5 Ανοιξιάτικες θέσεις εργασίας ορτανσίας για όμορφες καλοκαιρινές ανθίσεις

Μετά από ενδελεχή επιθεώρηση των σημειώσεων του κήπου και των φωτογραφικών μου άλμπουμ από τα προηγούμενα χρόνια, υπολόγισα τώρα ότι οι ορτανσίες μου θα αρχίσουν να ανθίζουν σε ακριβώς ογδόντα επτά ημέρες και έξι ώρες.

Καθώς το πληκτρολογώ, ξεκινάω το ρολόι αντίστροφης μέτρησης.

Η ορτανσία ανθίζει.
Για αυτό μετρώ αντίστροφα την άνοιξη.

Εντάξει, οπότε ίσως δεν είμαι τόσο ιδιαίτερος για τις ορτανσίες μου. Αλλά ξέρω ότι μόλις έρθει η άνοιξη, θα πρέπει να συνεχίσω με τις δουλειές της ορτανσίας αν θέλω να έχω άφθονες πλούσιες καλοκαιρινές ανθοφορίες. Και αγόρι, εγώ;

Όλοι οι θάμνοι ορτανσίας μου χρειάζονται λίγο TLC για να συνέλθουν από τους γκρίζους μήνες και να ξεκινήσουν την αναπτυξιακή τους περίοδο. Να τι κάνω αυτή την άνοιξη για να βεβαιωθώ ότι θα υπάρχουν πολλά mopheads ορτανσίας αυτό το καλοκαίρι.

1. Κάνε ελαφρύ κλάδεμα σε παλιές ξύλινες ορτανσίες.

Με βάση τις παρατηρήσεις μου, οι πιο δημοφιλείς ορτανσίες που καλλιεργούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να είναι παλιές ξύλινες. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά θα ανθίσουν με την ανάπτυξη του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν τα κλαδεύαμε δυνατά αυτή την άνοιξη, θα κινδυνεύαμε να αφαιρέσουμε όλα αυτά τα μελλοντικά λουλούδια.

Χέρι που κρατά μπουμπούκια ορτανσίας

Δεν ανθίζουν όλες οι ορτανσίες σε παλιό ξύλο, αλλά τα ακόλουθα:

Ορτανσία αναρρίχησης (H. petiolaris)

Γαλλικές ορτανσίες (Ορτανσία macrophylla)

Ορτανσία με φύλλα βελανιδιάς (H. quercifolia)

Ορεινή ορτανσία (Χ. βράδυ)

Ορτανσία με τραχιά φύλλα (Χ. τραχύς)

Με αυτήν την προειδοποίηση, πρέπει ακόμα να κάνουμε λίγο καθαρισμό και κλάδεμα την άνοιξη για αυτές τις ορτανσίες.

Ξεκινήστε καταστρέφοντας την παλιά ανάπτυξη.

Πρώτον, θα καταστρέψουμε τα περσινά λουλούδια. Τα αφήσαμε στο φυτό το περασμένο φθινόπωρο για να λειτουργήσουν ως φυσική μόνωση και να προσθέσουν λίγη προστασία κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε χώρο για νέα ανάπτυξη.

Αφαιρέστε τα νεκρά λουλούδια κόβοντας ακριβώς πάνω από το πρώτο μπουμπούκι.

Θα κόψουμε ακριβώς πάνω από το πρώτο νέο μπουμπούκι που μπορούμε να δούμε – το πρώτο που μετράει από την κορυφή. Από εδώ θα ξεκινήσει η νέα ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο, αν θέλετε να δώσετε στην ορτανσία σας ένα διαφορετικό σχήμα, θα μπορούσατε να κόψετε ακριβώς πάνω από το δεύτερο μπουμπούκι στα εξωτερικά κλαδιά για να κάνετε ολόκληρο τον θάμνο πιο στρογγυλό. Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο μόνο με μεγαλύτερους θάμνους που έχουν αρχίσει να χάνουν το ομοιόμορφο σχήμα τους.

Κλαδευτήρια που κόβουν θάμνο ορτανσίας

Στη συνέχεια, αραιώστε μερικά παλαιότερα κλαδιά, εάν χρειάζεται.

