμήσουν.

3. Φύτευση σε λάθος χρόνο

Κοιμώμενο δέντρο σε γλάστρα
Τα κοιμώμενα δέντρα μπορούν να φυτευτούν με ασφάλεια νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο στις περισσότερες ζώνες.

Υπάρχουν τόσα πολλά πιθανά λάθη που μπορείτε να κάνετε όταν πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια φόρμουλα που να ταιριάζει σε όλους. Ο καλύτερος χρόνος φύτευσης εξαρτάται από τον τύπο του δέντρου, το στάδιο ανάπτυξής του και το κλίμα σας. Για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, είναι σχετικά ασφαλές να φυτεύετε τα δέντρα όταν βρίσκονται σε λήθαργο. Πολλά φυτώρια πωλούν δέντρα με γυμνές ρίζες σε λήθαργο για φύτευση το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Η φύτευσή τους το φθινόπωρο τους δίνει την ευκαιρία να βάλουν ρίζες πριν πέσουν οι θερμοκρασίες το χειμώνα. Η φύτευσή τους νωρίς την άνοιξη τους δίνει την ευκαιρία να “ξυπνήσουν” μαζί με την υπόλοιπη φύση και να απολαύσουν τη βιασύνη του χυμού που ανεβαίνει με τις μεγαλύτερες ημέρες και τον θερμότερο καιρό.

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί με κάθε δέντρο ή σε κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, εδώ στη Φλόριντα, πολλά δέντρα δεν πέφτουν καθόλου σε λήθαργο. Η κερασιά μου από τα Μπαρμπάντος είναι τροπικής προέλευσης και δεν χάνει ποτέ τα φύλλα της. Ομοίως, ούτε τα εσπεριδοειδή μου είναι φυλλοβόλα. Ανθίζουν τον Ιανουάριο κάθε χρόνο.

Ω, μπορεί να φαίνονται παγωμένα και να λυπούνται πολύ τον εαυτό τους, εντάξει. Αλλά δεν είναι αδρανείς.

Δεδομένου ότι το κλίμα μας είναι ήπιο και τα περισσότερα δέντρα της τροπικής ζώνης δεν ασχολούνται με την περίοδο λήθαργου, γενικά τα φυτεύω όποτε δεν κάνει υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη. Η ίδια προσέγγιση λειτουργεί και με τα πλήρως φυλλοβόλα δέντρα στα εύκρατα κλίματα. Εάν το δέντρο αναπτύσσεται ενεργά, μπορείτε να το φυτέψετε από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, εάν οι βροχοπτώσεις είναι επαρκείς ή εάν είστε προετοιμασμένοι να ποτίζετε με θρησκευτική ευλάβεια.

Ωστόσο, δεν είναι αυτό που θα συνιστούσα για μικρά δενδρύλλια. Τα μικρά δενδρύλλια που αγοράζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή του καλοκαιριού θα πρέπει να παραμείνουν στα δοχεία τους υπό προσεκτική επίβλεψη μέχρι να ωριμάσουν περισσότερο. Μπορείτε να επιλέξετε να τα φυτέψετε την επόμενη άνοιξη μόλις σπάσουν τον λήθαργο.

4. Φύτευση δέντρων με δεμένες ή στραβωμένες ρίζες

Δέντρο με περιτριγυρισμένη ρίζα που αναπτύσσεται στην κορυφή άλλων ριζών
Οι περιτριγυρισμένες ρίζες μπορούν να πνίξουν τα θρεπτικά συστατικά από το θόλο του δέντρου, με αποτέλεσμα τα δέντρα να νοσούν..

Οι δεσμευμένες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν μια ζωή δυστυχίας στα δέντρα σας, και είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα. Καθώς τα μικρά δέντρα μεγαλώνουν στα δοχεία τους, οι ρίζες αρχίζουν να κάνουν κύκλους όταν δεν έχουν χώρο στις γλάστρες. Τελικά, αυτές οι ρίζες θα αρχίσουν να τυλίγονται γύρω από το κάτω άκρο του κορμού, που ονομάζεται “περιχαράκωση”, και αυτό παρεμποδίζει τη ροή του χυμού από τις ρίζες προς την κόμη.

Η αγνόηση αυτού του προβλήματος με ένα δείγμα που μόλις βγήκε από το φυτώριο έχει ως αποτέλεσμα ένα αργά αναπτυσσόμενο και επίμονα ασθενικό δέντρο.

