5 δαπανηρά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν καλλιεργείτε αμπέλια με μελισσόχορτο: Κάντε το δικό σας να ανθίσει όμορφα

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Εικόνα από ΕΓΩ. ΕΝΑ. από Pixabay

Τα αμπέλια με μελισσόχορτο, με το μεθυστικό άρωμα και τις ζωηρές άνθισές τους, είναι μια αγαπημένη προσθήκη σε πολλούς κήπους. Αλλά αυτοί οι μυρωδάτοι ορειβάτες μπορεί να είναι λίγο ιδιότροποι αν δεν ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας με το μελισσόχορτο, φροντίστε να αποφύγετε αυτές τις κοινές παγίδες για να διασφαλίσετε ότι το κλήμα σας θα ευδοκιμήσει και θα γίνει πόλος επίδειξης στον εξωτερικό σας χώρο.

Αυτή η ανάρτηση μπορεί να έχει συνδέσμους συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπό μας και κάνετε μια αγορά στο Amazon, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Συνιστούμε μόνο προϊόντα στα οποία πιστεύουμε πραγματικά και η υποστήριξή σας μας βοηθά να συνεχίσουμε να τρέχουμε!

1. Φύτευση σε λάθος μέρος: Ήλιος εναντίον σκιάς

Τα μελισσόχορτα είναι λάτρεις του ήλιου. Λαχταρούν τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά για να παράγουν τις πιο άφθονες και αρωματικές ανθοφορίες. Η φύτευσή τους σε πλήρη σκιά είναι μια συνταγή απογοήτευσης. Το αμπέλι θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί και πιθανότατα θα συναντήσετε αραιά ή ανύπαρκτα λουλούδια.

Βρίσκοντας το τέλειο σημείο:

 • Παρατηρήστε τον κήπο σας: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώστε ποιες περιοχές λαμβάνουν το μεγαλύτερο ηλιακό φως. Αυτό θα είναι το κορυφαίο ακίνητό σας για το αγιόκλημα σας.
 • Οι τοίχοι με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικοί: Αιχμαλωτίζουν το μεγαλύτερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρέχοντας βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης.
 • Οι τοίχοι με ανατολική ή δυτική όψη είναι αποδεκτοί: Εφόσον δέχονται τουλάχιστον 6 ώρες άμεσου ήλιου, το αγιόκλημα σας θα πρέπει να είναι χαρούμενο.
 • Αποφύγετε τις βαθιά σκιασμένες περιοχές: Οι τοίχοι με βόρειο προσανατολισμό ή τοποθεσίες κάτω από πυκνά δέντρα δεν είναι κατάλληλες για αμπέλια με μελισσόχορτο.

Θυμάμαι: Λίγη πρωινή σκιά είναι εντάξει, αλλά η παρατεταμένη απογευματινή σκιά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανθοφορία.

2. Παραμέληση της σημασίας της υποστήριξης

Τα μελισσόχορτα είναι δυναμικοί ορειβάτες και χρειάζονται μια στιβαρή δομή στήριξης για να ευδοκιμήσουν. Αν τα αφήσετε να απλωθούν στο έδαφος, όχι μόνο θα οδηγήσει σε μπερδεμένο χάος αλλά θα εμποδίσει και την ανθοφορία. Ακολουθούν ορισμένες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Καφασωτά: Κλασικές και ευέλικτες, οι πέργκολες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Επιλέξτε αυτό που συμπληρώνει την αισθητική του κήπου σας και μπορεί να χωρέσει το ώριμο μέγεθος της ποικιλίας μελισσόχορτου σας.
 • Περιφράξεις: Οι υπάρχοντες φράχτες μπορεί να είναι εξαιρετικές δομές στήριξης. Βεβαιωθείτε ότι ο φράκτης είναι αρκετά στιβαρός ώστε να αντέχει το βάρος ενός ώριμου αμπέλου.
 • κληματαριές και πέργκολες: Αυτά δημιουργούν εκπληκτικά εστιακά σημεία στον κήπο σας και παρέχουν άφθονη υποστήριξη για τα αγιόκλημα να σκαρφαλώνουν και να απλώνονται.
 • Οβελίσκοι: Για μια πιο ιδιότροπη πινελιά, οι οβελίσκοι προσφέρουν κάθετη στήριξη και μπορούν να είναι μια γοητευτική προσθήκη σε μικρότερους κήπους.

Εκπαιδεύοντας το μελισσόχορτο σας:

 • Καθοδηγήστε απαλά τη νέα ανάπτυξη για να ανέβει στη δομή στήριξης καθώς μεγαλώνει το αμπέλι.
 • Χρησιμοποιήστε μαλακούς δεσμούς ή φυτική ταινία για να στερεώσετε το αμπέλι στο στήριγμα χωρίς να το καταστρέψετε.
 • Αποφύγετε τη χρήση συρμάτινων ή μεταλλικών δεσμών, που μπορεί να κόψουν το αμπέλι καθώς μεγαλώνει.

