12 κομμάτια εξοπλισμού που χρειάζεται ο καθένας με ένα οπωροφόρο δέντρο

Η πιο συναρπαστική εποχή του χρόνου για όποιον έχει οπωροφόρα δέντρα είναι η περίοδος που κυλάει η εποχή της συγκομιδής. Διαθέτουμε περιβόλι με ποικιλία από μηλιές, δαμασκηνιές, βυσσινιές, νταμάδες και μουριές.

Τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο είναι μια πολυάσχολη περίοδος. Κάποιες χρονιές έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από άλλες. Αλλά είτε ήταν καλή είτε κακή χρονιά για τους καρπούς μας, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε.

Εδώ στο σπίτι μας, στοχεύουμε να μειώσουμε την κατανάλωσή μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά υπάρχουν ορισμένα κομμάτια εξοπλισμού που θα δυσκολευόμασταν πολύ να μην έχουμε κατά τη συγκομιδή, την επεξεργασία και τη συντήρηση των καρπών μας και όταν φροντίζουμε τα δέντρα μας.

Αλλά προτού προχωρήσουμε στη συζήτηση των δώδεκα εξαρτημάτων εξοπλισμού που χρειάζεται ο καθένας με ένα οπωροφόρο δέντρο, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων που δεν χρειάζεται να αγοράσετε.

Τι να μην αγοράσετε για το οπωροφόρο δέντρο σας

Κοντινό πλάνο των μικρών espalier μηλιών.

Αυτά είναι πράγματα που μπορεί συχνά να προσφέρει η φύση και ο κήπος σας:

 • Κοπρόχωμα – (Φτιάξτε το δικό σας από οικιακά υπολείμματα και άλλες οργανικές ύλες.)
 • Επιστρώσεις – (Χρησιμοποιήστε σπιτικό λίπασμα, καλούπι φύλλων, ψιλοκομμένο και πεσμένο comfrey και άλλη οργανική ύλη από τον κήπο ή το σπίτι σας.)
 • Οργανικές υγρές τροφές – (Δώστε ώθηση στα οπωροφόρα δέντρα με τη δική σας σπιτική υγρή τροφή, υγρή τροφή τσουκνίδας ή άλλα σπιτικά φίλτρα.)
 • Πασσοί για δενδρύλλια/ νεαρά δέντρα – (Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μακριά, ίσια κλαδιά κλαδεμένα ή κτηνοτροφικά από αλλού στην ιδιοκτησία σας ή στη γύρω περιοχή.)

Δεν είναι ακριβώς ένα κομμάτι του εξοπλισμού, αλλά ένα πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε σχετικά με τη φύτευση νέων οπωροφόρων δέντρων: Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα την προσθήκη μυκόρριζων μυκήτων στην τρύπα φύτευσης τη στιγμή της φύτευσης. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του απαραίτητου εδαφικού οικοσυστήματος για την προώθηση υγιών οπωροφόρων δέντρων/δασικών κήπων.

Τώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας ρίξουμε μια ματιά στα κομμάτια του εξοπλισμού που κανένας ιδιοκτήτης οπωροφόρων δέντρων δεν πρέπει να έχει:

Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα όσα κάνουμε εδώ χωρίς ορισμένα κομμάτια εξοπλισμού που εξοικονομούν πολύ χρόνο και προσπάθεια κατά τη συγκομιδή οπωροφόρων δέντρων και μας επιτρέπουν να φτάσουμε και να συλλέξουμε όλους τους καρπούς.

1. Ψάθινα καλάθια

Άτομο που κρατά ψάθινο καλάθι γεμάτο με μήλα.