Οι ορτανσίες που ανθίζουν σε παλιό ξύλο δεν χρειάζονται πραγματικά σκληρό κλάδεμα για να ανθίσουν καλά, γι’ αυτό μην είστε υπερβολικά ζήλοι με τα κλαδευτήρια. Αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα παλαιότερα υποκαταστήματα έχουν γίνει αντιπαραγωγικά. Όσο κι αν δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη για τα φυτά, είναι αλήθεια. Τα παλαιότερα κλαδιά έχουν βάλει τη δουλειά και τώρα είτε είναι νεκρά είτε πεθαίνουν.

Κλαδευτήρια που κάνουν μια στενή κοπή ενός θάμνου ορτανσίας
Αφαιρώ και μερικά νεκρά κλαδιά.

Μπορείτε να κόψετε αυτά τα παλαιότερα κλαδιά στο επίπεδο του εδάφους. Θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε ποια είναι επειδή δεν έχουν μπουμπούκια που φυτρώνουν, είναι πιο ανοιχτόχρωμα και αισθάνονται κούφια. Περιστασιακά, μπορεί να κρίνετε λάθος ένα στέλεχος. Αυτό είναι εντάξει, αρκεί να μην αφαιρέσετε πολύ υγιή ανάπτυξη. Μπορείτε να αποθηκεύσετε οποιαδήποτε παραγωγικά στελέχη μεγαλώνουν ως μοσχεύματα.

Ρίξτε μια ματιά στη διαφορά μεταξύ ορισμένων ακόμα παραγωγικών κλάδων και ορισμένων που είναι νεκρά.

Χέρια με γάντια που κρατούν ζωντανά και νεκρά ραβδιά ορτανσίας

2. Μπορείτε να κλαδέψετε σκληρά νέες ξύλινες ορτανσίες.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι ορτανσιών που ανθίζουν σε νέο ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι θα ανθίσουν σε μίσχους που έχουν μεγαλώσει φέτος.

Τα πιο δημοφιλή σε αυτή την κατηγορία είναι:

Ορτανσία με λεία φύλλα (H. arborescens) και

Ορτανσία πανικού (H. paniculata)

Χέρια με γάντια που κλαδεύουν θάμνο ορτανσίας
Μπορείτε να κλαδέψετε σκληρά τις ορτανσίες που ανθίζουν σε νέο ξύλο.

Η ορτανσία με λεία φύλλα μπορεί να φτάσει τα πέντε πόδια σε ένα καλοκαίρι (δηλαδή περίπου 1,5 μέτρο). Πρέπει λοιπόν να του δώσουμε ένα πιο σκληρό κλάδεμα την άνοιξη για να το διατηρήσουμε σε διαχειρίσιμο μέγεθος για τους περισσότερους κήπους. Μπορείτε να το κόψετε κοντά στο έδαφος και θα εκτοξεύσει νέους μίσχους τους επόμενους δύο μήνες. Εάν και μόνο η σκέψη να το μειώσετε τόσο χαμηλά σας κάνει λίγο νευρικό, μπορείτε να ξεκινήσετε με το να κόβετε περίπου το ένα τρίτο από την κορυφή.

Το Hydrangea paniculata δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, οπότε το κλάδεμά του σε ένα σύντομο πλαίσιο θα πρέπει να είναι αρκετό.

Ανθίζει ροζ ορτανσία
Μπορείτε να κλαδέψετε σκληρά Ορτανσία paniculata ή απλώς αφαιρέστε το ένα τρίτο από την κορυφή.

Και για τις δύο αυτές ορτανσίες, ισχύει ο ίδιος κανόνας όπως παραπάνω: κόψτε ακριβώς πάνω από έναν κόμβο φύλλου.

3. Αποφασίστε αν η ορτανσία σας είναι στο σωστό μέρος.

Αυτή μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη συμβουλή επειδή, συνήθως, οι ορτανσίες μεταμοσχεύονται καλύτερα το φθινόπωρο. ΑΛΛΑ (μεγάλο!) αν παρατηρήσετε ότι η ορτανσία σας δεν ευδοκιμεί στην τρέχουσα θέση της, δεν υπάρχει χρόνος σαν το παρόν για να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό σημείο.

Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να μετακινήσετε την ορτανσία στις αρχές της άνοιξης, ακριβώς πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, παρά να την αφήσετε στην ίδια λιγότερο από ιδανική τοποθεσία για άλλους έξι μήνες.

Χέρια με γάντια που κλαδεύουν θάμνο ορτανσίας
Σε μια πρέζα, μπορείτε να συνδυάσετε το κλάδεμα με τη μεταφύτευση την άνοιξη. Αλλά μόνο ως έσχατη λύση.

Λάβετε υπόψη ότι στις ορτανσίες δεν αρέσει η υπερβολική ενόχληση – έτσι το φυτό σας μπορεί να μην ανθίσει τόσο πολύ φέτος, αλλά θα έχει τις τέλειες συνθήκες για να εγκατασταθεί. Το θεωρώ ως μια βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρία για μακροπρόθεσμη άνθηση.

4. Προσθέστε μια στρώση φρέσκου κομπόστ.

Δεν θα με δεις έξω στον κήπο με ατελείωτα μπουκάλια και κουτάκια λιπασμάτων που υπόσχονται λουλούδια στο μέγεθος του κεφαλιού μου. Αλλά η εφαρμογή ενός υγιούς στρώματος φρέσκου κομπόστ μερικές φορές το χρόνο είναι μια αδιαπραγμάτευτη δουλειά για όλα τα πολυετή φυτά μου.

Η πρώτη στρώση συνεχίζεται την άνοιξη, καλύπτοντας το τμήμα κάτω από τη γραμμή σταγόνας των ορτανσιών μου. Αυτό το λίπασμα θα απελευθερώσει σιγά-σιγά θρεπτικά συστατικά ακριβώς όταν οι θάμνοι τα χρειάζονται περισσότερο. Καθώς το κάνετε, προσπαθήστε να μην συσσωρεύετε το λίπασμα πολύ ψηλά στους μίσχους.

Χέρια με γάντια που βάζουν λίπασμα σε θάμνο ορτανσίας
Βάζω μια στρώση σπιτικού κομπόστ κάθε άνοιξη.

Αυτό το λίπασμα θα απελευθερώσει σιγά-σιγά θρεπτικά συστατικά ακριβώς όταν οι θάμνοι τα χρειάζονται περισσότερο.

Θα το ξανακάνω στην κορύφωση του καλοκαιριού, καθώς οι θάμνοι επιβραδύνουν τη φετινή παραγωγή ανθοφορίας και αρχίζουν να σχηματίζουν τα μπουμπούκια της επόμενης χρονιάς.

5. Προσθέστε λίγο σάπια φύλλα για θάμνους που αγαπούν το οξύ.

Οι ορτανσίες – νεοφυτεμένες και νεαροί θάμνοι – φαίνονται εκπληκτικές σε φόντο σάπια φύλλα. Αλλά δεν είναι μόνο μια αισθητική σκέψη. Το μούλτι βοηθά στην καταστολή των ζιζανίων και στην κατακράτηση νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ορτανσίες είναι φυτά που αγαπούν τα οξέα, επομένως η χρήση σάπιας επιφάνειας από πευκοβελόνες ή φλοιός πεύκου θα τις κρατήσει ευτυχισμένες.

Μικρός θάμνος ορτανσίας με μπλε άνθη
Το όξινο χώμα θα κάνει τις ορτανσίες μπλε.

Λάβετε όμως υπόψη ότι η οξύτητα του εδάφους θα επηρεάσει το χρώμα των ανθισμάτων της γαλλικής ορτανσίας. Όσο πιο όξινο είναι το έδαφος (pH 5,5 ή χαμηλότερο), τόσο πιο κοντά στο μωβ και το μπλε θα μεγαλώσουν οι ορτανσίες σας. Ουδέτερο και αλκαλικό χώμα (με pH 6,5 και άνω) θα διατηρήσει τις ροζ ανθοφορίες.

Αυτό είναι λίγο πολύ! Οι ορτανσίες μπορεί να φαίνονται απαραίτητες, αλλά η ανοιξιάτικη φροντίδα που χρειάζονται δεν είναι ούτε περίπλοκη ούτε χρονοβόρα.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top