Εγκλωβισμένες και περιγεγραμμένες ρίζες ενός νέου δέντρου.
Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα, αλλά η καλύτερη αντίδραση είναι να κόψετε τις ρίζες.

Πριν από τη φύτευση, πειράξτε απαλά τις ρίζες προς τα έξω ή ακόμη και κόψτε τις υπερβολικά συσπειρωμένες.

Εάν είναι δυνατόν, επιθεωρείτε πάντα τη μπάλα των ριζών πριν αγοράσετε νέα δέντρα. Μαζί με την εξοικονόμηση κόστους, η αποφυγή αυτού του αινίγματος είναι πραγματικά ένας από τους καλύτερους λόγους για να αγοράζετε δέντρα με γυμνές ρίζες όταν είναι δυνατόν.

5. Η τρύπα φύτευσης είναι πολύ στενή

Δέντρο σε μια γλάστρα δίπλα σε μια τρύπα σκαμμένη στο έδαφος, η τρύπα είναι πολύ μικρή
Αυτό το δέντρο θα δυσκολευτεί να εγκατασταθεί σε μια τρύπα φύτευσης που είναι πολύ στενή.

Το νέο σας δέντρο χρειάζεται χώρο για να εξαπλωθεί και να αγκυροβολήσει στο έδαφος. Πρέπει να αναπτύσσει ρίζες πλευρικά για σταθερότητα, οπότε θα πρέπει να του δώσετε άφθονο χώρο για να απλωθεί. Εάν η τρύπα φύτευσης δεν είναι αρκετά φαρδιά, οι νέες ρίζες θα πρέπει να παλέψουν μέσα στο συμπιεσμένο έδαφος για να εξαπλωθούν. Σκάβοντας μια τρύπα με διπλάσιο πλάτος από τη μπάλα της ρίζας, εξασφαλίζετε επίσης θύλακες αέρα.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά οι ρίζες των φυτών χρειάζονται οξυγόνο για να ευδοκιμήσουν.

Η δημιουργία μιας ωραίας μεγάλης οπής προσθέτει θύλακες αέρα που διευκολύνουν το νέο σας δέντρο να πάρει οξυγόνο στις ρίζες του και το βοηθούν να να εδραιωθούν γρηγορότερα.

6. Η τρύπα φύτευσης έχει λάθος βάθος

Βάση δέντρου με εμβόλιο δέντρου που αναπτύσσεται εκτός κέντρου
Μπορεί να μην είναι όμορφο, αλλά πάντα αφήνετε ένα δενδρομόσχευμα αρκετά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Περισσότεροι κηπουροί σκάβουν λανθασμένα την τρύπα πολύ βαθιά από εκείνους που τη σκάβουν πολύ ρηχά.

Για τα περισσότερα δέντρα, θα πρέπει να σκάψετε μόνο τόσο βαθιά όσο χρειάζεται για να φυτέψετε το δέντρο στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν στο δοχείο.

Ψάξτε για την εκτίναξη των ριζών – όπου οι ρίζες αρχίζουν να απλώνονται και να δίνουν μια “φουσκωμένη” εμφάνιση στον κορμό. Μπορείτε να φυτέψετε το δέντρο με ασφάλεια λίγο πιο ψηλά από το έδαφος, αν η περιοχή είναι ιδιαίτερα υγρή. Αυτό θα βελτιώσει την αποστράγγιση γύρω από το δέντρο και θα βοηθήσει στην αποφυγή της σήψης των ριζών από το να σκοτώσει το δέντρο.

Μπορείτε επίσης να τα βυθίσετε σε ένα ρηχή λεκάνη αν φυτεύετε σε ξηρά εδάφη. Είναι μια γνωστή τεχνική σε περιοχές όπως οι νοτιοδυτικές ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή. Η περιοχή γύρω από το δέντρο κλίνει ελαφρά προς τα μέσα, ενώ ο κορμός του δέντρου βρίσκεται ελαφρώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Αυτό παρέχει μια δεξαμενή υγρασίας σε άνυδρες περιοχές.

Χωματισμένο έδαφος γύρω από νεοφυτεμένο δέντρο
Αυτό το συσσωρευμένο χώμα μπορεί να συγκρατήσει το νερό της βροχής και να το κατευθύνει προς τις ρίζες.

