4 φορές που πρέπει να μεταφέρετε το φυτό εσωτερικού χώρου σας σε μικρότερη γλάστρα

Είμαι περίεργος αν σου συμβεί ποτέ αυτό. Νομίζεις ότι κάτι που ξέρεις είναι τόσο προφανές που το ξέρουν και όλοι οι άλλοι. Όταν, στην πραγματικότητα, δεν το κάνουν απολύτως. Είναι προφανές σε εσάς μόνο επειδή γνωρίζετε (ή τολμώ να πω, παθιασμένος με) το συγκεκριμένο θέμα.

Λοιπόν, μου συνέβη πρόσφατα όταν, όταν πρότεινε σε μια φίλη της να επανατοποθετήσει το φυτό εσωτερικού χώρου της που ταλαιπωρήθηκε, εκείνη απάντησε: «Σίγουρα, θα το μεταφυτέψω μόλις πάρω μεγαλύτερη γλάστρα».

Περίμενε ένα λεπτό! Το χώμα ήταν μουσκεμένο και μουσκεμένο. Και το φυτό ταλαντευόταν στη γλάστρα. Έτσι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν ήταν μια μεγαλύτερη κατσαρόλα.

Αντιθέτως. Αυτό το εργοστάσιο χρειαζόταν σοβαρή συρρίκνωση.

Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του φίλου μου ότι όταν μεταμοσχεύετε ένα φυτό, δεν το μεταφέρετε αυτόματα σε μεγαλύτερο δοχείο. Η επαναφύτευση δεν σημαίνει απαραιτήτως τη δημιουργία γλάστρας. Μερικές φορές, μπορεί να σημαίνει επανατοποθέτηση σε γλάστρα στην ίδια κατσαρόλα ή ακόμα και μεταφορά σε μια μικρότερη γλάστρα.

Ακολουθούν μερικά σενάρια για το πότε (και τους λόγους για τους οποίους) πρέπει να επανατοποθετήσετε το φυτό εσωτερικού χώρου σας σε μια μικρότερη γλάστρα.

1. Το φυτό ήταν ήδη σε γλάστρα όταν το αγοράσατε.

Τις περισσότερες φορές, τα φυτά εσωτερικού χώρου που αγοράζονται από το κατάστημα τείνουν να στριμώχνονται σε πολύ μικρή γλάστρα. Ένα από τα πρώτα πράγματα λοιπόν που κάνουμε όταν κάνουμε φέρτε στο σπίτι νέα φυτά είναι να τους δώσουμε λίγο χώρο για να τεντώσουν τα πόδια τους.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κάθε τόσο, τα φυτά μπαίνουν σε μια γλάστρα που είναι λίγο πολύ μεγάλη για τις ανάγκες τους. Αυτό μου συνέβη με ένα Μυρωδάτη Δράκαινα (φυτό καλαμποκιού) που μπήκε σε μια μεγάλη γλάστρα φυτωρίου.

Μπορείτε να δείτε πόσο μακριά ήταν αυτή η δράκαινα από το σημάδι στο στέλεχος.

Μετά από μερικούς μήνες, αυτό το φυτό δεν δυσκολευόταν ακριβώς, αλλά ούτε και τα πήγαινε καλά. Ωραία, θα το ξαναπόταζα. Κάτι που θα μου έδινε την ευκαιρία να επιθεωρήσω τις ρίζες. Σκέφτηκα ότι οι ρίζες μπορεί να είναι γεμάτες. οπότε φανταστείτε την έκπληξή μου όταν το έβγαλα από την κατσαρόλα που μπήκε.

Οι ρίζες κατέλαβαν μόνο το κάτω τέταρτο της γλάστρας, αν αυτό.

Το υπόλοιπο ήταν απλά γεμάτο με πάρα πολύ χώμα για γλάστρες. Σε σημείο που καλύφθηκε και ένα μεγάλο κομμάτι του στελέχους. Φυσικά, το έβαλα ξανά σε ένα μικρότερο δοχείο. Δεδομένου ότι η Δράκαινα εξακολουθεί να είναι ένα φυτό πολύ βαρύ, φρόντισα το δοχείο να είναι εξίσου ψηλό, αλλά δεν το γέμισα μέχρι το τέλος με χώμα.

2. Το χώμα παραμένει μουσκεμένο για πολύ καιρό, ακόμα και όταν δεν ποτίζετε υπερβολικά.

Με ξέρεις, μιλάω πολύ για την αμαρτία του υπερβολικού ποτίσματος. κατάφερα να σκοτώσω το μερίδιό μου από φυτά εσωτερικού χώρου με το να είναι απλώς πολύ γενναιόδωροι με την παροχή νερού. Αλλά μερικές φορές, ακόμα και όταν ξέρω σίγουρα ότι δεν ποτίζω υπερβολικά, το χώμα απλά παραμένει πολύ υγρό για πάρα πολύ καιρό. Ένα μέρος του μπορεί να οφείλεται στο ότι το έδαφος δεν στραγγίζει καλά.

Δεν το πότιζα υπερβολικά αυτό το Pilea, ωστόσο παρέμενε υγρό για μέρες.

