15 συντροφικά φυτά για το Bok Choy – και 5 για να διατηρούνται χωριστά

Το Bok choy είναι ένα δημοφιλές είδος κινέζικου λάχανου. Είναι μέλος της οικογένειας Brassica, μαζί με το λάχανο, το μπρόκολο και άλλα.

Γιατί το Bok Choy χρειάζεται συντροφικά φυτά;

Η ιδέα των φυτών συντροφιάς είναι ότι ορισμένα φυτά βοηθούν ή βλάπτουν άλλα φυτά. Τα χρήσιμα πρέπει να φυτεύονται μαζί, ενώ τα επιβλαβή πρέπει να χωρίζονται. Εδώ είναι οι τρόποι με τους οποίους τα φυτά συντροφιάς βοηθούν το Bok Choy.

Απωθήστε τα έντομα

Τα αρωματικά φυτά όπως το μποράτζο, το άλιο, το ναστούρτιο, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, η μέντα και το θυμάρι απωθούν πολλά έντομα όπως το bok choy, όπως τα σκουλήκια του λάχανου, τα σκαθάρια ψύλλων και οι αφίδες. Η έντονη μυρωδιά των φυτών μπερδεύει τα έντομα και δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το bok choy.

Φέρτε Pest Predators

Το μποράγκο, τα καρότα, το σέλινο και το χαμομήλι προσελκύουν αρπακτικά έντομα όπως οι μύγες, τα κορδόνια και οι παρασιτικές σφήκες. Αυτά τα αρπακτικά και οι προνύμφες τους τρώνε τα έντομα που ζουν στο bok choy και προστατεύουν το bok choy από το να φαγωθεί.

Αυξήστε τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση

Τα φασόλια και τα μπιζέλια στερεώνουν άζωτο στο έδαφος. Τα παντζάρια φέρνουν περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά στην επιφάνεια του εδάφους από όσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το Bok choy μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το νερό και αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει και να γίνει πιο υγιές. Λέγεται ότι το χαμομήλι βελτιώνει τη γεύση του bok choy όταν τα δύο καλλιεργούνται μαζί.

Αναπτύξτε καλά μαζί

Μερικά φυτά, όπως τα παντζάρια, το μαρούλι και το σπανάκι, είναι καλά φυτά συντροφιάς επειδή χρειάζονται το ίδιο φως, θρεπτικά συστατικά και νερό με το bok choy. Η φύτευσή τους μαζί καθιστά ευκολότερο να δώσει σε κάθε φυτό αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί καλά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα φυτά συντροφιάς γενικά στο άρθρο μου εδώ.

Τα 15 καλύτερα φυτά συντροφιάς για το Bok Choy

Εδώ είναι τα κορυφαία δεκαπέντε φυτά συντροφιάς για το Bok Choy και τι κάνουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών καλλιεργειών Bok Choy.

Παντζάρια

Τα παντζάρια αναπτύσσονται καλά δίπλα στο bok choy επειδή έχουν παρόμοιες ανάγκες σε φως, θρεπτικά συστατικά και νερό. Η ομαδοποίηση φυτών που χρειάζονται τα ίδια πράγματα στις ίδιες ποσότητες διευκολύνει την κάλυψη όλων των αναγκών του φυτού. Επιπλέον, τα παντζάρια έχουν πολύ μακριές ρίζες. Αντλούν νερό και θρεπτικά συστατικά από πολύ πιο βαθιά από ό,τι μπορούν να φτάσουν οι ρηχές ρίζες του bok choy. Τα παντζάρια δεν χρησιμοποιούν όλο αυτό το νερό και αυτά τα θρεπτικά συστατικά, έτσι τα εκκρίνουν στο έδαφος όπου μπορεί να φτάσει το bok choy. Φυτέψτε παντζάρια και bok choy σε διπλανές σειρές ή φυτέψτε bok choy ανάμεσα σε σειρές τεύτλων.

Borage

Το Borage είναι ένα βότανο που προσελκύει ευεργετικά αρπακτικά έντομα όπως οι αιωρόμυγες, τα κορδόνια και οι παρασιτικές σφήκες. Αυτά τα έντομα γεννούν τα αυγά τους στο μποράτζο. Τα ενήλικα και οι προνύμφες θα φάνε τυχόν παράσιτα στο bok choy που φυτεύτηκε κοντά στο μποράγο. Επιπλέον, το μποράτζο απωθεί τα σκουλήκια του λάχανου και άλλα παράσιτα έντομα. Φυτέψτε μποράτζο ανάμεσα σε σειρές bok choy για καλύτερα αποτελέσματα.

Μπους φασόλια

Τα φασόλια θα μεγαλώνουν καλά με το bok choy. Τα φασόλια στερεώνουν άζωτο στο χώμα, έτσι ώστε το bok choy να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Μην χρησιμοποιείτε φασόλια, καθώς θα ξεπεράσουν το bok choy. Φυτέψτε φασόλια και bok choy σε παρακείμενες σειρές για καλύτερα αποτελέσματα.