Και στις δύο περιπτώσεις, βεβαιωθείτε ότι δεν συσσωρεύετε χώμα γύρω από τον κορμό που να καλύπτει το ριζικό φτερό. Η φύση εναποθέτει όλα τα είδη τροφής για τα δέντρα πάνω από το έδαφος και εναπόκειται στη ζωή του εδάφους από κάτω να την επεξεργαστεί και να τη μεταφέρει κάτω στο επίπεδο των ριζών.

Οι ρίζες των δέντρων θα αναζητήσουν φυσικά θρεπτικά συστατικά στο ανώτερο έδαφος πάνω από τη φλόγα, και μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό το έδαφος πάνω από τη φλόγα και να συμπιέσουν τον κορμό.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος με το βάθος που κάνουν πολλοί κηπουροί είναι να θάβουν το μόσχευμα κάτω από το έδαφος.

χέρι που δείχνει το σημείο εμβολιασμού σε δέντρο μέσα σε κάδο.
Αυτό το περίεργο εξόγκωμα στη βάση του δέντρου είναι το σημείο εμβολιασμού. Πρέπει να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Τα εμβολιασμένα δέντρα παρέχουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Προσφέρουν την υγεία και την ανθεκτικότητα ενός ριζικού κορμού αυτοφυούς είδους με τα χαρακτηριστικά των καρπών και των λουλουδιών ενός υβριδικού μοσχεύματος.

Σε πολλούς κηπουρούς δεν αρέσει η εμφάνιση ενός εμβολιασμένου δέντρου, γι’ αυτό το θάβουν στο χώμα ή το καλύπτουν με εδαφοκάλυψη.

Στην καλύτερη περίπτωση, το θάψιμο του μοσχεύματος θα διεγείρει το πιο ανθεκτικό φυτό του κορμού να βλαστήσει και να αναπτυχθεί υπέρ του προτιμώμενου μοσχεύματος. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει σήψη του φλοιού και να εισάγει ασθένειες, σκοτώνοντας ουσιαστικά το δέντρο.

7. Χρήση κομπόστ ή λιπάσματος

Οι ρίζες αυτού του εθελοντικού δέντρου παπάγιας αναπτύσσονται πολύ κοντά στην επιφάνεια επειδή αναζητούν τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το κοντινό κοτέτσι.

Ίσως έχετε ακούσει για την πρόσφατη τάση να φυτεύονται δέντρα σε τετράγωνες τρύπες. Η θεωρία είναι ότι οι ρίζες των δέντρων θα αντιδράσουν σε μια στρογγυλή τρύπα με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε μια στρογγυλή γλάστρα. Οι ρίζες θα κυκλώσουν την τρύπα και θα δέσουν τον κορμό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επιστήμη για να υποστηρίξει αυτόν τον μύθο.

Αλλά τι does προκαλεί τις ρίζες των δέντρων να δεσμεύονται και να κάνουν κύκλους στο έδαφος είναι το κομπόστ.

Μια τετράγωνη τρύπα σκαμμένη στο έδαφος

Ναι. Είναι αλήθεια. Η προσθήκη πλούσιων λιπασμάτων και κομπόστ στο επίχωμα της τρύπας φύτευσης των δέντρων σας θα προκαλέσει τον κύκλο των ριζών. Ακριβώς όπως κάθε οργανισμός, δεν πρόκειται να δουλέψουν περισσότερο από όσο πρέπει όταν τους έχετε ήδη προσφέρει άφθονη και πλούσια τροφή.

Και αφού όλη αυτή η νόστιμη τροφή βρίσκεται σε μια στρογγυλή τρύπα, οι ρίζες καταλήγουν να την κυκλώνουν για να την καταβροχθίσουν, αντί να εξαπλωθούν για να βρουν άλλες πηγές τροφής.

Η προσθήκη κομπόστ ή λιπάσματος στην τρύπα είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος φύτευσης δέντρων.

Τρύπα στο έδαφος, κάποιος ρίχνει λίπασμα μέσα

Οι ρίζες των δέντρων πρέπει να εξαπλωθούν μετά τη φύτευση για να παρέχουν δομική υποστήριξη καθώς αναπτύσσονται. Έτσι, πρέπει να τις κάνετε να δουλέψουν γι’ αυτό. Αν ρίξετε ένα μάτσο κοπριά στην τρύπα με τις ρίζες, δεν θα απλωθούν και θα έχετε ένα πολύ ασταθές δέντρο χωρίς πραγματική αγκύρωση στο έδαφος.