Αλλά μια άλλη κοινή αιτία για το μουσκεμένο έδαφος είναι επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετές ρίζες για να απορροφήσουν όλη την υγρασία.

Αυτό θα γίνει εμφανές τους ψυχρότερους και πιο σκοτεινούς μήνες όταν τα φυτά εσωτερικού χώρου εισέρχονται σε περίοδο λήθαργου. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα (αν καθόλου) και τα φύλλα δεν ιδρώνουν τόσο πολύ όσο το καλοκαίρι. Έτσι οι ρίζες δεν τραβούν τόσο πολύ νερό και το χώμα παραμένει υγρό περισσότερο.

Είχα αυτό το πρόβλημα με το δικό μου Pilea peperomioides φυτό (γνωστό και ως φυτό τηγανίτας). Ήξερα ότι δεν το πότιζα πολύ ή πολύ συχνά, ωστόσο το χώμα θα παρέμενε υγρό για πολύ καιρό. Το χώμα της γλάστρας είχε λίγο φλοιό και άφθονη κοκοφοίνικα για αποστράγγιση. Άρα δεν ήταν πρόβλημα εδάφους, ήταν πρόβλημα απορρόφησης νερού.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν αυτές οι ρίζες Pilea να απορροφήσουν νερό;

Η λύση ήταν να επανατοποθετήσετε το φυτό εσωτερικού χώρου σε ένα μικρότερο δοχείο. Και πάλι, βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν κάνετε υπερβολικό πότισμα και, δεύτερον, ότι χρησιμοποιείτε το σωστό μείγμα γλάστρας για φυτά εσωτερικού χώρου.

3. Το φυτό έχει μικρή ριζική δομή.

Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου έχουν απλώς ρίζες που παραμένουν μικρές, ακόμη και σε όλη την ωριμότητα του φυτού. Αυτή η μικρή δομή ρίζας δεν χρειάζεται να πνιγεί σε μια μάζα χώματος γλάστρας. Ειδικά όχι όταν διατηρούμε το φυτό εσωτερικού χώρου (είναι διαφορετική ιστορία με τα δοχεία εξωτερικού χώρου). Επομένως, η επαναφόρτωσή του σε ένα μεγαλύτερο δοχείο δεν είναι τόσο καλή ιδέα.

Τα παχύφυτα, όπως αυτό το φυτό νεφρίτη (Crassula ovata), έχουν αρκετά μικρές ρίζες.

Παχύφυτα, κάκτοι και Αφρικανικές βιολέτες είναι τρία πολύ κοινά παραδείγματα φυτών εσωτερικού χώρου που έχουν μικροσκοπικές ρίζες. Δεν τα χρειάζονται, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πολύ νερό για να αντλήσουν από το έδαφος στο φυσικό τους περιβάλλον. Ολοκλήρωση αγοράς τις μικροσκοπικές ρίζες σε αυτούς τους κάκτους που έχω μετατοπίσει.

Αυτό ισχύει και για τα φυτά που αναπτύσσονται σε βραχώδες έδαφος στην άγρια ​​φύση, όπως π.χ το όμορφο νευρικό φυτό (Fittonia albivenis).

Ρίζες Fittonia. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπερβάλλουμε.

Αλλά υπάρχουν και άλλα φυτά που είναι τόσο βαριά, που ποτέ δεν θα σκεφτόσασταν ότι δεν έχουν αγκυρωθεί σωστά από μεγάλες ρίζες.

Πάρτε ξανά το φυτό τηγανίτας, για παράδειγμα. Όταν έβαζα για πρώτη φορά αυτό το φυτό, μερικά χρόνια αφότου το πήρα για πρώτη φορά, είχα ήδη ετοιμάσει ένα μεγαλύτερο δοχείο για να το μεταφέρω. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν συνειδητοποίησα πόσο μικρές ήταν οι ρίζες.

Ένα βαρύ φυτό (όπως αυτό το Pilea) μπορεί ακόμα να έχει μια μικρή δομή ρίζας.

Αυτό ήταν ένα ώριμο φυτό που είχε ήδη παράγει μια καλή ποσότητα κουταβιών Pilea. ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Κατέληξα να το μεταφέρω σε ένα δοχείο μικρότερης διαμέτρου από αυτό με το οποίο ξεκίνησα.

4. Ανεβήκατε υπερβολικά την κατσαρόλα όταν την επανατοποθετήσατε.

Ήμουν εκεί το έκανα αυτό! Είχα αυτό το σούπερ ριζικό δεσμό Monstera Delicious ότι χρονοτριβούσα για το repotting για μερικούς μήνες. Ήταν πολύ καθυστερημένο.

Ξέρω τώρα – και το ήξερα τότε – ότι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε αναβάθμιση μόνο σε μια κατσαρόλα που είναι περίπου ένα μέγεθος μεγαλύτερη σε διάμετρο. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου δύο έως τρεις ίντσες (ή πέντε έως οκτώ εκατοστά) για τα περισσότερα σχέδια δοχείων.

