20 φυτά που ευδοκιμούν στον καφέ: Δωρεάν ειδοποίηση για λίπασμα!

Εικόνα από congerdesign από Pixabay

Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε ένα καλό φλιτζάνι καφέ το πρωί (ή το απόγευμα ή το βράδυ, χωρίς κρίση!). Τι συμβαίνει όμως με τα υπολείμματα του καφέ; Συχνά καταλήγουν να πεταχτούν στα σκουπίδια, που προορίζονται για τη χωματερή. Υπομονή όμως, λάτρεις του καφέ! Αποδεικνύεται ότι τα απορρίψιμα εδάφη σας κρύβουν ένα εκπληκτικό μυστικό – είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών για πολλά φυτά!

Αυτό το άρθρο είναι ο απόλυτος οδηγός σας για να μετατρέψετε την καθημερινή τελετουργία του καφέ σας σε μια οικολογική πρακτική κηπουρικής. Θα εξερευνήσουμε 20 φανταστικά φυτά που είναι θετικά ευδοκιμώ σε μια δόση χρησιμοποιημένου κατακάθια καφέ, μετατρέποντας το πρωινό σας παραλαβή σε μια ισχυρή φυτική πηγή τροφής.

Πλεονεκτήματα παρασκευής: Γιατί οι καφέδες είναι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

Τα κατακάθια του καφέ μπορεί να φαίνονται απλά σκουπίδια, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα με ευεργετικές ιδιότητες για τον κήπο σας. Εδώ είναι μια ανάλυση της μαγείας που κρατούν:

 • Ισχύς αζώτου: Το κατακάθι του καφέ είναι μια πλούσια πηγή αζώτου, ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Το άζωτο προάγει το πλούσιο φύλλωμα, τα ζωντανά άνθη και τη συνολική ευρωστία των φυτών.
 • Ενίσχυση οξύτητας: Το κατακάθι του καφέ είναι ελαφρώς όξινο, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για τα φυτά που προτιμούν ελαφρώς όξινο έδαφος, όπως οι αζαλέες και τα βατόμουρα.
 • Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης: Σε αντίθεση με ορισμένα λιπάσματα ταχείας αποδέσμευσης που μπορούν να κάψουν τα φυτά, τα κατακάθια καφέ προσφέρουν μια πηγή θρεπτικών συστατικών βραδείας αποδέσμευσης, επιτρέποντας στα φυτά να τα απορροφούν σταδιακά.
 • Μαγεία της οργανικής ύλης: Τα κατακάθια του καφέ προσθέτουν οργανική ύλη στο έδαφος, βελτιώνοντας την αποστράγγιση, τον αερισμό και τη συνολική δομή του για υγιή ανάπτυξη των ριζών.

Αλλά περιμένετε, υπάρχει κάποιο πιάσιμο; Ενώ τα περισσότερα φυτά ωφελούνται από τα κατακάθια καφέ με μέτρο, είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση. Τα κατακάθια του καφέ είναι ελαφρώς όξινα και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να μειώσει το pH του εδάφους πολύ δραστικά. Άρα, το μέτρο είναι το κλειδί!

Λόγοι για γιορτή: 20 φυτά που αγαπούν τον καφέ

Τώρα, ας πάμε στο διασκεδαστικό μέρος – το πάρτι των φυτών! Εδώ είναι 20 φανταστικά φυτά που θα γιορτάσουν το χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ σας:

1. Ομορφιές που αγαπούν τα οξέα:

 • Αζαλέας: Αυτοί οι ανθισμένοι θάμνοι λατρεύουν το ελαφρώς όξινο χώμα και τα κατακάθια καφέ τους παρέχουν μια απαλή ώθηση για να τους κρατούν χαρούμενους και να ανθίζουν υπέροχα.
 • Μύρτιλα: Λαχταράτε παχουλά, ζουμερά βατόμουρα; Το κατακάθι του καφέ είναι το μυστικό σας όπλο, συμβάλλοντας στη μείωση του pH του εδάφους και προάγοντας την υγιή ανάπτυξη του μύρτιλου.
 • Ορτανσίες: Θέλετε ζωντανές μπλε ή ροζ ορτανσίες; Το κατακάθι του καφέ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οξύτητας του εδάφους που ευνοεί αυτές τις εκπληκτικές ανθοφορίες.

2. Ανθοπωλεία:

 • Τριαντάφυλλα: Η βασίλισσα του κήπου εκτιμά έναν πασπαλισμό με κατακάθι καφέ γύρω από τη βάση του. Η ενίσχυση του αζώτου μπορεί να ενθαρρύνει την ισχυρή ανάπτυξη και τις όμορφες ανθοφορίες.
 • Καμέλια: Αυτοί οι κομψοί ανθισμένοι θάμνοι απολαμβάνουν ελαφρώς όξινο χώμα και τα κατακάθια καφέ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του ιδανικού pH για βέλτιστη ανάπτυξη και εκθαμβωτικές ανθοφορίες.
 • Caladiums: Αυτά τα ζωντανά φυλλώδη φυτά εκτιμούν την ώθηση αζώτου βραδείας απελευθέρωσης από τα κατακάθια καφέ, προάγοντας υγιή, πολύχρωμα φύλλα.