Αντ’ αυτού, γεμίστε την τρύπα φύτευσης με το φυσικό χώμα που μόλις αφαιρέσατε. Εάν το χώμα είναι πολύ βαρύ με πολύ άργιλο, μπορείτε να προσθέσετε λίγη άμμο ή άμμο για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

Εάν απλά πρέπει να προσθέσετε κάτι στην τρύπα φύτευσης, μπορείτε να εισαγάγετε ένα μυκορριζικούς μύκητες σε σκόνη. Οι μυκορριζικοί μύκητες θα δημιουργήσουν μια συμβιωτική σχέση με τις ρίζες του δέντρου. Αν και δεν τροφοδοτούν άμεσα το δέντρο αμέσως, μόλις οι ρίζες εμβολιαστούν με τους μύκητες, το δέντρο θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του φυσικού εδάφους.

Μυκόρριζα που αναπτύσσεται σε εδαφοκάλυψη
Οι μυκορριζικοί μύκητες συνεργάζονται με τις ρίζες των δέντρων για να συλλέγουν θρεπτικά συστατικά από το δάπεδο του δάσους.

Θα βρείτε αυτούς τους μύκητες σε δασικές περιοχές, όπου διασπούν και επεξεργάζονται τα υπολείμματα των δέντρων σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι αστικοί και προαστιακοί κήποι είναι πολύ τακτοποιημένοι για να ευδοκιμήσουν αυτοί οι μύκητες, οπότε η προσθήκη τους στην επιφάνεια των ριζών των δέντρων πριν από τη φύτευση μπορεί να βοηθήσει το δέντρο σας να κάνει ένα καλύτερο ξεκίνημα.

Η Tracey έχει ένα φανταστικό άρθρο για το τα θαύματα των μυκορριζικών μυκήτων και γιατί πρέπει να εμβολιάσετε το έδαφός σας με αυτούς εδώ.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κομπόστ στην κορυφή του εδάφους για να τροφοδοτήσετε τα μικρόβια και την υπόλοιπη εδαφική ζωή γύρω από το νέο δέντρο. Θα πρέπει να επεξεργαστούν τα θρεπτικά συστατικά προτού το δέντρο μπορέσει να τα αξιοποιήσει.

Ένα υγιές νεαρό δέντρο δεν θα δυσκολευτεί να στείλει ρίζες για να αναζητήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα εγκατασταθεί πιο γρήγορα και χωρίς να περιτριγυριστεί.

8. Αποτυχία σουλουπώματος

Μουλιασμένο δέντρο με χώρο γύρω από την έκλαμψη του κορμού
Τα ροκανίδια ξύλου αποτελούν εξαιρετικό εδαφοκάλυμμα για τα δέντρα, αλλά φροντίστε να αποφύγετε να θάψετε την κορυφή του κορμού του δέντρου.

Δεν θα στέλνατε το παιδί σας στον κόσμο χωρίς ένα ζεστό μπουφάν, και το ίδιο μπορείτε να πείτε και για τα νεαρά δέντρα.

Το χώμα εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς στον κήπο. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος, προστατεύει τα μικρόβια του εδάφους από τον καυτό ήλιο και μειώνει την πίεση των ζιζανίων.

Αλλά τόσο τα σακάκια όσο και το mulch πρέπει να είναι κατάλληλα για το κλίμα. Και όπως ένα ζεστό μπουφάν, δεν πρέπει να πνίγει ή να πνίγει το δεντράκι σας.

Νέο δέντρο με πολύ χώμα γύρω από τη βάση του
Θεέ μου. Δεν θα αργήσει να σαπίσει αυτός ο κορμός.