καρότα

Τα καρότα προσελκύουν μύγες, κορδόνια και παρασιτικές σφήκες στα άνθη τους. Επειδή τα καρότα ανθίζουν μόνο στο δεύτερο έτος τους, αφήστε μερικά καρότα στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να έχετε άνθη την άνοιξη. Φυτέψτε το bok choy σας σε σειρές με τα καρότα στο κεφάλι και στα πόδια κάθε σειράς.

Σέλινο

Το σέλινο βοηθά να μην επιτεθεί ο σκώληκας του λάχανου στο bok choy. Όπως και τα καρότα, προσελκύει τις μύγες, τα κορδόνια και τις παρασιτικές σφήκες που τρώνε παράσιτα στο bok choy, αλλά μόνο όταν είναι ανθισμένα. Το να φυτέψετε σέλινο στο κεφάλι και στα πόδια των σειρών σας με μποκ τσόι θα προσελκύσει τα αρπακτικά, ώστε το μποκ τσόι σας να μην τρώγεται.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι βελτιώνει τη γεύση του bok choy όταν καλλιεργείται κοντά του. Επιπλέον, το χαμομήλι προσελκύει αρπακτικά έντομα όπως οι μύγες, τα κορδόνια και οι παρασιτικές σφήκες. Επειδή το χαμομήλι έχει αντιμυκητιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση πολλών ασθενειών που διαφορετικά θα προσέβαλλαν το μποκ τσόι. Η φύτευση χαμομηλιού στις σειρές ανάμεσα στο bok choy ή στην ίδια σειρά με το bok choy θα έχει τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα.

Σκόρδο και κρεμμύδια

Το σκόρδο, τα κρεμμύδια και άλλα κράματα βοηθούν στην αποτροπή αφίδων, σκουληκιών λάχανου, γυμνοσάλιαγκες, ακάρεα αράχνης και λευκές μύγες. Είναι επίσης καλά σε stir fry με bok choy, έτσι κερδίζετε δύο φορές όταν καλλιεργείτε αυτές τις καλλιέργειες μαζί. Τα άλματα είναι δυνατά, επομένως μπορείτε να τα φυτέψετε σε παρακείμενες σειρές με το bok choy και η μυρωδιά θα εξακολουθεί να προστατεύει το bok choy. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε το bok choy και το alliums στην ίδια σειρά.

Μαρούλι

Το μαρούλι αναπτύσσεται καλά κοντά στο bok choy επειδή έχει παρόμοιες ανάγκες σε φως, θρεπτικά συστατικά και νερό. Όταν φυτευτεί ανάμεσα σε σειρές bok choy, μπορεί να σχηματίσει ένα χαλί που πνίγει και τα ζιζάνια. Καλλιεργώ μαρούλι με αυτόν τον τρόπο και απλά κόβω τα φύλλα όταν θέλω μια σαλάτα.

Nasturtiums

Τα ναστούρτια απωθούν τους βρόχους λάχανου, τα ζωύφια κολοκύθας και τις λευκές μύγες από το bok choy. Προσελκύουν τις μύγες. Μερικές φορές, τα nasturtiums χρησιμοποιούνται ως καλλιέργεια παγίδας επειδή προσελκύουν αφίδες. Οι αφίδες θα προτιμούσαν το nasturtium από το bok choy. Όταν τα νυστέρια είναι γεμάτα αφίδες, ξεριζώστε τις και πετάξτε τις σε μια πλαστική σακούλα. Διαφορετικά, οι αφίδες θα εξαπλωθούν. Για να τα χρησιμοποιήσετε ως καλλιέργεια παγίδας, φυτέψτε ένα τμήμα δύο ποδιών στην κορυφή της σειράς με νυστέρια και μετά φυτέψτε το bok choy. Αφαιρέστε τα νυστέρια καθώς γεμίζουν αφίδες για να προστατέψετε το μποκ σου.

Αρακάς

Τα μπιζέλια, όπως και τα φασόλια, στερεώνουν άζωτο στο έδαφος έτσι ώστε οι ρίζες του bok choy να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Το bok choy μεγαλώνει καλύτερα ως αποτέλεσμα. Βεβαιωθείτε ότι τα μπιζέλια έχουν κάτι να σκαρφαλώσουν, όπως ένα πάσσαλο μπαμπού ή πέργκολα, ώστε να μην μεγαλώσουν πάνω από το bok choy και να το πνίξουν. Μπορείτε να αναμίξετε τον αρακά και το bok choy στην ίδια σειρά ή να τα καλλιεργήσετε σε διπλανές σειρές.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο απωθεί μια ποικιλία παρασίτων. Συγκεκριμένα, απωθεί τους ψύλλους και τις αφίδες από το bok choy. Φυτέψτε δεντρολίβανο σε διπλανή σειρά ή στην κορυφή μιας σειράς. Θυμηθείτε ότι το δεντρολίβανο μεγαλώνει σε μεσαίου μεγέθους θάμνο, οπότε αφήστε αρκετό χώρο γύρω του, ώστε να μην σκιάζει το bok choy.