3. Αγαπημένα φαγητά:

 • Ντομάτες: Λαχταράτε ζουμερές ντομάτες; Τα κατακάθια καφέ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δομής και της αποστράγγισης του εδάφους, οδηγώντας σε πιο χαρούμενα φυτά τομάτας και νόστιμες συγκομιδές.
 • Πιπεριές: Όπως και οι αντίστοιχες ντομάτες τους, οι πιπεριές επωφελούνται από τη βελτιωμένη δομή του εδάφους και τα θρεπτικά συστατικά βραδείας αποδέσμευσης που προσφέρει ο κατακάθι καφέ.
 • Μελιτζάνες: Αυτές οι μωβ ομορφιές εκτιμούν την ελαφρά ενίσχυση της οξύτητας από τα κατακάθια καφέ, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη και δυνητικά βελτιώνοντας τις αποδόσεις.

4. Φυλλώδεις απολαύσεις:

 • Σπανάκι: Αυτό το φυλλώδες πράσινο ευδοκιμεί σε άζωτο, καθιστώντας το κατακάθι καφέ μια τέλεια προσθήκη στο έμπλαστρο σπανακιού σας για ισχυρότερη και υγιέστερη ανάπτυξη.
 • Σέσκουλο: Παρόμοια με το σπανάκι, το ελβετικό σέσκουλο εκτιμά την ενίσχυση του αζώτου από τα κατακάθια καφέ, εξασφαλίζοντας πλούσια, φυλλώδη ανάπτυξη για νόστιμες σαλάτες.
 • Μαρούλι: Τα κατακάθια καφέ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δομής του εδάφους και της αποστράγγισης των φυτών μαρουλιού σας, οδηγώντας σε πιο τραγανά, πιο υγιή φύλλα.

5. Ήρωες φυτών εσωτερικού χώρου:

 • Αφρικανικές βιολέτες: Αυτά τα όμορφα ανθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου αγαπούν ελαφρώς όξινο χώμα. Ο κόκκος καφέ, που χρησιμοποιείται με φειδώ, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ιδανικού pH για ζωηρές ανθίσεις.
 • Φυτά από καουτσούκ: Αυτά τα δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να επωφεληθούν από το άζωτο βραδείας απελευθέρωσης που προσφέρει το κατακάθι του καφέ, προάγοντας το υγιές, γυαλιστερό φύλλωμα.
 • Monstera Deliciosa (Ελβετικό Τυροκομείο): Αυτό το μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου ευδοκιμεί με καλή αποστράγγιση. Τα κατακάθια του καφέ, όταν αναμειγνύονται στο μείγμα της γλάστρας, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποστράγγισης και του αερισμού για το αγαπημένο σας Monstera.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον καφέ στον κήπο σας:

Τώρα που ξέρετε ποια φυτά αγαπούν τα κατακάθια καφέ, δείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά:

 • Compost Magic: Προσθέστε χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ στο σωρό κομπόστ σας. Οι λόγοι θα . αποσυντίθενται και απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αργά, εμπλουτίζοντας το κομπόστ σας για μελλοντική χρήση. Επιδιώξτε μια αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20% κόκκων καφέ προς άλλα υλικά κομποστοποίησης όπως φύλλα και υπολείμματα κουζίνας.
 • Mulch Marvel: Πασπαλίστε ένα λεπτό στρώμα χρησιμοποιημένου κατακάθιου καφέ γύρω από τη βάση των φυτών σας (αποφεύγοντας την άμεση επαφή με τους μίσχους) ως σάπια φύλλα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και στην αργή απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.
 • Άμεσο μίγμα εδάφους: Για ορισμένα φυτά (ειδικά για ποικιλίες που αγαπούν τα οξέα), μπορείτε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα χρησιμοποιημένου κατακάθιου καφέ απευθείας στο μείγμα της γλάστρας ή στο χώμα του κήπου. Φροντίστε να τα ανακατεύετε καλά και να χρησιμοποιείτε μέτρο – μια αναλογία 10 μερών χώματος προς 1 μέρος κατακάθου καφέ είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Θυμάμαι:

 • Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί: Ενώ τα κατακάθια καφέ είναι ευεργετικά, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να διαταράξει το pH του εδάφους. Ξεκινήστε από μικρά και παρακολουθήστε τα φυτά σας για τυχόν αρνητικές αντιδράσεις.
 • Φρέσκο ​​έναντι μεταχειρισμένου: Το φρέσκο ​​κατακάθι καφέ είναι πιο όξινο από το χρησιμοποιημένο. Χρησιμοποιήστε τα με φειδώ, ειδικά για φυτά που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που αγαπούν τα οξέα. Οι χρησιμοποιημένοι χώροι είναι γενικά η ασφαλέστερη επιλογή.
 • Το κομπόστ πρώτα: Εάν δεν είστε σίγουροι, εξετάστε το ενδεχόμενο να κομποστοποιήσετε πρώτα τα κατακάθια του καφέ σας. Αυτό μειώνει την οξύτητα και δημιουργεί ένα πιο πλούσιο λίπασμα για όλα τα φυτά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top