Μετά τη φύτευση, ποτίστε καλά το δέντρο πριν απλώσετε το εδαφοκάλυμμα. Προσθέστε 3 έως 4 ίντσες εδαφοκάλυψης. Τα ροκανίδια ξύλου είναι καλύτερα αν τα έχετε, καθώς θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αυτών των μυκορριζικών μυκήτων. Είναι επίσης ένας πιο βιώσιμος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την περίσσεια ξυλώδη υπολείμματα στον κήπο σας. Έχω ένα μικρό, ηλεκτρικό τεμαχιστή ξύλου Χρησιμοποιώ ανάλογα με τις ανάγκες για να ανανεώσω το εδαφοκάλυμμα γύρω από πολυετείς φυτεύσεις.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα ή να τη συσσωρεύετε απευθείας στον κορμό του δέντρου, όπου μπορεί να σαπίσει η βάση του δέντρου. Αφήστε λίγο χώρο γύρω από τον κορμό.

9. Ακατάλληλο πάσσαλο

Μην κάνετε τα ίδια λάθη με εμένα! Τοποθετήσαμε αυτό το Τ-bar για να ισιώσουμε αυτό το δέντρο μετά από έναν τυφώνα που το αναποδογύρισε, και τώρα μπορεί να μην το πάρουμε ποτέ πίσω.

Το πάσσαλο είναι συχνά ένα θέμα που συζητιέται στη φύτευση δέντρων.

Αν και το πάσσαλο μπορεί να παρέχει στήριξη στα νεαρά δέντρα, ιδίως σε περιοχές με ανέμους, δεν είναι πάντα απαραίτητο και, αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του δέντρου.

Το υπερβολικό πασσάλωμα ή η παραμονή των πασσάλων στη θέση τους για πολύ καιρό μπορεί να κάνει το δέντρο να εξαρτάται από τη στήριξη, οδηγώντας σε έναν πιο αδύναμο κορμό και ριζικό σύστημα.

Μικρή μηλιά καρφωμένη σε πείρο

Εάν το δέντρο σας είναι φυτεμένο σε περιοχή με ανέμους και πρέπει να το παλουκώσετε, βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες επιτρέπουν κάποια κίνηση. Ενώ θέλετε να αποτρέψετε το υπερβολικό κούνημα σε ισχυρούς ανέμους, το δέντρο πρέπει να αναπτυχθεί στη δική του σταθερότητα. Βεβαιωθείτε ότι θα τα αφαιρέσετε μετά τα πρώτα δύο χρόνια, μόλις το δέντρο εγκατασταθεί.

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος φύτευσης δέντρων που γίνεται ακόμη και από έμπειρους κηπουρούς. Εμείς παλουκώσαμε ένα δέντρο παπάγια που έπεσε από τον τυφώνα Ιαν και τώρα φοβόμαστε να αφαιρέσουμε το Τ-bar που χρησιμοποιήσαμε για να το κρατήσουμε όρθιο.

10. Αποτυχία στο πότισμα

Η φλαμουριά Kaffir υποφέρει από την έλλειψη νερού, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι κηπουροί στη φύτευση δέντρων.
Φλαμουριά Kaffir που υποφέρει από ξηρασία.

Το σωστό πότισμα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των δέντρων, ιδίως στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Τα νέα δέντρα χρειάζονται συνεχές και βαθύ πότισμα για να εγκαταστήσουν το ριζικό τους σύστημα. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με το υποπότισμα, οδηγώντας σε έλλειψη οξυγόνου στις ρίζες και σε πιθανή σήψη των ριζών. Το κλειδί είναι να διατηρείται μια ισορροπία, παρέχοντας αρκετό νερό για να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι κορεσμένο. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτώνται από το είδος του δέντρου, τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες.

Προσέξτε για σημάδια αφυδάτωσης, συμπεριλαμβανομένων:

  • Curling φύλλα
  • Μαρασμός
  • Υπομεγέθη φύλλα
  • Αποχρωματισμένα φύλλα
  • Πτώση φύλλων

Μπορείτε να ελέγξετε το έδαφος γύρω από το δέντρο σας σκάβοντας μερικές ίντσες κάτω από το στρώμα και ψηλαφώντας τη δομή του εδάφους. Θα πρέπει να το αισθάνεστε δροσερό και υγρό και να μυρίζει σαν φρέσκο χώμα.

Κάποιος χρησιμοποιεί έναν κουβά για να ποτίσει ένα νεοφυτεμένο δέντρο

Αν δεν μπορείτε να βάλετε ούτε μια μικρή σπάτουλα στο χώμα κάτω από το δέντρο σας επειδή το χώμα είναι πολύ σκληρό, μάλλον πρέπει να το ποτίσετε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου, είναι φρόνιμο να ποτίζετε τακτικά τα νεαρά και νεοφυτεμένα δέντρα σας (εκτός βέβαια από τις επαρκείς βροχοπτώσεις). Η τακτική παρακολούθηση και οι προσαρμογές είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το δέντρο λαμβάνει επαρκή ενυδάτωση.