3. Αγνοώντας τη Δύναμη του Κλαδέματος

Κλάδεμα είναι μια κρίσιμη αλλά συχνά παραβλέπεται πτυχή της φροντίδας του μελισσόχορτου. Όχι μόνο ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη και τις άφθονες ανθοφορίες, αλλά διατηρεί επίσης το αμπέλι διαχειρίσιμο. Δείτε πότε και πώς να κλαδέψετε το αγιόκλημα σας:

 • Πρώιμος ανοιξιάτικος καθαρισμός: Λίγο πριν εμφανιστεί νέα ανάπτυξη στις αρχές της άνοιξης, κλαδέψτε τυχόν νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα κλαδιά.
 • Καλοκαιρινή Διαμόρφωση: Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κλαδεύετε ελαφρά όλους τους παράξενους βλαστούς που ξεφεύγουν από το επιθυμητό μοτίβο ανάπτυξης.
 • Κλάδεμα ανανέωσης (προαιρετικό): Για καθιερωμένα αμπέλια που έχουν γίνει κατάφυτα ή μακροβούτια, ένα πιο δραστικό κλάδεμα ανανέωσης μπορεί να γίνει στα τέλη του χειμώνα. Κόψτε τα κύρια στελέχη κατά περίπου το ένα τρίτο για να ενθαρρύνετε νέα, έντονη ανάπτυξη.

Θυμάμαι: Χρησιμοποιείτε πάντα αιχμηρά, αποστειρωμένα ψαλίδια κλαδέματος για να αποφύγετε την καταστροφή του αμπελιού.

4. Starving the Soil: Fertilizer Do’s and Don’ts

Τα μελισσόχορτα δεν είναι βαριές ταΐστρες, αλλά εκτιμούν ένα ισορροπημένο λίπασμα για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης και της άφθονης ανθοφορίας. Ωστόσο, η υπερβολική λίπανση μπορεί να είναι επιζήμια.

 • Βιολογικό επίστρωμα: Ένα στρώμα από οργανικό σάπια φύλλα γύρω από τη βάση του αμπελιού βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και αργά απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.
 • Ισορροπημένο λίπασμα: Εάν χρειάζεται, αργή απελευθέρωση, ισορροπημένο λίπασμα διαμορφωμένο για ανθοφόρα φυτά μπορεί να εφαρμοστεί στις αρχές της άνοιξης και ξανά στα μέσα του καλοκαιριού.
 • Λιγότερο είναι περισσότερο: Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες εφαρμογής στην ετικέτα του λιπάσματος και αποφεύγετε την υπερβολική λίπανση, η οποία μπορεί να κάψει τις ρίζες και να εμποδίσει την ανάπτυξη.

Σημάδια ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών:

 • Καχεκτική ανάπτυξη
 • Χλωμό ή κιτρινισμένο φύλλωμα
 • Λίγα ή καθόλου λουλούδια

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, μια ελαφριά εφαρμογή λιπάσματος μπορεί να είναι ευεργετική. Ωστόσο, φροντίστε πρώτα να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα, όπως κακή αποστράγγιση ή έλλειψη ηλιακού φωτός.

5. Υποτίμηση των Αναγκών Πότισμα

Τα αγιόκλημα προτιμούν σταθερά υγρό έδαφος, αλλά δεν εκτιμούν τα μουσκεμένα πόδια. Δείτε πώς μπορείτε να επιτύχετε την τέλεια ισορροπία:

 • Ποτίστε σε βάθος και τακτικά: Ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ποτίστε το αγιόκλημα σας βαθιά στη βάση, επιτρέποντας στο νερό να διεισδύσει στη ζώνη της ρίζας.
 • Η συχνότητα εξαρτάται από τον καιρό και τον τύπο του εδάφους: Η συχνότητα του ποτίσματος θα εξαρτηθεί από το κλίμα, τον τύπο του εδάφους και την ωριμότητα του αμπελιού σας. Γενικά, το πότισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ζέστης μπορεί να είναι αρκετό. Τα αμμώδη εδάφη στραγγίζουν πιο γρήγορα και μπορεί να απαιτούν συχνότερο πότισμα σε σύγκριση με τα αργιλώδη.
 • Το Mulch είναι ο φίλος σας: Ένα στρώμα από σάπια φύλλα γύρω από τη βάση του αμπελιού βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος, μειώνοντας την ανάγκη για συχνό πότισμα.
 • Δακτυλικό τεστ: Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τις ανάγκες σε πότισμα είναι να κολλήσετε το δάχτυλό σας μερικές ίντσες στο χώμα. Εάν αισθάνεστε ξηρό στην αφή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε.

Σημάδια υπερβολικού ποτίσματος:

 • Φύλλα που μαραίνονται (μπορεί να είναι αντιφατικά, αλλά το υπερβολικό πότισμα μπορεί να στρεσάρει τις ρίζες)
 • Κιτρινίζοντας φύλλα με καφέ κηλίδες
 • Μύκητες σκνίπες αιωρούνται γύρω από τη βάση του αμπελιού

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, σταματήστε αμέσως το πότισμα και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρώς πριν συνεχίσετε.

Συμβουλή μπόνους: Προσέξτε για πιθανά παράσιτα

Ενώ τα μελισσόχορτα είναι γενικά ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες, μπορεί περιστασιακά να ενοχλούνται από αφίδες, ιαπωνικά σκαθάρια και ωίδιο. Το να διατηρείτε το κλήμα σας υγιές με το σωστό πότισμα, το ηλιακό φως και το κλάδεμα θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη προβλημάτων παρασίτων. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε μια προσβολή, υπάρχουν διάφορες οργανικές και μη τοξικές μέθοδοι για την καταπολέμησή τους.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές και αποφεύγοντας τις κοινές παγίδες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το αγιόκλημα σας θα ευδοκιμήσει και θα γεμίσει τον κήπο σας με μεθυστικό άρωμα και όμορφες ανθοφορίες για τα επόμενα χρόνια. Θυμηθείτε, λίγος προγραμματισμός και TLC συμβάλλουν πολύ στη μετατροπή του αμπελιού σας σε ένα αρωματικό και ακμάζον σημείο εστίασης στον υπαίθριο καταφύγιό σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top