Αυτός ο εξαιρετικά απλός εξοπλισμός είναι κάτι που χρησιμοποιώ στο σπίτι μου κυριολεκτικά κάθε μέρα. Το χρησιμοποιώ για να συγκεντρώσω μια μεγάλη γκάμα συγκομιδών – από τα αγροτεμάχια λαχανικών, το πολυτούνελ και το περιβόλι – αλλά και για τη συλλογή των αυγών των κοτόπουλων.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά απλά δοχεία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να φέρετε τη συγκομιδή των φρούτων σας, αλλά ένα ψάθινο καλάθι που μπορεί να κρεμαστεί στο ένα χέρι είναι μια δοκιμασμένη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή που πραγματικά είναι δύσκολο να νικήσετε. Εάν έχετε τις δεξιότητες και τον χρόνο, ίσως μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας ή να προμηθευτείτε ένα vintage ψάθινο καλάθι στο διαδίκτυο. Μια άλλη παρόμοια επιλογή είναι ένα παραδοσιακό ξύλινο φορτηγό.

2. Συλλέκτης φρούτων

Ένα καλάθι με μήλα δίπλα σε έναν φρουτοσυλλέκτη που βρίσκεται στο γρασίδι.

Ένα άλλο κομμάτι εξοπλισμού συλλογής φρούτων που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να αγοράσετε είναι ένα καλάθι συλλογής φρούτων.

Αυτό μπορεί να στερεωθεί στο άκρο ενός μακριού ξύλινου στύλου και είναι ιδανικό για τη συλλογή καρπών από ώριμα τυποποιημένα δέντρα. Η δυνατότητα να στερεώσετε το καλάθι σε έναν ξύλινο στύλο είναι εξαιρετική, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τις πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον επιλογές πλαστικών και μεταλλικών πόλων.

Εάν τα δέντρα σας είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο, μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα επεκτάσιμο φρουτοσυλλέκτη με ένα καλάθι που είναι ήδη συνδεδεμένο σε ένα ελαφρύ, επεκτεινόμενο κοντάρι για να φτάνει μέχρι τα φρούτα στα 30 πόδια περίπου.

3. Σκάλα

Ένας άλλος εξαιρετικά χρήσιμος εξοπλισμός όταν έχετε ένα μεγάλο οπωροφόρο δέντρο είναι μια σκάλα. Εκτός κι αν έχετε καλό κεφάλι για ύψη και τέλεια ισορροπία, μια σκάλα με προστατευτικές ράγες και φαρδιά, αντιολισθητικά πατήματα όπως αυτό στον παραπάνω σύνδεσμο είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Μια σκάλα που έχει στηθεί κάτω από μια μηλιά.

Αν και μπορεί να μην χρειάζεστε απολύτως μια σκάλα για τη συγκομιδή φρούτων (ή για κλάδεμα) λόγω των διαθέσιμων επιλογών μεγάλης εμβέλειας, η ύπαρξη μιας καλής σκάλας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για ένα ευρύ φάσμα εργασιών γύρω από έναν κήπο ή ένα οικόπεδο.

Εξοπλισμός Επεξεργασίας & Συντήρησης των Φρούτων

Το να φτάσετε τους καρπούς και να τους φέρετε στο εσωτερικό είναι μόνο η αρχή της συγκομιδής. Δεν έχει νόημα να μαζεύετε όλα αυτά τα φρούτα και μετά να τα αφήνετε να καθίσει και να φύγει!

Ενώ, φυσικά, υπάρχουν πολλά φρούτα που μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα από το δέντρο, είναι πιθανό να χρειαστεί να επεξεργαστείτε και να διατηρήσετε τους καρπούς σας με κάποιο τρόπο.

4. Μεγάλο ταψί συντήρησης

Κονσέρβες που βράζουν σε ολλανδικό φούρνο από εμαγιέ χυτοσίδηρο.
Το μεγάλο μου σμάλτο τηγάνι, που το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια για να φτιάξω μαρμελάδες και άλλες κονσέρβες.

Ένας από τους υπέροχους τρόπους για να διατηρήσετε τα φρούτα είναι να τα κάνετε μαρμελάδες, ζελέ ή άλλες κονσέρβες. Ένα μεγάλο τηγάνι συντήρησης είναι απαραίτητο για αυτή τη δουλειά. Αποκτήστε το σωστό και θα σας κρατήσει για χρόνια.