11. Αποτυχία παρακολούθησης

Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών μπορεί να σκοτώσει αυτό το πορτοκάλι Σεβίλλης και να μολύνει άλλα εσπεριδοειδή αν δεν αντιμετωπιστεί.

Προστατέψτε τον ιδρώτα σας παρακολουθώντας το δέντρο σας για παράσιτα και ασθένειες. Οι τακτικές επιθεωρήσεις μπορούν να εντοπίσουν τα προβλήματα νωρίς, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση.

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε πώς να κλαδεύετε τα δέντρα σας για να τα διατηρείτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Παρακολουθήστε τις καιρικές συνθήκες και δώστε του ένα μακρύ ποτό όταν ο καιρός είναι υπερβολικά ζεστός, ξηρός ή θυελλώδης.

Να θυμάστε ότι το δέντρο σας θα γίνει πιο αυτάρκες με την ηλικία, αλλά να ξέρετε επίσης ότι τα οπωροφόρα δέντρα συνοδεύονται από μια σειρά άλλων απαιτήσεων για να εξασφαλίσετε μια υγιή συγκομιδή.

Συνεχίστε μαθαίνοντας περισσότερα για το δέντρο σας. Το να γνωρίζετε τι χρειάζεται το δέντρο σας για να παραμείνει όμορφο και παραγωγικό είναι περίπου το ήμισυ της μάχης. Το άλλο μισό είναι να βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσετε την κατάλληλη φροντίδα.

Τι μπορείτε να κάνετε σωστά

Μπαρμπάντος κερασιά
Ευτυχισμένη κερασιά Acerola (Μπαρμπάντος) καλυμμένη με καρπούς.

Τώρα που είστε εξοικειωμένοι με τα πιο συνηθισμένα λάθη φύτευσης δέντρων που κάνουν οι κηπουροί, έχετε επίσης μια καλύτερη ιδέα για το τι μπορείτε να κάνετε σωστά. Πρώτον, κάντε τεκμηριωμένες επιλογές σχετικά με το είδος του δέντρου που θέλετε να φυτέψετε και τις ανάγκες του.

Αν και είναι εύκολο να ερωτευτείς μια όμορφη εικόνα σε έναν κατάλογο, η καλύτερα ενημερωμένη επιλογή που μπορείς να κάνεις ξεκινώντας είναι να επιλέξεις το σημείο πριν επιλέξεις το δέντρο.

Εξάλλου, είναι ευκολότερο να βρείτε μια ντουζίνα δέντρα που θα ευδοκιμήσουν στον κήπο σας από το να προσπαθήσετε να κάνετε τον κήπο σας και το κλίμα του να ταιριάζει σε κάποιο “δέντρο των ονείρων” που είδατε στο διαδίκτυο.

Ερευνήστε τα δέντρα που αναπτύσσονται φυσικά στην περιοχή σας ή συμβουλευτείτε ένα τοπικό φυτώριο. Πριν αγοράσετε, αξιολογήστε τη θέση φύτευσης ως προς την έκθεση στο ηλιακό φως, την ποιότητα του εδάφους και την αποστράγγιση.

Μην ξεχνάτε επίσης το ώριμο μέγεθος του δέντρου. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος για να αναπτυχθεί μέχρι την ωρίμανσή του χωρίς να παρεμποδίζει τα κοντινά κτίρια.

Κάντε υπομονή και αγοράστε το δέντρο σας για φύτευση τη βέλτιστη στιγμή. Ενώ μπορεί να βρείτε την ιδανική ποικιλία το καλοκαίρι, μπορείτε να αγοράσετε πολλά περισσότερα δέντρα με τα ίδια χρήματα αν περιμένετε μέχρι το χειμώνα και τα παραγγείλετε ως δέντρα σε λήθαργο, με γυμνές ρίζες για να τα φυτέψετε την άνοιξη.

Και ας το παραδεχτούμε, όσο περισσότερα δέντρα, τόσο το καλύτερο.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Περιλαμβάνουν κυριακάτικες αφηγήσεις από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή μας και ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top