Έκανα υπερβολική γλάστρα σε αυτό το Monstera επειδή οι ρίζες έμοιαζαν με ένα μπολ με μακαρόνια.

Αλλά επειδή οι ρίζες ήταν τόσο στριμωγμένες ούτως ή άλλως, και το φυτό αρκετά μεγάλο, δεν θα ήταν λογικό να παραβιαστεί αυτός ο κανόνας; Αποφάσισα ότι θα γίνει. Και ‘γώ το ίδιο Πραγματικά ανέβασε την κατσαρόλα. Σίγουρα, αυτό θα μου εξοικονομούσε μια επιπλέον επαναφύτευση στο μέλλον, σωστά; Αφού ήδη προσπερνούσα τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο μέγεθος γλάστρας.

Η τεμπελιά μου αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερη δουλειά από ό,τι άξιζε. Επειδή το υπερβολικό χώμα στη γλάστρα παρέμενε πολύ υγρό για πάρα πολύ καιρό, έπαθα μια έκρηξη από σκνίπες από μύκητες που χρειάστηκαν μερικούς μήνες για να λυθεί. (Αυτά λειτουργούν υπέροχα, παρεμπιπτόντως.) Κατέληξα να ξοδέψω επιπλέον χρήματα σε κίτρινες κολλώδεις παγίδες. Και κατέληξα να ξοδέψω επιπλέον χρόνο μεταφυτεύοντας το φυτό μου σε μια μικρότερη γλάστρα.

Η συντόμευση της παράλειψης ενός ενδιάμεσου μεγέθους δοχείου αποδείχθηκε ότι δεν ήταν συντόμευση ούτως ή άλλως.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι η κατσαρόλα δεν είναι πολύ μικρή;

Τώρα που ξέρετε ότι μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος της κατσαρόλας, είναι λογικό να αναρωτιέστε πόσο μικρό είναι αρκετά μικρό. Ακολουθώ τον ίδιο εμπειρικό κανόνα που κάνω όταν ανεβάζω το μέγεθος του δοχείου.

Προσπαθώ να επανατοποθετήσω σε ένα δοχείο που είναι μόνο ένα μέγεθος μικρότερο από το αρχικό. Για υπενθύμιση, αυτό είναι περίπου δύο έως τρεις ίντσες μικρότερο σε διάμετρο.

Το μεγαλύτερο δοχείο ήταν σίγουρα πολύ μεγάλο.

Εάν όλες οι ρίζες χωράνε χωρίς να χρειάζεται να τις μπλοκάρετε και αν υπάρχει αρκετός χώρος για χώμα γλάστρας χωρίς να χυθεί υπερβολικά, τότε το δοχείο είναι αρκετά μεγάλο.

Συμβουλή: Δοκιμάστε δοχεία διαφορετικών μεγεθών ενώ κάνετε μετασκεύασμα.

Επειδή το repotting είναι συνήθως μια ακατάστατη δουλειά, έχω κάνει συνήθεια να μαζεύω μερικές γλάστρες διαφορετικών μεγεθών πριν αρχίσω να παίζω στο χώμα. Ομολογώ ότι δεν είμαι πολύ καλός στο να υπολογίζω πόσο καλά θα χωρέσει το φυτό σε μια γλάστρα από απόσταση. Μερικές φορές πρέπει απλώς να το δοκιμάσω πριν δεσμευτώ σε ένα δοχείο.

Στην περίπτωση αυτού του pothos, μάζεψα τρεις γλάστρες διαφορετικών μεγεθών. Αυτό ήταν το μόνο που είχα διαθέσιμο σε αυτό το σημείο, καθώς τα περισσότερα από τα άλλα δοχεία μου ήταν σε χρήση.

Ταιριάζει καλύτερα, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος για χώμα για γλάστρες.

Το λευκό δοχείο ήταν σίγουρα πολύ μεγάλο. Οι ρίζες θα είχαν περιτριγυριστεί από πολύ χώμα, ακόμα κι αν δεν το γέμιζα μέχρι την κορυφή.

Η καλύτερη εφαρμογή (από αυτά που είχα διαθέσιμα).

Η πιο μικρή κατσαρόλα ήταν μια τρίχα πολύ σφιχτή. Οι ρίζες ταιριάζουν τέλεια, αλλά δεν θα υπήρχε αρκετός χώρος για να αγκιστρώσει το χώμα αυτό το κρεμαστό φυτό.

Άφθονο χώρο για χώμα γλάστρας.

Έτσι το μεσαίο δοχείο θα έπρεπε να κάνει. Υπήρχε ακόμα λίγος επιπλέον χώρος κουνήματος για τις ρίζες, αλλά νομίζω ότι θα γεμίσει γρήγορα, καθώς το pothos είναι ένα διαβόητα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό.

Ελπίζω να σας έπεισα ότι το repotting δεν σημαίνει απαραίτητα up-potting. Όπως τα περισσότερα πράγματα σχετικά με τη διατήρηση των φυτών εσωτερικού χώρου, το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή δοκιμή και λάθος προτού καταλάβετε τι κάνει τα φυτά εσωτερικού χώρου σας χαρούμενα.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top