Προσωπικά χρησιμοποιώ έναν ολλανδικό φούρνο μεγάλου σμάλτου που έχω χρόνια. Ενώ ο Le Creuset κυβερνά τη σκηνή των σμάλτων από χυτοσίδηρο για αιώνες, η Amazon Basics φτιάχνει έναν υπέροχο και οικονομικό ολλανδικό φούρνο από χυτοσίδηρο που δεν με απογοήτευσε ποτέ.

Το ταψί μου έχει καπάκι και είναι επίσης πυρίμαχο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο φούρνο για να φτιάξετε βούτυρο μήλου και άλλες κονσέρβες. Έτσι, ενώ δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για την παρασκευή μαρμελάδας, είναι ένας ευέλικτος και χρήσιμος εξοπλισμός που με βοηθά να αντιμετωπίσω τη συγκομιδή από τα οπωροφόρα δέντρα μου.

5. Ξύλινο κουτάλι με μακριά λαβή

Χέρι που κρατά ένα ξύλινο κουτάλι με το τσάτνεϊ κολοκύθας πάνω από μια κατσαρόλα.

Ενώ κάθε κουτάλι που δεν αντιδρά μπορεί να κάνει για να ανακατεύετε τις μαρμελάδες και τις κονσέρβες σας, έμαθα με τον δύσκολο τρόπο για τα πιτσίλισμα στο χέρι ενώ χρησιμοποιούσα ένα πολύ κοντό κουτάλι! Εάν έχετε ένα οπωροφόρο δέντρο, ή περισσότερα από ένα, και φτιάχνετε πολλές μαρμελάδες και κονσέρβες, τότε είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα ξύλινο κουτάλι με μακριά λαβή.

Μερικές φορές, τα φθηνότερα και απλούστερα κομμάτια εξοπλισμού είναι τα πιο αποτελεσματικά.

6. Βάζα κονσερβοποίησης

Στοίβες από συσκευασμένα βάζα κονσερβοποίησης.

Ενώ μπορείτε απλά να ανακυκλώσετε παλιά βάζα για να φτιάξετε τις κονσέρβες σας, αξίζει να έχετε κατά νου ότι οι κονσέρβες σας θα διαρκέσουν περισσότερο (και θα είναι πιο ασφαλείς στην κατανάλωση) εάν χρησιμοποιείτε κατάλληλα βάζα κονσερβοποίησης.

Αυτά τα βάζα έχουν σφραγιζόμενα καπάκια με ταινίες για να διατηρούνται φρέσκες οι κονσέρβες. Μπορείτε να αγοράσετε νέες μπάντες για αυτά τα βάζα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα για να διαλέξετε, αλλά είναι σημαντικό εάν σκοπεύετε να κάνετε πολλή κονσερβοποίηση να επιλέξετε ένα σύστημα που είναι κατάλληλο για τη διατήρηση των πραγμάτων που θέλετε να διατηρήσετε.

Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, εάν σκοπεύετε να κάνετε πολλή κονσερβοποίηση των φρούτων από τα οπωροφόρα δέντρα σας, ίσως θα θέλατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα δοχείο ζεστού νερού.

7. Θραυστήρας φρούτων

Χειροκίνητος θραυστήρας φρούτων

Όταν έχετε πολλές μηλιές ή άλλα οπωροφόρα δέντρα στην ιδιοκτησία σας και πολλά φρούτα για συγκομιδή και επεξεργασία, η προετοιμασία των καρπών μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Εάν σκοπεύετε να φτιάξετε μηλίτη από μήλα, για παράδειγμα, ένας χειροκίνητος θραυστήρας φρούτων μπορεί να είναι μια εξαιρετική επένδυση.

Για τη συγκομιδή των μήλων μας, αυτό είναι ένα κομμάτι εξοπλισμού που δεν θα ήμασταν χωρίς. Λειτουργεί επίσης καλά για μια σειρά από άλλα φρούτα – δημιουργώντας έναν πολτό που μπορεί στη συνέχεια να συμπιεστεί ή να υποστεί επεξεργασία με άλλους τρόπους.