Μέντα

Η μέντα είναι ένα άλλο αρωματικό που απωθεί τους ψύλλους. Ωστόσο, η μέντα μερικές φορές μπορεί να προσελκύσει αφίδες, οπότε αν είχατε πρόβλημα με τις αφίδες στο παρελθόν, φυτέψτε κάτι άλλο κοντά στο bok choy. Οι μέντες είναι επεμβατικές, γι’ αυτό τις βάζω σε γλάστρες και στήνω τις γλάστρες στον κήπο μου.

ΣΟΦΌΣ

Το φασκόμηλο απωθεί τους ψύλλους και τις αφίδες από το bok choy. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε μεγάλο φυτό, οπότε αφήστε αρκετό χώρο γύρω από το φασκόμηλο για να αποφύγετε τη φύτευση του bok choy σε πολύ σκιά. Μπορείτε να χτυπήσετε το φασκόμηλο με bok choy αρκεί να απομακρυνθείτε περίπου δύο πόδια από το φυτό φασκόμηλου.

Σπανάκι

Το σπανάκι, όπως τα παντζάρια και το μαρούλι, αναπτύσσεται καλά κοντά στο bok choy επειδή χρειάζεται την ίδια ποσότητα φωτός, θρεπτικών συστατικών και νερού που χρειάζεται το bok choy. Μπορείτε να καλλιεργήσετε σπανάκι στην ίδια σειρά με το bok choy ή σε διπλανές σειρές. Καλλιεργώ σπανάκι ανάμεσα σε σειρές άλλων λαχανικών και απλά κόβω τα φύλλα όταν θέλω.

Θυμάρι

Το θυμάρι όχι μόνο μυρίζει καλά, αλλά απωθεί τα σκουλήκια του λάχανου, τα σκαθάρια ψύλλων και τις αφίδες και προστατεύει το bok choy από αυτά τα παράσιτα. Το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί ανάμεσα στις σειρές ως ζωντανό σάπια φύλλα ή στην ίδια σειρά με το bok choy. Η μυρωδιά είναι αρκετά ισχυρή για να φυτέψει το θυμάρι σε παρακείμενες σειρές και να προστατεύει ακόμα το bok choy από τα παράσιτα.

Τα 5 χειρότερα φυτά συντροφιάς για το Bok Choy

Όπως ορισμένα φυτά βοηθούν το bok choy να αναπτυχθεί καλύτερα, άλλα προκαλούν προβλήματα. Εδώ είναι μερικά φυτά που δεν πρέπει να φυτεύονται κοντά στο bok choy.

Άλλα Brassicas

Η φύτευση άλλων Brassicas όπως το μπρόκολο και το λάχανο κοντά στο bok choy είναι κακή ιδέα. Όλοι υποφέρουν από τα ίδια παράσιτα και ασθένειες, και η φύτευση τους στενά μεταξύ τους κινδυνεύει να έχουν όλοι τους προβλήματα. Μην το κάνετε εύκολο με τα παράσιτα — διαχωρίστε τα Brassicas σας.

Μάραθο

Ο μάραθος είναι ένα αντικοινωνικό φυτό που εκκρίνει χημικές ουσίες που σκοτώνουν άλλα φυτά. Δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά σε τίποτα, αλλά να του δίνεται η δική του γλάστρα ή γωνία του κήπου.

Ντομάτες

Το Bok choy, όπως όλα τα Brassica, παράγει μια ένωση που εμποδίζει την ανάπτυξη των φυτών τομάτας. Πρέπει να διαχωρίσετε τις ντομάτες από οποιαδήποτε Brassicas κατά πολλά πόδια.

Φράουλες

Οι φράουλες και το μποκ τσόι παράγουν χημικές ουσίες στις ρίζες τους που κόσκουν η μία την άλλη. Κρατήστε τις φράουλες ξεχωριστά από το bok choy και όλα τα Brassicas. Τα καταφέρνουν καλύτερα στις δικές τους σειρές χωρίς άλλα φυτά πολύ κοντά, επειδή οι φράουλες παράγουν τόσους πολλούς δρομείς, που θα αναπτυχθούν πάνω από άλλα φυτά που είναι πολύ κοντά.

Φασόλια Pole

Τα φασόλια μπαστούνι σταθεροποιούν το άζωτο στο έδαφος, αλλά θα ξεπεράσουν το bok choy. Μην φυτέψετε αυτές τις δύο καλλιέργειες μαζί.

Συμπερασματικά, υπάρχει μια σειρά από φυτά που βοηθούν το bok choy να αναπτυχθεί καλύτερα. Απωθούν τα έντομα παρασίτων, προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και προσθέτουν γεύση για να το κάνουν αυτό. Άλλα φυτά δεν πρέπει να φυτεύονται κοντά στο bok choy επειδή παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη του bok choy, μοιράζονται ασθένειες ή έχουν πρόβλημα να αναπτυχθούν κοντά στο bok choy.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top