Το κόψιμο ή η σύνθλιψη φρούτων με το χέρι χωρίς ένα από αυτά μπορεί να είναι μια πολύ χρονοβόρα επιχείρηση. Διαπίστωσα ότι η περιστροφή της λαβής σε αυτόν τον θραυστήρα είναι πολύ πιο γρήγορη από το να κόβεις φρούτα με το χέρι με ένα μαχαίρι.

8. Πρέσα φρούτων

Χειροκίνητη πρέσα φρούτων.

Ο πολτός που επεξεργαζόμαστε χρησιμοποιώντας τον θραυστήρα μας τοποθετείται στη συνέχεια στο πατητήρι φρούτων μας. Αυτό είναι άλλο ένα κομμάτι του εξοπλισμού που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα για όποιον έχει οπωροφόρα δέντρα. Είναι πρακτικά μια ανάγκη για όποιον έχει πολλές μηλιές, όπως και εμείς. Μας επιτρέπει να πιέζουμε γρήγορα τα μήλα μας για να φτιάξουμε χυμό φρούτων ή μηλίτη.

Δεδομένου ότι είναι μια μηχανική διαδικασία, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και μεγάλες ποσότητες φρούτων μπορούν να υποστούν επεξεργασία χωρίς να καεί ο κινητήρας ενός μικρότερου ηλεκτρικού αποχυμωτή.

Κομμάτια εξοπλισμού για το κλάδεμα ενός οπωροφόρου δέντρου

Μόλις συγκομιστούν όλοι οι καρποί και τα οπωροφόρα δέντρα χάσουν τα φύλλα τους, ήρθε η ώρα να κλαδέψουμε τις μηλιές. Ορισμένα άλλα οπωροφόρα δέντρα πρέπει επίσης να κλαδευτούν κατά την περίοδο αδράνειας. Τα δέντρα στο περιβόλι μας είναι όλα ώριμα δέντρα, τα οποία κλαδεύουμε κάθε χειμώνα.

Ξεκινάμε αφαιρώντας κάθε ξύλο που είναι νεκρό, κατεστραμμένο ή άρρωστο και στη συνέχεια εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το σχήμα, να μειώσουμε το μέγεθος και να ανοίξουμε τον θόλο για να διευκολύνουμε την ωρίμανση των καρπών το επόμενο έτος.

Εδώ είναι τα κομμάτια του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε για να κλαδέψουμε τα οπωροφόρα δέντρα στην ιδιοκτησία μας:

9. Ψαλίδια κλαδέματος

Ένα ζευγάρι σκουριασμένα ψαλίδια κλαδέματος.
Τα παλιά και πολυ χρησιμοποιημένα μου κλαδευτήρια.

Ένα καλό ζευγάρι κλαδευτήρι ή ψαλίδι είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε κήπο. Όταν έχετε οπωροφόρα δέντρα, αυτά χρησιμοποιούνται για να κόψετε μικρότερα κλαδιά που μπορεί να είναι νεκρά, κατεστραμμένα ή άρρωστα και για να αφαιρέσετε μικρά κλαδιά που υπερφορτώνουν το θόλο.

Μάθετε πώς να τα καθαρίζετε και να τα ακονίζετε, ώστε να διαρκούν για πάντα.

10. Πριόνι κλαδέματος

Γυναίκα που χρησιμοποιεί ένα πριόνι τσέπης για να κλαδέψει οπωροφόρα δέντρα.

Κάθε τόσο, θα είναι απαραίτητο να αφαιρείτε μεγαλύτερα κλαδιά από τα οπωροφόρα δέντρα σας. Δεν θα είναι δυνατό να τα αφαιρέσετε με ένα μικρότερο ζευγάρι κλαδευτήρι ή ψαλίδι κλαδέματος. Για αυτές τις εργασίες, ένα πριόνι κλαδέματος καλής ποιότητας θα είναι απαραίτητο.

Επειδή προσπαθώ να μειώσω τη χρήση πλαστικών και στοχεύω να φέρω όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό στην ιδιοκτησία μας, προτιμώ να επιλέγω εργαλεία που έχουν ξύλινες λαβές όπου μπορώ. Τα εργαλεία με ξύλινη λαβή είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή και είναι επίσης πιο εύκολο να επισκευαστούν από τα εργαλεία που έχουν πλαστικές λαβές.

11. Τηλεσκοπικό κλαδευτήρι δέντρων

Τηλεσκοπικό κλαδευτήρι δέντρων.
Τηλεσκοπικά κλαδευτήρια δέντρων.

Εάν έχετε μεγάλα, τυπικά οπωροφόρα δέντρα, ένα τηλεσκοπικό κλαδευτήρι δέντρων θα μπορούσε να σας διευκολύνει να κλαδεύετε τα δέντρα σας. Μια τέτοια συσκευή θα αφαιρέσει την ανάγκη για μια σκάλα καθώς θα σας επιτρέψει να φτάσετε ψηλά στο θόλο του δέντρου για να κόψετε ή να πριονίσετε ψηλότερα κλαδιά.

Δεδομένου ότι είμαι μόνο περίπου 5 πόδια 2, η προσέγγιση μπορεί να είναι μια πρόκληση! Καθώς έχουμε πολλά ώριμα δέντρα στην ιδιοκτησία μας, θεωρώ ότι ένα τηλεσκοπικό κλαδευτήρι είναι ανεκτίμητο. Χωρίς ένα, σίγουρα θα έβρισκα πρόκληση να κλαδεύω τα δέντρα μας χωρίς βοήθεια.

12. Ξυλοκοπτήρας

Καταστροφέας κήπου Titan σε υπόστεγο.

Η τελευταία πρόκληση στο κλάδεμα οπωροφόρων δέντρων είναι να αποφασίσετε τι να κάνετε με όλο το ξυλώδες υλικό που έχετε κλαδέψει. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτό το πολύτιμο υλικό δεν θα πάει χαμένο.

Χρησιμοποιούμε τα κλαδέματα από τις μηλιές μας (καθώς και τα καλοκαιρινά κλαδέματα από τις κερασιές και τις δαμασκηνιές μας) για μια σειρά από διαφορετικές εφαρμογές. Για παράδειγμα εμείς:

 • Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερα κλαδιά για καυσόξυλα.
 • Χρησιμοποιήστε κλαδιά και κλαδιά για να δημιουργήσετε νέες κλίνες τεράστιας καλλιέργειας ή περιοχές καλλιέργειας.
 • Χρησιμοποιήστε κλαδιά ως στηρίγματα για φασόλια και άλλα αναρριχώμενα φυτά.

Ωστόσο, δεδομένου ότι γενικά έχουμε αρκετά κλαδεμένα ξύλα από τα οπωροφόρα δέντρα μας και άλλα δέντρα για να αντιμετωπίσουμε, έχουμε επενδύσει επίσης σε έναν θρυμματιστή κήπου. Θεωρούμε ότι αυτό το κομμάτι του εξοπλισμού είναι ανεκτίμητο καθώς μας επιτρέπει να φτιάχνουμε ροκανίδια που χρησιμοποιούμε για:

 • Δημιουργήστε λόφους τεράστιου πολιτισμού και άλλες νέες περιοχές ανάπτυξης.
 • Προσθέστε υλικό πλούσιο σε άνθρακα στο σωρό κομπόστ.
 • Δημιουργήστε μονοπάτια μέσα από τον δασικό κήπο.
 • Φτιάξτε φυσικούς, φιλικούς προς το περιβάλλον πυροσβέστες μαζί με κερί μέλισσας.

Ενώ υπάρχουν, φυσικά, πολλά άλλα κομμάτια εξοπλισμού που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε όσους έχουν ένα οπωροφόρο δέντρο, τα παραπάνω αντικείμενα είναι αυτά που δεν θα ήμουν χωρίς στο σπίτι μου.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top